18 teams én play-offs: een alternatief voorstel voor de JPL

Foto: 18 teams én play-offs: een alternatief voorstel voor de JPL

Stoppen we, of gaan we misschien toch nog door? Dat is de vraag waar onze 24 profclubs, die eerder deze maand allen akkoord gingen om de stekker definitief uit het seizoen te trekken, zich pas maandag over buigen. Intussen is dat al lang geen zekerheid meer (LEES MEER), maar mocht het oorspronkelijke plan toch doorgaan dient het volgende probleem zich alweer aan: het competitieformat. Wij gingen nog maar eens op zoek naar een oplossing en kwamen uit bij een misschien ietwat ongewoon voorstel.

Eerst schetsen we graag nog even de situatie. Zelfs áls de huidige jaargang maandag tot zijn einde komt, ligt daarmee nog lang niet alles vast voor volgend seizoen. Vooral de heikele thema's rond promotie en degradatie moeten immers nog uit de wereld worden geholpen, waarbij mede dankzij het slagveld bij de licentiecommissie telkens ook de formule van de Jupiler Pro League ter sprake komt. Logischerwijs blijft een beslissing hierover uit tot het BAS op 10 mei een oordeelt velt over de zeven in vraag gestelde clubs, al betekent dat vreemd genoeg dus niet dat ook de eventuele stopzetting zélf daarop kan wachten.

DE ROL VAN MOESKROEN

Het gedoe met de licenties zorgt dan wel voor een aantal extra bekommernissen in de zoektocht naar een correct besluit, tegelijkertijd biedt het ook perspectieven. Vooral omdat de ondergang van Moeskroen naar verluidt zo goed als vastligt, waarmee Waasland-Beveren automatisch gered zou zijn en een van de grootste twistpunten dus van de baan is. Als we er dan nog op rekenen dat KV Oostende en Standard wél overleven, ligt de weg meteen ook wagenwijd open voor een terugkeer richting 18 teams in eerste klasse. Beerschot en OH Leuven hoeven de return van hun promotiefinale dan niet meer te spelen en mogen samen met Westerlo, dat in totaal het meeste punten sprokkelde in 1B, overgaan naar het hoogste niveau.Een idee waar Peter Croonen en Mehdi Bayat, toch gewichtige figuren in ons voetballandschap, niet echt voor gewonnen zijn. Wel zien zij er heil in om de Kemphanen te laten stijgen, maar dan wel ten koste van Beerschot en OH Leuven. Én Waasland-Beveren, mocht Moeskroen alsnog haar licentie krijgen. Concreet voelen de voorzitters van niet alleen KRC Genk en Charleroi, maar tevens de Pro League en KBVB er weinig voor om te sleutelen aan de huidige opzet van onze competitie. Zij wensen niet af te wijken van de norm en dus slechts één degradant en één promovendus aan te duiden, zij het op sportieve dan wel financiële gronden. Op die manier kan ook de volgende campagne gewoon weer met 16 ploegen aangevat worden.

COMPROMIS VOOR CROONEN

Hun voornaamste motivatie daarvoor is het behoud van de play-offs, ongetwijfeld een belangrijke factor in de tv-deal die recent met Eleven Sports werd gesloten. Zonder PO I verliest de JPL namelijk 30 topduels en een heleboel spanning, waarbij we ook de strijd om plaats zes aan het einde van het reguliere seizoen niet mogen vergeten. De intussen 10 jaar oude eindronde kent nog altijd minstens zoveel tegenstanders als aanhangers, maar zelfs zij kunnen niet anders dan schoorvoetend toegeven dat het systeem tevens haar voordelen kent. De bedenkingen van Croonen en Bayat vallen hier dus zeker niet in dovemansoren, integendeel: ook wij gingen op zoek naar een oplossing waarin de play-offs gehandhaafd kunnen blijven.Het lijkt wel weinig realistisch om straks misschien zowel Beerschot, OH Leuven áls Waasland-Beveren tot 1B – of wat er ook overschiet van tweede klasse, waar na Lokeren nog meer koppen dreigen te sneuvelen – te veroordelen. Indien maandag ondanks de vernieuwde weerstand het doek valt over de JPL, oogt een uitbreiding van het aantal clubs tot 18 stuks dus toch haast onafwendbaar. Tenslotte is het de enige manier om zowat iedereen tevreden te houden, een essentiële voorwaarde om te vermijden dat het straks weer tot ellenlange procedureslagen komt. Als Moeskroen effectief kopje onder gaat, krijgen we met Westerlo zelfs een extra gelukkige in het verhaal. Zo niet, hebben ze in 't Kuipje uiteindelijk weinig recht tot klagen.

PO I MET VIER

18 teams én play-offs: het lijkt een onmogelijke opdracht. Per slot van rekening staat de kalender vandaag al genoeg onder druk, maar niemand heeft ooit gezegd dat PO I per definitie zes deelnemers moet tellen. Door de drempel te verleggen naar louter de top vier, blijft de hoeveelheid wedstrijden per ploeg exact hetzelfde: 34 matchen in de reguliere campagne en zes in de eindronde, ofwel 40 stuks in totaal. Natuurlijk kan de zin van dat alles in vraag worden gesteld. De mini-competitie aan het eind van het seizoen, waar vooral de topclubs op verlekkerd zijn, blijft echter wel enigszins in stand. En kan helpen om de gemoederen te bedaren bij zij die zich het felst tegen een verhoging van het aantal teams op het hoogste niveau kanten.Vermits in de JPL slechts vier Europese tickets te verdelen zijn – plus eentje via de beker – komen we ook hier niet voor problemen te staan. Het nummer vier kan het immers nog altijd gewoon opnemen tegen de winnaar van PO II om een plekje in de voorronde van de Europa League. Indien de bekerwinnaar tot de top vier behoort, een scenario waarin alles vandaag simpelweg een rijtje opschuift, verleent de finale van PO II dan rechtstreeks toegang tot Europa. De vraag is wel wat we doen met deze tweederangscompetitie, waar toch 14 ploegen overblijven. Een optie kan zijn om hen in twee poules van zeven te verdelen, waarin iedereen elkaar slechts één keer ontmoet. Ook zij komen zo voor de barrages netjes uit op ieder 40 duels.

