Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Foto: Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Vrijdag zou het doek vallen over de Jupiler Pro League editie 2019/2020. Althans dat was de bedoeling, want de Algemene Vergadering daaromtrent werd andermaal opgeschoven. Intussen klinken zelfs geluiden dat de definitieve stopzetting van de competitie lang niet meer zo zeker is, waarmee de chaos alleen maar verder toeneemt. Wij deden een poging om het kluwen te ontwarren.

Op 2 april kwamen de 24 profclubs tot de consensus om elke hoop op een hervatting van de JPL op te bergen, en dus de brui te geven aan de huidige jaargang. Een beslissing die volgens de oorspronkelijke plannen nog geen twee weken later reeds bekrachtigd moest worden, maar nu dus al voor de tweede keer werd uitgesteld. De voornaamste reden lijkt de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag, wat mogelijk nieuwe adviezen kan opleveren over de striktheid van de verdere coronamaatregelen. Een verdict dat de Pro League dus liever wenst af te wachten vooraleer nog stappen te ondernemen.

MACHT VAN HET GELD

Vreemd, want was de annulering van de rest van het seizoen niet louter een kwestie van gezond verstand? Of dat is toch hoe die conclusie naar de buitenwereld toe werd gecommuniceerd. Nu er een waterkansje op een gunstige update over massa-evenementen in de nabije toekomst bestaat, wordt de deur echter gretig weer op een kier gezet. Het bewijst andermaal hoe het, alle mooipraterij ten spijt, in de hele kwestie vooral om één ding te doen is: centen, en dan vooral besparingen ervan als de stadions niet gevuld mogen worden. Al verwachten we tevens nieuws over de eventuele organisatie van wedstrijden zonder publiek.In Duitsland maken ze zich wat dat betreft alvast sterk dat de actie in mei al achter gesloten deuren kan hervatten, net zoals de Serie A en andere topcompetities nog hopen op matchen voor lege tribunes. Zoals geweten draait het ook daar in de eerste plaats om geld, met name de tv-inkomsten die de Belgische clubs reeds incasseerden – en bij ons vooralsnog dus geen item op de agenda vormen. Geen fans staat hier dan ook liever gelijk aan geen duels, want dat zorgt alleen maar voor kosten zonder rendement. Zeker bij teams die veroordeeld waren tot PO II en nu, mits looninleveringen, allicht zelfs nog baat hebben bij deze leegte.

WRINGENDE SCHOENTJES

Mocht de Algemene Vergadering van de Pro League wél zoals voorzien op vrijdag zijn doorgegaan, was de bevestiging van het eerder nochtans unanieme voorstel sowieso al niet langer een formaliteit. Plots doken namelijk nieuwe berichten van tegenkanting op, ditmaal vooral vanuit het kamp van promotiekandidaten OH Leuven en Beerschot – en dus niet met Anderlecht-voorzitter Marc Coucke aan het front. Meer zelfs: Paars-Wit stond naar verluidt nog altijd open voor een verdict op vrijdag, zij het dan wel indien in één klap tevens duidelijke afspraken en voorwaarden werden vastgelegd. Laat daar nu net het schoentje wringen.Een korte schets van de situatie. Een zogenaamde werkgroep moest, na de intentie tot stopzetting begin april, een antwoord formuleren op de meest heikele thema's. Dat autoritaire leider Club Brugge de titel zou krijgen stond daarbij niet echt ter discussie, de verdeling van de Europese tickets al iets meer. Vooral het vraagstuk van degradatie en promotie beloofde echter kopzorgen op te leveren, vermits hekkensluiter Waasland-Beveren er vast niet mee akkoord zou gaan om na 29 speeldagen zomaar te zakken. Bovendien moet het tweede luik van de promotiefinale nog afgewerkt worden, en is de stijger dus evenmin gekend.

WACHTEN OP WERKGROEP

Tot op heden bleef de werkgroep op al deze vragen nog steeds het antwoord schuldig. Het probleem is dus dat de clubs gevraagd wordt om een beslissing te nemen zónder een inschatting te kunnen maken van de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een vrijwel onmogelijke spreidstand, wat bij sommigen blijkbaar nu pas stilaan door begint te dringen. Bovendien werden de zaken nog eens extra bemoeilijkt door de licentiecommissie, waar maar liefst zeven ploegen doorverwezen werden naar het BAS. Dat het onzinnig is om vóór diens uitspraak op 10 mei aan het format te beginnen sleutelen, behoeft geen verdere uitleg.De verwachting is wel dat Moeskroen daar definitief de kop zal leggen, waarmee Waasland-Beveren gered wordt en één groot euvel al van de baan is. Het verklaart allicht waarom ze zich op de Freethiel voorlopig zo gedeisd houden. De vraag blijft wél nog altijd wie dan mag overgaan, met Westerlo zelfs nog als derde hond in het spel naast Beerschot en OH Leuven. De enige oplossing lijkt dus een terugkeer naar een eerste klasse met 18 teams, wat op zijn beurt voor machtige figuren als Peter Croonen en Mehdi Bayat geen optie vormt. Zij willen koste wat het kost PO I in leven houden, voornamelijk om het tv-contract niet te schaden.

