Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

Foto: Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

We geven het toe: als voetbaljournalist leven we vaak in een soort van bubbel. Tenslotte hebben zaken uit de echte wereld – zoals bijvoorbeeld de moeizame regeringsvorming – doorgaans weinig invloed op onze natuurlijke habitat, die haast uitsluitend bestaat uit alles wat op en rond het veld gebeurt. Hoewel ook wij de ontwikkelingen rond het coronavirus de voorbije weken desondanks al aandachtig volgden, werden we donderdag dan ook hard met de neus op de feiten gedrukt. Géén voetbal in België tot minstens 3 april. Maar wat dan erna?

De laatste tijd kwam de epidemie steeds dichterbij. Van matchen zonder fans over een regen aan afgelaste duels, tot besmette spelers en zelfs volledige ploegen in quarantaine: dat de situatie niet langer houdbaar was, werd hoe langer hoe duidelijker. Na lang aarzelen was het ook in ons land tijd dus voor actie, zo waren de overheid en Pro League het erover eens. De bekerfinale werd meteen uitgesteld, voor de slotspeeldag en terugwedstrijd in de promotiefinale leken aanvankelijk lege tribunes nog te volstaan. Tot de regering ook daar een streep door trok. En het Belgische voetbal dus minstens drie weken stil besloot te leggen.

NOOD AAN SOLIDARITEIT

We geven burgemeesters Mohamed Ridouani (Leuven) en Marc van de Vijver (Beveren) geen ongelijk dat ze het organiseren van een belangrijke pot voetbal in hun respectievelijke gemeenten sowieso al wouden verbieden. Mocht ook de Genkse burgervader Wim Dries zich nog achter dat standpunt hebben geschaard, waren echter wel toevallig alle clubs die het meeste nadeel zouden ondervinden bij een match zonder publiek de revue gepasseerd. Zonder de zaken in deze onzekere tijden al té sceptisch te willen benaderen, want per slot van rekening is de huidige toestand voor iedereen onbekend terrein, toch opmerkelijk.We halen het maar aan om te illustreren dat solidariteit in het Belgisch voetbal, waar vooral eigenbelang primeert, nog altijd niet echt op punt staat. Zo getuige ook het gekibbel tussen Beerschot en OH Leuven over wanneer hun uitgestelde return precies plaats moet vinden. Het doet ons nu al een beetje vrezen voor de bereidwilligheid van de diverse teams om straks mee te werken aan een constructieve oplossing, want de Jupiler Pro League dreigt hoe dan ook met een immens probleem te zitten. Vermits de kalender sowieso al overvol zit, is het namelijk nog maar de vraag of die nog wel volledig afgehaspeld kan worden.

EINDE SEIZOEN 19/20?

"Elk nadeel heeft zijn voordeel", waren echter de profetische woorden van Johan Cruijff. Precies dankzij ons uniek format, dat aan de oorsprong ligt van het helse schema, staat België er in dat geval immers zelfs beter voor dan de andere landen waar het coronavirus het kampioenschap lamlegt. Ook elders wordt het tenslotte krap om alle uitgestelde wedstrijden nog tijdig in te halen, zelfs indien het EK naar volgend jaar wordt verplaatst. Dan nog ligt de uiterlijke deadline om het seizoen af te ronden op 30 juni, wanneer voor heel wat spelers hun contract afloopt. En daags nadien bovendien de transfermarkt dus alweer opengaat.Nu kunnen we wel speculeren over het moment waarop de crisis bezworen zal zijn, maar dat is eigenlijk een zinloze oefening. Niemand kan namelijk voorspellen wanneer het veilig zal worden geacht om het circus weer op gang te trekken, met of zonder supporters in de stadions. Hoewel we uiteraard nog altijd hopen op een scenario waarin de competities in binnen –en buitenland gewoon hervat kunnen worden, lijkt het dus lang niet uitgesloten dat men op zoek zal gaan naar manieren om de huidige jaargang zo snel mogelijk te beëindigen. Door de blik dan al op volgend seizoen te richten, wordt tenminste tijd gekocht.

DEGRADANT ZONDER DISCUSSIE

In de rest van Europa is dat evenwel simpeler gezegd dan gedaan. Mocht de volledige kalender niet worden afgewerkt, is het daar per slot van rekening niet evident om zomaar een kampioen te kronen – zelfs niet in Engeland, waar Liverpool mijlen voorsprong telt. Laat staan de degradanten, want zoals iedereen weet zijn de belangen onderin de stand zo mogelijk nog groter. Een probleem dat in de JPL daarentegen reeds opgelost is indien voor niet meer dan één wedstrijdmoment een gaatje wordt gevonden: de slotspeeldag van het regulier seizoen. Geen wonder dus dat de Pro League die per se zondag nog wou laten doorgaan.Play-offs of geen play-offs: eens speelronde 30 achter de rug is, wordt het lot van Waasland-Beveren of KV Oostende hoe dan ook definitief bezegeld. Beide clubs zouden in dat geval – de intussen obligatoire licentieprocedures buiten beschouwing gelaten – dus alvast geen claims tegen een onrechtmatig verloop van de competitie kunnen neerleggen. Een niet onbelangrijk gegeven in het, zoals eerder al gesteld, eerder egocentrische klimaat van het Belgisch voetbal, waar gezond verstand lang niet altijd de bovenhand neemt. En het beschermen van de algemene belangen vaak ondergeschikt is aan de eigen doelstellingen.

