Salut Sobol: Karbownik perfectioneert systeem-Clement

Salut Sobol: Karbownik perfectioneert systeem-Clement

De verderzetting van de Jupiler Pro League is voorlopig nog onzeker, maar hoe dan ook kijkt de nakende landskampioen Club Brugge al volop vooruit naar volgend seizoen. Philippe Clement liet eerder vallen dat hij reeds bezig is met potentiële versterkingen onder de loep te nemen, en volgens de Poolse media is linksachter Michal Karbownik (Legia Warschau) daar eentje van. Een ideale vervanger voor huurling Eduard Sobol?


NEXT BIG THING

In het huidige systeem van Clement wordt de linkerflank ingevuld door twee verschillende types. Voor meer defensieve stabiliteit wordt gekozen voor Federico Ricca (25), en voor het aanvallendere werk draaft Sobol (24) de zijlijn af. Op die manier kan Club Brugge wekelijks andere accenten leggen, met de focus op de zwakke plekken van de tegenstander. Ricca ligt nog tot en met 2023 onder contract in Jan Breydel, terwijl de huurbeurt van Sobol eind juni afloopt. Blauw-Zwart kan de aankoopoptie – die vier miljoen bedraagt – wel lichten, maar speurt dus blijkbaar ook de transfermarkt af naar betere alternatieven.



Enter Karbownik. De pas 19-jarige Pool doet niet meteen een belletje rinkelen in België, maar in zijn thuisland is hij een hot item. De offensieve linksachter maakte pas dit seizoen zijn grote debuut bij Legia Warschau, maar hij wordt nu al bestempeld als the next big thing van het Poolse voetbal. Met zes assists in 19 wedstrijden heeft hij zijn start in de Ekstraklasa alvast niet gemist, waardoor een eerste oproep voor de nationale ploeg niet lang kan uitblijven. Net zoals een lucratieve toptransfer naar het buitenland. Naast Club Brugge worden namelijk ook ploegen als Real Betis, Sevilla FC, Sporting Lissabon én PSV genoemd.

SOBOL ON STEROIDS

Naast het veld mag Karbownik dan wel een bescheiden jongen zijn die de schijnwerpers schuwt, tussen de lijnen is de kleine (1m75) doch vinnige Pool één grote brok energie. Zijn grootste kwaliteit is zijn snelheid, maar ook zijn techniek en vista zijn bovengemiddeld. Anderzijds heeft de talentvolle tiener wel nog een paar werkpunten. Er mag nog iets meer body bijkomen, de passing kan wat zuiverder en vooral de focus op het defensieve werk gaat soms al eens verloren. De capaciteiten van Karbownik liggen dan ook vooral in het verlengde van Sobol, wiens toekomst in Jan Breydel ondanks zijn prima jaar plots erg onzeker oogt.



Hoewel hun stijl op veel vlekken dus gelijkaardig is, heeft het nieuwe toptarget wel een aantal troeven in huis die Sobol ontbeert. De Oekraïner charmeerde de Blauw-Zwarte fans wel met zijn onverzettelijkheid en energieke aard, maar toch kwam Sobol nog nét iets te kort om de beste linksachter in onze competitie te zijn. Zijn voorzetten waren bijvoorbeeld niet van het hoogste niveau, toch onhandig voor iemand die de hele linkerflank bestrijkt. Amper 34 procent van die centers bereikte dit seizoen een ploegmaat, een cijfer in het midden van het pak. Dan doet Karbownik met zijn 44 procent – en dubbel zoveel assists – toch beter.

CONTRA’S & PRO’S

De piepjonge back groeide de voorbije maanden in een razendsnel tempo uit tot een van de beste offensief ingestelde verdedigers in Polen. In zijn eerste seizoen als basisspeler kan Karbownik dus mooie statistieken voorleggen, met in zowat elk onderdeel een plek in de plaatselijke top tien van  linksachters. Hoewel het niveauverschil tussen de Ekstraklasa en de JPL niet onderschat mag worden, troeft hij in het merendeel van die aspecten ook Sobol. Die heeft wel heel wat meer ervaring op het hoogste niveau, met 193 matchen achter de kiezen. Karbownik zit nu aan amper 22 stuks. Qua verschil in ervaring en routine kan het tellen.



