Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Dat vandaag heel wat profclubs voorlopig naast hun licentie grepen, is uiteraard geen verrassing. Toch trad de commissie bijzonder streng op. Drie eersteklassers dreigen teruggezet te worden naar de Amateurreeksen, terwijl in 1B maar liefst de helft van de acht teams in vieze papieren zit. Wat zijn nu zoal de mogelijke gevolgen van dat harde besluit?


Zoals verwacht ontving KV Oostende een negatief advies van de Pro League, maar dat de Kustboys het gezelschap zouden krijgen van Moeskroen en Standard was minder ingecalculeerd. Op Le Canonnier zijn ze intussen desalniettemin wel gewend aan de haast jaarlijkse strijd tegen de licentiecommissie, wat de Rouches betreft kwam het verdict dan weer als een donderslag bij heldere hemel. Een van de traditionele topclubs uit het Belgische voetbal dreigt zo plots te verdwijnen, Charleroi zou prompt zelfs overblijven als de enige 1A-ploeg in Franstalig België.

2 STIJGERS, 7 AFVALLERS
Vanzelfsprekend gaan al deze benadeelden straks in beroep tegen hun lot, meer zelfs: Oostende vecht ook nog altijd de licentie van Anderlecht aan. De constructie rond Wouter Vandenhaute mag volgens de Pro League dan wel geen probleem vormen, KVO vindt dat de invloed van RSCA-voorzitter Marc Coucke binnen zijn ex-club na de afgesprongen overname werd blootgelegd. Nu met Standard reeds een eerste groot huis in het vizier werd genomen, wachten ze in het Lotto Park ongetwijfeld dus toch nog een maand lang met een bang hartje af. Ten laatste dan neemt het BAS een definitieve beslissing.



Indien de huidige veroordelingen bekrachtigd worden, zit ons voetbal met een probleem. Ook Virton, Roeselare, Lokeren en Lommel zijn op dit moment immers virtueel profclub af. Daartegenover kregen Deinze en RWDM als enige amateurclubs groen licht om de omgekeerde stap naar het profstatuut te maken. Amper twee stijgers voor zeven afvallers dus, wat maakt dat de Pro League in theorie vandaag nog maar 19 leden telt. Zelfs niet genoeg om het idee van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, met 20 profteams op het hoogste niveau en daarna direct de sprong naar amateur in tweede klasse, te realiseren.

NEUS OP DE FEITEN
Vanzelfsprekend valt nog af te wachten wie uiteindelijk effectief het nekschot krijgt, al maakt de impact van het coronavirus de situatie er alleen nog maar onzekerder op. Toch kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat Standard haar zaakjes niet genoeg op orde krijgt om een daadwerkelijke degradatie naar Tweede Amateur te ontlopen. Ook Moeskroen rekent er nog op om via een crisisbudget de dans andermaal te ontspringen, maar dat de toestand op heel wat plaatsen precair is mag duidelijk wezen. Net zoals de nood aan een nieuwe hervorming van ons voetbal zich meer dan ooit op lijkt te dringen.



Recent toonden we ons nog voorstander van het unieke competitieformat in de Jupiler Pro League, met 16 ploegen en play-offs. Een formule die in 2009 in het leven werd geroepen, maar altijd al door sommigen ter discussie werd gesteld. Daaraan hangt sindsdien echter ook het gedrocht van 1B vast, wat het totaal aantal profclubs in België tot 24 deed oplopen. Een onhoudbare overdaad, zo lijkt nu, want de overvloed aan financiële problemen loopt stilaan de spuigaten uit. Nooit eerder zaten zó veel teams in het rood, zo drukte na de coronacrisis nu ook de licentiecommissie ons hard met de neus op de feiten.

VAN DERDE NAAR EERSTE? 
Dat flink wat ploegen die wél hun licentie verkregen aan de artificiële beademing van een buitenlandse investeerder hangen, sterkt alleen maar het vermoeden dat 24 profclubs simpelweg teveel is. Of toch zolang er al te kwistig wordt omgesprongen met budgetten en salarissen. Elk jaar krijgt het BAS zo wel één of meerdere dossiers voorgeschoteld, maar nu oogt de stapel dus toch bijzonder dik. Tel daarbij de twijfel over het verder verloop van de competitie, plus alle financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt, en we verstaan waarom Verhaeghe en co hun kans schoon zien om wat te veranderen.



