Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Foto: Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Vrijdag zou het doek vallen over de Jupiler Pro League editie 2019/2020. Althans dat was de bedoeling, want de Algemene Vergadering daaromtrent werd andermaal opgeschoven. Intussen klinken zelfs geluiden dat de definitieve stopzetting van de competitie lang niet meer zo zeker is, waarmee de chaos alleen maar verder toeneemt. Wij deden een poging om het kluwen te ontwarren.

Op 2 april kwamen de 24 profclubs tot de consensus om elke hoop op een hervatting van de JPL op te bergen, en dus de brui te geven aan de huidige jaargang. Een beslissing die volgens de oorspronkelijke plannen nog geen twee weken later reeds bekrachtigd moest worden, maar nu dus al voor de tweede keer werd uitgesteld. De voornaamste reden lijkt de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag, wat mogelijk nieuwe adviezen kan opleveren over de striktheid van de verdere coronamaatregelen. Een verdict dat de Pro League dus liever wenst af te wachten vooraleer nog stappen te ondernemen.

MACHT VAN HET GELD

Vreemd, want was de annulering van de rest van het seizoen niet louter een kwestie van gezond verstand? Of dat is toch hoe die conclusie naar de buitenwereld toe werd gecommuniceerd. Nu er een waterkansje op een gunstige update over massa-evenementen in de nabije toekomst bestaat, wordt de deur echter gretig weer op een kier gezet. Het bewijst andermaal hoe het, alle mooipraterij ten spijt, in de hele kwestie vooral om één ding te doen is: centen, en dan vooral besparingen ervan als de stadions niet gevuld mogen worden. Al verwachten we tevens nieuws over de eventuele organisatie van wedstrijden zonder publiek.In Duitsland maken ze zich wat dat betreft alvast sterk dat de actie in mei al achter gesloten deuren kan hervatten, net zoals de Serie A en andere topcompetities nog hopen op matchen voor lege tribunes. Zoals geweten draait het ook daar in de eerste plaats om geld, met name de tv-inkomsten die de Belgische clubs reeds incasseerden – en bij ons vooralsnog dus geen item op de agenda vormen. Geen fans staat hier dan ook liever gelijk aan geen duels, want dat zorgt alleen maar voor kosten zonder rendement. Zeker bij teams die veroordeeld waren tot PO II en nu, mits looninleveringen, allicht zelfs nog baat hebben bij deze leegte.

WRINGENDE SCHOENTJES

Mocht de Algemene Vergadering van de Pro League wél zoals voorzien op vrijdag zijn doorgegaan, was de bevestiging van het eerder nochtans unanieme voorstel sowieso al niet langer een formaliteit. Plots doken namelijk nieuwe berichten van tegenkanting op, ditmaal vooral vanuit het kamp van promotiekandidaten OH Leuven en Beerschot – en dus niet met Anderlecht-voorzitter Marc Coucke aan het front. Meer zelfs: Paars-Wit stond naar verluidt nog altijd open voor een verdict op vrijdag, zij het dan wel indien in één klap tevens duidelijke afspraken en voorwaarden werden vastgelegd. Laat daar nu net het schoentje wringen.Een korte schets van de situatie. Een zogenaamde werkgroep moest, na de intentie tot stopzetting begin april, een antwoord formuleren op de meest heikele thema's. Dat autoritaire leider Club Brugge de titel zou krijgen stond daarbij niet echt ter discussie, de verdeling van de Europese tickets al iets meer. Vooral het vraagstuk van degradatie en promotie beloofde echter kopzorgen op te leveren, vermits hekkensluiter Waasland-Beveren er vast niet mee akkoord zou gaan om na 29 speeldagen zomaar te zakken. Bovendien moet het tweede luik van de promotiefinale nog afgewerkt worden, en is de stijger dus evenmin gekend.

WACHTEN OP WERKGROEP

Tot op heden bleef de werkgroep op al deze vragen nog steeds het antwoord schuldig. Het probleem is dus dat de clubs gevraagd wordt om een beslissing te nemen zónder een inschatting te kunnen maken van de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een vrijwel onmogelijke spreidstand, wat bij sommigen blijkbaar nu pas stilaan door begint te dringen. Bovendien werden de zaken nog eens extra bemoeilijkt door de licentiecommissie, waar maar liefst zeven ploegen doorverwezen werden naar het BAS. Dat het onzinnig is om vóór diens uitspraak op 10 mei aan het format te beginnen sleutelen, behoeft geen verdere uitleg.De verwachting is wel dat Moeskroen daar definitief de kop zal leggen, waarmee Waasland-Beveren gered wordt en één groot euvel al van de baan is. Het verklaart allicht waarom ze zich op de Freethiel voorlopig zo gedeisd houden. De vraag blijft wél nog altijd wie dan mag overgaan, met Westerlo zelfs nog als derde hond in het spel naast Beerschot en OH Leuven. De enige oplossing lijkt dus een terugkeer naar een eerste klasse met 18 teams, wat op zijn beurt voor machtige figuren als Peter Croonen en Mehdi Bayat geen optie vormt. Zij willen koste wat het kost PO I in leven houden, voornamelijk om het tv-contract niet te schaden.

