Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Foto: Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Real Madrid maakt zich zorgen over Eden Hazard. Niet over zijn vormpeil of gebrek aan efficiëntie, maar wel over de vele overtredingen die op hem worden gemaakt door zijn rechtstreekse tegenstanders in LaLiga. De Spaanse sportkrant Marca weet dat de Koninklijke bezorgd is door de harde aanpak op hun laatste Galactico en hoopt dat het scheidsrechterkorps Hazard meer in bescherming zal nemen tijdens het verder verloop van de competitie.

MET HAZARD NAAR DE TITEL  

Throwback naar 22 februari 2020. Acht dagen na zijn eerste enkelblessure tegen Celta de Vigo vierde Hazard zijn rentree in het Estadi Ciutat de Valencia van Levante. Na 66 minuten op de klok droop de Rode Duivel af met een pijnlijk grimas op het gezicht. Tegenstander Jorge Miramon gaf Hazard een onschuldig duwtje in de rug maar dat was er wél één met grote gevolgen. Een operatie en twee à drie maanden revalidatie, zo luidde het eerste verdict. Een domper voor coach Zinédine Zidane en Real Madrid, dat hoopte om dit seizoen de Spaanse landstitel te veroveren.Door het uitbreken van de coronabreak kon Hazard echter keihard werken in de schaduw aan zijn derde comeback bij Los Blancos – in het seizoensbegin sukkelde hij ook nog met een dijblessure. Er werd luidop gehoopt dat de snelle dribbelaar alsnog een rol van betekenis kon spelen in de strijd om het kampioenschap, want voor de coronastop telde Real Madrid nog twee punten achterstand op leider en grote rivaal FC Barcelona. Door een fraaie recente 15 op 15 – mede dankzij Hazard – telt de Koninklijke momenteel al 2 punten voorsprong op de Catalanen. Een nieuwe titel leeft meer dan ooit tevoren.

MADRILEENSE DRUK OP REFS  

Voorlopig kon Hazard zijn hoge prijskaartje van 100 miljoen euro nog niet waarmaken in het Estadio Santiago Bernabeu, maar sinds zijn terugkomst in het elftal van Zidane zijn de voortekenen erg veelbelovend. En net daarom maakt men zich bij Real Madrid grote zorgen over de veelvuldige overtredingen op Hazard, die na zijn langdurige enkelblessure steeds meer naar zijn beste vorm toegroeit. Volgens de Spaanse krant Marca – die vooral Real Madrid gestemd is - zouden de tegenstanders doelbewust de enkel zoeken van Hazard, maar vaak ook gewoon te traag reageren op de vinnige acties van de snelle aanvaller.Door de combinatie van zijn verwachte grote meerwaarde in de laatste rechte lijn voor de titel in LaLiga, en alsook door zijn blessuregeschiedenis wil men in Madrid een betere bescherming voor hun sterspeler door de scheidsrechters. Het artikel in Marca is dan ook vooral bedoeld met deze opzet voor ogen, als een soort drukkingsmiddel voor de komende zes levensbelangrijke wedstrijden. Naar verluidt zou de inhoud van dit stuk doelbewust gelekt zijn door de sportkrant met als doel de druk op te voeren in de Spaanse media. Maar de cijfers geven ook gewoon aan dat Hazard een moedwillig doelwit is in LaLiga, maar toch is enige nuance op zijn plaats.

MEER FOUTEN VOOR DE CORONASTOP

Marca benadrukt in haar artikel dat Hazard vooral na de coronabreak doelbewust aangetrapt wordt, en waarbij vooral zijn enkel geviseerd wordt. Dit seizoen werd Hazard in totaal 43 keer foutief afgestopt, wat een enorm hoog aantal is door zijn weinige 1.050 vergaarde speelminuten. Maar als we er de cijfers bijnemen van voor de coronabreak én erna, dan worden er stelselmatig minder vaak overtredingen gemaakt op Hazardinho. Tijdens zijn eerste 10 competitiewedstrijden werd hij gemiddeld 3,4 keer onreglementair gehinderd, terwijl dat na de coronabreak daalde naar 2,25 stuks.Ook het 'zoeken' van de tegenstanders naar de enkel van Hazard moet genuanceerd worden. De speelstijl van de Rode Duivel wordt gekenmerkt door een korte maar krachtige versnelling waarmee hij graag wegdraait van zijn rechtstreekse tegenstander. En dat meestal met de opponent in zijn rug. Op die manier kan het aantrappen van zijn enkel moedwillig lijken maar het kan eveneens een logisch gevolg zijn van de speelstijl van Hazard. In de laatste partij tegen Espanyol Barcelona leek het wel meer dat eerste scenario te zijn, maar in de andere drie wedstrijden na de coronabreak valt er echter geen constante te vinden.

