Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Foto: Ethische illusies & wanbeleid: de JPL-stop onder de loep

Nog elf dagen, en dan zit de editie 2019/20 van de Jupiler Pro League er allicht onherroepelijk op. Niet omdat dan de laatste speeldag wordt afgewerkt, wel omdat het akkoord tot stopzetting op die dag officieel zal worden gemaakt. Tenminste, indien de UEFA geen stokken in de wielen steekt. In de tussentijd doen de betrokkenen met hand en tand hun best om hun beslissing te rechtvaardigen. Al kunnen we toch enkele gaten in hun theorie prikken.

Sinds het nieuws twee dagen geleden bekend geraakte, lieten we al voldoende ons licht schijnen over de potentiële gevolgen van de definitieve stop. Zowel op nationaal áls internationaal vlak. Hoewel ook wij vanzelfsprekend vinden dat het voetbal in de huidige coronacrisis op de achtergrond staat, haalden we daarin reeds uitgebreid onze argumenten aan waarom dat besluit mogelijk iets te voorbarig is. Hier focussen we ons daarom liever op de communicatie rond de maatregel, alsook de ware toedracht erachter: volop besparen op de spelerslonen, als het moet eventueel zelfs ten koste van de staatskas.

BAAT HET NIET, …

Uiteraard wordt dat niet met zoveel woorden gezegd. De term die nu het vaakst naar voren wordt geschoven, is immers de volksgezondheid. En dan vooral het beschermen ervan, waarvoor 'vanuit maatschappelijk standpunt de enige logische en zelfs noodzakelijke beslissing' werd genomen. Of zo luidt het toch althans. Wij stellen ons echter de vraag hoe dat concreet in zijn werk gaat. Wie is vandaag beter af omdat de Pro League nu al een kruis maakt over het seizoen? Zijn er daardoor ineens minder besmettingen? Meer genezingen? Of is er nu plots een betere ondersteuning voor het zorgpersoneel?Andersom werd, of toch voor zover wij weten, tot dusver niemand geschaad bij het in leven houden van de hoop. Natuurlijk staat het algemeen belang voorop, is voetbal nu niet de voornaamste prioriteit en kunnen we ons op dit moment moeilijk voorstellen dat de bal straks weer aan het rollen gaat. Wat er verkeerd is met af te wachten of de huidige situatie nog tijdig een gunstige evolutie kan doormaken, blijft voor ons evenwel een vraagteken. Per slot van rekening zijn we nog altijd maar begin april en liet na de UEFA nu ook de FIFA de deur reeds open voor een verderzetting tot in juni, juli of zelfs nog later.

ETHISCHE ILLUSIE

Al dan niet met publiek in het stadion, afhankelijk van de lokale toestand. In dat laatste geval kunnen we ons afvragen of de play-offs nog zin zouden hebben, maar het afwerken van de laatste speeldag – en promotiefinale, waarover net zoals over de bekerfinale een werkgroep ook nu nog uitsluitsel moet brengen – zou alvast de hetze omtrent degradatie en promotie uit de weg helpen. Net zoals het risico op juridische procedures door clubs die straks als benadeelden overblijven. Ook het competitieformat, waarover vandaag weer volop gepalaverd wordt, zou op die manier nog buiten schot kunnen blijven.Waarom dan die overhaaste beslissing? De indruk wordt gewekt dat ethische overwegingen centraal staan en de clubs vooral hun sociale verantwoordelijkheid willen opnemen. Ook willen ze graag nu al duidelijkheid, iets waar andere sectoren echter evenzeer naar snakken en op dit moment niet meer dan een ijdele illusie is. De ware toedracht is dan ook veel eenvoudiger: zo snel mogelijk beginnen met besparen op de spelerslonen om zo de financiële klap in te perken. Logisch ook, want heel wat ploegen – tevens in het buitenland – dreigen kopje onder te gaan en geven daaraan het meeste kosten uit.

