Deli, Dennis, Mata & Diatta: wie kan Club al dan niet missen?

Deli, Dennis, Mata & Diatta: wie kan Club al dan niet missen?

Club Brugge kwam de coronacrisis zonder al te veel kleerscheuren door, en dus hoeft de landskampioen niet wanhopig op zoek naar inkomsten op de transfermarkt. Een vertrek van de sterkhouders achter het succes kan in principe dan ook vermeden worden, al eist de titel straks misschien toch haar tol. Behalve goudhaantjes Krépin Diatta en Emmanuel Dennis worden nu ook defensieve steunpilaren Simon Deli en Clinton Mata immers aan een exit gelinkt. Wie mag Jan Breydel eventueel verlaten, en wie moet koste wat het kost op post blijven? Wij maken de balans op.


Italiaanse media maken overigens tevens gewag van de nodige interesse in Charles De Ketelaere, maar we achten het haast uitgesloten dat het populaire product van eigen kweek nu reeds andere oorden opzoekt. Rond Hans Vanaken is het dan weer eindelijk eens stil, met als gevolg dat alle ogen op Deli, Dennis, Mata en Diatta zijn gericht. Zij kunnen de kassa binnenkort weer stevig doen rinkelen, al zou een vertrek van het viertal op sportief vlak wel een serieuze aderlating betekenen. Wie wordt daarom toch maar best nog even aan boord gehouden, en voor wie mag Vincent Mannaert alvast speuren naar een opvolger? Een taak die de manager overigens gerust kan worden toevertrouwd, want de voorbije jaren voerde hij een uiterst geslaagd transferbeleid.

DELI: SNELLE WINST?
Zo cashte Blauw-Zwart vorige zomer nog flink op Wesley Moraes, Arnaut Danjuma, Marvelous Nakamba en Stefano Denswil, die opgeteld een zestigtal miljoen opbrachten – een totaal dat straks wie weet wordt overschreden. Als vervanger van die laatste werd Simon Deli in huis gehaald, een atypische aanwinst voor Mannaert. De Ivoriaanse verdediger was bij aankomst tenslotte al 27 jaar, een pak ouder dan de doorsnee nieuwkomer in Jan Breydel. Zeker bij Afrikaanse parels uit minder hoog aangeschreven competities, in dit geval Tsjechië, vist Club doorgaans in een jongere vijver. Toch beklagen de Bruggelingen het zich vast niet dat ze 2,5 miljoen neertelden voor de linkspoot, die moeiteloos Denswil zijn rol in de driemansdefensie overnam.



Een investering die zich allicht meer dan dubbel uitbetaalt mocht hij na een jaar weer beschikken, al mag Mannaert dan wel vlugger dan voorzien op zoek naar een waardige opvolger met hetzelfde unieke profiel. Het enige alternatief in de huidige kern is namelijk Federico Ricca, die in een verdediging met vier niet in het centrum past. Vermits types als Deli niet aan de bomen groeien, maar de snelle winst wel aanlokkelijk oogt, staat Club dus voor een lastig dilemma. Veel zal afhangen van de speler zelf, die straks al 29 wordt en zélf met de interesse op de proppen kwam. Mogelijk een teken dat hij een stap omhoog wil zetten, al kan het ook een tactiek zijn om – net als Vanaken met zijn Ajax-flirt – een contractverbetering af te dwingen.

MATA: LIEVER LEGENDE?
Aan de overkant zit de één jaar jongere Clinton Mata ongeveer in hetzelfde schuitje, want ook voor hem is het stilaan nu of nooit voor een avontuur in het buitenland. Hertha BSC dingt naar verluidt alvast stevig naar zijn diensten, samen met diverse andere ploegen in de Bundesliga. Net zoals Deli ligt de rechtsback van Angolese afkomst, die het afgelopen jaar volledig tot ontplooiing kwam in het trio achterin, bovendien nog 'maar' tot medio 2022 onder contract. Hoogdringend kunnen we zijn dossier dus nog niet noemen, tenzij Club nog op de jackpot hoopt natuurlijk. In dat geval is ook voor Blauw-Zwart zelf nu de tijd rijp om afscheid te nemen van de Speler van het Seizoen, hoezeer dat ook met pijn in het hart zou gebeuren.



