Complete Chadli: dé missing link voor Antwerp FC

Complete Chadli: dé missing link voor Antwerp FC

Een nieuwe coach betekent een nieuwe kans voor veel (overbodige) spelers, maar in het geval van Nacer Chadli geldt dat echter niet. AS Monaco stelde vorige week Nico Kovac aan als nieuwe hoofdtrainer maar de Kroaat zou niet meer rekenen op de 59-voudige Rode Duivel. Nadat RSC Anderlecht eerder afhaakte wegens financiële redenen en Club Brugge niet meer doordrukt voor zijn komst, lijkt vandaag vooral Royal Antwerp FC te azen op Chadli. Op de Bosuil zou hij zeker een meerwaarde kunnen zijn, die de ploeg naar een hoger niveau kan tillen.


DEFOUR, MIRALLAS, CHADLI?  

We schreven het eerder deze week al: Antwerp-voorzitter Paul Gheysens blijft investeren in zijn club, en hij voerde onlangs nog een nieuwe kapitaalsverhoging door. De insteek achter deze nieuwe injectie is om Antwerp zelfbedruipend te maken op financieel vlak én zich op sportief gebied verder te laten ontplooien. In totaal bracht Gheysens al een kapitaal van 40 miljoen euro in de club, maar om nog sterker te kunnen staan op financieel vlak worden er vooral lucratieve transfers én Europees voetbal verwacht. De eventuele komst van Chadli staat haaks op die eerste ambitie, maar is wel een belangrijke factor om zich te kwalificeren richting Europa.



Luciano D'Onofrio en Gheysens stuntten eerder al door (ex-)Rode Duivels Kevin Mirallas en Steven Defour te halen naar Deurne-Noord, maar een onverdeeld succes was de komst van het ervaren duo niet. Mirallas, toen 31 jaar en 60 caps, onderschatte op een schromelijke wijze de intensiteit van de Jupiler Pro League, terwijl het probleem van Defour, toen idem 31 jaar en 52 caps, eerder lag bij zijn grote blessuregevoeligheid. Vorig seizoen bewees Chadli bij Anderlecht al dat hij moeiteloos tot de betere spelers van de Belgische competitie behoort, maar ook hij lag vaak in de lappenmand. Toch was is de fysieke situatie rond Chadli zeker niet zorgwekkend, al bij al kwam hij nog 17 van de 26 mogelijke competitiewedstrijden in actie bij Paars-Wit.

GEEN CLUB BRUGGE ...

En Chadli deed het ook meer dan naar behoren bij Sporting. Met acht doelpunten en vijf assists in zeventien matchen behoorde hij zelfs tot één van de absolute én constante sterkhouders over het ganse seizoen. Anderlecht zou dan graag nog verder willen gaan met Chadli maar de financiële situatie op Neerpede laat zo'n grote investering echter niet toe. Momenteel zijn er in België maar twee clubs die diep in de geldbuidel kunnen tasten voor de offensieve flankaanvaller, en dat zijn Club Brugge en Antwerp. Uiteraard kunnen en willen beide clubs ook niet zijn royale salaris van bij AS Monaco overnemen, maar een financiële inspanning kunnen zij wél leveren.



Op Jan Breydel ziet men Chadli echter als een oplossing op de korte termijn, en bezit hij door zijn bijna 31 lentes amper een eventuele doorverkoopwaarde. Het business-model van Club Brugge draait vooral op de lange termijn, waarbij zelfs de transfer van de 32-jarige Simon Mignolet gekaderd kan worden in die optiek. De ervaren doelman kan nog jarenlang meedraaien op Europees niveau, de nationale nummer twee sloot zelfs een potentiële terugkeer niet uit naar de Premier League. Bij Chadli liggen de kaarten echter anders door zijn blessuregevoeligheid én het feit dat een oudere veldspeler toch wel minder toekomstperspectief te bieden heeft dan een keeper.

… MAAR WEL ANTWERP? 

Chadli speelde bij Anderlecht, net zoals de hoofdmoot van zijn spelerscarrière, als linkermiddenvelder en op die positie bracht hij de andere Jupiler Pro League-ploegen vaak grote schade toe. In het Lotto Park depanneerde hij ook meermaals als valse nummer negen, en dat bleek een geslaagd experiment te zijn. En laat deze posities nu ook de knelpunten te zijn in de huidige Antwerp-équipe. Op links was Didier Lamkel Zé vorig seizoen behoudens disciplinaire ingrepen de certitude, maar de Kameroener lijkt definitief naar de uitgang geforceerd te worden na enkele nieuwe incidenten. Vooraan heeft Ivan Leko dan alleen maar Dieumerci Mbokani ter beschikking, want Jonathan Bolingi heeft niet meteen de kwaliteiten om Antwerp naar een hoger niveau te stuwen. De komst van Chadli zou een oplossing kunnen betekenen voor beide posities, al ligt zijn natuurlijke sterkte op de linksmidden.



