Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Foto: Bloedbad in België: rollende koppen leggen nood aan hervorming bloot

Dat vandaag heel wat profclubs voorlopig naast hun licentie grepen, is uiteraard geen verrassing. Toch trad de commissie bijzonder streng op. Drie eersteklassers dreigen teruggezet te worden naar de Amateurreeksen, terwijl in 1B maar liefst de helft van de acht teams in vieze papieren zit. Wat zijn nu zoal de mogelijke gevolgen van dat harde besluit?

Zoals verwacht ontving KV Oostende een negatief advies van de Pro League, maar dat de Kustboys het gezelschap zouden krijgen van Moeskroen en Standard was minder ingecalculeerd. Op Le Canonnier zijn ze intussen desalniettemin wel gewend aan de haast jaarlijkse strijd tegen de licentiecommissie, wat de Rouches betreft kwam het verdict dan weer als een donderslag bij heldere hemel. Een van de traditionele topclubs uit het Belgische voetbal dreigt zo plots te verdwijnen, Charleroi zou prompt zelfs overblijven als de enige 1A-ploeg in Franstalig België.

2 STIJGERS, 7 AFVALLERS

Vanzelfsprekend gaan al deze benadeelden straks in beroep tegen hun lot, meer zelfs: Oostende vecht ook nog altijd de licentie van Anderlecht aan. De constructie rond Wouter Vandenhaute mag volgens de Pro League dan wel geen probleem vormen, KVO vindt dat de invloed van RSCA-voorzitter Marc Coucke binnen zijn ex-club na de afgesprongen overname werd blootgelegd. Nu met Standard reeds een eerste groot huis in het vizier werd genomen, wachten ze in het Lotto Park ongetwijfeld dus toch nog een maand lang met een bang hartje af. Ten laatste dan neemt het BAS een definitieve beslissing.Indien de huidige veroordelingen bekrachtigd worden, zit ons voetbal met een probleem. Ook Virton, Roeselare, Lokeren en Lommel zijn op dit moment immers virtueel profclub af. Daartegenover kregen Deinze en RWDM als enige amateurclubs groen licht om de omgekeerde stap naar het profstatuut te maken. Amper twee stijgers voor zeven afvallers dus, wat maakt dat de Pro League in theorie vandaag nog maar 19 leden telt. Zelfs niet genoeg om het idee van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, met 20 profteams op het hoogste niveau en daarna direct de sprong naar amateur in tweede klasse, te realiseren.

NEUS OP DE FEITEN

Vanzelfsprekend valt nog af te wachten wie uiteindelijk effectief het nekschot krijgt, al maakt de impact van het coronavirus de situatie er alleen nog maar onzekerder op. Toch kunnen we ons maar moeilijk voorstellen dat Standard haar zaakjes niet genoeg op orde krijgt om een daadwerkelijke degradatie naar Tweede Amateur te ontlopen. Ook Moeskroen rekent er nog op om via een crisisbudget de dans andermaal te ontspringen, maar dat de toestand op heel wat plaatsen precair is mag duidelijk wezen. Net zoals de nood aan een nieuwe hervorming van ons voetbal zich meer dan ooit op lijkt te dringen.Recent toonden we ons nog voorstander van het unieke competitieformat in de Jupiler Pro League, met 16 ploegen en play-offs. Een formule die in 2009 in het leven werd geroepen, maar altijd al door sommigen ter discussie werd gesteld. Daaraan hangt sindsdien echter ook het gedrocht van 1B vast, wat het totaal aantal profclubs in België tot 24 deed oplopen. Een onhoudbare overdaad, zo lijkt nu, want de overvloed aan financiële problemen loopt stilaan de spuigaten uit. Nooit eerder zaten zó veel teams in het rood, zo drukte na de coronacrisis nu ook de licentiecommissie ons hard met de neus op de feiten.

VAN DERDE NAAR EERSTE? 

