Club innoveert: nieuw goudhaantje volgens streng DNA

Foto: Club innoveert: nieuw goudhaantje volgens streng DNA

Voorlopig bleef het windstil bij Club Brugge op het vlak van inkomende transfers. De huidige landskampioen werd de voorbije weken en maanden wel vaak gelinkt aan verschillende potentiële versterkingen, maar voorlopig namen die geruchten nog geen concrete vormen aan. Tot vorig weekend weliswaar, want volgens Vlaamse en Britse media is Bright Osayi-Samuel goed op weg om de eerste zomeraanwinst te worden van Club. 

VIERDE DUURSTE AANKOOP OOIT

Voorlopig is de transfer nog niet officieel afgehandeld, maar als we de recentste berichten mogen geloven dan werkt Bright Osayi-Samuel deze week zijn medische tests af op Belgisch grondgebied. Zaterdag zat de Nigeriaanse Engelsman al niet in de selectie van Queens Park Rangers-coach Mark Warburton, wat er kan op wijzen dat de onderhandelingen zich in een laatste rechte lijn kunnen bevinden, waardoor de fans van Club Brugge zich stilaan mogen verheugen op de eerste inkomende zomertransfer. Al meldt de Britse website Football Insider op dinsdag dat Osayi-Samuel alsnog de stekker zou uittrekken voor een transfer naar Club, al is dat ook niet meteen het meest betrouwbaar medium én werd dit gerucht niet bevestigd door bonafide media. Osayi-Samuel werd al geruime tijd genoemd als een mogelijke versterking bij Club Brugge, en alles wijst er nu ook op dat hij ook effectief zal overkomen naar Jan Breydel. Blauw-Zwart zal wel 5 à 5,5 miljoen euro moeten betalen om Osayi-Samuel binnen te halen, en met die transfersom zou hij de vierde duurste aankoop worden in de Brugse aankoopgeschiedenis. Enkel voor David Okereke (Spezia, 8 miljoen euro), Simon Mignolet (Liverpool, 7 miljoen euro) en Michael Krmencik (Viktoria Plzen, 6 miljoen euro) werd nog meer betaald.

OSAYI-SAMUEL, DE LAATBLOEIER 

Club Brugge zal dus flink investeren in de 22-jarige flankaanvaller, die eigenlijk pas dit seizoen ontdekt werd op het Britse voetballandschap. Op 15-jarige leeftijd, terwijl andere leeftijdsgenoten volop gevormd worden in de jeugdopleiding, werd Osayi-Samuel te licht bevonden bij Charlton. Twee jaar later kwam hij bij Blackpool FC uiteindelijk terug aan de oppervlakte. Pas na zijn overstap naar Queens Park Rangers drie seizoenen geleden, nam zijn ontwikkeling een beslissende route aan richting het volwaardig professioneel voetballersbestaan.Osayi-Samuel is een zuivere flankaanvaller die doorgaans opereert vanop de rechterkant, en daarom zou hij vooral een potentiële vervanger kunnen worden voor de Brugse steunpilaar Krépin Diatta. Er wordt algemeen verwacht dat de Senegalees deze zomer andere oorden opzoekt, waarbij vooral clubs uit de Duitse Bundesliga zich opwerpen als mogelijke nieuwe bestemming. Maar Osayi-Samuel kan ook als linker flankaanvaller uit de voeten, én hij kan tevens fungeren als joker op de positie van centrale aanvaller. 

PASSENDE MENTALITEIT VOOR CLUB BRUGGE

In de Britse media wordt Osayi-Samuel omschreven als één van de meest opwindende en veelbelovende wingers uit de plaatselijke Championship. Vooral door zijn enorme (start)snelheid en versnelling dreef hij menig defensie tot wanhoop. Voor de geboren Nigeriaan bleek de huidige jaargang hét seizoen van de ultieme doorbraak, en dat was Club Brugge dus niet ontgaan. Ook andere geïnteresseerde clubs zoals Leicester, Burnley, West Bromwich Albion, Southampton en Leeds United toonden belangstelling in Osayi-Samuel, maar naar alle waarschijnlijkheid is het dus Blauw-Zwart dat aan het langste eind zal trekken.  Ondanks dat de start van zijn loopbaan allerminst vlekkeloos verliep, bewees Osayi-Samuel toch dat hij tot het summum behoort van de flankaanvallers in de Championship. Vandaag geniet de Nigeriaanse Engelsman een uitstekende reputatie over Het Kanaal, en zelf twijfelde hij nooit aan zijn capaciteiten. “Ik wil iedereen tonen dat ik de beste ben op mijn positie”, verklaarde Osayi-Samuel onlangs in een interview met The Independent. “Ik wil tonen dat ik aan de absolute top behoor.” Met deze mentaliteit zal Osayi-Samuel ongetwijfeld goed passen bij het veeleisende DNA van Club Brugge, dat de voorbije jaren gekenmerkt wordt door eerzucht en grote ambitie.