Chadli bewees vorig seizoen een verrijking te zijn voor de Jupiler Pro League, en hij werd toen  zelfs met voorsprong de vlotst scorende linkerflank van de competitie. Hij kon gemiddeld namelijk 0,55 doelpunt per 90 minuten scoren en die frequentie kon geen énkel andere positionele collega overtreffen. Met dat hoge gemiddelde zou Chadli zelfs de derde vlotst scorende Antwerp-speler worden na de onbetwiste Mbokani (0,61 doelpunt per 90 minuten) en Lior Refaelov (0,57 doelpunt per 90 minuten), al wist de Israëliër zijn gemiddelde wel op te krikken met vier strafschoppen, terwijl Chadli bij Anderlecht geen enkele elfmeter poogde.

COMPLEET PLAATJE 

Chadli had bovendien ook weinig kansen nodig om te komen tot zijn acht gescoorde competitiedoelpunten. Hij zette 23,5% van zijn gelanceerde doelpogingen effectief om naar een gescoorde goal, en dat gemiddelde is best wel hoog voor een speler op zijn positie. Dat blijkt vooral uit het feit dat geen enkele linksmidden uit de Jupiler Pro League een soortgelijke ratio kan voorleggen. Die hoge 23,5% is statistiek die alleen maar aanvallers (of uitzonderlijk getalenteerde aanvallende middenvelders genre Jonathan David) kunnen voorleggen. Bij Antwerp komt bijvoorbeeld alleen maar Mbokani in de buurt van Chadli met een nog iets hoger gemiddelde van 26%. Chadli kan dus een flinke surplus aan scorend vermogen brengen op de Bosuil, waar vorig seizoen té veel werd geteerd op het talent en de doelpunten van Mbokani.



De Rode Duivel vond dus duidelijk gemakkelijk de weg naar het doel in de Jupiler Pro League, maar Chadli heeft nog zoveel meer te bieden op de Bosuil. Zo ligt zijn geslaagde passing op een hoge 81%, een onderdeel waarin hij de tweede beste linksmidden was in België, en dat kan geen énkele offensief ingestelde speler van Antwerp FC evenaren. Bovendien was zijn passing vooral georiënteerd in een voorwaartse richting én ondernam hij de meermaals progressieve passes. Met groot succes blijkbaar, want in beide onderdelen was Chadli de primus onder de linksmiddens van de voorbije jaargang. Hij schuwde overigens ook het defensieve werk niet, wat zijn hoge aantal intercepties en geslaagde verdedigende duels bewijzen. Scoren, assisteren, aanvallen, verdedigen,... Chadli kan het allemaal.

BUITENKANS VOOR ANTWERP

In België lijkt Nacer Chadli enkel nog een serieuze transferkans te maken bij Royal Antwerp FC, nadat hij bij Club Brugge niet verder raakt dan de longlist en omdat RSC Anderlecht niet voldoende financiële middelen voorhanden heeft. Op de Bosuil zou Chadli een meer dan welgekomen versterking zijn, ook al beschikt hij op bijna 31-jarige leeftijd over zo goed als geen financiële restwaarde meer. Maar zijn meerwaarde op het veld kan wél een buitenkans beteken voor het team van Ivan Leko. 



Door zijn Europese reputatie zullen veel ploegmaats opkijken naar de Rode Duivel én kan hij met zijn voetballende kwaliteiten de ploeg op sleeptouw nemen. Met de focus gericht op Europees voetbal én de bovenste plaatsen in de Jupiler Pro League is de ervaring en het grote talent van Chadli in die optiek geen overbodige luxe. Antwerp zal wel zwaar moeten investeren, wil het Chadli contracteren. Maar daar heeft voorzitter Paul Gheysens alvast geen problemen mee. Bovendien heeft de preses van Antwerp met Luciano D'Onofrio een gewiekste onderhandelaar ter beschikking, die in het verleden trouwens meermaals bewees erg fraaie zaken te kunnen realiseren op de transfermarkt. De komst van Chadli zou weleens een nog grotere stunt betekenen dan die van Steven Defour en Kevin Mirallas. 

POLL: Heeft Antwerp nood aan Nacer Chadli?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

11
11
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

1
1
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

63
63
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

100
100
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

32
32
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

162
162
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

148
148
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

240
240
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

197
197
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

446
446
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

62
62
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

228
228
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

228
228
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

135
135
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

560
560