Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Real Madrid maakt zich zorgen over Eden Hazard. Niet over zijn vormpeil of gebrek aan efficiëntie, maar wel over de vele overtredingen die op hem worden gemaakt door zijn rechtstreekse tegenstanders in LaLiga. De Spaanse sportkrant Marca weet dat de Koninklijke bezorgd is door de harde aanpak op hun laatste Galactico en hoopt dat het scheidsrechterkorps Hazard meer in bescherming zal nemen tijdens het verder verloop van de competitie.


MET HAZARD NAAR DE TITEL  

Throwback naar 22 februari 2020. Acht dagen na zijn eerste enkelblessure tegen Celta de Vigo vierde Hazard zijn rentree in het Estadi Ciutat de Valencia van Levante. Na 66 minuten op de klok droop de Rode Duivel af met een pijnlijk grimas op het gezicht. Tegenstander Jorge Miramon gaf Hazard een onschuldig duwtje in de rug maar dat was er wél één met grote gevolgen. Een operatie en twee à drie maanden revalidatie, zo luidde het eerste verdict. Een domper voor coach Zinédine Zidane en Real Madrid, dat hoopte om dit seizoen de Spaanse landstitel te veroveren.



Door het uitbreken van de coronabreak kon Hazard echter keihard werken in de schaduw aan zijn derde comeback bij Los Blancos – in het seizoensbegin sukkelde hij ook nog met een dijblessure. Er werd luidop gehoopt dat de snelle dribbelaar alsnog een rol van betekenis kon spelen in de strijd om het kampioenschap, want voor de coronastop telde Real Madrid nog twee punten achterstand op leider en grote rivaal FC Barcelona. Door een fraaie recente 15 op 15 – mede dankzij Hazard – telt de Koninklijke momenteel al 2 punten voorsprong op de Catalanen. Een nieuwe titel leeft meer dan ooit tevoren.

MADRILEENSE DRUK OP REFS  

Voorlopig kon Hazard zijn hoge prijskaartje van 100 miljoen euro nog niet waarmaken in het Estadio Santiago Bernabeu, maar sinds zijn terugkomst in het elftal van Zidane zijn de voortekenen erg veelbelovend. En net daarom maakt men zich bij Real Madrid grote zorgen over de veelvuldige overtredingen op Hazard, die na zijn langdurige enkelblessure steeds meer naar zijn beste vorm toegroeit. Volgens de Spaanse krant Marca – die vooral Real Madrid gestemd is - zouden de tegenstanders doelbewust de enkel zoeken van Hazard, maar vaak ook gewoon te traag reageren op de vinnige acties van de snelle aanvaller.



Door de combinatie van zijn verwachte grote meerwaarde in de laatste rechte lijn voor de titel in LaLiga, en alsook door zijn blessuregeschiedenis wil men in Madrid een betere bescherming voor hun sterspeler door de scheidsrechters. Het artikel in Marca is dan ook vooral bedoeld met deze opzet voor ogen, als een soort drukkingsmiddel voor de komende zes levensbelangrijke wedstrijden. Naar verluidt zou de inhoud van dit stuk doelbewust gelekt zijn door de sportkrant met als doel de druk op te voeren in de Spaanse media. Maar de cijfers geven ook gewoon aan dat Hazard een moedwillig doelwit is in LaLiga, maar toch is enige nuance op zijn plaats.

MEER FOUTEN VOOR DE CORONASTOP

Marca benadrukt in haar artikel dat Hazard vooral na de coronabreak doelbewust aangetrapt wordt, en waarbij vooral zijn enkel geviseerd wordt. Dit seizoen werd Hazard in totaal 43 keer foutief afgestopt, wat een enorm hoog aantal is door zijn weinige 1.050 vergaarde speelminuten. Maar als we er de cijfers bijnemen van voor de coronabreak én erna, dan worden er stelselmatig minder vaak overtredingen gemaakt op Hazardinho. Tijdens zijn eerste 10 competitiewedstrijden werd hij gemiddeld 3,4 keer onreglementair gehinderd, terwijl dat na de coronabreak daalde naar 2,25 stuks.



Ook het 'zoeken' van de tegenstanders naar de enkel van Hazard moet genuanceerd worden. De speelstijl van de Rode Duivel wordt gekenmerkt door een korte maar krachtige versnelling waarmee hij graag wegdraait van zijn rechtstreekse tegenstander. En dat meestal met de opponent in zijn rug. Op die manier kan het aantrappen van zijn enkel moedwillig lijken maar het kan eveneens een logisch gevolg zijn van de speelstijl van Hazard. In de laatste partij tegen Espanyol Barcelona leek het wel meer dat eerste scenario te zijn, maar in de andere drie wedstrijden na de coronabreak valt er echter geen constante te vinden.