SALOMONSOORDEEL

Zien we in deze formule nu hét format voor de toekomst? Neen, dat verre van. Met amper vier vacatures in PO I zijn de plaatsen om te beginnen namelijk wel érg beperkt, wat topclubs kan aanzetten tot nog meer ongeoorloofde risico's. Daarnaast wordt de kalender niet bijkomend belast maar evenmin verlicht, blijven er nog steeds vraagtekens hangen over het nut van PO II en dient ook de tweede klasse nog onder handen genomen te worden. Als tussentijdse oplossing kan dit Salomonsoordeel evenwel wonderen doen, en dan vooral in de manier waarop het de diverse partijen naar elkaar toe laat groeien. Tenslotte krijgt nagenoeg iedereen zo min of meer zijn zin. Alle oproepen tot solidariteit ten spijt, is dat uiteindelijk toch waar het om draait.

POLL: Hoeveel clubs zullen volgens u volgend jaar in eerste klasse spelen?

<

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Vandaag 20 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club mikt op sierlijke parel uit Eredivisie

Oranje boven. Met Stefano Denswil, Bas Dost, Ruud Vormer en Noa Lang heeft Club Brugge vandaag al ...

689
{insert image alt}

FC Comeback: XI toppers die kunnen terugkeren naar de JPL

Tijdens de eerste twee weken van de wintermercato wisten de Belgische eersteklassers reeds diverse ...

615
{insert image alt}

Midweekse goals Dost en Hairemans bezorgen je mooie winst!

Om de propvolle kalender toch maar rond te krijgen, komen de ploegen uit de Jupiler Pro League ...

54
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

1611
{insert image alt}

Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

15 mei 2016. In een kolkend Jan Breydel verschalkt Abdoulay Diaby met een rake kopbal en subtiele ...

604
{insert image alt}

KV Kortrijk gaat zwaar de mist in met trainerswissel

Waar rook is, is vuur. Yves Vanderhaeghe beseft het als geen ander. KV Kortrijk zou na dit seizoen ...

1229
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Cercle strikt dure vogel, Huntelaar naar Bundesliga

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

580

Gisteren 19 Januari 2021

{insert image alt}

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Bij Anderlecht hebben ze dinsdagavond veel redenen om tevreden te zijn. Paars-Wit klopte Charleroi ...

150
{insert image alt}

Scheids was Anderlecht niet gezind: "Hij had uitgesloten moeten worden"

Anderlecht heeft dinsdagavond vlot de maat genomen van Charleroi en keert daardoor terug in de top ...

145
{insert image alt}

Moeskroen houdt degradatiestrijd spannend: "Strijd is niet gestreden"

Moeskroen was dinsdagavond dicht bij een levensbelangrijke zege in de strijd om het behoud. Met ...

29
{insert image alt}

Leicester wipt voorlopig naar de koppositie in de Premier League

Is er een nieuwe Leicester-sprookje in de maak? De Foxes zijn dinsdagavond alvast voorlopig naar de ...

82
{insert image alt}

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Wat zich op voorhand aankondigde als een moeilijke wedstrijd voor Anderlecht, werd het dat ...

403
{insert image alt}

Waasland-Beveren schiet niet op met punt: "Niet verliezen was belangrijkste"

Waasland-Beveren is er dinsdagavond niet in geslaagd om een goede zaak te doen in de strijd om het ...

36
{insert image alt}

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Cercle Brugge gaat nog een speler aantrekken. De Bruggelingen gaan immers een centrale verdediger ...

173
{insert image alt}

Torres ondergaat indrukwekkende transformatie na pensioen (📸)

In augustus 2019 heeft Fernando Torres na een lange en indrukwekkende carrière zijn voetbalschoenen ...

173
{insert image alt}

Dortmund zakt verder weg na nederlaag in topper

Borussia Dortmund lijkt de voeling met de top drie in de Bundesliga helemaal te gaan verliezen. Het ...

33
{insert image alt}

Openda zaait twijfel over toekomst bij Club Brugge

Lois Openda leek bij Club Brugge dit seizoen op niet veel kansen te moeten rekenen en dus vertrok ...

188
{insert image alt}

Nmecha pakt uit met mooi gebaar voor ploegmaat

Anderlecht staat er halfweg goed voor tegen Sporting Charleroi. Het heeft immers al een ...

248
{insert image alt}

Schrijvers stelt Brys meteen voor dilemma

OH Leuven pakte vorige week stevig uit door Siebe Schrijvers binnen te halen. De aanvaller was bij ...

247
{insert image alt}

Van Meir ziet meteen struikelblokken voor Still bij Beerschot

Beerschot moest door het plotse vertrek van Hernan Losada naar DC United middenin het seizoen op ...

238
{insert image alt}

Openda is de grote held in moeizame bekerzege Vitesse

In Nederland staat er deze week bekervoetbal op het programma en Vitesse heeft zich als één van de ...

92
{insert image alt}

Overmars schept gelijk duidelijkheid over opvolging Huntelaar

Het zat er natuurlijk al wel even aan te komen, en nu is het ook officieel: Klaas-Jan Huntelaar gaat ...

44