De bijna-Messi: Hoe Hazard Madrid doet dromen

De bijna-Messi: Hoe Hazard Madrid doet dromen

Eden Hazard is terug. In de 3-1 gewonnen thuismatch tegen Eibar liet de Rode Duivel opnieuw van zich spreken door een knappe prestatie op de mat te brengen. Als gevolg van een hardnekkige enkelblessure dateerden zijn laatste officiële speelminuten sinds 22 februari waardoor Hazardinho tegen Eibar weliswaar nog niet op volledige sterkte speelde, maar zijn 'comeback' doet alvast erg veel goeds voorspellen. Spectaculair en sensationeel was zijn optreden zondagavond nog niet, veelbelovend des te meer. 


SPAANSE MEDIA VOL LOF

De Spaanse media waren uiteraard ook opgetogen over het wederoptreden van Eden Hazard. De ster van het Belgische voetbal kon zich dit seizoen nog niet helemaal onderscheiden bij de Koninklijke, maar zijn bijdrage in de winstpartij tegen Eibar was aanzienlijk. “Hij leek wel een lentetransfer. De kroonprins, de bijna-Messi, keerde veelbelovend terug. Van zijn blessures of luiheid vorige zomer is geen spoor meer”, blikte AS terug op de prestatie van Hazard.



Ook Marca had in zijn maandagkrant enkele lovende woorden in petto voor onze landgenoot. “Hij bereidt nu al de doelpunten van zijn ploegmaats voor. Over het algemeen zag hij er ook scherp uit en toonde hij zich heel actief. Hazard was een opwindend onderdeel van de aanvalslinie.” Na drie maand en half blessureleed en een intensieve revalidatie bevindt Hazard zich uiteraard nog niet op zijn topniveau, maar zijn eerste wedstrijd na zijn langdurige inactiviteit zal de Rode Duivel ongetwijfeld een mentale opsteker bezorgen. En dat kan alleen maar voordelen bieden zijn voor Real Madrid.

HAZARD ZORGT VOOR GEVAAR

Eén schot op doel en één assist. Op het eerste zicht leek de meerwaarde van Hazard tegen Eibar eerder beperkt. Maar tijdens zijn 61 vergaarde speelminuten verrichte de talentvolle aanvaller veel kwalitatieve arbeid, en dat nog op halve kracht. Als linkeraanvaller vond Hazard een goede verstandhouding met de Braziliaanse linksachter Marcelo, maar hij kneep ook vaak naar het centrale gedeelte van het veld waar hij succesvol coöpereerde met de Duitse centrale middenvelder Toni Kroos. 



Niet toevallig speelde Hazard tegen Eibar het vaakst de bal naar beide ploegmaats, die zich het dichtst bevonden in zijn actiegebied, én kwam het meeste Madrileense gevaar via zijn kant. Maar liefst 9 aanvallen verliepen langs de linkerzijde, tegenover 6 stuks via rechts en 5 door het centrum. Het is dan ook best opvallend dat Los Blancos na minuut 61, het moment van Hazard zijn vervanging, steeds vaker kozen voor de lange bal. 

'BETER' DAN MESSI

Zondagavond toonde Hazard zich erg gretig en hongerig. En dat is ook logisch na drie maanden en half zonder wedstrijden, dé momenten bij uitstek waar hij voor leeft als voetballer. Hazard demonstreerde die 'goesting' onder meer door zijn fysieke inspanningen in de duels. Hij ging niet érg veel rechtstreekse duels aan, maar onder alle offensieve spelers bij Real Madrid was hij wel met voorsprong de meest efficiënte. Coach Zinédine Zidane zal het graag gezien hebben.



Maar zoals zijn specifieke kwaliteiten het vragen, maakte Hazard grotendeels het verschil op offensief vlak. Dat de meeste aanvallen van De Koninklijke langs zijn linkerkant passeerden is dan ook geen verrassing. Zo passte Hazard de bal erg zuiver rond, specifiek met 2,3% meer accuraatheid dan zijn seizoensgemiddelde. Als de 'bijna-Messi' werd Hazard omschreven door de Spaanse krant AS. Wel, tegen Eibar overtrof Hazardinho de Argentijnse halfgod in diens wedstrijd tegen Mallorca op het vlak van geslaagde duels én geslaagde passing.