Dat flink wat ploegen die wél hun licentie verkregen aan de artificiële beademing van een buitenlandse investeerder hangen, sterkt alleen maar het vermoeden dat 24 profclubs simpelweg teveel is. Of toch zolang er al te kwistig wordt omgesprongen met budgetten en salarissen. Elk jaar krijgt het BAS zo wel één of meerdere dossiers voorgeschoteld, maar nu oogt de stapel dus toch bijzonder dik. Tel daarbij de twijfel over het verder verloop van de competitie, plus alle financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt, en we verstaan waarom Verhaeghe en co hun kans schoon zien om wat te veranderen.De preses van de nakende landskampioen wordt alvast gesteund in zijn mening dat in het Belgisch voetbal slechts ruimte is voor 20 profclubs. Die volgens hem dan allen op het hoogste niveau aan moeten treden. Zoals gezegd kregen nu zelfs maar 19 teams hun licentie, maar stel dat Standard als enige dat besluit omgebogen krijgt ligt de weg ineens open om dat format volgend seizoen – al dan niet tijdelijk – al toe te passen. In Deinze en Molenbeek zouden ze alvast een serieus gat in de lucht springen, want beide derdeklassers zouden in dat geval prompt rechtstreeks naar het hoogste niveau mogen promoveren.

GROTE GEVOLGEN

Ook Beerschot en OH Leuven voegen zich dan allebei bij de grote jongens, wat maakt dat de tweede promotiefinale overbodig zou worden. Voorstanders van de definitieve competitiestop wrijven zich na het licentieverdict dan ook in de handen, Waasland-Beveren voorop. Op de Freethiel zien hun kans namelijk schoon om in eerst klasse te mogen blijven, want maar liefst drie 1A-clubs staan op de rand van de afgrond. Indien minstens een van hen zijn vel niet weet te redden, mogen de Waaslanders op hun beide oren slapen en heeft het afwerken van de laatste speeldag ook voor hen geen zin meer.Mocht Standard wegvallen, komt er trouwens ook weer een Europees ticket vrij. Dat gaat volgens de huidige stand in theorie dan naar KV Mechelen, tenminste: indien Malinwa ditmaal wél door de UEFA toegelaten wordt. Zo niet kan KRC Genk, samen met Anderlecht op dit moment een van de weinige clubs die de actie nog wil hervatten, zelfs nog lachende derde worden. Uiteraard kan de situatie tegen het definitieve oordeel van het BAS er alweer anders uitzien, al ziet het er niet meteen naar uit dat de bal binnen een maand alweer aan het rollen gaat. Noch dat de stekker er dan al van bovenaf is uitgetrokken.

KOPPEN ROLLEN

Op eigen houtje de jaargang vroegtijdig besluiten, zal dan weer pas kunnen eens alle kaarten geschud zijn. Al kan het zoals gezegd dan wel plots razendsnel gaan, afhankelijk van wie zijn licentie al dan niet beet heeft. 16, 18 of 20 clubs, in elk van deze scenario’s eventueel met Waasland-Beveren, OH Leuven, Beerschot én misschien ook Westerlo op het hoogste niveau, en een hervormde of zelfs geschrapte Proximus League: alles is vandaag nog mogelijk. Slechts één ding lijkt hoe langer hoe meer vast te staan: het Belgisch voetbal kan een nieuwe hervorming opperbest gebruiken. In die zin kwam de coronacrisis enigszins niet eens zo ongelegen om alle ongezonde structuren nog eens pijnlijk bloot te leggen. En biedt de huidige chaos de uitgelezen kans om een aantal koppen die al langer op het kapblok liggen eindelijk te laten rollen.

POLL: Hoeveel van de 7 gebuisde clubs zullen volgens u alsnog hun licentie krijgen?

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

'Club Brugge wil uitpakken met dure oude bekende'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

33
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

729
{insert image alt}

'Club Brugge wil uitpakken met dure oude bekende'

De naam Adolfo Gaich doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij heel wat Club Brugge-supporters. De ...

78
{insert image alt}

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

Dag drie van het EK wordt zondagnamiddag afgetrapt met een kraker van formaat. Zo neemt Engeland het ...

60
{insert image alt}

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Christian Eriksen zorgde zaterdagavond voor een schokgolf in de voetbalwereld doordat hij midden in ...

125
{insert image alt}

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

De Rode Duivels hebben tijdens het eerste wedstrijd op het EK meteen indruk gemaakt door met 3-0 te ...

284
{insert image alt}

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Voor de Rode Duivels is het Europees kampioenschap uitstekend van start gegaan. De Belgen haalden ...

130
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

512
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

200
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

141
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

198
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

370
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

256
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

313

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1127
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

250
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

630
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1272
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

165
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

100
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

432
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

240
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

319
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

299
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

899
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

435