No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

De kogel is nog lang niet door de kerk, maar het lijkt hoe langer hoe onwaarschijnlijker dat de Jupiler Pro League een normaal einde zal kennen. De play-offs moeten er immers al bijna zeker aan geloven, waardoor alleen de laatste speeldag van het reguliere seizoen nog afgewerkt zou worden. Een scenario dat, hoe kan het ook anders, zowel winnaars als verliezers oplevert. Wij nemen de voornaamste begunstigden en benadeelden alvast even onder de loep.


Daarbij gaan we ervan uit dat, behalve voor de 30ste speelronde, ook voor de beker –en promotiefinale nog een gaatje wordt gevonden. Zij het met of zonder publiek, de oplossing waar we al van meet af aan voor opperden dus. Op die manier verkrijgen we dankzij ons bijzondere format namelijk een eindresultaat dat ongeveer overeenstemt met hoe de competities elders in Europa normaal gezien zouden besluiten: een rangschikking waarin iedereen het twee keer tegen elkaar heeft opgenomen, mét een duidelijke degradant en promovendus. En is er dus geen nood aan drastischere maatregelen als een complete annulering.

WINNAARS:
CLUB BRUGGE:
Eerst richten we onze aandacht echter naar de kop van het klassement, waar Club Brugge dan al vroegtijdig tot landskampioen gekroond zou worden en dus per definitie een winnaar is. Al kunnen we Blauw-Zwart tevens in de categorie van verliezers plaatsen, want de kans dat de oppergaai hen nog zou ontglippen leek gezien de riante voorsprong sowieso al uiterst miniem. De apotheose van een glorieuze campagne wordt de troepen van Philippe Clement in dit geval dus ontnomen, wat in de geschiedenisboeken na verloopt van tijd evenwel vast niet meer dan een voetnoot zal worden bij de zestiende landstitel in het clubbestaan. Al bij al dus toch een scenario waar ze zich op Jan Breydel gerust mee zullen kunnen vereenzelvigen.



DE NUMMER 2:
Achter de leider vinden we in de huidige situatie achtereenvolgens AA Gent, Charleroi en Antwerp op telkens een puntje van elkaar terug. Alle drie gaan ze op de laatste speeldag bovendien een haalbare kaart tegemoet, met respectievelijk een bezoek aan Waasland-Beveren en thuisduels tegen Kortrijk en Moeskroen voor de boeg. De Buffalo's staan er dan ook het beste voor, maar kunnen mits een uitschuiver op de Freethiel wel plots terugzakken naar de vierde plaats – en dus nog een verliezer worden. Wie zich tot nummer twee weet te kronen, gaat dan weer automatisch met een ticket voor de voorronde van de Champions League lopen. Een aanlokkelijk vooruitzicht voor de gelukkige die, zoals Jess Thorup al aangaf, dan de best of the rest wordt.



CHARLEROI:
Zowel Charleroi als Antwerp maakt dus nog aanspraak op meer, maar zelfs als de stand na de slotspeeldag ongewijzigd blijft zien we vooral op Mambourg weinig reden tot klagen. De Zebra's hebben als derde in de stand dan per slot van rekening Europees voetbal beet, iets wat hen op sportieve wijze misschien ook wel was gelukt. In drie eerdere deelnames aan PO I wist Charleroi echter nooit potten te breken en eindigde het slechts één keer niet als zesde, waarna de barragematchen toen wel Europa opbrachten. In die zin hoeft ook Antwerp, nochtans voorstander om de play-offs nog af te werken, zich geen zorgen meer te maken. Al reiken de ambities op de Bosuil verder én kan bekerwinst het ticket nog opwaarderen.



STANDARD:
Vermits de Great Old samen met Club Brugge de bekerfinale betwist en de verdeling van de Champions –en Europa League-tickets zo andermaal opschuift, komt een definitief klassement na 30 speelronden ook Standard niet ongelegen. De Rouches kamperen op de vijfde plek en leken gezien hun wankele vorm niet te moeten hopen op meer. Wellicht mochten de Luikenaars zich in het beste geval dus opmaken voor barragewedstrijden tegen de winnaar van PO II om hun weg naar Europa nog te forceren, een finale die bij een annulering van de eindrondes uiteraard wegvalt. Standard zou nu dan ook rechtstreeks naar de tweede voorronde van de Europa League trekken. Niet het oorspronkelijke doel, maar toch beter dan niets.

