Club innoveert: nieuw goudhaantje volgens streng DNA

Club innoveert: nieuw goudhaantje volgens streng DNA

Voorlopig bleef het windstil bij Club Brugge op het vlak van inkomende transfers. De huidige landskampioen werd de voorbije weken en maanden wel vaak gelinkt aan verschillende potentiële versterkingen, maar voorlopig namen die geruchten nog geen concrete vormen aan. Tot vorig weekend weliswaar, want volgens Vlaamse en Britse media is Bright Osayi-Samuel goed op weg om de eerste zomeraanwinst te worden van Club. 

VIERDE DUURSTE AANKOOP OOIT

Voorlopig is de transfer nog niet officieel afgehandeld, maar als we de recentste berichten mogen geloven dan werkt Bright Osayi-Samuel deze week zijn medische tests af op Belgisch grondgebied. Zaterdag zat de Nigeriaanse Engelsman al niet in de selectie van Queens Park Rangers-coach Mark Warburton, wat er kan op wijzen dat de onderhandelingen zich in een laatste rechte lijn kunnen bevinden, waardoor de fans van Club Brugge zich stilaan mogen verheugen op de eerste inkomende zomertransfer. Al meldt de Britse website Football Insider op dinsdag dat Osayi-Samuel alsnog de stekker zou uittrekken voor een transfer naar Club, al is dat ook niet meteen het meest betrouwbaar medium én werd dit gerucht niet bevestigd door bonafide media. 



Osayi-Samuel werd al geruime tijd genoemd als een mogelijke versterking bij Club Brugge, en alles wijst er nu ook op dat hij ook effectief zal overkomen naar Jan Breydel. Blauw-Zwart zal wel 5 à 5,5 miljoen euro moeten betalen om Osayi-Samuel binnen te halen, en met die transfersom zou hij de vierde duurste aankoop worden in de Brugse aankoopgeschiedenis. Enkel voor David Okereke (Spezia, 8 miljoen euro), Simon Mignolet (Liverpool, 7 miljoen euro) en Michael Krmencik (Viktoria Plzen, 6 miljoen euro) werd nog meer betaald.

OSAYI-SAMUEL, DE LAATBLOEIER 

Club Brugge zal dus flink investeren in de 22-jarige flankaanvaller, die eigenlijk pas dit seizoen ontdekt werd op het Britse voetballandschap. Op 15-jarige leeftijd, terwijl andere leeftijdsgenoten volop gevormd worden in de jeugdopleiding, werd Osayi-Samuel te licht bevonden bij Charlton. Twee jaar later kwam hij bij Blackpool FC uiteindelijk terug aan de oppervlakte. Pas na zijn overstap naar Queens Park Rangers drie seizoenen geleden, nam zijn ontwikkeling een beslissende route aan richting het volwaardig professioneel voetballersbestaan.



Osayi-Samuel is een zuivere flankaanvaller die doorgaans opereert vanop de rechterkant, en daarom zou hij vooral een potentiële vervanger kunnen worden voor de Brugse steunpilaar Krépin Diatta. Er wordt algemeen verwacht dat de Senegalees deze zomer andere oorden opzoekt, waarbij vooral clubs uit de Duitse Bundesliga zich opwerpen als mogelijke nieuwe bestemming. Maar Osayi-Samuel kan ook als linker flankaanvaller uit de voeten, én hij kan tevens fungeren als joker op de positie van centrale aanvaller. 

PASSENDE MENTALITEIT VOOR CLUB BRUGGE

In de Britse media wordt Osayi-Samuel omschreven als één van de meest opwindende en veelbelovende wingers uit de plaatselijke Championship. Vooral door zijn enorme (start)snelheid en versnelling dreef hij menig defensie tot wanhoop. Voor de geboren Nigeriaan bleek de huidige jaargang hét seizoen van de ultieme doorbraak, en dat was Club Brugge dus niet ontgaan. Ook andere geïnteresseerde clubs zoals Leicester, Burnley, West Bromwich Albion, Southampton en Leeds United toonden belangstelling in Osayi-Samuel, maar naar alle waarschijnlijkheid is het dus Blauw-Zwart dat aan het langste eind zal trekken.  



Ondanks dat de start van zijn loopbaan allerminst vlekkeloos verliep, bewees Osayi-Samuel toch dat hij tot het summum behoort van de flankaanvallers in de Championship. Vandaag geniet de Nigeriaanse Engelsman een uitstekende reputatie over Het Kanaal, en zelf twijfelde hij nooit aan zijn capaciteiten. “Ik wil iedereen tonen dat ik de beste ben op mijn positie”, verklaarde Osayi-Samuel onlangs in een interview met The Independent. “Ik wil tonen dat ik aan de absolute top behoor.” Met deze mentaliteit zal Osayi-Samuel ongetwijfeld goed passen bij het veeleisende DNA van Club Brugge, dat de voorbije jaren gekenmerkt wordt door eerzucht en grote ambitie.

