No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

Foto: No play-off, no party? De winnaars & verliezers zonder PO's

De kogel is nog lang niet door de kerk, maar het lijkt hoe langer hoe onwaarschijnlijker dat de Jupiler Pro League een normaal einde zal kennen. De play-offs moeten er immers al bijna zeker aan geloven, waardoor alleen de laatste speeldag van het reguliere seizoen nog afgewerkt zou worden. Een scenario dat, hoe kan het ook anders, zowel winnaars als verliezers oplevert. Wij nemen de voornaamste begunstigden en benadeelden alvast even onder de loep.

Daarbij gaan we ervan uit dat, behalve voor de 30ste speelronde, ook voor de beker –en promotiefinale nog een gaatje wordt gevonden. Zij het met of zonder publiek, de oplossing waar we al van meet af aan voor opperden dus. Op die manier verkrijgen we dankzij ons bijzondere format namelijk een eindresultaat dat ongeveer overeenstemt met hoe de competities elders in Europa normaal gezien zouden besluiten: een rangschikking waarin iedereen het twee keer tegen elkaar heeft opgenomen, mét een duidelijke degradant en promovendus. En is er dus geen nood aan drastischere maatregelen als een complete annulering.

WINNAARS:

CLUB BRUGGE:

Eerst richten we onze aandacht echter naar de kop van het klassement, waar Club Brugge dan al vroegtijdig tot landskampioen gekroond zou worden en dus per definitie een winnaar is. Al kunnen we Blauw-Zwart tevens in de categorie van verliezers plaatsen, want de kans dat de oppergaai hen nog zou ontglippen leek gezien de riante voorsprong sowieso al uiterst miniem. De apotheose van een glorieuze campagne wordt de troepen van Philippe Clement in dit geval dus ontnomen, wat in de geschiedenisboeken na verloopt van tijd evenwel vast niet meer dan een voetnoot zal worden bij de zestiende landstitel in het clubbestaan. Al bij al dus toch een scenario waar ze zich op Jan Breydel gerust mee zullen kunnen vereenzelvigen.DE NUMMER 2:

Achter de leider vinden we in de huidige situatie achtereenvolgens AA Gent, Charleroi en Antwerp op telkens een puntje van elkaar terug. Alle drie gaan ze op de laatste speeldag bovendien een haalbare kaart tegemoet, met respectievelijk een bezoek aan Waasland-Beveren en thuisduels tegen Kortrijk en Moeskroen voor de boeg. De Buffalo's staan er dan ook het beste voor, maar kunnen mits een uitschuiver op de Freethiel wel plots terugzakken naar de vierde plaats – en dus nog een verliezer worden. Wie zich tot nummer twee weet te kronen, gaat dan weer automatisch met een ticket voor de voorronde van de Champions League lopen. Een aanlokkelijk vooruitzicht voor de gelukkige die, zoals Jess Thorup al aangaf, dan de best of the rest wordt.CHARLEROI:

Zowel Charleroi als Antwerp maakt dus nog aanspraak op meer, maar zelfs als de stand na de slotspeeldag ongewijzigd blijft zien we vooral op Mambourg weinig reden tot klagen. De Zebra's hebben als derde in de stand dan per slot van rekening Europees voetbal beet, iets wat hen op sportieve wijze misschien ook wel was gelukt. In drie eerdere deelnames aan PO I wist Charleroi echter nooit potten te breken en eindigde het slechts één keer niet als zesde, waarna de barragematchen toen wel Europa opbrachten. In die zin hoeft ook Antwerp, nochtans voorstander om de play-offs nog af te werken, zich geen zorgen meer te maken. Al reiken de ambities op de Bosuil verder én kan bekerwinst het ticket nog opwaarderen.STANDARD:

Vermits de Great Old samen met Club Brugge de bekerfinale betwist en de verdeling van de Champions –en Europa League-tickets zo andermaal opschuift, komt een definitief klassement na 30 speelronden ook Standard niet ongelegen. De Rouches kamperen op de vijfde plek en leken gezien hun wankele vorm niet te moeten hopen op meer. Wellicht mochten de Luikenaars zich in het beste geval dus opmaken voor barragewedstrijden tegen de winnaar van PO II om hun weg naar Europa nog te forceren, een finale die bij een annulering van de eindrondes uiteraard wegvalt. Standard zou nu dan ook rechtstreeks naar de tweede voorronde van de Europa League trekken. Niet het oorspronkelijke doel, maar toch beter dan niets.