WRAAKROEPEND WANBELEID

De vraag is evenwel wie nu op moet draaien voor dat wanbeleid. Zoals we al vreesden volgde Cercle Brugge alvast het voorbeeld van Waasland-Beveren door haar spelers technisch werkloos te maken. Een stap die, nu de actie een paar maanden stilligt, veel gemakkelijker om nemen wordt. Toch blijft ze wraakroepend, want op die manier belasten de heren voetballers het systeem van sociale zekerheid waar ze, in verhouding tot hun salaris, zelf nauwelijks een bijdrage aan leveren. Een fiscaal voordeel dat een flink deel van de politiek sowieso al aan wil pakken en zo nu nog meer in het vizier komt te liggen.Zelfs Anderlecht lijkt, ondanks de gemaakte afspraken, de deur alweer op een kier te zetten om in de toekomst over te gaan tot technische werkloosheid. Voorlopig dringen de Brusselaars bij hun spelers echter aan om de voorgestelde loonvermindering te aanvaarden, een regeling die nu eveneens met minder moeite doorgedrukt kan worden. Per slot van rekening is het gezien de omstandigheden voor alle partijen de beste oplossing, al proberen vooral ploegen die de afgelopen jaren wanbeleid voerden nu de dans te ontspringen. Teams als Club Brugge of Genk komen er allicht zonder kleerscheuren vanaf.

PESSIMISTISCH PERSPECTIEF

Mits de veiligheid gegarandeerd kan worden, zien de bobo’s van FIFA en UEFA – het moet gezegd, ook gedreven door de macht van het geld – het zitten om zo lang als nodig door te voetballen. Op eigen houtje besloten onze clubs dat scenario evenwel nu al te schrappen. Mogelijk volgen nog competities in ons kielzog, en worden uiteindelijk zelfs ook de plannen in de Premier League en consorten om het seizoen af te maken opgeborgen. Voorspellen wanneer het normale leven weer zijn gang zal gaan, kan vandaag tenslotte niemand. Noch met een optimistische visie, noch vanuit pessimistisch perspectief.Toch opteerde de Pro League voor dat laatste, al lijkt het zogenaamde sociaal engagement toch vooral een handig middel om zich achter te verschuilen. Waarschijnlijker is dat de clubs beseften dat voetbal mét fans in het stadion een heikele kwestie wordt, zeker omdat het door de UEFA niet als prioriteit wordt gezien. Aangezien die wél eisen dat de actie bij groen licht zo snel mogelijk hervat, konden teams dan ook sowieso fluiten naar verdere inkomsten uit ticketverkoop – om dan nog maar te zwijgen van de compensaties voor abonnees die zullen volgen. Onvermijdelijke verliezen, zelfs bij een herstart dus.

KLEUR BEKENNEN

Vermits het tv-geld toch al binnen is, had het vanuit een economisch standpunt daarom geen zin om de boel draaiende te houden. Liever boeken dicht en besparen dan hopen op een mirakel dus, een begrijpelijke beslissing waarmee het sportieve wel even tot bijzaak werd gedegradeerd. Zij het niet ten dienste van het maatschappelijk belang, zoals voor de publieke goedkeuring nu alom wordt beweerd, maar wél vooral om het eigen hachje te redden. Op zich uiteraard geen probleem, hoewel het dus aangeeft welke ploegen boven hun stand leven en zonde is dat de spelers daar nu zelf voor moeten opdraaien. Alleen hadden we het graag dan ook zo gecommuniceerd gezien, in plaats van zich te verstoppen achter de volksgezondheid en wordt er liefst toch geen beroep doen op de belastingbetaler. Afwachten wie in de komende dagen en weken kleur zal bekennen dus.

POLL: Het stopzetten van de JPL gebeurde volgens mij vooral uit ...

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

'Club Brugge wil uitpakken met dure oude bekende'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

34
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

729
{insert image alt}

'Club Brugge wil uitpakken met dure oude bekende'

De naam Adolfo Gaich doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij heel wat Club Brugge-supporters. De ...

133
{insert image alt}

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

Dag drie van het EK wordt zondagnamiddag afgetrapt met een kraker van formaat. Zo neemt Engeland het ...

77
{insert image alt}

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Christian Eriksen zorgde zaterdagavond voor een schokgolf in de voetbalwereld doordat hij midden in ...

136
{insert image alt}

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

De Rode Duivels hebben tijdens het eerste wedstrijd op het EK meteen indruk gemaakt door met 3-0 te ...

314
{insert image alt}

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Voor de Rode Duivels is het Europees kampioenschap uitstekend van start gegaan. De Belgen haalden ...

141
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

524
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

211
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

148
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

201
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

373
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

258
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

314

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1137
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

250
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

632
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1274
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

165
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

100
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

432
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

241
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

319
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

299
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

899
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

435