Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Foto: Mikpunt Hazard: zelfs meer geviseerd dan Messi

Real Madrid maakt zich zorgen over Eden Hazard. Niet over zijn vormpeil of gebrek aan efficiëntie, maar wel over de vele overtredingen die op hem worden gemaakt door zijn rechtstreekse tegenstanders in LaLiga. De Spaanse sportkrant Marca weet dat de Koninklijke bezorgd is door de harde aanpak op hun laatste Galactico en hoopt dat het scheidsrechterkorps Hazard meer in bescherming zal nemen tijdens het verder verloop van de competitie.

MET HAZARD NAAR DE TITEL  

Throwback naar 22 februari 2020. Acht dagen na zijn eerste enkelblessure tegen Celta de Vigo vierde Hazard zijn rentree in het Estadi Ciutat de Valencia van Levante. Na 66 minuten op de klok droop de Rode Duivel af met een pijnlijk grimas op het gezicht. Tegenstander Jorge Miramon gaf Hazard een onschuldig duwtje in de rug maar dat was er wél één met grote gevolgen. Een operatie en twee à drie maanden revalidatie, zo luidde het eerste verdict. Een domper voor coach Zinédine Zidane en Real Madrid, dat hoopte om dit seizoen de Spaanse landstitel te veroveren.Door het uitbreken van de coronabreak kon Hazard echter keihard werken in de schaduw aan zijn derde comeback bij Los Blancos – in het seizoensbegin sukkelde hij ook nog met een dijblessure. Er werd luidop gehoopt dat de snelle dribbelaar alsnog een rol van betekenis kon spelen in de strijd om het kampioenschap, want voor de coronastop telde Real Madrid nog twee punten achterstand op leider en grote rivaal FC Barcelona. Door een fraaie recente 15 op 15 – mede dankzij Hazard – telt de Koninklijke momenteel al 2 punten voorsprong op de Catalanen. Een nieuwe titel leeft meer dan ooit tevoren.

MADRILEENSE DRUK OP REFS  

Voorlopig kon Hazard zijn hoge prijskaartje van 100 miljoen euro nog niet waarmaken in het Estadio Santiago Bernabeu, maar sinds zijn terugkomst in het elftal van Zidane zijn de voortekenen erg veelbelovend. En net daarom maakt men zich bij Real Madrid grote zorgen over de veelvuldige overtredingen op Hazard, die na zijn langdurige enkelblessure steeds meer naar zijn beste vorm toegroeit. Volgens de Spaanse krant Marca – die vooral Real Madrid gestemd is - zouden de tegenstanders doelbewust de enkel zoeken van Hazard, maar vaak ook gewoon te traag reageren op de vinnige acties van de snelle aanvaller.Door de combinatie van zijn verwachte grote meerwaarde in de laatste rechte lijn voor de titel in LaLiga, en alsook door zijn blessuregeschiedenis wil men in Madrid een betere bescherming voor hun sterspeler door de scheidsrechters. Het artikel in Marca is dan ook vooral bedoeld met deze opzet voor ogen, als een soort drukkingsmiddel voor de komende zes levensbelangrijke wedstrijden. Naar verluidt zou de inhoud van dit stuk doelbewust gelekt zijn door de sportkrant met als doel de druk op te voeren in de Spaanse media. Maar de cijfers geven ook gewoon aan dat Hazard een moedwillig doelwit is in LaLiga, maar toch is enige nuance op zijn plaats.

