De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Foto: De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het vorige, maar dat cliché ging dit keer niet op. Standard presteerde als vanouds weer wisselvallig, en ook over de aankopen valt flink wat te vertellen. Het gros van de zomer –en winteraanwinsten stelde voorlopig immers teleur, al verdienen sommigen wel nog krediet. Hoewel de nieuwkomers met een groot rendement dun bezaaid zijn, oogt de algemene balans op die manier zelfs best nog wel snor.

Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de transfers in Sclessin afwegen tegenover het bedrag dat Alexandre Grosjean neertelde om hen in huis te halen. Een oefening die een virtuele winst van 6,15 miljoen oplevert, al gaan we hier wel van start met de mogelijke verliezen.

VELE DOCH KLEINE VERLIEZEN: - 2,45 MILJOEN

Vorig jaar werd Obbi Oulare (24) al gehuurd van Watford, dat na zijn succesvol debuut bij Club Brugge al snel meer dan acht miljoen voor hem veil had. Nadien ging het echter bergaf met de carrière van de bonkige spits, die wanneer hij fit is wel nog steeds tot de absolute top op de Belgische velden behoort. Helaas blijkt dat geen sinecure en blijven blessures hem intomen. Zijn marktwaarde bedraagt vandaag drie miljoen, 400 duizend euro minder dan zijn aankoopsom.Mede door die blessures probeerden de Rouches meerdere opties in de punt uit, maar toch bleef Denis Dragus (20) steken op slechts vijf minuten. Nochtans maakte Grosjean vorige zomer 1,8 miljoen over aan FC Viitorul om hem naar Luik te halen. Na het vertrek van Renaud Emond naar Nantes werd de Roemeen getipt voor meer speelkansen, maar Dragus schippert nog steeds tussen bank en tribune. Zijn marktwaarde nam logischerwijze af met 300 duizend euro.

Dé pechvogel van Sclessin was dit jaar ongetwijfeld Noë Dussenne, die na een aarzelende start in augustus al voor lange tijd uitviel met een kruisbandletsel. Begin maart hervatte hij weer de trainingen, maar of de 27-jarige verdediger in de volgende jaargang mag rekenen op een basisplaats is een ander paar mouwen. Door zijn lange inactiviteit viel zijn geschatte prijskaartje alvast terug naar 650 duizend euro, terwijl Standard iets meer betaalde aan Moeskroen.Bij KV Kortrijk legde Felipe Avenatti (26) vorig seizoen acht goals in het mandje, dus 3,5 miljoen leek een koopje. De Uruguayaanse targetman kwam door zijn wat houterige stijl evenwel al snel onder vuur te liggen bij de achterban, niet geholpen door zijn schaarse oogst van amper twee doelpunten. Veel te weinig voor de op een na duurste aanwinst van deze campagne, die zijn vertrouwen gaandeweg verloor. Net zoals een half miljoen van zijn marktwaarde.

Dan slaagde Aleksandar Boljevic er vaker in te tonen wat hij allemaal in zijn mars heeft, al acteerde hij net zoals het merendeel van zijn ploegmaats veel te wisselvallig. De 24-jarige winger kwam in de zomer voor 2,2 miljoen over van Waasland-Beveren, waar hij zo de vierde duurste uitgaande transfer ooit werd. Of hij voldoet aan het vereiste niveau bij de Rouches blijft vooralsnog echter een vraagteken. Zijn actuele waarde wordt alvast slechts op 1,7 miljoen geschat.De laatste van zes (!) verliesposten is Eden Shamir (24), in januari pas toegevoegd aan de kern. De Israëliër moest het ijzersterke duo Samuel Bastien-Gojko Cimirot helpen ontlasten, een versterking in de breedte waar Standard 1,8 miljoen veil voor had. Nochtans werd zijn kostplaatje toen een miljoen lager geschat. Hoewel hij in Luik nog niet veel aan de bak kwam steeg dat etiket intussen naar 1,2 miljoen, nog steeds 600 duizend euro minder dan zijn aankoopbedrag.