STOKKEN & BLOKKADES

Daarom wordt naar verluidt nu Westerlo naar voren geschoven, dat doorheen de hele campagne in 1B de meeste punten sprokkelde maar geen periodetitel pakte. Een plan dat op 't Kiel en Den Dreef uiteraard op weerstand stoot. Het lijkt dan ook een gevaarlijk voorstel, want wellicht is een meerderheid van 80 procent nodig om de stop te bevestigen. Dat betekent dus dat de tegenwerking van slechts vijf clubs kan volstaan om een stok in de wielen te steken. Anderlecht en Antwerp zijn alvast twee potentiële bondgenoten, het Genk van Croonen – zelf nochtans voorstander om de stekker eruit te trekken – kan de beslissende stem zijn.Tel daarbij nog de druk vanwege de UEFA om het seizoen af te maken, en we begrijpen hoe de unanimiteit van drie weken geleden ineens veraf lijkt. Al waarschuwden we al van meet af aan hoe elk van die punten blokkades konden vormen op weg naar de verhoopte definitieve stillegging, die dus altijd al voorbarig van aard was. Een betere optie lijkt ons nog steeds om af te wachten, misschien zelf tot er van bovenaf een streep door de competitie wordt getrokken. Sinds het bloedbad voor de licentiecommissie, is het per slot van rekening helemaal onmogelijk geworden om voorspellingen te doen over wat de toekomst nog brengt.

GELIJK VAN COUCKE & CO?

Dat vindt blijkbaar ook de werkgroep, en terecht. Al blijf het dan toch vreemd dat zij per se een besluit willen doordrukken waarvan de gevolgen niet gekend zijn, en dus niet wachten op het verdict van het BAS aangaande de licenties van Moeskroen, KV Oostende en in mindere mate Standard. De enige oplossing die in dit scenario kans heeft op slagen, is namelijk eentje die op het einde zoveel mogelijk – of zelfs enkel – winnaars oplevert. Anders is het slechts een kwestie van tijd vooraleer we andermaal aan de obligatoire procedureslagen kunnen beginnen, want wie zich dan benadeeld voelt trekt straks ongetwijfeld ten strijde.De mogelijkheden om een eventuele stopzetting tot een goed einde te brengen, zijn dan ook beperkt – al deden we HIER wel graag een poging. Logisch dus dat nu enkele voorvechters opduiken die (een deel van) de jaargang nog willen afwerken. Zelfs al handelen ze, net zoals Coucke toen hij overal afgebrand werd voor zijn opportunisme, misschien vooral uit eigenbelang. Het neemt immers niet weg dat ze gelijk kunnen hebben om de deur toch nog op een kier te houden. Al was het maar tot we weten welke profclubs volgend seizoen al dan niet nog van de partij zijn.

POLL: Denkt u dat de JPL maandag definitief zal worden stopgezet?

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Vandaag 24 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

751
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

738

Gisteren 23 September 2021

{insert image alt}

Ontslag Koeman nabij na nieuwe Barça-wanprestatie

Is de positie van oefenmeester Ronald Koeman bij FC Barcelona nog wel houdbaar? Dát is de vraag na ...

80
{insert image alt}

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Anderlecht en AA Gent moesten zich vanavond tevreden stellen met een puntendeling na een toch wel ...

216
{insert image alt}

1/16 finale Croky Cup telt twee duels tussen JPL-ploegen

Binnen enkele weken is het ook alweer tijd voor de eerste bekerronde voor de ploegen uit de Jupiler ...

114
{insert image alt}

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

AA Gent wist op bezoek bij Anderlecht een punt mee te graaien na een slappe partij voetbal. Bij de ...

140
{insert image alt}

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Anderlecht kwam zopas in zijn inhaalduel tegen AA Gent niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar ...

131
{insert image alt}

Zowel Anderlecht als AA Gent vloeken na puntendeling

Deze week kregen we in de Jupiler Pro League twee fraaie inhaalduels voorgeschoteld. Omwille van de ...

213
{insert image alt}

'Liverpool biedt sterspeler in ruil voor Asensio'

Marco Asensio was lange tijd geen belangrijke kracht bij Real Madrid. Zinedine Zidane deed bijna ...

125
{insert image alt}

Hevige discussie na strafschop Anderlecht: "Belachelijk!"

Donderdag stond er met Anderlecht-AA Gent een tweede erg fraai inhaalduel op het programma. ...

398
{insert image alt}

Vlap laat zich opmerken met fraaie actie en assist (🎥)

RSC Anderlecht stalde ook afgelopen zomer weer een pak spelers op huurbasis bij andere ploegen. ...

45
{insert image alt}

Gal Refaelov steelt de show bij huldiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht werkte donderdagavond een inhaalwedstrijd af tegen AA Gent. Vlak voor de aftrap in ...

341
{insert image alt}

Defensie Anderlecht maakt slechte beurt: "Op niveau van de U12"

RSC Anderlecht was goed uit de interland-break gekomen en kon donderdagavond zelfs tot op één ...

98
{insert image alt}

'Barça scout transfertarget in ... vierde klasse'

FC Barcelona wordt nog altijd gelinkt aan grote namen op de mercato. Maar gezien de financiële ...

59
{insert image alt}

Brys vol lof voor zomeraanwinst Club Brugge

OH Leuven blijft voorlopig in de kelder van het klassement bengelen en heeft dus dringend nood aan ...

171
{insert image alt}

Bizar: Anderlecht moet vlak voor aftrap van truitje wisselen

Ook donderdagavond stond in de Jupiler Pro League een inhaalwedstrijd op het programma. RSC ...

256
{insert image alt}

'Chelsea broedt op nieuwe megatransfer van 120 miljoen'

Chelsea FC legde afgelopen zomer een pak geld neer om Romelu Lukaku terug naar Stamford Bridge te ...

124