MEER FOUTEN DAN MESSI 

Maar over het ganse seizoen bekeken is Hazard wel één van de meest gezochte spelers in La Liga, en bij uitbreiding zelfs in Europa. Een Vlaamse krant schreef dat de som van overtredingen op Hazard niet groter is dan die op Lionel Messi. Deze stelling klopt want Hazard onderging dit seizoen 43 fouten terwijl dat bij de Argentijn hoger ligt met 55 stuks. Maar Messi werkte in LaLiga ondertussen al 2.479 minuten af, terwijl dat bij Hazard maar 1.050 is. Als we de geïncasseerde overtredingen in verhouding nemen met het aantal speelminuten dan ondergaat Hazard per wedstrijd 3,69 fouten en Messi slechts 2.



In speelminuten gezien wordt Hazard dus bijna dubbel zo vaak onreglementair gegrepen door de tegenstanders dan Messi. In LaLiga wordt enkel Rafinha (FC Barcelona en op huur bij Celta de Vigo) nog vaker afgestopt dan onze landgenoot, en dat zet de inhoud van het Marca-artikel alleen maar kracht bij. In de top dertig van de meest foutief afgestopte spelers in LaLiga dit seizoen is Messi zelfs niet te vinden, net zoals een ploegmaat van Hazard bij Real Madrid. Het benadrukt vooral de schrik die onze landgenoot aanjaagt bij de vijandelijke defensies.

NAAR HET VOORBEELD VAN NEYMAR 

Hazard is dus bij uitstek één van de meest gezochte spelers in de Spaanse competitie. Het is dan ook geen toeval dat nét hij het slachtoffer is van veelvuldige overtredingen. Met een prijskaartje van 100 miljoen euro en de bijhorende status als sterspeler zorgt voor de nodige schrik en ongerustheid bij de tegenstanders. Ook Neymar had met hetzelfde probleem te kampen tijdens zijn debuutjaar in LaLiga. In het seizoen 2013-2014 werd de Braziliaan per wedstrijd 3,97 keer foutief gehinderd, wat ongeveer hetzelfde huidige gemiddelde is als Hazard. In de laatste twee seizoenen van Neymar in Camp Nou nam dat gemiddelde echter lichtjes af naar 3,58 overtredingen per wedstrijd. Hazard weet waar hij zich kan aan verwachten in de toekomst.



In de grootste vijf Europese competities, zijnde LaLiga, Premier League, Serie A, Bundesliga en Ligue 1, zijn er slechts vier spelers die nog vaker foutief worden afgestopt dan Hazard. Uiteraard behoort Neymar (nu Paris Saint-Germain) nog steeds tot de meest gegrepen spelers op het Europese grondgebied, maar ook minder bekende goden zoals Filippo Falco (Lecce) en Roland Sallai (SC Freiburg) maken deel uit van deze bedenkelijke shortlist. De speler waar echter het meeste overtredingen worden gemaakt uit de grootste vijf Europese competities is Premier League-sensatie Jack Grealish (Aston Villa).

HAZARD MOET ONDERGAAN 

Real Madrid heeft overschot van gelijk door de veelvuldige overtredingen op Eden Hazard aan te kaarten. De Koninklijke tastte namelijk erg diep in de buidel voor onze landgenoot, die zijn beste vorm nog niet kon etaleren in het Estadio Santiago Bernabéu. In de grootste vijf Europese competities werden gemiddeld amper vier spelers vaker foutief afgestopt door hun rechtstreekse tegenstander en dat zet Los Blancos dus duidelijk aan het denken.



Het doel van Real Madrid is om Hazard beter te laten beschermen door het Spaanse scheidsrechterkorps, maar door zijn speelstijl zal hij altijd een doelwit blijven van veelvuldige overtredingen. Ook Neymar bevond zich bij FC Barcelona ooit in dezelfde situatie en veel beterschap viel er echter niet te merken in de toekomst. Voor Hazard zit er wellicht niet veel anders op dan deze overtredingen te verduren, al moeten smerige fouten uiteraard zwaar bestraft worden. Gelukkig maakt hij wel nooit zo'n scène of irritante theaterstukjes zoals Neymar.

POLL: Zullen de refs Hazard beter beschermen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

1
1
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

44
44
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

61
61
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

25
25
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

182
182
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

98
98
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

138
138
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

82
82
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

86
86
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

131
131
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

535
535
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

189
189
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

993
993
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

108
108