Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Geld, chaos & eigenbelang: het kluwen van de JPL-stop ontward

Vrijdag zou het doek vallen over de Jupiler Pro League editie 2019/2020. Althans dat was de bedoeling, want de Algemene Vergadering daaromtrent werd andermaal opgeschoven. Intussen klinken zelfs geluiden dat de definitieve stopzetting van de competitie lang niet meer zo zeker is, waarmee de chaos alleen maar verder toeneemt. Wij deden een poging om het kluwen te ontwarren.


Op 2 april kwamen de 24 profclubs tot de consensus om elke hoop op een hervatting van de JPL op te bergen, en dus de brui te geven aan de huidige jaargang. Een beslissing die volgens de oorspronkelijke plannen nog geen twee weken later reeds bekrachtigd moest worden, maar nu dus al voor de tweede keer werd uitgesteld. De voornaamste reden lijkt de samenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag, wat mogelijk nieuwe adviezen kan opleveren over de striktheid van de verdere coronamaatregelen. Een verdict dat de Pro League dus liever wenst af te wachten vooraleer nog stappen te ondernemen.

MACHT VAN HET GELD
Vreemd, want was de annulering van de rest van het seizoen niet louter een kwestie van gezond verstand? Of dat is toch hoe die conclusie naar de buitenwereld toe werd gecommuniceerd. Nu er een waterkansje op een gunstige update over massa-evenementen in de nabije toekomst bestaat, wordt de deur echter gretig weer op een kier gezet. Het bewijst andermaal hoe het, alle mooipraterij ten spijt, in de hele kwestie vooral om één ding te doen is: centen, en dan vooral besparingen ervan als de stadions niet gevuld mogen worden. Al verwachten we tevens nieuws over de eventuele organisatie van wedstrijden zonder publiek.



In Duitsland maken ze zich wat dat betreft alvast sterk dat de actie in mei al achter gesloten deuren kan hervatten, net zoals de Serie A en andere topcompetities nog hopen op matchen voor lege tribunes. Zoals geweten draait het ook daar in de eerste plaats om geld, met name de tv-inkomsten die de Belgische clubs reeds incasseerden – en bij ons vooralsnog dus geen item op de agenda vormen. Geen fans staat hier dan ook liever gelijk aan geen duels, want dat zorgt alleen maar voor kosten zonder rendement. Zeker bij teams die veroordeeld waren tot PO II en nu, mits looninleveringen, allicht zelfs nog baat hebben bij deze leegte.

WRINGENDE SCHOENTJES
Mocht de Algemene Vergadering van de Pro League wél zoals voorzien op vrijdag zijn doorgegaan, was de bevestiging van het eerder nochtans unanieme voorstel sowieso al niet langer een formaliteit. Plots doken namelijk nieuwe berichten van tegenkanting op, ditmaal vooral vanuit het kamp van promotiekandidaten OH Leuven en Beerschot – en dus niet met Anderlecht-voorzitter Marc Coucke aan het front. Meer zelfs: Paars-Wit stond naar verluidt nog altijd open voor een verdict op vrijdag, zij het dan wel indien in één klap tevens duidelijke afspraken en voorwaarden werden vastgelegd. Laat daar nu net het schoentje wringen.



Een korte schets van de situatie. Een zogenaamde werkgroep moest, na de intentie tot stopzetting begin april, een antwoord formuleren op de meest heikele thema's. Dat autoritaire leider Club Brugge de titel zou krijgen stond daarbij niet echt ter discussie, de verdeling van de Europese tickets al iets meer. Vooral het vraagstuk van degradatie en promotie beloofde echter kopzorgen op te leveren, vermits hekkensluiter Waasland-Beveren er vast niet mee akkoord zou gaan om na 29 speeldagen zomaar te zakken. Bovendien moet het tweede luik van de promotiefinale nog afgewerkt worden, en is de stijger dus evenmin gekend.

