Keepersknopen in Genk: de hiërarchie onder de lat ontleed

Foto: Keepersknopen in Genk: de hiërarchie onder de lat ontleed

KRC Genk en zijn doelmannen: het is al wat geweest dit seizoen. De langdurige blessures van Danny Vukovic en vervolgens Maarten Vandevoordt noopten de Limburgers ertoe om Thomas Didillon te huren van Anderlecht, mét aankoopoptie. Verder ligt Gaëtan Coucke ook nog steeds onder contract in Limburg, en keert Nordin Jackers straks allicht terug van zijn uitleenbeurt aan Waasland-Beveren. De hiërarchie onder de lat voor de toekomst is dus énorm onduidelijk. Wij deden een poging om wat orde te scheppen.

DANNY VUKOVIC (34)

Danny Vukovic vervulde vorig jaar een cruciale rol in de Genkse titelcampagne. De 34-jarige Australiër had toen niet zóveel werk te verrichten, maar was wél een betrouwbaar slot op de deur. Logischerwijs startte het ervaren sluitstuk ook nu als de onbetwiste nummer één, met de beloftevolle Coucke en Vandevoordt als doublures. Tot Vukovic eind juli tijdens een krachtoefening in de fitness al zijn achillespees scheurde, wat meteen het einde van zijn seizoen betekende. En misschien ook van zijn periode in de Luminus Arena.Intussen werd de pikorde tussen de palen daar immers flink overhoop gegooid. Zijn plaats terug innemen wordt dus alvast moeilijk, zeker omdat het nog maar de vraag is of de ervaren rot zijn vroege niveau weer zal halen. De voorbeeldprof kan zelfs als back-up wel nog van grote waarde voor de jonkies tot zijn contract in 2021 afloopt, maar als hij op zijn oude dag zeker titularis wil blijven is een vertrek dus niet uitgesloten. Per slot van rekening is Genk het aan haar clubfilosofie haast verplicht om de kaart van de jeugd te trekken.

GAËTAN COUCKE (21)

Dat deden de Limburgers vorige zomer ook, want in plaats van een vervanger voor Vukovic in huis te halen kreeg Gaëtan Coucke (21) zijn kans. En dat met een eerste Champions League-deelname sinds 2011 in het vooruitzicht, waarmee het geloof van de clubleiding in de eigen jeugd nogmaals kracht werd bijgezet. De krullenbol had voordien namelijk alleen nog maar ervaring in 1B bij Lommel achter de kiezen, maar toch kreeg hij meteen vol het vertrouwen. De jonge doelman bedankte daarvoor met een veelbelovende start.Eind november kreeg zijn geloof in eigen kunnen echter een stevige knauw met twee flaters in amper vier dagen tijd. Eerst ging hij in de fout op het kampioenenbal tegen Salzburg, daarna in de geladen derby tegen STVV. Kersvers coach Hannes Wolf besloot zijn keeper dan ook al snel uit de wind te zetten door een nóg jeugdiger exemplaar tussen de palen te zetten. Uiteindelijk klokte Coucke wel nog af op 53 reddingen op 81 doelpogingen, al bij al een vrij degelijk savepercentage van 65 procent. Toch kan het een flink pak beter.

MAARTEN VANDEVOORDT (18)

Zo legt Maarten Vandevoordt, de man die Coucke kwam aflossen, met 77 procent nog heel wat fraaiere cijfers voor. De ‘nieuwe Thibaut Courtois’ maakte in september onder Felice Mazzu al op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de Croky Cup tegen Ronse, maar op zijn vuurdoop in de Jupiler Pro League was het nadien nog een tweetal maanden wachten. Na de blunders van Coucke zette ook Wolf hem begin december voor het eerst onder de lat in de bekeruitschakeling tegen Antwerp, waar Vandevoordt een goede indruk naliet.Ook tegen Cercle Brugge toonde hij zijn koelbloedigheid, présence en goede voetjes, maar in Napoli ging het na een paar minuten al volledig verkeerd. Toch behield het toptalent het vertrouwen, want intern heerst geen enkele twijfel over zijn kwaliteiten. Terecht ook, want de prestaties van Vandevoordt mochten er voor het overige best wel wezen. Helaas was zijn heerschappij als nummer één maar van korte duur, want net zoals Vukovic liep hij op training een blessure op die een streep trok door de rest van zijn seizoen.

