EXCLUSIEF Impact coronavirus op de mercato : "Lagere transfersommen en lonen"

EXCLUSIEF Impact coronavirus op de mercato :

Door de uitbraak van het coronavirus ligt het voetbal helemaal plat. De competities worden misschien niet meer hervat, of worden ze opgeschoven? Niemand kan het nu al zeggen. Dat is ook zo het geval voor de zomermercato. Wij polsten bij Tom Van den Abbeele, TD bij NAC Breda en ex-STVV, en enkele topmakelaars.


Voor veel ploegen is er onzekerheid. Promoveren ze, degraderen ze, plaatsen ze zich voor Europa…? Het zijn allemaal parameters die invloed hebben op een mercato, zo ook bij NAC Breda. De Nederlandse tweedeklasser strijdt voor promotie, maar kan momenteel niet aan transfers werken, dat laat Van den Abbeele weten.

"We merken nu al dat de crisis door het coronavirus een enorme impact heeft op de maatschappij en dus ook op het voetballandschap. Inkomsten van clubs komen rechtstreeks of onrechtstreeks in het gedrang: geen wedstrijden = geen inkomsten uit ticketing en horeca. Ik vermoed dat veel KMO's zwaar onder druk komen te staan. Dit zijn meestal sponsoren en zullen in eerste instantie besparen op sponsoring, alvorens ze in de personeelslijst gaan snoeien. Daar ligt dus mijn inziens een serieuze impact. Clubs die hiervan afhankelijk zijn zullen dus moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Hierdoor kunnen er veel vrije spelers op de markt komen, die nu al verzadigd is."

Door de huidige crisis geen transfers à la Mignolet in de Jupiler Pro League?

Transfers 'on hold’
Een topmakelaar, die in België en Europa actief is, denkt dat er in juli en augustus nog tijd genoeg is om transfers af te ronden. De crisis kan wél impact hebben op bepaalde clubs. "Eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel invloed gaat hebben op de mercato. Voor clubs die financieel al niet sterk stonden, kan het wél gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat die kleinere clubs, dan spreek ik over ploegen buiten de top zes, de komende één à twee jaar misschien wel minder zullen spenderen aan transfersommen en spelerslonen. Ploegen die financieel stevig staan kennen dan misschien weer een voordeel. Zij kunnen hun targets wel nog halen en misschien zelfs aan een iets betere prijs."

"Maar ook dat blijft allemaal koffiedik kijken. Niemand weet wat er binnen enkele maanden zal gebeuren. Heel het voetbal: FIFA, UEFA, bondsinstanties, clubs, spelers, makelaars…. Allemaal moeten ze nu beseffen dat dit allemaal niet het belangrijkste is, dat is de gezondheid van de mensen. Pas als dat in orde is, kunnen we weer naar de orde van de dag gaan."

Een andere makelaar, ook regelmatig actief in binnen- en buitenland, gaat deels akkoord met zijn collega. "Enkel de kleine clubs als grote verliezer? Dat denk ik niet, ik denk dat het ook invloed gaat hebben op de grote clubs. Het is allemaal ook nog zeer onduidelijk wat de volledige impact gaat zijn, daarvoor moeten we toch nog enkele maanden wachten."

Van den Abbeele, ex-STVV en nu TD bij NAC, zet de transfers even 'on hold'

"Ik denk wel dat deze crisis globaal gezien invloed gaat hebben op de zomermercato. Zowel in het binnen- en buitenland. Volgens mij gaan we het vooral zien aan de transfersommen. Voor clubs die niks meer te winnen of verliezen hebben, verandert er op zich niet zo veel. Zij weten wat ze moeten hebben en die targets zijn al bepaald. Je merkt wel dat andere ploegen nu toch even alles ‘on hold’ zetten, omdat ze niet weten of ze gaan stijgen, zakken, Europees voetbal gaan spelen…"

John Sivebaek, Deense topmakelaar die als speler het EK 1992 won en voor Manchester United speelde, ziet het ook somber in voor bepaalde ploegen. "Het is weliswaar moeilijk te zeggen, maar als het zo blijft verder gaan de komende maanden, dan gaan er heel wat ploegen in de problemen komen. Uiteraard ga je dat voelen op de transfersmarkt. Je voelt dat nu al, want ploegen wachten nu toch af."