WACHTEN OP WERKGROEP
Tot op heden bleef de werkgroep op al deze vragen nog steeds het antwoord schuldig. Het probleem is dus dat de clubs gevraagd wordt om een beslissing te nemen zónder een inschatting te kunnen maken van de gevolgen die hiermee gepaard gaan. Een vrijwel onmogelijke spreidstand, wat bij sommigen blijkbaar nu pas stilaan door begint te dringen. Bovendien werden de zaken nog eens extra bemoeilijkt door de licentiecommissie, waar maar liefst zeven ploegen doorverwezen werden naar het BAS. Dat het onzinnig is om vóór diens uitspraak op 10 mei aan het format te beginnen sleutelen, behoeft geen verdere uitleg.



De verwachting is wel dat Moeskroen daar definitief de kop zal leggen, waarmee Waasland-Beveren gered wordt en één groot euvel al van de baan is. Het verklaart allicht waarom ze zich op de Freethiel voorlopig zo gedeisd houden. De vraag blijft wél nog altijd wie dan mag overgaan, met Westerlo zelfs nog als derde hond in het spel naast Beerschot en OH Leuven. De enige oplossing lijkt dus een terugkeer naar een eerste klasse met 18 teams, wat op zijn beurt voor machtige figuren als Peter Croonen en Mehdi Bayat geen optie vormt. Zij willen koste wat het kost PO I in leven houden, voornamelijk om het tv-contract niet te schaden.

STOKKEN & BLOKKADES
Daarom wordt naar verluidt nu Westerlo naar voren geschoven, dat doorheen de hele campagne in 1B de meeste punten sprokkelde maar geen periodetitel pakte. Een plan dat op 't Kiel en Den Dreef uiteraard op weerstand stoot. Het lijkt dan ook een gevaarlijk voorstel, want wellicht is een meerderheid van 80 procent nodig om de stop te bevestigen. Dat betekent dus dat de tegenwerking van slechts vijf clubs kan volstaan om een stok in de wielen te steken. Anderlecht en Antwerp zijn alvast twee potentiële bondgenoten, het Genk van Croonen – zelf nochtans voorstander om de stekker eruit te trekken – kan de beslissende stem zijn.



Tel daarbij nog de druk vanwege de UEFA om het seizoen af te maken, en we begrijpen hoe de unanimiteit van drie weken geleden ineens veraf lijkt. Al waarschuwden we al van meet af aan hoe elk van die punten blokkades konden vormen op weg naar de verhoopte definitieve stillegging, die dus altijd al voorbarig van aard was. Een betere optie lijkt ons nog steeds om af te wachten, misschien zelf tot er van bovenaf een streep door de competitie wordt getrokken. Sinds het bloedbad voor de licentiecommissie, is het per slot van rekening helemaal onmogelijk geworden om voorspellingen te doen over wat de toekomst nog brengt.

GELIJK VAN COUCKE & CO?
Dat vindt blijkbaar ook de werkgroep, en terecht. Al blijf het dan toch vreemd dat zij per se een besluit willen doordrukken waarvan de gevolgen niet gekend zijn, en dus niet wachten op het verdict van het BAS aangaande de licenties van Moeskroen, KV Oostende en in mindere mate Standard. De enige oplossing die in dit scenario kans heeft op slagen, is namelijk eentje die op het einde zoveel mogelijk – of zelfs enkel – winnaars oplevert. Anders is het slechts een kwestie van tijd vooraleer we andermaal aan de obligatoire procedureslagen kunnen beginnen, want wie zich dan benadeeld voelt trekt straks ongetwijfeld ten strijde.



De mogelijkheden om een eventuele stopzetting tot een goed einde te brengen, zijn dan ook beperkt – al deden we HIER wel graag een poging. Logisch dus dat nu enkele voorvechters opduiken die (een deel van) de jaargang nog willen afwerken. Zelfs al handelen ze, net zoals Coucke toen hij overal afgebrand werd voor zijn opportunisme, misschien vooral uit eigenbelang. Het neemt immers niet weg dat ze gelijk kunnen hebben om de deur toch nog op een kier te houden. Al was het maar tot we weten welke profclubs volgend seizoen al dan niet nog van de partij zijn.

POLL: Denkt u dat de JPL maandag definitief zal worden stopgezet?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

7
7
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

10
10
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

34
34
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

56
56
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

115
115
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

171
171
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

46
46
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

65
65
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

25
25
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

117
117
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

65
65
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

329
329
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

253
253
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

579
579
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

454
454