MEER FOUTEN DAN MESSI 

Maar over het ganse seizoen bekeken is Hazard wel één van de meest gezochte spelers in La Liga, en bij uitbreiding zelfs in Europa. Een Vlaamse krant schreef dat de som van overtredingen op Hazard niet groter is dan die op Lionel Messi. Deze stelling klopt want Hazard onderging dit seizoen 43 fouten terwijl dat bij de Argentijn hoger ligt met 55 stuks. Maar Messi werkte in LaLiga ondertussen al 2.479 minuten af, terwijl dat bij Hazard maar 1.050 is. Als we de geïncasseerde overtredingen in verhouding nemen met het aantal speelminuten dan ondergaat Hazard per wedstrijd 3,69 fouten en Messi slechts 2.In speelminuten gezien wordt Hazard dus bijna dubbel zo vaak onreglementair gegrepen door de tegenstanders dan Messi. In LaLiga wordt enkel Rafinha (FC Barcelona en op huur bij Celta de Vigo) nog vaker afgestopt dan onze landgenoot, en dat zet de inhoud van het Marca-artikel alleen maar kracht bij. In de top dertig van de meest foutief afgestopte spelers in LaLiga dit seizoen is Messi zelfs niet te vinden, net zoals een ploegmaat van Hazard bij Real Madrid. Het benadrukt vooral de schrik die onze landgenoot aanjaagt bij de vijandelijke defensies.

NAAR HET VOORBEELD VAN NEYMAR 

Hazard is dus bij uitstek één van de meest gezochte spelers in de Spaanse competitie. Het is dan ook geen toeval dat nét hij het slachtoffer is van veelvuldige overtredingen. Met een prijskaartje van 100 miljoen euro en de bijhorende status als sterspeler zorgt voor de nodige schrik en ongerustheid bij de tegenstanders. Ook Neymar had met hetzelfde probleem te kampen tijdens zijn debuutjaar in LaLiga. In het seizoen 2013-2014 werd de Braziliaan per wedstrijd 3,97 keer foutief gehinderd, wat ongeveer hetzelfde huidige gemiddelde is als Hazard. In de laatste twee seizoenen van Neymar in Camp Nou nam dat gemiddelde echter lichtjes af naar 3,58 overtredingen per wedstrijd. Hazard weet waar hij zich kan aan verwachten in de toekomst.In de grootste vijf Europese competities, zijnde LaLiga, Premier League, Serie A, Bundesliga en Ligue 1, zijn er slechts vier spelers die nog vaker foutief worden afgestopt dan Hazard. Uiteraard behoort Neymar (nu Paris Saint-Germain) nog steeds tot de meest gegrepen spelers op het Europese grondgebied, maar ook minder bekende goden zoals Filippo Falco (Lecce) en Roland Sallai (SC Freiburg) maken deel uit van deze bedenkelijke shortlist. De speler waar echter het meeste overtredingen worden gemaakt uit de grootste vijf Europese competities is Premier League-sensatie Jack Grealish (Aston Villa).

HAZARD MOET ONDERGAAN 

Real Madrid heeft overschot van gelijk door de veelvuldige overtredingen op Eden Hazard aan te kaarten. De Koninklijke tastte namelijk erg diep in de buidel voor onze landgenoot, die zijn beste vorm nog niet kon etaleren in het Estadio Santiago Bernabéu. In de grootste vijf Europese competities werden gemiddeld amper vier spelers vaker foutief afgestopt door hun rechtstreekse tegenstander en dat zet Los Blancos dus duidelijk aan het denken.Het doel van Real Madrid is om Hazard beter te laten beschermen door het Spaanse scheidsrechterkorps, maar door zijn speelstijl zal hij altijd een doelwit blijven van veelvuldige overtredingen. Ook Neymar bevond zich bij FC Barcelona ooit in dezelfde situatie en veel beterschap viel er echter niet te merken in de toekomst. Voor Hazard zit er wellicht niet veel anders op dan deze overtredingen te verduren, al moeten smerige fouten uiteraard zwaar bestraft worden. Gelukkig maakt hij wel nooit zo'n scène of irritante theaterstukjes zoals Neymar.