MEER FOUTEN VOOR DE CORONASTOP

Marca benadrukt in haar artikel dat Hazard vooral na de coronabreak doelbewust aangetrapt wordt, en waarbij vooral zijn enkel geviseerd wordt. Dit seizoen werd Hazard in totaal 43 keer foutief afgestopt, wat een enorm hoog aantal is door zijn weinige 1.050 vergaarde speelminuten. Maar als we er de cijfers bijnemen van voor de coronabreak én erna, dan worden er stelselmatig minder vaak overtredingen gemaakt op Hazardinho. Tijdens zijn eerste 10 competitiewedstrijden werd hij gemiddeld 3,4 keer onreglementair gehinderd, terwijl dat na de coronabreak daalde naar 2,25 stuks.Ook het 'zoeken' van de tegenstanders naar de enkel van Hazard moet genuanceerd worden. De speelstijl van de Rode Duivel wordt gekenmerkt door een korte maar krachtige versnelling waarmee hij graag wegdraait van zijn rechtstreekse tegenstander. En dat meestal met de opponent in zijn rug. Op die manier kan het aantrappen van zijn enkel moedwillig lijken maar het kan eveneens een logisch gevolg zijn van de speelstijl van Hazard. In de laatste partij tegen Espanyol Barcelona leek het wel meer dat eerste scenario te zijn, maar in de andere drie wedstrijden na de coronabreak valt er echter geen constante te vinden.

MEER FOUTEN DAN MESSI 

Maar over het ganse seizoen bekeken is Hazard wel één van de meest gezochte spelers in La Liga, en bij uitbreiding zelfs in Europa. Een Vlaamse krant schreef dat de som van overtredingen op Hazard niet groter is dan die op Lionel Messi. Deze stelling klopt want Hazard onderging dit seizoen 43 fouten terwijl dat bij de Argentijn hoger ligt met 55 stuks. Maar Messi werkte in LaLiga ondertussen al 2.479 minuten af, terwijl dat bij Hazard maar 1.050 is. Als we de geïncasseerde overtredingen in verhouding nemen met het aantal speelminuten dan ondergaat Hazard per wedstrijd 3,69 fouten en Messi slechts 2.In speelminuten gezien wordt Hazard dus bijna dubbel zo vaak onreglementair gegrepen door de tegenstanders dan Messi. In LaLiga wordt enkel Rafinha (FC Barcelona en op huur bij Celta de Vigo) nog vaker afgestopt dan onze landgenoot, en dat zet de inhoud van het Marca-artikel alleen maar kracht bij. In de top dertig van de meest foutief afgestopte spelers in LaLiga dit seizoen is Messi zelfs niet te vinden, net zoals een ploegmaat van Hazard bij Real Madrid. Het benadrukt vooral de schrik die onze landgenoot aanjaagt bij de vijandelijke defensies.

NAAR HET VOORBEELD VAN NEYMAR 

Hazard is dus bij uitstek één van de meest gezochte spelers in de Spaanse competitie. Het is dan ook geen toeval dat nét hij het slachtoffer is van veelvuldige overtredingen. Met een prijskaartje van 100 miljoen euro en de bijhorende status als sterspeler zorgt voor de nodige schrik en ongerustheid bij de tegenstanders. Ook Neymar had met hetzelfde probleem te kampen tijdens zijn debuutjaar in LaLiga. In het seizoen 2013-2014 werd de Braziliaan per wedstrijd 3,97 keer foutief gehinderd, wat ongeveer hetzelfde huidige gemiddelde is als Hazard. In de laatste twee seizoenen van Neymar in Camp Nou nam dat gemiddelde echter lichtjes af naar 3,58 overtredingen per wedstrijd. Hazard weet waar hij zich kan aan verwachten in de toekomst.In de grootste vijf Europese competities, zijnde LaLiga, Premier League, Serie A, Bundesliga en Ligue 1, zijn er slechts vier spelers die nog vaker foutief worden afgestopt dan Hazard. Uiteraard behoort Neymar (nu Paris Saint-Germain) nog steeds tot de meest gegrepen spelers op het Europese grondgebied, maar ook minder bekende goden zoals Filippo Falco (Lecce) en Roland Sallai (SC Freiburg) maken deel uit van deze bedenkelijke shortlist. De speler waar echter het meeste overtredingen worden gemaakt uit de grootste vijf Europese competities is Premier League-sensatie Jack Grealish (Aston Villa).