Nog meer dan bij zijn collega op links, zal vooral Mata zijn eigen wil allicht de doorslag geven. Gezien zijn staat van verdienste zal Club per slot van rekening niet dwarsliggen wanneer zich een mooie kans aanbiedt, of toch niet als het zelf tevens de gewenste dubbele cijfers ontvangt. Mannaert komt dan wel weer in een lastig parket terecht, want een vervanger vinden voor de sterkhouder is geen sinecure. Hopelijk zet Odilon Kossounou de nodige stappen om zijn schoenen te vullen, al kan een terugkeer naar een meer traditionele formatie met vier achterin eveneens soelaas brengen. De optie die echter ieders voorkeur lijkt weg te dragen, is een toekomst voor Mata als Brugse legende. Toch maar werk maken van een nieuw contract dus?

DIATTA: JAARTJE EXTRA?
Over naar de jeugdigere goudklompjes in de etalage, die Club hoe dan ook op een dag met een aanzienlijke meerwaarde zal doorverkopen. De vraag is evenwel of dat moment vandaag al aangebroken is. Als het van Mannaert en Philippe Clement afhangt, doet Krépin Diatta er alleszins nog een jaartje bij. Nochtans zit zijn tijd in Jan Breydel er sinds zijn goal tegen Galatasaray volgens het normale stramien op, want Danjuma en José Izquierdo vertrokken elk na hun glansprestaties in de Champions League. De 21-jarige Senegalees is echter niet zomaar een zoveelste dreigende winger, die met zijn snelheid, dribbels en snedige acties elke tegenstander pijn kan doen, maar een complete voetballer die ook in op defensief vlak zijn steentje bijdraagt.



Eenzaam op zijn rechterflank vervult Diatta, die al gelinkt werd aan subtoppers in heel Europa, dan ook een sleutelrol in het systeem dat Clement erfde van Ivan Leko. Hoewel hij de voorbije jaren tal van kwaliteitsvolle flankspelers naar Brugge bracht, krijgt Mannaert bij zijn vertrek dus een extra zware taak op zijn bord. Ondanks de intentie om het been stijf te houden, kan Club bij een goed bod – lees: minstens 25 miljoen – desalniettemin alsnog overstag gaan. De hamvraag wordt dan of Clement door wil met de 3-5-2 formatie van zijn voorganger, of toch een terugkeer naar zijn eigen 4-3-3 formule overweegt. In dat laatste scenario wordt de zoektocht naar een nieuwe winger alvast iets eenvoudiger. Geld zou er alleszins genoeg voorhanden zijn.

DENNIS: EINDE CYCLUS?
Een jaar geleden ging Blauw-Zwart op zoek naar het hoogst haalbare voor Wesley, ditmaal is Emmanuel Dennis de enige die actief in het uitstalraam wordt gezet. Van solden is evenwel opnieuw geen sprake, want de 22-jarige Nigeriaan moet minstens 20 miljoen of zelfs meer opleveren. Na zijn gloriemomenten tegen Real Madrid en Manchester United leek er dan ook geen beter tijdstip denkbaar om hem van de hand te doen, al valt nog af te wachten in welke mate de coronacrisis roet in het eten gooit. Toch lijkt een transfer deze zomer, al dan niet pas na de bekerfinale, zo goed als onafwendbaar. Met zijn historische hoogtepunten op het Europees toneel is de cirkel voor Dennis op Jan Breydel na drie seizoenen immers helemaal rond.



Alle harten wist de wispelturige aanvaller er niet te stelen, maar wanneer hij niet van de partij was kon zijn afwezigheid toch duidelijk worden gevoeld. Met onder andere De Ketelaere, Siebe Schrijvers, David Okereke en Loïs Openda heeft Clement wel nog voldoende alternatieven beschikbaar op de posities waar hij Dennis het vaakst gebruikte, al beschikt geen van hen over diens bijzondere mix van kracht, snelheid én creativiteit. Hoewel de oplossing gerust van binnenskamers kan komen, zal de constante dreiging waar de individualist voor zorgt bovendien fel worden gemist. Met de centen die binnenstromen gaat Club dan dus misschien toch best op zoek naar een soortgelijk polyvalent type – Nana Ampomah? – om de voorlinie te stofferen.

POLL: Wie zou volgens u het grootste verlies zijn voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

109
109
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

46
46
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

50
50
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

151
151
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

78
78
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

276
276
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

107
107
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

94
94
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

124
124
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

246
246
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

329
329
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

310
310
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

101
101
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

308
308
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

197
197