De preses van de nakende landskampioen wordt alvast gesteund in zijn mening dat in het Belgisch voetbal slechts ruimte is voor 20 profclubs. Die volgens hem dan allen op het hoogste niveau aan moeten treden. Zoals gezegd kregen nu zelfs maar 19 teams hun licentie, maar stel dat Standard als enige dat besluit omgebogen krijgt ligt de weg ineens open om dat format volgend seizoen – al dan niet tijdelijk – al toe te passen. In Deinze en Molenbeek zouden ze alvast een serieus gat in de lucht springen, want beide derdeklassers zouden in dat geval prompt rechtstreeks naar het hoogste niveau mogen promoveren.

GROTE GEVOLGEN
Ook Beerschot en OH Leuven voegen zich dan allebei bij de grote jongens, wat maakt dat de tweede promotiefinale overbodig zou worden. Voorstanders van de definitieve competitiestop wrijven zich na het licentieverdict dan ook in de handen, Waasland-Beveren voorop. Op de Freethiel zien hun kans namelijk schoon om in eerst klasse te mogen blijven, want maar liefst drie 1A-clubs staan op de rand van de afgrond. Indien minstens een van hen zijn vel niet weet te redden, mogen de Waaslanders op hun beide oren slapen en heeft het afwerken van de laatste speeldag ook voor hen geen zin meer.



Mocht Standard wegvallen, komt er trouwens ook weer een Europees ticket vrij. Dat gaat volgens de huidige stand in theorie dan naar KV Mechelen, tenminste: indien Malinwa ditmaal wél door de UEFA toegelaten wordt. Zo niet kan KRC Genk, samen met Anderlecht op dit moment een van de weinige clubs die de actie nog wil hervatten, zelfs nog lachende derde worden. Uiteraard kan de situatie tegen het definitieve oordeel van het BAS er alweer anders uitzien, al ziet het er niet meteen naar uit dat de bal binnen een maand alweer aan het rollen gaat. Noch dat de stekker er dan al van bovenaf is uitgetrokken.

KOPPEN ROLLEN
Op eigen houtje de jaargang vroegtijdig besluiten, zal dan weer pas kunnen eens alle kaarten geschud zijn. Al kan het zoals gezegd dan wel plots razendsnel gaan, afhankelijk van wie zijn licentie al dan niet beet heeft. 16, 18 of 20 clubs, in elk van deze scenario’s eventueel met Waasland-Beveren, OH Leuven, Beerschot én misschien ook Westerlo op het hoogste niveau, en een hervormde of zelfs geschrapte Proximus League: alles is vandaag nog mogelijk. Slechts één ding lijkt hoe langer hoe meer vast te staan: het Belgisch voetbal kan een nieuwe hervorming opperbest gebruiken. In die zin kwam de coronacrisis enigszins niet eens zo ongelegen om alle ongezonde structuren nog eens pijnlijk bloot te leggen. En biedt de huidige chaos de uitgelezen kans om een aantal koppen die al langer op het kapblok liggen eindelijk te laten rollen.

POLL: Hoeveel van de 7 gebuisde clubs zullen volgens u alsnog hun licentie krijgen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

10
10
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

20
20
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

64
64
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

502
502
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

304
304
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

100
100
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

150
150
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

590
590
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

161
161
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

68
68
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

237
237
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

188
188
<strong>Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren</strong>
Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren

Mark van Bommel overweegt zijn toekomst bij Antwerp FC vanwege financi&euml;le en sportieve ...

413
413
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"

Sinds het afscheid van Ronny Deila als hoofdcoach, gaat het Club Brugge opnieuw voor de wind. Dat ...

814
814
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd

Na Duitsland kent ook Itali&euml; zijn nieuwe landskampioen. Internazionale verzekerde zich ...

92
92