HAZARD MOET ONDERGAAN 

Real Madrid heeft overschot van gelijk door de veelvuldige overtredingen op Eden Hazard aan te kaarten. De Koninklijke tastte namelijk erg diep in de buidel voor onze landgenoot, die zijn beste vorm nog niet kon etaleren in het Estadio Santiago Bernabéu. In de grootste vijf Europese competities werden gemiddeld amper vier spelers vaker foutief afgestopt door hun rechtstreekse tegenstander en dat zet Los Blancos dus duidelijk aan het denken.Het doel van Real Madrid is om Hazard beter te laten beschermen door het Spaanse scheidsrechterkorps, maar door zijn speelstijl zal hij altijd een doelwit blijven van veelvuldige overtredingen. Ook Neymar bevond zich bij FC Barcelona ooit in dezelfde situatie en veel beterschap viel er echter niet te merken in de toekomst. Voor Hazard zit er wellicht niet veel anders op dan deze overtredingen te verduren, al moeten smerige fouten uiteraard zwaar bestraft worden. Gelukkig maakt hij wel nooit zo'n scène of irritante theaterstukjes zoals Neymar.

POLL: Zullen de refs Hazard beter beschermen?

"Lukaku stuwt Ibrahimovic en Ronaldo naar een hoger niveau"

'Rampzalig nieuws voor Donny van de Beek bij United'

Coronacrisis kost Tottenham fortuin

Vandaag 23 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany moet drastisch ingrijpen na wanprestatie

Hoewel RSC Anderlecht nog maar voor de tweede keer dit seizoen de boot inging, de prestatie tegen ...

428
{insert image alt}

Bookmaker schat kansen op Brugse CL-stunt in!

Nadat de clubcompetities zich afgelopen weekend terug op gang trokken, gaat ook het Europese voetbal ...

76
{insert image alt}

Vanaken & Vormer maken plaats voor nieuwe Club-dirigent

Geen ploeg die haar twaalfde man meer mist dan Club Brugge. De in eigen huis anders zo autoritaire ...

664
{insert image alt}

"Lukaku stuwt Ibrahimovic en Ronaldo naar een hoger niveau"

Voor scorende topspitsen moet je tegenwoordig in Italië zijn. Zowel onze Romelu Lukaku als Zlatan ...

15
{insert image alt}

'Rampzalig nieuws voor Donny van de Beek bij United'

Er dreigt rampzalig nieuws voor Donny van de Beek bij Manchester United. De ex-Ajaxspeler staat ...

54
{insert image alt}

Ferrera mist mogelijk topduel tegen Union

Seraing en Westerlo hielden het dit weekend op een 1-1 gelijkspel in 1B. Die wedstrijd zal mogelijk ...

16
{insert image alt}

Coronacrisis kost Tottenham fortuin

Het mag Tottenham Hotspur dan goed vergaan in de Premier League, op financieel vlak krijgt club ...

40
{insert image alt}

'Frenkie de Jong dropt gigantische bom in Camp Nou'

Frenkie de Jong is bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Barcelona. De Nederlandse international ...

277
{insert image alt}

Vanhamel: "Dat zal ons nog beter maken"

Beerschot blijft bovenin meedraaien. De Mannekes tellen slechts één punt minder dan Club Brugge en ...

118
{insert image alt}

Degryse schuift zijn twee favorieten voor Gouden Schoen naar voor

Nu het einde van het jaar dichterbij komt, wordt er ook alsmaar meer uitgekeken naar de uitreiking ...

555
{insert image alt}

Standard zal middenvelder enkele matchen moeten missen

Standard beleefde zaterdag een rollercoaster aan emoties in de wedstrijd tegen Eupen. Het leek eerst ...

65
{insert image alt}

Buffel schiet in actie na overlijden Anele

De voetbalwereld werd maandag geschokt door het plotse overlijden van Anele Ngcongca. De 33-jarige ...

448
{insert image alt}

Ajax-fans hebben al spijt van vertrek Lang

Club Brugge haalde afgelopen zomer maar één versterking binnen. Op de laatste dag van de ...

533
{insert image alt}

AC Mian komt met nieuws over blessures Ibra en Saelemaekers

AC Milan mag zich weer leider in de Serie A noemen nadat het zondag een knappe zege boekte in de ...