KLEINE WINSTMARGES : + 1,7 MILJOEN

Flink wat dalers dus, al waren er toch ook enkele voltreffers. Op de backs bijvoorbeeld, te beginnen aan de linkerkant. Daar had Nicolas Gavory (25) geen probleem om zich aan te passen aan de JPL, want de Fransman vond na zijn overgang van Utrecht al snel zijn draai in ons land. Preud’homme stelde de linksachter op in élk competitieduel, waarmee hij zijn transfersom van 3,1 miljoen reeds ruimschoots rechtvaardigde. En zijn waarde zelfs met 400 duizend euro zag toenemen.Aan de overzijde maakte leeftijdsgenoot Mergim Vojvoda iets minder indruk. Een publiekslieveling op Sclessin kunnen we de Kosovaar alvast niet noemen, noch een echte topaankoop. Wegens een gebrek aan alternatieven hield de 22-voudig international desondanks toch het hele seizoen zijn basisplaats beet. Standard betaalde Moeskroen 1,2 miljoen voor de rechtsachter, die intussen iets meer dan het dubbele waard is. Al bij al toch een geslaagde transfer dus.

SERIEUZE WINSTMARGES: + 6,9 MILJOEN

Standard begon flitsend aan de zomer door de huur van Zinho Vanheusen meteen om te zetten in een definitieve komst. Grosjean trok daarbij alle registers open en maakte maar liefst 12,6 miljoen over aan Inter, waarmee de 20-jarige verdediger in één klap de duurste inkomende transfer ooit in de JPL werd. Dit jaar minder imposant, maar de klasbak in wording is vandaag toch 15 miljoen waard. Al zou de terugkoopoptie van Inter zelfs nog drie miljoen meer bedragen.Dé topaankoop van deze jaargang is echter Selim Amallah (23). De polyvalente en vooral ook complete middenvelder verteerde moeiteloos zijn overstap van Moeskroen en groeide zo uit tot een revelatie aan de boorden van de Samber en de Maas. Zelfs bondscoach Roberto Martinez zijn aandacht werd gewekt, al koos Amallah uiteindelijk toch voor Marokko. Qua waarde schoot hij intussen wel de lucht in, want zijn aankoopprijs van anderhalf miljoen werd al verviervoudigd.

CONCLUSIE

Als coach staan de capaciteiten van Michel Preud'homme buiten kijf, maar in Luik bekleedt hij tevens de functie van technisch directeur. Zijn inspraak in het transferbeleid is allicht dus groter dan die van Grosjean, al moet MPH zijn strepen op dat vlak duidelijk nog verdienen. Heel wat aanwinsten haalden dit seizoen per slot van rekening niet het beoogde niveau, te beginnen met de schaarse oogst van Avenatti en Oulare (opgeteld vier goals) voorin. De keuze om Emond zo gemakkelijk te laten gaan bleek dus een serieuze misvatting.

Op het middenveld zijn de twijfels rond Boljevic nog niet verdwenen en bleek Shamir voorlopig niet de gewenste versterking in de breedte. Ook Dussenne en Vojvoda lijken kantje boordje, terwijl Gavory en Amallah echte voltreffers waren. Samen met Vanheusden is het dan ook vooral aan die laatste te danken dat Standard alsnog pronkt met een virtuele winst van net iets meer dan zes miljoen. Al bij al een positieve balans dus, al mag kwaliteit boven kwantiteit voortaan toch iets meer het devies zijn.

POLL: Is Preud'homme een betere coach dan technisch directeur?

Mignolet komt met bizarre verklaring voor matige prestaties Club

Inspiratieloos Club Brugge gooit nu ook met de punten tegen hekkensluiter

Real diep in de problemen na enorme blunder Courtois (🎥)

Vandaag 29 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

't Is een wederkerend verhaal geworden bij Club Brugge. De centrumspitsen in het Blauw-Zwarte shirt ...