THOMAS DIDILLON (24)

Na die schouderoperatie zat Genk in de problemen. De Limburgers wilden in de laatste rechte lijn richting play-offs nog alles uit de kast halen om zich bij de top zes te scharen, maar het geloof in Coucke was net iets te beschadigd om zijn kaart weer te trekken. Daarom kwam in januari Thomas Didillon de rangen nog versterken. Genk betaalde ruwweg een half miljoen om de 24-jarige Fransman voor de rest van het seizoen te huren van Anderlecht, waar hij sinds de komst van Hendrik Van Crombrugge op kant was geschoven.Na al dat bankzitten was Didillon uiteraard gelukkig om weer op het veld te staan en gebeten om zich te tonen. Dat deed hij ook, want ondanks acht tegengoals in zes wedstrijden verrichte hij ook 17 reddingen. Een saveratio van 68 procent die iets hoger ligt dan Coucke, maar wel heel wat minder is dan Vandevoordt. Dimitri de Condé staat nu dus voor het dilemma of hij de aankoopoptie van 1,65 miljoen op Didillon al dan niet zal lichten. De kans lijkt vrij groot van wel, al wil dat nog niet zeggen dat hij ook effectief in Genk blijft.

DE HIËRARCHIE

Vukovic, Coucke en Vandevoordt liggen volgend seizoen om te beginnen allen nog onder contract in de Luminus Arena. Daarnaast keert ook Nordin Jackers (22) terug van zijn uitleenbeurt, wat het aantal doelmannen reeds met zekerheid op vier stuks brengt. Al lijkt die laatste wel nog maar weinig toekomst te hebben bij zijn opleidingsclub, waar de jongere kinderen van het huis hem voorbijgestreefd zijn. En ook Vukovic het vuur aan de schenen leggen wat zijn verder verblijf in Genk betreft, tenzij hij weer titularis wordt natuurlijk.Op de bank lijkt Coucke echter een handigere optie te zijn dan de Aussie, vooral omwille van de vereisten rond het aantal Belgen op het wedstrijdblad. Coucke kan ook uitgeleend worden, maar is net als Jackers wel bijna einde contract. De kans dat Genk beiden laat gaan, en Vandevoordt zo de enige overgebleven landgenoot wordt tussen de palen, lijkt dus gering. Al hangt toch veel af van de nabije toekomstplannen die Genk heeft met het toptalent. Én het lot van Didillon, die niet zal blijven om op de bank te gaan zitten.

VANDEVOORDT VS ERVARING

De moeilijkste keuze voor Wolf lijkt er dus toch eentje tussen Vandevoordt en Didillon te worden, puur kwalitatief gezien de twee beste sluitstukken. Conform met de jeugdfilosofie moet die eerste ooit wel eens voluit zijn kans krijgen, maar een jaartje extra rijpen in de schaduw ziet hij allicht nog wel zitten. Alhoewel: indien Vandevoordt zich werkelijk spiegelt aan Courtois, wil hij misschien geen tweede viool meer spelen. Mocht hij daar wel mee instemmen, lijkt Didillon vandaag alvast een betere tussenoplossing dan Vukovic.Zijn aankoopoptie zouden wij alvast hoe dan ook lichten, want anders is de eerdere uitgave om hem te huren verspild geld. Bovendien wordt Didillon zijn marktwaarde nog steeds op bijna drie miljoen geschat, dus een lucratieve doorverkoop behoort eveneens tot de mogelijkheden. Waarbij ofwel Vandevoordt dan volop zijn kans krijgt, ofwel Vukovic alsnog opnieuw zijn leermeester wordt. Een keuze tussen jeugd en ervaring dus, maar één ding staat vast: in de hiërarchie op de iets langere termijn, is er slechts één echte nummer één in Genk. En die luistert toch naar de naam Maarten Vandevoordt.

POLL: Wie moet volgend seizoen de nummer één worden bij KRC Genk?

<

Overbodige kaart: ref excuseert zich bij Lang

‘Verdediger van Beerschot weigert transfer naar Ligue II’

Martinez: "Eerste week van maart meer info over fans op het EK"

Vandaag 18 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Nieuwe prioriteit Gent, Antwerp pas strategie aan

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

548
{insert image alt}

'Panathinaikos legt huurvoorstel neer bij Zulte Waregem'

Zulte Waregem heeft het financieel niet breed en de club kan wel een goede uitgaande transfer ...

0
{insert image alt}

Martinez: "Eerste week van maart meer info over fans op het EK"

Voor de Rode Duivels is 2021 een zeer belangrijk jaar. De Belgen hopen het EK te winnen, maar de ...

8
{insert image alt}

Vandenbempt: "Trainers in België moeten nu niet meer klagen"

In het voetbal is een contract niet heel veel waard. Het spelersverloop is gigantisch en die trend ...

80
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

116
{insert image alt}

Özil naar Fenerbahçe: "Dit is voor mij een droom die uitkomt"

Mesut Özil transfereert van Arsenal naar Fenerbahçe. De deal is nog altijd niet officieel ...

60
{insert image alt}

‘Verdediger van Beerschot weigert transfer naar Ligue II’

Bij Beerschot vertrok Hernan Losada naar D.C. United en voor enkele spelers komt er zo mogelijk ...

103
{insert image alt}

Ex-speler van Standard en Torino klopt aan de deur bij Zulte Waregem

Bij Zulte Waregem maakte Youssuf Sylla zijn debuut tegen Waasland-Beveren. Voor veel fans een ...