Van den Abbeele beaamt dat. Geen zekerheid = geen transfers. "We denken nu vooral in scenario's en zetten momenteel een heleboel dossiers ‘on hold’ tot er 100% zekerheid komt".

Wat met aankoopopties en spelers die einde contract zijn?

Er zijn ook bepaalde heikele punten. Spelers die uitgeleend werden, hebben vaak een aankoopoptie en die moet meestal voor 31 maart gelicht worden. Er zullen heel weinig opties gelicht worden… "Dat bepaalde aankoopopties voor 31 maart moeten gelicht worden, dat kan wel een probleem vormen. Want volgens de regels kan je dat niet zomaar een maand verlengen, zoals ik her en der las. Nu alles stilligt, is het ook daar inderdaad wat stil", aldus een Belgische makelaar.

Zijn concullega gaat akkoord en ziet ook een probleem voor spelers die tot 30 juni ergens onder contract liggen én al bij een andere club tekenden. Zij zullen niet zomaar verder kunnen gaan voetballen, als de competities tot 30 juli zouden verderlopen. "Voor spelers die uitgeleend zijn, kan het misschien ook nog opletten zijn. Ik heb gehoord dat het misschien mogelijk is om hun contract te verlengen voor een maand. Dan heb je ook nog spelers die einde contract zijn en mogelijk al elders hebben getekend. Wat als zij na 30 juni nog moeten spelen en op 1 juli al van een andere club zijn? Daarvoor gaat dan ook een oplossing moeten worden gezocht."

Defour is einde contract op 30 juni: wat als hij elders tekent en toch moet verder spelen in juli?

Mercato in augustus én september?
Zou het een optie kunnen zijn om de mercato een maand op te schuiven: augustus en september? "Het EK is weggevallen en daardoor is er toch wat ademruimte voor de landelijke competities. Zo is er nog méér dan tijd genoeg om transfers af te ronden", luidt het. Ook hier: verschillende meningen. "Een maand opschuiven? Goh, we zijn nu eind maart en eigenlijk kunnen we pas binnen een aantal maanden zien wat de echte impact zal zijn. Het ziet er naar uit dat deze situatie toch nog even gaat aanhouden, maar volgens mijn gevoel gaat deze coronacrisis toch een impact hebben op de zomermercato", luidt het bij een andere makelaar.

Sivebaek is alvast een voorstander om de zomermercato een maand op te schuiven. "Ik kan mij voorstellen dat dit wel eens het gevolg zou kunnen zijn. Ik hoop het alvast, maar we moeten afwachten tot wanneer deze crisis gaat duren. Maar één zaak staat vast: het belangrijkste is nu het bestrijden van het virus, dat is véél belangrijker dan voetbal", slaat hij de nagel op de kop.

Het slotwoord is voor Van den Abbeele. “Ik denk dat we moeten openstaan voor allerlei oplossingen en bekijken wat uiteindelijk de beste is. Het is een unieke gebeurtenis en vereist dus unieke maatregelen. Er mogen uiteraard geen clubs zijn die hier nadelige effecten aan overhouden ten opzichte van andere clubs. Daar ligt dus wederom een uitdaging."

POLL: Zullen er door deze crisis geen transfers van 8-10 miljoen plaatsvinden in België?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

2
2
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

60
60
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

23
23
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

331
331
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

104
104
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

145
145
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

575
575
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

178
178
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

527
527
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

930
930
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

226
226
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

137
137
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

603
603
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

55
55
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

E&eacute;n van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

148
148