GEEN KOPIE VAN DIATTA 

De Brugse bewindvoerders zullen bovenstaande ijverige uitspraak graag gelezen hebben, maar vooral op het veld zal de rekening uiteindelijk moeten gemaakt worden; geen woorden, maar daden. En ook tussen de kalklijnen heeft Osayi-Samuel een grote kans om snel de harten te veroveren van de Blauw-Zwarte achterban. Zoals eerder gesteld is de flankaanvaller aalvlug, maar hij koppelt dat ook aan een tomeloze inzet, grote duelkracht en atletisch vermogen. Zoals men het dus graag heeft op Jan Breydel; no sweat, no glory.



Een exacte kopie van Krépin Diatta zal Osayi-Samuel evenwel niet worden, maar hij kan wel andere en meerdere extra's toevoegen aan het elftal van Philippe Clement. In bepaalde onderdelen kan Osayi-Samuel niet wedijveren met de Senegalees, maar op het vlak van pure snelheid en duelkracht lijkt de 22-jarige enkele streepjes voor te hebben op Diatta. Het fysieke aspect is een belangrijk facet in het moderne voetbal, maar de basis blijft vooralsnog de voetballende kwaliteiten. En daar kan een groot onderscheid gemaakt worden tussen beide spelers.

WIKKEN EN WEGEN 

Osayi-Samuel bewees in de Championship gemakkelijk zijn rechtstreekse tegenstander te kunnen passeren, maar op het vlak van geslaagde dribbels presteert Diatta nog enkele niveautjes hoger. In de Jupiler Pro League is de Senegalees, na Jérémy Doku, namelijk de beste dribbelaar terwijl Osayi-Samuel op dat gebied nog vooruitgang kan boeken. De Nigeriaanse Engelsman bezit geen fluwelen techniek, het oogt soms wat houterig, maar door de combinatie van zijn snelheid en kracht kan hij toch vaak zijn tegenstanders aftroeven. De Championship is een fysiek veeleisende competitie, waardoor de techniek van Osayi-Samuel in de Jupiler Pro League misschien wel meer tot uiting kan komen. 



Bovendien zet Osayi-Samuel zijn dribbels vaak in om zijn ploegmaats in stelling te brengen, eerder dan zelf zijn kans te wagen voor het doel zoals Diatta dat wel vaker doet. Dat blijkt vooral door Osayi-Samuel zijn laag doelpuntgemiddelde van 0,15 goal per wedstrijd, terwijl die frequentie bij Diatta dubbel zo hoog ligt. Anderzijds kan Osayi-Samuel wél een hoger gemiddelde laten noteren dan Diatta op het vlak van assists. Die efficiëntie op voetballend vlak lijkt een andere grote kwaliteit van Osayi-Samuel, waarin hij zich kroont tot de beste flankaanvaller uit de Championship op zijn positie.

NIEUW BRUGS GOUDHAANTJE 

Osayi-Samuel kan een indrukwekkende passing voorleggen in vergelijking met zijn positionele collega's uit de Championship. Geen enkele rechter flankaanvaller kon namelijk diens 82% passing-accuraatheid overtreffen, en ook Diatta komt met 71% niet in de buurt van de toekomstige Club Brugge-aanwinst. Maar tevens bij de meer complexe en dreigende passing werkte Osayi-Samuel zich op tot het summum van de Championship. Bij de distributie naar de final third, van doorsteekpasses, slimme passes en progressieve passes schaart Osayi-Samuel zich netjes in de top vier. In al deze parameters van belangrijke passing overtreft Osayi-Samuel dan ook moeiteloos die van Diatta. 



Beide spelers hanteren dus een andere speelwijze, waardoor het lijkt dat Club Brugge niet meteen op zoek ging naar een exacte vervanger voor Diatta, maar wél naar een vorm van verfrissing en innovatie voor de ploeg. De krachtige Osayi-Samuel bezit ook nog een ruime progressiemarge door zijn 22-jarige leeftijd, en dat is tevens een erg belangrijke factor in het aankoopbeleid van de huidige landskampioen. Als Osayi-Samuel zijn evolutie van het voorbije seizoen in dienst van Queens Park Rangers kan doortrekken in de Jupiler Pro League – én op het Europese toneel -, dan lijkt de genoemde transfersom van 5 à 5,5 miljoen euro opnieuw een wijze investering te zijn van Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe.

POLL: Wordt Osayi-Samuel een revelatie bij Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

735
735
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

211
211
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

85
85
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

251
251
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

82
82
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

160
160
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

443
443
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

228
228
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

584
584
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

245
245
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

130
130
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

521
521
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

230
230
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

297
297
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

137
137