VERLIEZERS:
KV MECHELEN, GENK & RSCA:
De eerste echte verliezer is dan vanzelfsprekend het team dat net uit de boot valt. Niet alleen voor een plaatsje in de top zes, want dat houdt dan nog weinig betekenis in, maar tevens de ploeg die zich op het nippertje wél weet te verzekeren van de virtuele PO I. Voor KV Mechelen zou het na een paar mislukte pogingen de eerste beurt tussen de grote jongens zijn geweest, de ultieme afsluiter van een memorabel jaar waar heel Malinwa al reikhalzend naar uitkeek. Genk en Anderlecht waren dan weer vast met nog flink wat ambitie ten strijde getrokken en kanten zich nu dan ook tegen het voorstel om de nacompetitie af te schaffen, want zij zien alle hoop op Europa dan de mist ingaan. Niet alleen als mogelijke nummer zes, maar eventueel zelfs via PO II.



AMBITIEUZE CLUBS IN PO II:
Dat brengt ons meteen bij de volgende verliezers: de clubs die er in PO II nog het beste van wouden maken. Dan kijken we in de eerste plaats dus naar Anderlecht en/of Genk, dat zich eerder al eens op die manier Europa in knokte, maar ook naar teams als Zulte Waregem, STVV of KV Kortrijk. Hoewel de kans op succes erg klein is, koesterden zij wie weet ergens nog wel een stiekeme ambitie. Vooral voor Anderlecht blijft de situatie echter desastreus. Zelfs ten tijde van de beruchte Open Brief bleef voorzitter Marc Coucke immers benadrukken dat een tweede jaar op rij zonder deelname aan Europees voetbal toch maar best vermeden kon worden. Indien de eindronde werkelijk definitief afgeschaft wordt, is die veroordeling onherroepelijk een feit.



W-BEVEREN OF KVO (& CO):
Helemaal onderin de stand hoopt de hekkensluiter – op dit moment Waasland-Beveren, al kan ook KV Oostende nog in die positie verzeild geraken – op een alternatief van een nog veel drastischere orde: een complete annulering van de jaargang 2019/2020. De degradant heeft na speeldag 30 nu alvast weinig in de pap te brokken, want play-offs zouden hen sowieso niet kunnen redden. Om ook de clubs uit 1B tevreden te stellen wordt daarom geopperd voor een scenario waarin zowel Beerschot, OH Leuven, Westerlo áls Virton over zouden gaan naar een eerste klasse met 20 clubs. In die zin komen ook die laatste twee en de verliezer van de promotiefinale als verliezer uit de strijd indien het Salomonsoordeel dat vandaag op tafel ligt doorgaat.



JPL IN HET ALGEMEEN:
We openden met de winnaars van een seizoen zonder PO's, al bekeken we de huidige toestand toen louter vanuit een sportieve oogpunt met de blik al op volgend jaar gericht. In werkelijkheid is natuurlijk niemand echter gebaat bij een vroegtijdige stopzetting van de competitie, met uiteraard het financiële aspect op kop. Alle clubs in de JPL lopen op die manier namelijk tal van inkomsten mis, wat zich nu al laat voelen en allerhande ingrepen met de lonen van spelers en staf veroorzaakt. De sportkanalen blijven dan weer lange tijd zonder content zitten, om nog maar te zwijgen over eventuele compensaties die nog de kop zouden kunnen opsteken. De allergrootste verliezer, dat is tot slot evenwel toch de voetbalsupporter zelf. Al blijft de publieke gezondheid vanzelfsprekend de voorrang genieten.

POLL: Moeten de PO's meteen maar definitief weer afgeschaft worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

36
36
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

26
26
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

25
25
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

39
39
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

132
132
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

245
245
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

176
176
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

178
178
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

468
468
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

462
462
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

1332
1332
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

117
117
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

129
129
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

567
567
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

246
246