STOKKEN & BLOKKADES

Daarom wordt naar verluidt nu Westerlo naar voren geschoven, dat doorheen de hele campagne in 1B de meeste punten sprokkelde maar geen periodetitel pakte. Een plan dat op 't Kiel en Den Dreef uiteraard op weerstand stoot. Het lijkt dan ook een gevaarlijk voorstel, want wellicht is een meerderheid van 80 procent nodig om de stop te bevestigen. Dat betekent dus dat de tegenwerking van slechts vijf clubs kan volstaan om een stok in de wielen te steken. Anderlecht en Antwerp zijn alvast twee potentiële bondgenoten, het Genk van Croonen – zelf nochtans voorstander om de stekker eruit te trekken – kan de beslissende stem zijn.Tel daarbij nog de druk vanwege de UEFA om het seizoen af te maken, en we begrijpen hoe de unanimiteit van drie weken geleden ineens veraf lijkt. Al waarschuwden we al van meet af aan hoe elk van die punten blokkades konden vormen op weg naar de verhoopte definitieve stillegging, die dus altijd al voorbarig van aard was. Een betere optie lijkt ons nog steeds om af te wachten, misschien zelf tot er van bovenaf een streep door de competitie wordt getrokken. Sinds het bloedbad voor de licentiecommissie, is het per slot van rekening helemaal onmogelijk geworden om voorspellingen te doen over wat de toekomst nog brengt.

GELIJK VAN COUCKE & CO?

Dat vindt blijkbaar ook de werkgroep, en terecht. Al blijf het dan toch vreemd dat zij per se een besluit willen doordrukken waarvan de gevolgen niet gekend zijn, en dus niet wachten op het verdict van het BAS aangaande de licenties van Moeskroen, KV Oostende en in mindere mate Standard. De enige oplossing die in dit scenario kans heeft op slagen, is namelijk eentje die op het einde zoveel mogelijk – of zelfs enkel – winnaars oplevert. Anders is het slechts een kwestie van tijd vooraleer we andermaal aan de obligatoire procedureslagen kunnen beginnen, want wie zich dan benadeeld voelt trekt straks ongetwijfeld ten strijde.De mogelijkheden om een eventuele stopzetting tot een goed einde te brengen, zijn dan ook beperkt – al deden we HIER wel graag een poging. Logisch dus dat nu enkele voorvechters opduiken die (een deel van) de jaargang nog willen afwerken. Zelfs al handelen ze, net zoals Coucke toen hij overal afgebrand werd voor zijn opportunisme, misschien vooral uit eigenbelang. Het neemt immers niet weg dat ze gelijk kunnen hebben om de deur toch nog op een kier te houden. Al was het maar tot we weten welke profclubs volgend seizoen al dan niet nog van de partij zijn.

POLL: Denkt u dat de JPL maandag definitief zal worden stopgezet?

Sambi Lokonga pakt uit met verrassing bij Arsenal

Clement laat zich uit over vertrek Lang en CDK

De Bilde duidt dramatische situatie aan bij Anderlecht

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 550 euro met 10 euro inzet op speeldag 1!

Vrijdag werd de Jupiler Pro League op gang getrapt met een heuse topper tussen Standard en KRC Genk. ...

16
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Recordtransfer Club, RSCA haalt vervanger Lokonga

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

637
{insert image alt}

Ex-United-speler: "Krijg nog steeds nachtmerries door van Gaal"

Kent u Rafael nog? De Braziliaanse vleugelback speelde tussen 2008 en 2015 bij Manchester United, en ...

6
{insert image alt}

Standard rekent op goals van nieuwe spits

Standard kan terugblikken op een geslaagde competitieopener tegen KRC Genk. Die goede prestatie ...

53
{insert image alt}

Oorzaak breuk tussen Alderweireld en Spurs bekend

De situatie van Toby Alderweireld is bij Tottenham Hotspur al langer niet optimaal, en daardoor ...

157
{insert image alt}

De Bilde duidt dramatische situatie aan bij Anderlecht

Zondag opent RSC Anderlecht haar seizoen in de derby tegen Union. Sporting haalde al meerdere knappe ...

253
{insert image alt}

Clement laat zich uit over vertrek Lang en CDK

Met Stanley Nsoki heeft Club Brugge haar eerste zomeraanwinst aangetrokken. Toch mag er nog heel wat ...

439
{insert image alt}

Sambi Lokonga pakt uit met verrassing bij Arsenal

De kop is eraf voor Albert Sambi Lokonga. Zaterdagavond werkte de nieuwste Gunner zijn eerste ...