VERLIEZERS:

KV MECHELEN, GENK & RSCA:

De eerste echte verliezer is dan vanzelfsprekend het team dat net uit de boot valt. Niet alleen voor een plaatsje in de top zes, want dat houdt dan nog weinig betekenis in, maar tevens de ploeg die zich op het nippertje wél weet te verzekeren van de virtuele PO I. Voor KV Mechelen zou het na een paar mislukte pogingen de eerste beurt tussen de grote jongens zijn geweest, de ultieme afsluiter van een memorabel jaar waar heel Malinwa al reikhalzend naar uitkeek. Genk en Anderlecht waren dan weer vast met nog flink wat ambitie ten strijde getrokken en kanten zich nu dan ook tegen het voorstel om de nacompetitie af te schaffen, want zij zien alle hoop op Europa dan de mist ingaan. Niet alleen als mogelijke nummer zes, maar eventueel zelfs via PO II.AMBITIEUZE CLUBS IN PO II:

Dat brengt ons meteen bij de volgende verliezers: de clubs die er in PO II nog het beste van wouden maken. Dan kijken we in de eerste plaats dus naar Anderlecht en/of Genk, dat zich eerder al eens op die manier Europa in knokte, maar ook naar teams als Zulte Waregem, STVV of KV Kortrijk. Hoewel de kans op succes erg klein is, koesterden zij wie weet ergens nog wel een stiekeme ambitie. Vooral voor Anderlecht blijft de situatie echter desastreus. Zelfs ten tijde van de beruchte Open Brief bleef voorzitter Marc Coucke immers benadrukken dat een tweede jaar op rij zonder deelname aan Europees voetbal toch maar best vermeden kon worden. Indien de eindronde werkelijk definitief afgeschaft wordt, is die veroordeling onherroepelijk een feit.W-BEVEREN OF KVO (& CO):

Helemaal onderin de stand hoopt de hekkensluiter – op dit moment Waasland-Beveren, al kan ook KV Oostende nog in die positie verzeild geraken – op een alternatief van een nog veel drastischere orde: een complete annulering van de jaargang 2019/2020. De degradant heeft na speeldag 30 nu alvast weinig in de pap te brokken, want play-offs zouden hen sowieso niet kunnen redden. Om ook de clubs uit 1B tevreden te stellen wordt daarom geopperd voor een scenario waarin zowel Beerschot, OH Leuven, Westerlo áls Virton over zouden gaan naar een eerste klasse met 20 clubs. In die zin komen ook die laatste twee en de verliezer van de promotiefinale als verliezer uit de strijd indien het Salomonsoordeel dat vandaag op tafel ligt doorgaat.JPL IN HET ALGEMEEN:

We openden met de winnaars van een seizoen zonder PO's, al bekeken we de huidige toestand toen louter vanuit een sportieve oogpunt met de blik al op volgend jaar gericht. In werkelijkheid is natuurlijk niemand echter gebaat bij een vroegtijdige stopzetting van de competitie, met uiteraard het financiële aspect op kop. Alle clubs in de JPL lopen op die manier namelijk tal van inkomsten mis, wat zich nu al laat voelen en allerhande ingrepen met de lonen van spelers en staf veroorzaakt. De sportkanalen blijven dan weer lange tijd zonder content zitten, om nog maar te zwijgen over eventuele compensaties die nog de kop zouden kunnen opsteken. De allergrootste verliezer, dat is tot slot evenwel toch de voetbalsupporter zelf. Al blijft de publieke gezondheid vanzelfsprekend de voorrang genieten.

POLL: Moeten de PO's meteen maar definitief weer afgeschaft worden?

Brugse hoop op City-stunt krijgt serieuze dreun

'Standard riskeert deuren te moeten sluiten'

Filip Joos ziet oorzaak voor falen VAR

Vandaag 19 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Boek forse winst dankzij nieuwe CL-stunt Club Brugge!

Met 4 op 6 is Club Brugge verrassend sterk begonnen aan zijn campagne in de Champions League. Maar ...

84
{insert image alt}

Vormer heeft plan om Rits uit de ploeg te werken

Ruud Vormer was vrijdagavond de grote man na de 2-0 overwinning van Club Brugge tegen KV Kortrijk. ...

972
{insert image alt}

Kompany slaat terug na storm van kritiek

Vincent Kompany kreeg tijdens en na de wedstrijd tegen Sint-Truiden bakken kritiek te incasseren. ...

1163
{insert image alt}

'FC Barcelona op zucht van nieuwe superdeal'

Het zijn woelige tijden bij FC Barcelona. De Blaugrana verkeren in een moeilijke financiële ...

1
{insert image alt}

'Standard riskeert deuren te moeten sluiten'

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd ontsierd vanwege een thuissupporter ...

48
{insert image alt}

Anderlecht-aanvallers blazen warm en koud: "Wat is hun niveau?"

Anderlecht leek afgelopen weekend op weg naar een gevleide overwinning op het veld van STVV, maar ...

39
{insert image alt}

De Bruyne onzeker over supporters Club Brugge

Dinsdag mag Club Brugge voor de derde keer aan de bak in de Champions League dit seizoen, met deze ...

140
{insert image alt}

Filip Joos ziet oorzaak voor falen VAR

Speeldag elf in de Jupiler Pro League stond alweer bol van betwistbare scheidsrechterlijke ...