581
{insert image alt}

RSCA plaatst pionnen voor volgende miljoenendeal

Momenteel is het nog onzeker wie er zondag tegen Standard onder de lat zal staan bij RSC Anderlecht: ...

535
{insert image alt}

Club Brugge liet toekomstig Rode Duivel links liggen

Club Brugge staat dan wel aan kop en doet het ook in de Champions League niet onaardig, toch loopt ...

689
{insert image alt}

Zo win jij 450 euro met 10 euro inzet op speeldag 14!

Na een wisselvallige week op het Europese toneel voor de Belgische clubs is het tijd om de aandacht ...

34

Gisteren 28 November 2020

{insert image alt}

Clement draait knop om: "Vol voor winst tegen Zenit"

Club Brugge lijkt alsmaar meer in een dip te zitten. De landskampioen kan al weken niet overtuigen ...

24
{insert image alt}

Onuachu blijft scoren: "Dat is ook hun verdienste"

Paul Onuachu heeft er zaterdagavond voor gezorgd dat de Gouden Stier nog wat steviger om zijn ...

35
{insert image alt}

Mignolet komt met bizarre verklaring voor matige prestaties Club

Club Brugge heeft zijn leidersplaats zaterdagavond zomaar te grabbel gegooid. Het raakte op het veld ...

326
{insert image alt}

Donderpreek bij Cercle: "Dat was onaanvaardbaar"

Cercle Brugge maakte dit seizoen al indruk en staat knap in de linkerkolom, maar het heeft er ...

57
{insert image alt}

Real beleeft rampavond: blessure Hazard, blunder Courtois én nederlaag

Real Madrid heeft zaterdagavond een heuse horroravond beleefd. Het liep al tegen zijn derde ...

181
{insert image alt}

Inspiratieloos Club Brugge gooit nu ook met de punten tegen hekkensluiter

Een ondermaats Club Brugge heeft vanavond slechts gelijk gespeeld tegen hekkensluiter Moeskroen. De ...

354
{insert image alt}

Westerlo vindt aansluiting bij de top na nipte zege op het Lisp

Na een wedstrijd die de twee kanten kon uitgaan, heeft Westerlo een belangrijke zege geboekt bij het ...

22
{insert image alt}

"De Bruyne is de enige speler die mij kan doen scoren"

Kevin De Bruyne was zaterdag nog maar eens van goudwaarde voor Manchester City. Hij had een groot ...

109
{insert image alt}

Real diep in de problemen na enorme blunder Courtois (🎥)

Het dreigt voor Real Madrid een heuse rampavond te worden, met een hoofdrol voor de Belgen. Eden ...

289
{insert image alt}

Club-fans hebben het gehad met Clement: "Tactisch een zero"

Club Brugge lijkt de laatste tijd maar een schim van de ploeg die het begin vorig seizoen was en dat ...

583
{insert image alt}

Van den Brom in de wolken: "Zo zijn we moeilijk te stoppen"

KRC Genk is momenteel dé ploeg in vorm in de Jupiler Pro League. Het maakte zaterdagavond brandhout ...

182
{insert image alt}

Alweer zorgen om Hazard na vroege wissel

Eden Hazard leek de voorbije weken weer naar zijn beste niveau toe te groeien na lang blessureleed. ...

402
{insert image alt}

Anderlecht moet nu ook Van Crombrugge missen in Clasico

Anderlecht leed vorige week een teleurstellende nederlaag tegen Beerschot en zag zijn achterstand op ...

198
{insert image alt}

'Club dreigt sterkhouder te moeten missen tegen Zenit'

Club Brugge probeert zaterdagavond in Moeskroen zijn leidersplaats te heroveren op KRC Genk, maar ...

152
{insert image alt}

KRC Genk pakt uit met mooi eerbetoon aan Anele voor match tegen Cercle

KRC Genk werd onlangs geschokt door het plotse overlijden van Anele Ngcongca. De verdediger stond ...

122