Anderzijds heeft Karbownik wel een ruimere progressiemarge, minstens zo belangrijk in het transferbeleid van Club. Door de coronacrisis daalde de marktwaarde van Sobol recent naar 3,2 miljoen, ongeveer 800 duizend euro minder dan de aankoopoptie in zijn huurcontract. Op 20 april blaast de Oekraïner op de koop toe 25 kaarsjes, wat betekent dat zijn belangrijkste jaren als profvoetballer eraan komen. Het is dus lang niet zeker dat het prijskaartje van Sobol de komende jaren nog flink boven die vier miljoen zal uitstijgen. In welke mate Vincent Mannaert hier nog een meerwaarde op kan creëren, is dan ook nog maar de vraag.

Met een verschil van straks zes levensjaren heeft Karbownik wat dat betreft een groot voordeel op Sobol. Bovendien wordt zijn marktwaarde nu al iets hoger dan die van de Shaktar-huurling geschat. Met zijn potentieel om er een betere versie van te worden, Club kan hier zowel sportief áls financieel dus een goede zaak doen. Dankzij zijn betere crosses zou Karbownik op de koop toe Clement in staat stellen zijn tactisch systeem verder op punt te stellen, want naarmate het jaar vorderde kreeg Club het steeds lastiger om met combinaties door defensies te snijden. Af en toe een gemikte voorzet in de box kan dan wonderen doen.

HAD JE 10 MILJOEN ...

Aangezien aan zijn defensieve werkpunten dan weer gemakkelijk nog geschaafd kan worden, bracht Club volgens Poolse media om al die redenen intussen zelfs al een eerste bod uit van zes miljoen. Dat werd nog niet bevestigd, maar waar rook is, is vuur. Zeker omdat er vanuit Brugge nog altijd geen signalen te horen zijn dat de aankoopoptie van Sobol weldra gelicht wordt. De vermeende interesse in Karbownik kan dus wel eens gegrond zijn, al houdt Mannaert de geldbuidel dan best wel al klaar. Legia Warschau wil van haar goudhaantje namelijk de duurste uitgaande transfer ooit in de geschiedenis van het Poolse voetbal maken.



Een record dat momenteel in handen ligt van ene Radoslaw Majecki, waarvoor AS Monaco zeven miljoen betaalde. Legia mikt hoger en heeft naar verluidt zeven nulletjes in gedachten. Tien miljoen dus, een fikse investering waarmee Club ook haar eigen record – acht miljoen voor David Okereke – scherper zou stellen. Toch kan Karbownik wel eens het gokje waard zijn, en al zeker indien we spreken over de (middel)lange termijn. Aan hun laatste Poolse linksachter, Michael Klukowski, hielden de Brugse fans bovendien alvast goede herinneringen over. Zijn prijskaartje was wel ongeveer één tiende van wat Karbownik moet kosten.

Mannaert probeert nu echter al een tijdje absolute toppers naar Jan Breydel te halen, waarvoor hij moet concurreren met (semi)grote teams in het buitenland. Ook nu liggen ze dus vooral vanuit Spanje op vinkenslag. Hoewel een nieuwe linksachter niet bovenaan het lijstje staat, dient zich hier dus misschien toch andermaal zulk een opportuniteit aan. Volgens zijn zaakwaarnemer staat Karbownik alleszins open voor een vertrek en zijn er op dit moment al gesprekken gaande. Wanneer straks Club Brugge aanschuift aan de onderhandeltafel, hoeft het wat ons betreft dus niet te twijfelen. Karbownik is de moeite waard.

POLL: Moet Karbownik de vervanger worden van Sobol?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

90
90
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

41
41
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

47
47
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

137
137
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

78
78
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

271
271
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

102
102
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

91
91
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

120
120
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

244
244
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

319
319
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

302
302
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

99
99
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

302
302
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

196
196