GEEN KOPIE VAN DIATTA 

De Brugse bewindvoerders zullen bovenstaande ijverige uitspraak graag gelezen hebben, maar vooral op het veld zal de rekening uiteindelijk moeten gemaakt worden; geen woorden, maar daden. En ook tussen de kalklijnen heeft Osayi-Samuel een grote kans om snel de harten te veroveren van de Blauw-Zwarte achterban. Zoals eerder gesteld is de flankaanvaller aalvlug, maar hij koppelt dat ook aan een tomeloze inzet, grote duelkracht en atletisch vermogen. Zoals men het dus graag heeft op Jan Breydel; no sweat, no glory.Een exacte kopie van Krépin Diatta zal Osayi-Samuel evenwel niet worden, maar hij kan wel andere en meerdere extra's toevoegen aan het elftal van Philippe Clement. In bepaalde onderdelen kan Osayi-Samuel niet wedijveren met de Senegalees, maar op het vlak van pure snelheid en duelkracht lijkt de 22-jarige enkele streepjes voor te hebben op Diatta. Het fysieke aspect is een belangrijk facet in het moderne voetbal, maar de basis blijft vooralsnog de voetballende kwaliteiten. En daar kan een groot onderscheid gemaakt worden tussen beide spelers.

WIKKEN EN WEGEN 

Osayi-Samuel bewees in de Championship gemakkelijk zijn rechtstreekse tegenstander te kunnen passeren, maar op het vlak van geslaagde dribbels presteert Diatta nog enkele niveautjes hoger. In de Jupiler Pro League is de Senegalees, na Jérémy Doku, namelijk de beste dribbelaar terwijl Osayi-Samuel op dat gebied nog vooruitgang kan boeken. De Nigeriaanse Engelsman bezit geen fluwelen techniek, het oogt soms wat houterig, maar door de combinatie van zijn snelheid en kracht kan hij toch vaak zijn tegenstanders aftroeven. De Championship is een fysiek veeleisende competitie, waardoor de techniek van Osayi-Samuel in de Jupiler Pro League misschien wel meer tot uiting kan komen. Bovendien zet Osayi-Samuel zijn dribbels vaak in om zijn ploegmaats in stelling te brengen, eerder dan zelf zijn kans te wagen voor het doel zoals Diatta dat wel vaker doet. Dat blijkt vooral door Osayi-Samuel zijn laag doelpuntgemiddelde van 0,15 goal per wedstrijd, terwijl die frequentie bij Diatta dubbel zo hoog ligt. Anderzijds kan Osayi-Samuel wél een hoger gemiddelde laten noteren dan Diatta op het vlak van assists. Die efficiëntie op voetballend vlak lijkt een andere grote kwaliteit van Osayi-Samuel, waarin hij zich kroont tot de beste flankaanvaller uit de Championship op zijn positie.

NIEUW BRUGS GOUDHAANTJE 

Osayi-Samuel kan een indrukwekkende passing voorleggen in vergelijking met zijn positionele collega's uit de Championship. Geen enkele rechter flankaanvaller kon namelijk diens 82% passing-accuraatheid overtreffen, en ook Diatta komt met 71% niet in de buurt van de toekomstige Club Brugge-aanwinst. Maar tevens bij de meer complexe en dreigende passing werkte Osayi-Samuel zich op tot het summum van de Championship. Bij de distributie naar de final third, van doorsteekpasses, slimme passes en progressieve passes schaart Osayi-Samuel zich netjes in de top vier. In al deze parameters van belangrijke passing overtreft Osayi-Samuel dan ook moeiteloos die van Diatta. Beide spelers hanteren dus een andere speelwijze, waardoor het lijkt dat Club Brugge niet meteen op zoek ging naar een exacte vervanger voor Diatta, maar wél naar een vorm van verfrissing en innovatie voor de ploeg. De krachtige Osayi-Samuel bezit ook nog een ruime progressiemarge door zijn 22-jarige leeftijd, en dat is tevens een erg belangrijke factor in het aankoopbeleid van de huidige landskampioen. Als Osayi-Samuel zijn evolutie van het voorbije seizoen in dienst van Queens Park Rangers kan doortrekken in de Jupiler Pro League – én op het Europese toneel -, dan lijkt de genoemde transfersom van 5 à 5,5 miljoen euro opnieuw een wijze investering te zijn van Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe.

POLL: Wordt Osayi-Samuel een revelatie bij Club Brugge?

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

18
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

1997

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

163
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

260
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

91
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

695
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

203
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

551
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

104
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

134
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

271
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

298
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

262
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

152
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

127
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

197