61
{insert image alt}

Klopp pleit voor verrassende winnaar Gouden Bal

Eind volgende maand krijgen we opnieuw een uitreiking van de Gouden Bal, de prijs voor de beste ...

79
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

175
{insert image alt}

Opnieuw geen Vormer bij Club: "Ga niet weer naar boven stormen"

De Champions League-campagne was tot dusver een groot succes, maar Club Brugge heeft na twee matchen ...

181
{insert image alt}

Één komt met docu over onfortuinlijke Van Damme

Miguel Van Damme ging de voorbije jaren al meermaals door de hel, maar de jongste maanden leek de ...

0
{insert image alt}

Beerschot-drama wordt nog wat groter

De lijdensweg van Beerschot VA blijft dit seizoen maar duren. In de vorige jaargang was de ploeg van ...

191
{insert image alt}

BBC komt met ultiem compliment voor CDK

Vanavond komt Club Brugge opnieuw in actie in de Champions League. Dat doet het thuis tegen het ...

174
{insert image alt}

Brugse hoop op City-stunt krijgt serieuze dreun

Philippe Clement flikte bij Club Brugge al heel wat Europese stunts. Hij gaat telkens uit van de ...

673
{insert image alt}

'Guardiola twijfelt over tweetal tegen Club Brugge'

Club Brugge staat dinsdagavond voor zijn derde groepswedstrijd in de Champions League en krijgt ...

63
{insert image alt}

Noa Lang: "Ik kan de absolute wereldtop aan"

In de Champions League mag Club Brugge zijn borst dinsdagavond opnieuw nat maken. Zo krijgt de ...

236
{insert image alt}

Ancelotti geeft toe: "Hazard is het echt beu"

In de Champions League komen dinsdagavond weer verschillende Europese grootmachten in actie. Zo ook ...

232

Gisteren 18 Oktober 2021

{insert image alt}

De Bruyne duidt favoriet voor Gouden Bal aan

De Ballon d'Or - of beter bekend in ons land als de Gouden Bal - wordt gezien als één van de meest ...

216
{insert image alt}

'Manchester City zet alles in op jonge parel'

Voor de Belgische voetbalfanaten is het op dit moment ongetwijfeld uitkijken naar het treffen tussen ...

110
{insert image alt}

Anderlecht-product maakt indruk bij Juventus met geniale assist (🎥)

De jeugdwerking van RSC Anderlecht behoort tot de allerbeste ter wereld. Ondanks het feit dat de ...

117
{insert image alt}

Arsenal grijpt in extremis punt tegen scorende Benteke

Arsenal en Crystal Palace hebben vanavond de achtste speeldag van de Premier League afgesloten. In ...

36
{insert image alt}

'Moeskroen heeft opvolger van Scifo reeds beet'

Excelsior Moeskroen bengelt hopeloos achteraan het klassement van 1B. De degradant vatte het seizoen ...

183
{insert image alt}

Minister Verlinden wil stevig ingrijpen na debacle op Standard

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd ontsierd vanwege een thuissupporter ...

360
{insert image alt}

Benteke maakt knappe treffer tegen Arsenal van Lokonga (🎥)

Arsenal en Crystal Palace spelen op dit moment één van de vele Londense derby's. Bij de Gunners ...

72
{insert image alt}

Hendry laat zich uit over 'concurrent' Mechele

Bij Club Brugge bereidt men zich inmiddels voor op de Champions League-wedstrijd tegen Manchester ...

438
{insert image alt}

Waalse journalist onthult sleutel tot Brugse stunt

Club Brugge en Manchester City kijken elkaar morgenavond in de ogen. Bij de Belgische landskampioen ...

306
{insert image alt}

Opluchting bij OHL: Romo loopt géén permanente gehoorschade op

De wedstrijd tussen Standard Luik en Oud-Heverlee Leuven werd voorzien van heel wat animo. Na een ...

109
{insert image alt}

Bayern-verdediger veroordeelt tot zes maanden gevangenisstraf

Op sportief vlak loopt het bij Bayern München op wieltjes. De Duitse landskampioen imponeerde vorig ...

0
{insert image alt}

Charleroi-held imponeert: "Zal snel naar het buitenland trekken"

Sporting Charleroi won gisteren met 2-0 van KRC Genk. De Zebra’s hadden die zege vooral te danken ...

114
{insert image alt}

Club Brugge vs. Man City: verschil van 850 miljoen

Club Brugge neemt het morgen in eigen huis op tegen Manchester City. De Bruggelingen staan samen met ...

272
{insert image alt}

Barcelona in de problemen vanwege verouderd Camp Nou

De supporters van FC Barcelona konden gisterenavond voor het eerst sinds enkele weken nog eens ...

209
{insert image alt}

Mpenza niet te spreken over ontslag bij Moeskroen

Bij Excelsior Moeskroen is het seizoen op een rampzalige manier van start te gaan. De ambities lagen ...

214