413
{insert image alt}

Vossen zet grote blunder heerlijk recht

Zulte Waregem haalde tegen OH Leuven niet de drie punten, maar Jelle Vossen zal toch een beetje ...

133
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenslag in zoektocht nieuwe spits'

Volgens Le 10 Sport probeert Paars-Wit om Mohamed Bayo naar het Lotto Park te lokken. De 22-jarige ...

317
{insert image alt}

'Ajax gaat voor tweede Nederlandse toptransfer'

Ajax wil nog een extra buitenspeler aan zijn selectie toevoegen en heeft zijn pijlen naar verluidt ...

134
{insert image alt}

Clement komt met ambitieus jeugdplan bij Club Brugge

Bij Club Brugge krijgt de jeugd met mondjesmaat steeds meer speelkansen. Dat is een goede zaak. ...

437
{insert image alt}

Voor vijf spelers lijkt het over en out te zijn bij Anderlecht

Vincent Kompany maakte zijn selectie bekend voor de partij tegen Union SG. Een aantal jongens haalde ...

537
{insert image alt}

Antwerp: veel transfers maar voorlopig geen titelkandidaat

De voetbaljaargang 2021-2022 is begonnen Wat mogen we verwachten van de Belgische ...

273
{insert image alt}

Wijnaldum legt uit waarom hij Liverpool verliet

Paris Saint-Germain-aanwinst Georginio Wijnaldum kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode bij ...

113
{insert image alt}

Van Himst en Kompany: "Iemand voor de absolute wereldtop"

Jérémy Doku was in de Jupiler Pro League al snel een speler van de buitencategorie. Een talent ...

501
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Hij wordt een smaakmaker bij Anderlecht"

RSC Anderlecht haalde Kristoffer Olsson weg bij Krasnodar. De 26-jarige Zweedse international ...

474

Gisteren 24 Juli 2021

{insert image alt}

Blessin haalt hard uit na pandoering KVO

KV Oostende was vorig seizoen nog dé revelatie van het seizoen, maar de kans lijkt zeer klein dat ...

265
{insert image alt}

Seraing mist zijn start in 1A: "We misten ervaring en felheid"

Seraing maakte zaterdag zijn wederoptreden op het hoogste niveau na 25 jaar afwezigheid, maar is er ...

88
{insert image alt}

Bart Raes duidt potentiële revelatie van het seizoen aan

De Jupiler Pro League is dit weekend weer op gang getrapt en het wordt reikhalzend uitkijken naar ...

305
{insert image alt}

AA Gent grijpt alsnog naast talentvolle winger

AA Gent was deze zomer al zeer actief op de transfermarkt. De Buffalo's haalden al zeven nieuwe ...

148
{insert image alt}

Brys baalt: "We hebben twee punten verloren"

Marc Brys sleepte enkele dagen geleden nog de Trofee Raymond Goethals in de wacht als beste trainer ...

79
{insert image alt}

'KV Oostende hengelde naar tweede speler van Standard'

KV Oostende heeft zijn start in de Jupiler Pro League volledig gemist door met 0-3 onderuit te gaan ...

102
{insert image alt}

Still beleeft droomdebuut bij Charleroi met ruime zege bij kustploeg

Een slim spelend Charleroi heeft meteen zijn eerste zege van het seizoen geboekt aan de kust. De ...

153
{insert image alt}

Amuzu krijgt promotie bij Anderlecht

Bij Anderlecht kijken ze dit seizoen weer naar de producten van Neerpede om de ploeg weer naar de ...

442
{insert image alt}

Beerschot maakt datum voor rest van match tegen Cercle bekend

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League is nog niet eens voorbij en de eerste kalenderkwestie ...

214
{insert image alt}

De Winter scoort knap bij officieus debuut voor Juventus (🎥)

Juventus lijkt alsmaar meer in te zetten op jonge Belgen, want met Joseph Nonge Boende en Samuel ...

136
{insert image alt}

Nsoki reageert op transfer naar Club Brugge

Club Brugge heeft er lang op moeten wachten, maar wist zaterdag eindelijk zijn eerste aanwinst voor ...

607
{insert image alt}

'Beerschot-Cercle wordt wellicht de komende dagen nog gespeeld'

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League is nog niet eens voorbij en de eerste kalenderkwestie ...

91
{insert image alt}

'Alderweireld rondt verrassende transfer zondag al af'

De situatie van Toby Alderweireld is bij Tottenham Hotspur al langer niet optimaal, en daardoor ...

700
{insert image alt}

Kompany haalt verrassende naam bij eerste selectie Anderlecht

Anderlecht begint straks aan zijn derde seizoen in het tijdperk-Kompany en de verwachtingen zijn na ...

602
{insert image alt}

KV Oostende heeft spits beet, Theate dicht bij vertrek

KV Oostende opent zaterdagavond zijn seizoen met een interessante affiche tegen Charleroi, maar toch ...

115