92
{insert image alt}

Dortmund onderschat Club niet: "Ze waren heel gevaarlijk"

Club Brugge reisde maandag af naar Duitsland, want dinsdag moet het alweer aan de bak in de ...

124
{insert image alt}

Extra Time zet knappe prestatie Beerschot in de kijker

De dertiende speeldag van de Jupiler Pro League had opnieuw een pak opmerkelijke momenten in petto. ...

204
{insert image alt}

Vandenbempt duidt verrassende kandidaat voor Gouden Schoen aan

In januari wordt de Gouden Schoen opnieuw uitgereikt, maar door de coronacrisis zal het een vreemde ...

447
{insert image alt}

Barça moet het nu ook zonder Messi stellen in Champions League

Het zijn geen makkelijke weken voor FC Barcelona. De Catalanen namen in La Liga hun zwakste start in ...

123

Gisteren 22 November 2020

{insert image alt}

'Zorgen bij AC Milan om Zlatan en Saelemaekers'

AC Milan mag zich weer leider in de Serie A noemen nadat het zondag een knappe zege boekte in de ...

259
{insert image alt}

Van den Brom: "Ik heb genoten van de tweede helft"

John van den Brom beleefde zondagavond zijn echte vuurdoop als trainer van KRC Genk en de ...

202
{insert image alt}

KV Mechelen opgelucht na zege: "Dat was al lang geleden"

KV Mechelen kon dit seizoen tot dusver zijn knappe prestaties van vorig seizoen niet herhalen en was ...

85
{insert image alt}

David maakt eindelijk zijn eerste goal voor Lille

Afgelopen zomer werd Jonathan David de duurste uitgaande transfer ooit van een Belgische club. Na ...

194
{insert image alt}

'Ronaldo aast met charmeoffensief op straffe terugkeer'

Er gaan de laatste weken alsmaar meer geruchten over een mogelijk vertrek van Cristiano Ronaldo bij ...

539
{insert image alt}

Droomdebuut voor Van den Brom met ruime zege tegen Moeskroen

Na een zwakke eerste en een prima tweede helft heeft John Van den Brom zijn eerste opdracht met ...

314
{insert image alt}

Zlatan overschaduwt Mertens en schiet Milan naar koppositie

AC Milan heeft de koppositie in de Serie A weer heroverd. Het trok aan het langste eind in de topper ...

124
{insert image alt}

Mertens geeft Napoli nog hoop tegen AC Milan (🎥)

In de Serie A wordt de achtste speeldag zondagavond afgesloten met een topper tussen Napoli en AC ...

62
{insert image alt}

Liverpool houdt Leicester van de leidersplaats met vlotte zege

Leicester City is er niet in geslaagd om de leidersplaats te pakken in de Premier League. Youri ...

108
{insert image alt}

Seraing pakt in slotfase belangrijk punt mee uit het Kuipje

Na een spannende topper heeft Westerlo zich in de slotfase nog het kaas van het brood laten eten ...

80
{insert image alt}

De Decker: "Het is nu zaak een reeks neer te zetten"

AA Gent heeft zondag een zeer deugddoende zege geboekt. Het ging immers winnen op het veld van ...

155
{insert image alt}

Clement zette Lang op scherp voor goal: "Ik verwacht meer"

Club Brugge mag zich de winnaar van het weekend noemen in de Jupiler Pro League. Het is immers ...

195
{insert image alt}

Schlemiel Charleroi beschermd: "Dat kan iedereen overkomen"

Charleroi moet voorlopig Club Brugge loslaten aan de kop van het klassement. De Carolo's leden ...

90
{insert image alt}

Gent pakt belangrijke zege: "Het plan klopte volledig"

AA Gent was tot dusver aan een tegenvallend seizoen bezig, maar misschien is de kentering nu ...

148
{insert image alt}

Bornauw sluit rampweek af met nieuwe nederlaag van Köln

Bornauw kende met de Rode Duivels een dramatische 10-daagse met blunders bij zowel de eerste ploeg ...

99