IN DE SLIPSTREAM VAN MESSI

Hazard kon zich tijdens zijn wederoptreden tegen Eibar nog onderscheiden op twee andere facetten. Zo dribbelde de kleine aanvaller aan een hoge efficiëntie van 75%, waarbij 3 van zijn 4 gepoogde dribbels succesvol eindigden. Ter vergelijking: in het huidige seizoen van LaLiga haalde Hazard 59%, waardoor hij de vierde plaats bezet onder alle flankaanvallers. Lionel Messi staat echter twee plaatsen lager met een accuraatheid van 56%. Uiteraard staan de voetballende kwaliteiten van Messi op een buitenaards en onhaalbaar niveau, maar Hazard probeert toch zo goed mogelijk in diens slipstream terecht te komen.



De draaischijf van Real Madrid was tegen Eibar uitmuntend door zijn zuivere passing, maar Hazard koppelde dat ook een een grote dreiging en gevaar voor het vijandige doel. Hij lanceerde 3 passes naar de final third, de gevarenzone bij de tegenstander, waarvan élke bal ook met succes eindigde bij een ploegmaat. Daarmee krikte Hazard zijn seizoensgemiddelde uiteraard flink de hoogte in, waardoor hij zich – in dat onderdeel – kroont tot de beste flankaanvaller van LaLiga. Met 84% steekt hij weeral … Lionel Messi de loef af.

BEVESTIGEN TEGEN VALENCIA

De rentree van Eden Hazard was erg geruststellend voor Real Madrid. Toch werd alweer voor het ergste gevreesd nadat hij het veld verliet en daarna een zak ijs aanbracht op de rechterenkel. 'Uit voorzorg', zo klonk het. Oef. Hazard speelde tegen Eibar zonder complexen, al was het duidelijk merkbaar dat hij nog flink wat wedstrijdritme ontbeerde. Dat maakt het des te sterker dat Hazard al zo'n knappe prestatie uit zijn schoenen kon schudden én al beslissend was. Het geeft hoop in Madrid, dat twee punten achterstand telt op competitieleider FC Barcelona.



De 'bijna-Messi' maakte meteen een impact op het spel van De Koninklijke, en op die manier wordt zijn bijnaam gerechtvaardigd. Uiteraard kan Hazard niet concurreren met de heros Messi – niemand kan dat – maar zijn belang voor Real Madrid kan wel even groot worden zoals dat van Messi in Catalonië. De eerste geslaagde prestatie van Hazard na zijn langdurige blessure zet dat alleen maar kracht bij. Maar er wordt nog meer verwacht van Eden Hazard bij Real Madrid. Hazardinho moet bevestigen, en dat kan hij komende donderdag alvast doen. Dan wacht met Valencia een tegenstander van groot kaliber: een uitgelezen kans om eindelijk ook zijn stempel te drukken op LaLiga.

POLL: Komt Eden Hazard ooit in de buurt van het niveau-Messi?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

22
22
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

27
27
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

74
74
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'

De (in ons land) in ongenade gevallen trainer Peter Maes maakt momenteel furore in Nederland. Bij ...

79
79
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan

Zo meteen begint een razend spannende midweekspeeldag in de Jupiler Pro League, al zijn de ...

76
76
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval

RWDM zit momenteel in volle degradatiestrijd en tankte de afgelopen weken vertrouwen met een paar ...

155
155
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk

Nadat ze allebei met een fraaie 10 op 12 van start gingen in de Champions' Play-Offs staan Club ...

97
97
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'

Terwijl het van alle Belgische ploegen nog het zwaarste schema afwerkt blijkt Club Brugge ook al het ...

423
423
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'

Na de zege tegen Cercle Brugge hoopt Antwerp alsnog een rol van betekenis te spelen in de play-offs, ...

218
218
<strong>Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’</strong>
Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’

Club Brugge heeft de veelbelovende Nigeriaanse spits Etiosa Ighodaro hoog op hun verlanglijstje ...

362
362
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'

De dagen van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent zijn geteld, en dus wordt de coach tot zijn eigen ...

219
219
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

415
415
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk

Alles loopt op wieltjes voor Club Brugge sinds de intrede van Nicky Hayen, die in het tweeluik tegen ...

720
720
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'

De voorbije maanden werd er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Hein Vanhaezebrouck. Volgens ...

540
540
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'

Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku (30)? Het is een vraag die komende transferzomer opnieuw op ...

138
138