POLL: Zullen de refs Hazard beter beschermen?

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Martinez spreekt zich uit over speelkansen Lukaku en Doku

Hazard eerlijk: "Ben niet klaar voor 90 minuten"

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak 30.000 euro met jouw gratis prono op Finland-België!

De Rode Duivels zijn op het EK al zeker van hun plekje in de 1/8ste finales, maar de groepswinst is ...

8
{insert image alt}

Witsel verbluft alle tegenstand op EK

Na bijna een halfjaar zonder één officiële wedstrijd in de benen, maakte Axel Witsel donderdag ...

563
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2355
{insert image alt}

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Ook in zijn laatste groepswedstrijd hebben de fiere Turken hun blazoen niet kunnen oppoetsen. In ...

6
{insert image alt}

'AA Gent zet enorme vraagprijs achter de naam van Yaremchuk'

Bij AA Gent wisten ze zich al stevig te versterken. Toch zullen de Buffalo’s met Niklas Dorsch en ...

126
{insert image alt}

Martinez spreekt zich uit over speelkansen Lukaku en Doku

België heeft aan een punt genoeg tegen Finland om groepswinnaar te worden. Bondscoach Roberto ...

107
{insert image alt}

Asamoah van STVV naar Roemenië

STVV liet onlangs weten dat Samuel Asamoah de club mocht verlaten. Hij beschikt over een aflopend ...

8
{insert image alt}

Hazard eerlijk: "Ben niet klaar voor 90 minuten"

De Rode Duivels zijn zondagnamiddag opnieuw afgereisd naar het Russische Sint-Petersburg. Daar ...

97
{insert image alt}

Shaqiri zet troosteloze Turken te kijk met heerlijke treffer (🎥)

Turkije werd op voorhand getipt als 'dark horse' op het EK, maar de Turken stelden in hun eerste ...

66
{insert image alt}

Opstelling gelekt? Nederland in ban van 'briefje' De Boer

Nederland was al zeker van groepswinst op het EK, maar speelt maandag nog zijn laatste ...

108
{insert image alt}

'Bale heeft club voor volgend seizoen gekozen'

De rentree van Gareth Bale bij Tottenham Hotspur lijkt beperkt te blijven tot slechts één seizoen. ...

105
{insert image alt}

Rode Duivels nu al aan de haal met miljoenenbuit

De Rode Duivels speelden voorlopig nog niet hun beste voetbal, maar qua resultaten valt er niets op ...

304
{insert image alt}

Martinez geeft uitsluitsel over blessure Thorgan

Maandag trappen de Rode Duivels hun laatste wedstrijd af in de groepsronde van het Europees ...

70
{insert image alt}

'Topploeg kan Club handje helpen in dossier-Dennis'

Bij Club Brugge zijn de medische en fysieke proeven achter de rug, vanaf maandag begint de ...

514
{insert image alt}

Griezmann verrast met opvallende transferuitspraak

Antoine Griezmann hoopt om met Frankrijk beslag te leggen op de Europese titel en trekt daarna terug ...

153
{insert image alt}

Ashimeru doet belofte na definitieve transfer bij RSCA

RSC Anderlecht liet afgelopen week opnieuw van zich spreken op de transfermarkt. Zo pakten de ...

214
{insert image alt}

Gent veegt 'bod' AC Milan van tafel: "Belachelijk!"

AA Gent toonde zich al behoorlijk actief op de zomerse mercato, maar de Buffalo's zijn nog lang niet ...

355
{insert image alt}

'City wil transferrecord Premier League aan diggelen slaan'

Manchester City legde afgelopen seizoen met overmacht beslag op de Engelse landstitel en stootte ...

331

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

694
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

912
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

183
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels moeten klepper vrezen in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

3024
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

292
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

1450
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

155
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

211
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

20
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

567
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

485
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

368
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

203
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

165
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

310