68
{insert image alt}

'KV Kortrijk weigert lachwekkend bod van Cercle Brugge'

Opvallende transfers binnen de Jupiler Pro League vormen al lang geen uitzondering meer, met recent ...

212
{insert image alt}

Overbodige kaart: ref excuseert zich bij Lang

Noa Lang scoorde op het veld van Beerschot nog laat de 0-3, en droeg zijn doelpunt op aan zijn ...

870
{insert image alt}

Cijfers tonen aan: Anderlecht heeft groot probleem

Anderlecht was tot vorige week bezig aan een goeie reeks, en klom zo zelfs de top vier binnen. Twee ...

329
{insert image alt}

'Lukaku ziet kans op nieuwe PL-droom gevoelig stijgen'

Romelu Lukaku won op zondag met Inter de topper tegen Juventus met 2-0. Voor één keer stond Big ...

286
{insert image alt}

Vandenbempt komt met groot nieuws over Losada

Beerschot leed zondag alweer een pijnlijke nederlaag, want Club Brugge kwam met 0-3 winnen op het ...

409
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft grote transferwens bij Gent

Ook Hein Vanhaezebrouck vindt voorlopig geen oplossing voor de wisselvalligheid in de resultaten van ...

333
{insert image alt}

Lawrence moet zware sanctie vrezen na veelbesproken tackle

RSC Anderlecht verloor vrijdagavond met 2-0 op het veld van KAS Eupen. De Brusselaars waren nochtans ...

632
{insert image alt}

Gamer pakt uit met ultiem scherm voor FIFA 21

Een Amerikaanse student heeft het spelen van FIFA 21 naar een hoger niveau getild. Zo liet hij een ...

208

Gisteren 17 Januari 2021

{insert image alt}

Ex-scheidsrechter: "Rode kaart voor Lawrence was terecht"

Anderlecht trapte het Belgische voetbalweekend op gang met een verrassende nederlaag op het veld van ...

374
{insert image alt}

Barça laat Supercup in verlengingen glippen, Messi pakt rood

FC Barcelona is er niet in geslaagd om de Spaanse Supercup op zijn naam te schrijven. Het gaf in de ...

495
{insert image alt}

Clement: "Hij is de missing link"

Club Brugge is uitstekend begonnen aan 2021. Het pakte zes op zes na zeges op STVV en op Beerschot. ...

770
{insert image alt}

Dessel wil bekermatch tegen Beerschot niet spelen

Begin februari staan in principe de zestiende finales van de Croky Cup op het programma, maar het is ...

314
{insert image alt}

Inter slaat Juventus ver terug met zege in topper

Internazionale heeft Juventus een stevige klap toegediend in de Italiaanse titelstrijd. De ...

327
{insert image alt}

STVV doet uitstekende zaak en houdt OHL uit de top drie

STVV heeft zondagavond een uitstekende zaak gedaan in de strijd om het behoud. De Kanaries boekten ...

197
{insert image alt}

Lang geeft uitleg bij emotionele viering

Club Brugge boekte zondagavond een vlotte zege op het Kiel. Beerschot ging met 0-3 voor de bijl met ...

484
{insert image alt}

100ste assist De Bruyne zet City op weg naar ruime zege

Manchester City heeft zondagavond geen enkel probleem gekend met Crystal Palace. Het boekte een ...

119
{insert image alt}

Vandenbempt: "Vertrek Losada is geen catastrofe voor Beerschot"

Beerschot leed zondag alweer een pijnlijke nederlaag, want Club Brugge kwam met 0-3 winnen op het ...

447
{insert image alt}

François haalt uit naar KRC Genk en KV Kortrijk

Zaterdag moest er in allesbehalve ideale omstandigheden gevoetbald worden, want door de sneeuwval ...

1276
{insert image alt}

Martinez noemt zes mogelijke vervangers voor Witsel

De kans lijkt groot dat de Rode Duivels het op het EK zonder Axel Witsel zullen moeten doen. De ...

968
{insert image alt}

Losada reageert op afscheid bij Beerschot

In de aanloop naar de wedstrijd naar Club Brugge raakte bekend dat Hernan Losada Beerschot zou ...

383
{insert image alt}

De Bruyne levert op héérlijke wijze zijn 100ste assist voor City (🎥)

Kevin De Bruyne is ondertussen uitgegroeid tot een clubicoon bij Manchester City. KDB leverde ...

224
{insert image alt}

Vanhaezebrouck: "Dat weet je met een coach als Vercauteren"

AA Gent was de betere ploeg tegen Royal Antwerp FC, maar het gebrek aan kwaliteit kon ook deze keer ...

659
{insert image alt}

Beerschot maakt vertrek van Losada wereldkundig

Beerschot heeft nu ook officieel aangekondigd dat Hernan Losada naar D.C. United vertrekt. Vandaag ...

432