JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

De Jupiler Pro League staat dichter dan ooit bij een definitieve stopzetting, al moeten wel nog een aantal belangrijke details uitgeklaard worden. Onder meer de verdeling van de Europese tickets is onderwerp van discussie, tenminste: indien ons land die wel nog toegereikt krijgt. De UEFA dreigt er namelijk mee om de Belgische teams uit te sluiten van deelname aan de Champions en Europa League. Allicht een brug te ver, maar de soloactie luidt zo toch een gevaarlijk spelletje in.

Onze 24 profclubs worden nu vooral geloofd om hun onderlinge solidariteit, want samen kwamen ze dus verrassend snel tot een akkoord – zij het wel onder voorbehoud. Het valt immers nog af te wachten welke ongenoegens opborrelen eens onherroepelijk over degradatie en promotie is beslist. Toch wordt vandaag eindelijk eens door min of meer iedereen aan hetzelfde zeil getrokken, al ziet de UEFA dat net iets anders. Grote baas Aleksander Ceferin verwijt ons zelfs net een gebrek aan samenhorigheid.

MACHT AAN DE G5
Solidariteit met de grote competities in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk welteverstaan, die voor de rest kleintjes als onze pintjesliga liefst snel verwijderd zien van hun Europees toneel. Een beetje hypocriet dus, maar dat de groten het nu eenmaal voor het zeggen hebben is allang niks nieuws meer. Ook in ons land hebben de topteams per slot van rekening meer inspraak in zulke materies dan pakweg Waasland-Beveren of de clubs in 1B, die alleen met verenigde kracht wat kunnen betekenen.



Net zoals in België wordt in Europa aan de mening van de G5 dus simpelweg meer belang gehecht. En laat hen nu net koste wat het kost de huidige campagne nog af willen werken. In tegenstelling tot de ambigue situatie rond het tv-contract van de JPL, waar niet helemaal zeker is of de rechthebbenden al dan niet een claim kunnen indienen, bestaat daar namelijk weinig twijfel over de economische impact van een eventuele stopzetting. Honderden miljoenen aan tv-gelden zouden in dat geval verloren gaan.

BELGISCHE SOLOACTIE
De UEFA ondernam daarom reeds stappen om ruimte vrij te maken op de kalender. Euro 2020 werd zo verschoven naar volgend jaar, net zoals de Olympische Spelen in Tokio trouwens. Vermits dat laatste tornooi pas eind juli gepland stond, lijkt het vreemd dat we al sneller weer aan voetballen zouden kunnen denken. Al is het garanderen van de veiligheid zelfs zonder publiek voor de atleten, die zich op het EK en de OS uit alle uithoeken van de wereld op één plek verzamelen, daar wel nog een pak lastiger.



Versta ons niet verkeerd: ook wij zijn van mening dat de actie pas kan hervatten wanneer de crisis voldoende ingeperkt is. Hoewel geld ongetwijfeld voorop staat, houdt de UEFA dan ook eveneens rekening met diverse scenario's. De suggestie vanuit Nederland dat 3 augustus de uiterlijke deadline vormde om het seizoen af te ronden, werd alvast snel afgeschoten. De huidige jaargang mag allicht zelfs doorlopen tot in oktober, waarmee al snel duidelijk wordt hoe de Belgische soloactie een probleem kan worden.

IEDEREEN OP ÉÉN LIJN
Om in alle chaos nog een beetje orde te creëren, hoopt de UEFA immers één uniforme maatregel voor heel het continent door te voeren. Met, gedreven door de groteren, het heropstarten van de competities dus als voornaamste doelstelling. De al dan niet aanwezigheid van supporters in het stadion is daarbij van ondergeschikt belang en kan worden overgelaten aan de lokale instanties, maar belangrijk is wel dat iedereen op één lijn zit. Vooral met het oog op volgend seizoen én de nakende transfermarkt.



Op dit moment heerst veel onzekerheid over de zomermercato, en is het zelfs nog maar de vraag of die wel in de gebruikelijke maanden plaats zal vinden. De FIFA speelt alvast met het idee om aflopende contracten automatisch tijdelijk te verlengen, een zoveelste manier om de deur open te houden voor een verderzetting in juli. Al bestaan wel nog heel wat vraagtekens over hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Hoe dan ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de transfermarkt dan simpelweg ingekort wordt.

NIET MEER SYNCHROON
In het klimaat van vandaag is het onmogelijk om voorspellingen te doen of al te ver vooruit te blikken. Laten we echter even van een rampscenario uitgaan waarin de overige competities doorgaan tot in september. Als de Pro League haar plannen doorzet, zijn we in België dan volop bezig aan het volgende seizoen. Na een zomer waarin de clubs geen transfers konden doen, want op de andere velden zitten ze op dat moment nog middenin de ontknopingsfase. Potentieel dodelijk voor de carrousel van de JPL.



Als de transfermarkt dan ook nog eens uitzonderlijk in september opengaat, loopt ons land al helemaal niet meer synchroon met de rest van West-Europa. En volgen middenin de campagne twee onzekere, augustus-achtige maanden waarin sterkhouders alsnog kunnen vertrekken. Bovendien is het nog maar de vraag wat er bij ons gebeurt indien de FIFA effectief actie onderneemt wat aflopende contracten betreft. Zit Anderlecht dan bijvoorbeeld nog tot september met Samir Nasri en zijn salaris opgezadeld?

EINZELGÄNGERS
Om nog maar te zwijgen van de afstemming tussen de Belgische en de Europese kalender, waar de volgende edities van de CL en EL allicht ook opschuiven. En we het gewicht van onze clubs niet mogen overschatten. Het kampioenenbal kan gerust zonder afgezant uit de JPL, net als de Europa League. Of er enige juridische grond bestaat om onze clubs te weren valt dan wel nog af te wachten, maar door de UEFA tegen de schenen te stampen speelt de Pro League dus toch een riskant spelletje. Einzelgängers zijn soms nodig om het goede voorbeeld te geven en de boel in beweging te brengen. Wanneer opgeroepen wordt tot solidariteit, vallen ze echter geregeld uit de boot.



Marc Coucke, zowat de enige in België die publiekelijk voorstander was om verder te spelen, mocht het deze week ondervinden. Vanuit het tegenovergestelde standpunt lijkt de UEFA onze competitie, die er minder status geniet dan de Anderlecht-voorzitter in de Pro League, nu even scheef te bekijken. Eerder vreesden wij al dat deze beslissing voorbarig zou kunnen zijn. Benieuwd of ze, onder druk van de UEFA, nog voor het officialiseren ervan op 15 april bijgesteld zal worden. Zo niet houden we ons hart al vast voor de gevolgen. Niet langer alleen op nationaal niveau, waar nu al volop gedreigd wordt met rechtszaken, maar dus ook voor onze clubs in Europa.

POLL: Denkt u dat de JPL zal plooien voor de UEFA?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

65
65
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

75
75
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

401
401
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

45
45
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

144
144
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

391
391
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

130
130
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

364
364
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

241
241
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

121
121
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

140
140
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

88
88
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

292
292
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

113
113
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67