JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

Foto: JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

De Jupiler Pro League staat dichter dan ooit bij een definitieve stopzetting, al moeten wel nog een aantal belangrijke details uitgeklaard worden. Onder meer de verdeling van de Europese tickets is onderwerp van discussie, tenminste: indien ons land die wel nog toegereikt krijgt. De UEFA dreigt er namelijk mee om de Belgische teams uit te sluiten van deelname aan de Champions en Europa League. Allicht een brug te ver, maar de soloactie luidt zo toch een gevaarlijk spelletje in.

Onze 24 profclubs worden nu vooral geloofd om hun onderlinge solidariteit, want samen kwamen ze dus verrassend snel tot een akkoord – zij het wel onder voorbehoud. Het valt immers nog af te wachten welke ongenoegens opborrelen eens onherroepelijk over degradatie en promotie is beslist. Toch wordt vandaag eindelijk eens door min of meer iedereen aan hetzelfde zeil getrokken, al ziet de UEFA dat net iets anders. Grote baas Aleksander Ceferin verwijt ons zelfs net een gebrek aan samenhorigheid.

MACHT AAN DE G5

Solidariteit met de grote competities in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk welteverstaan, die voor de rest kleintjes als onze pintjesliga liefst snel verwijderd zien van hun Europees toneel. Een beetje hypocriet dus, maar dat de groten het nu eenmaal voor het zeggen hebben is allang niks nieuws meer. Ook in ons land hebben de topteams per slot van rekening meer inspraak in zulke materies dan pakweg Waasland-Beveren of de clubs in 1B, die alleen met verenigde kracht wat kunnen betekenen.Net zoals in België wordt in Europa aan de mening van de G5 dus simpelweg meer belang gehecht. En laat hen nu net koste wat het kost de huidige campagne nog af willen werken. In tegenstelling tot de ambigue situatie rond het tv-contract van de JPL, waar niet helemaal zeker is of de rechthebbenden al dan niet een claim kunnen indienen, bestaat daar namelijk weinig twijfel over de economische impact van een eventuele stopzetting. Honderden miljoenen aan tv-gelden zouden in dat geval verloren gaan.

BELGISCHE SOLOACTIE

De UEFA ondernam daarom reeds stappen om ruimte vrij te maken op de kalender. Euro 2020 werd zo verschoven naar volgend jaar, net zoals de Olympische Spelen in Tokio trouwens. Vermits dat laatste tornooi pas eind juli gepland stond, lijkt het vreemd dat we al sneller weer aan voetballen zouden kunnen denken. Al is het garanderen van de veiligheid zelfs zonder publiek voor de atleten, die zich op het EK en de OS uit alle uithoeken van de wereld op één plek verzamelen, daar wel nog een pak lastiger.Versta ons niet verkeerd: ook wij zijn van mening dat de actie pas kan hervatten wanneer de crisis voldoende ingeperkt is. Hoewel geld ongetwijfeld voorop staat, houdt de UEFA dan ook eveneens rekening met diverse scenario's. De suggestie vanuit Nederland dat 3 augustus de uiterlijke deadline vormde om het seizoen af te ronden, werd alvast snel afgeschoten. De huidige jaargang mag allicht zelfs doorlopen tot in oktober, waarmee al snel duidelijk wordt hoe de Belgische soloactie een probleem kan worden.

IEDEREEN OP ÉÉN LIJN

Om in alle chaos nog een beetje orde te creëren, hoopt de UEFA immers één uniforme maatregel voor heel het continent door te voeren. Met, gedreven door de groteren, het heropstarten van de competities dus als voornaamste doelstelling. De al dan niet aanwezigheid van supporters in het stadion is daarbij van ondergeschikt belang en kan worden overgelaten aan de lokale instanties, maar belangrijk is wel dat iedereen op één lijn zit. Vooral met het oog op volgend seizoen én de nakende transfermarkt.Op dit moment heerst veel onzekerheid over de zomermercato, en is het zelfs nog maar de vraag of die wel in de gebruikelijke maanden plaats zal vinden. De FIFA speelt alvast met het idee om aflopende contracten automatisch tijdelijk te verlengen, een zoveelste manier om de deur open te houden voor een verderzetting in juli. Al bestaan wel nog heel wat vraagtekens over hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Hoe dan ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de transfermarkt dan simpelweg ingekort wordt.

NIET MEER SYNCHROON

In het klimaat van vandaag is het onmogelijk om voorspellingen te doen of al te ver vooruit te blikken. Laten we echter even van een rampscenario uitgaan waarin de overige competities doorgaan tot in september. Als de Pro League haar plannen doorzet, zijn we in België dan volop bezig aan het volgende seizoen. Na een zomer waarin de clubs geen transfers konden doen, want op de andere velden zitten ze op dat moment nog middenin de ontknopingsfase. Potentieel dodelijk voor de carrousel van de JPL.Als de transfermarkt dan ook nog eens uitzonderlijk in september opengaat, loopt ons land al helemaal niet meer synchroon met de rest van West-Europa. En volgen middenin de campagne twee onzekere, augustus-achtige maanden waarin sterkhouders alsnog kunnen vertrekken. Bovendien is het nog maar de vraag wat er bij ons gebeurt indien de FIFA effectief actie onderneemt wat aflopende contracten betreft. Zit Anderlecht dan bijvoorbeeld nog tot september met Samir Nasri en zijn salaris opgezadeld?

EINZELGÄNGERS

Om nog maar te zwijgen van de afstemming tussen de Belgische en de Europese kalender, waar de volgende edities van de CL en EL allicht ook opschuiven. En we het gewicht van onze clubs niet mogen overschatten. Het kampioenenbal kan gerust zonder afgezant uit de JPL, net als de Europa League. Of er enige juridische grond bestaat om onze clubs te weren valt dan wel nog af te wachten, maar door de UEFA tegen de schenen te stampen speelt de Pro League dus toch een riskant spelletje. Einzelgängers zijn soms nodig om het goede voorbeeld te geven en de boel in beweging te brengen. Wanneer opgeroepen wordt tot solidariteit, vallen ze echter geregeld uit de boot.Marc Coucke, zowat de enige in België die publiekelijk voorstander was om verder te spelen, mocht het deze week ondervinden. Vanuit het tegenovergestelde standpunt lijkt de UEFA onze competitie, die er minder status geniet dan de Anderlecht-voorzitter in de Pro League, nu even scheef te bekijken. Eerder vreesden wij al dat deze beslissing voorbarig zou kunnen zijn. Benieuwd of ze, onder druk van de UEFA, nog voor het officialiseren ervan op 15 april bijgesteld zal worden. Zo niet houden we ons hart al vast voor de gevolgen. Niet langer alleen op nationaal niveau, waar nu al volop gedreigd wordt met rechtszaken, maar dus ook voor onze clubs in Europa.

POLL: Denkt u dat de JPL zal plooien voor de UEFA?

<

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Vandaag 20 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club mikt op sierlijke parel uit Eredivisie

Oranje boven. Met Stefano Denswil, Bas Dost, Ruud Vormer en Noa Lang heeft Club Brugge vandaag al ...

696
{insert image alt}

FC Comeback: XI toppers die kunnen terugkeren naar de JPL

Tijdens de eerste twee weken van de wintermercato wisten de Belgische eersteklassers reeds diverse ...

619
{insert image alt}

Midweekse goals Dost en Hairemans bezorgen je mooie winst!

Om de propvolle kalender toch maar rond te krijgen, komen de ploegen uit de Jupiler Pro League ...

54
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

1611
{insert image alt}

Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

15 mei 2016. In een kolkend Jan Breydel verschalkt Abdoulay Diaby met een rake kopbal en subtiele ...

604
{insert image alt}

KV Kortrijk gaat zwaar de mist in met trainerswissel

Waar rook is, is vuur. Yves Vanderhaeghe beseft het als geen ander. KV Kortrijk zou na dit seizoen ...

1231
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Cercle strikt dure vogel, Huntelaar naar Bundesliga

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

580

Gisteren 19 Januari 2021

{insert image alt}

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Bij Anderlecht hebben ze dinsdagavond veel redenen om tevreden te zijn. Paars-Wit klopte Charleroi ...

162
{insert image alt}

Scheids was Anderlecht niet gezind: "Hij had uitgesloten moeten worden"

Anderlecht heeft dinsdagavond vlot de maat genomen van Charleroi en keert daardoor terug in de top ...

155
{insert image alt}

Moeskroen houdt degradatiestrijd spannend: "Strijd is niet gestreden"

Moeskroen was dinsdagavond dicht bij een levensbelangrijke zege in de strijd om het behoud. Met ...

29
{insert image alt}

Leicester wipt voorlopig naar de koppositie in de Premier League

Is er een nieuwe Leicester-sprookje in de maak? De Foxes zijn dinsdagavond alvast voorlopig naar de ...

86
{insert image alt}

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Wat zich op voorhand aankondigde als een moeilijke wedstrijd voor Anderlecht, werd het dat ...

407
{insert image alt}

Waasland-Beveren schiet niet op met punt: "Niet verliezen was belangrijkste"

Waasland-Beveren is er dinsdagavond niet in geslaagd om een goede zaak te doen in de strijd om het ...

36
{insert image alt}

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Cercle Brugge gaat nog een speler aantrekken. De Bruggelingen gaan immers een centrale verdediger ...

177
{insert image alt}

Torres ondergaat indrukwekkende transformatie na pensioen (📸)

In augustus 2019 heeft Fernando Torres na een lange en indrukwekkende carrière zijn voetbalschoenen ...

177
{insert image alt}

Dortmund zakt verder weg na nederlaag in topper

Borussia Dortmund lijkt de voeling met de top drie in de Bundesliga helemaal te gaan verliezen. Het ...

33
{insert image alt}

Openda zaait twijfel over toekomst bij Club Brugge

Lois Openda leek bij Club Brugge dit seizoen op niet veel kansen te moeten rekenen en dus vertrok ...

195
{insert image alt}

Nmecha pakt uit met mooi gebaar voor ploegmaat

Anderlecht staat er halfweg goed voor tegen Sporting Charleroi. Het heeft immers al een ...

252
{insert image alt}

Schrijvers stelt Brys meteen voor dilemma

OH Leuven pakte vorige week stevig uit door Siebe Schrijvers binnen te halen. De aanvaller was bij ...

251
{insert image alt}

Van Meir ziet meteen struikelblokken voor Still bij Beerschot

Beerschot moest door het plotse vertrek van Hernan Losada naar DC United middenin het seizoen op ...

240
{insert image alt}

Openda is de grote held in moeizame bekerzege Vitesse

In Nederland staat er deze week bekervoetbal op het programma en Vitesse heeft zich als één van de ...

93
{insert image alt}

Overmars schept gelijk duidelijkheid over opvolging Huntelaar

Het zat er natuurlijk al wel even aan te komen, en nu is het ook officieel: Klaas-Jan Huntelaar gaat ...

45