REGULIERE RANKING

In het verlengde daarvan weten we niet of iedereen er vrede mee zou nemen, maar op die manier hebben we meteen ook een klassement waarin iedereen het tweemaal tegen elkaar heeft opgenomen. Ofwel het eindstation voor zowat alle andere competities in Europa. Met een scenario waarin Club Brugge nu de titel al toegereikt zou krijgen, kan het merendeel van de concurrentie allicht leven. Tenslotte hadden zij toch al min of meer de handdoek geworpen. De droevigste gezichten kunnen dan zelfs wel eens in Jan Breydel rondlopen, want Philippe Clement en co willen die eer vast liever zónder asterisk op hun naam schrijven.Daarachter kan wel al wat meer discussie ontstaan, met heel wat teams die ongetwijfeld nog ambities koesteren om op te schuiven in PO I. Toch hebben zij, mocht het rampscenario werkelijk tot uiting komen, weinig reden tot protest als de reguliere ranking dan behouden blijft. Zeker omdat de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, het tweede evenement dat zeker nog ingepland moet worden, ervoor zorgt dat de eerste vijf ploegen allen verzekerd zijn van een Europees ticket. Nog een plekje vinden voor het tweede luik van de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot, en het seizoen 2019/20 kan er al opzitten.

HETZELFDE ZEIL

We stellen de situatie hier nu misschien wel net iets te gemakkelijk voor, want financieel zou het afgelasten van de eindrondes natuurlijk nog altijd een drama voor onze clubs betekenen. We blijven dan ook vooral onze vingers kruisen dat de verdere verspreiding van het coronavirus snel kan worden tegengaan, en de normale gang van zaken spoedig weer hervat kan worden. Niet alleen in het voetbal, maar vooral ook in de echte wereld. Mocht het daarentegen echt niet anders mogelijk zijn, hoeft de JPL echter slechts drie wedstrijdmomenten in goede banen te leiden om alsnog tot een conclusie te komen waar weinig tegen in te brengen valt. Of toch tenminste als iedereen dan eindelijk eens aan hetzelfde zeil zou trekken.

POLL: Zou u akkoord gaan met een definitieve ranking na 30 speeldagen?

Kompany neemt Anderlecht-schlemiel in bescherming

Antwerp krijgt belangrijk nieuws uit ziekenboeg

'Rode Duivel op weg naar Juventus'

Vandaag 28 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dost voert druk op Club Brugge-duo verder op

De bakens kon hij niet meer verzetten, maar toch was het een opvallend beeld op de Bosuil: Bas Dost ...

352
{insert image alt}

Zomeraanwinst nu al afgeschreven bij Anderlecht

Door de blessure van Hannes Delcroix haalde Anderlecht in de slotfase van de zomermercato in ...

406
{insert image alt}

'Rode Duivel op weg naar Juventus'

Na negen titels op rij kwam er vorig seizoen een einde aan de alleenheerschappij van Juventus in de ...

2
{insert image alt}

Kompany neemt Anderlecht-schlemiel in bescherming

Met een vlotte 1-7 overwinning op het veld van La Louvière liet Anderlecht geen steken vallen in de ...

34
{insert image alt}

Antwerp krijgt belangrijk nieuws uit ziekenboeg

In de 1/16 finale van de Croky Cup neemt Antwerp het donderdagavond op tegen KVC Westerlo, de leider ...

63
{insert image alt}

Debutant verovert harten bij Club Brugge

Doelpunten van oudgedienden José Izquierdo en Bas Dost (2) loodsten Club Brugge voorbij Deinze naar ...

165
{insert image alt}

'Anderlecht vreest voor blessure Verschaeren'

In de 1/16 finale van de Croky Cup ondervond Anderlecht woensdag geen problemen met La Louvière. ...

98
{insert image alt}

Club Brugge-fans tikken Clement op de vingers

Club Brugge bekert verder na een eerder moeizame zege tegen KMSK Deinze. Man van de match was Bas ...

198
{insert image alt}

Boskamp snoeihard voor Barça na debacle met Koeman

De kroniek van een aangekondigde dood, anders kan het ontslag van Ronald Koeman bij FC Barcelona ...

114
{insert image alt}

Elsner doet opmerkelijke bekentenis voor weerzien met KV Kortrijk

Komend weekend staat er een pittig duel op het programma, want op Sclessin kijken Standard en KV ...

84
{insert image alt}

Makelaar onthult volgende droomclub Lukaku

Romelu Lukaku keerde afgelopen zomer door de grote poort terug bij Chelsea, dat maar liefst 115 ...

196
{insert image alt}

Anderlecht stelt langverwachte derde shirt voor (📸)

Anderlecht heeft woensdagavond een klinkende zege geboekt in de Croky Cup, want het gaf ...

189
{insert image alt}

FC Barcelona kondigt voorlopige nieuwe trainer aan

FC Barcelona zette woensdagavond na de nederlaag tegen Rayo Vallecano zoals verwacht Ronald Koeman ...

69
{insert image alt}

KV Mechelen krijgt slecht nieuws over doelman

KV Mechelen zet zijn bekeravontuur verder, want het wist dinsdagavond knap competitieleider Union ...

72
{insert image alt}

CEO Dortmund doet opvallende onthulling over transfer Haaland

Borussia Dortmund zal het mogelijk nog tot Nieuwjaar moeten stellen zonder Erling Haaland, want de ...

92
{insert image alt}

"Ik hoop dat Beerschot zich nog gaat redden"

Beerschot boekte woensdagavond eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen. Het had in de ...

130
{insert image alt}

'Ontslag Koeman eist meteen slachtoffer bij FC Barcelona'

Wekenlang wist Ronald Koeman zich op een wankelende stoel nog staande te houden, maar woensdagavond ...

212

Gisteren 27 Oktober 2021

{insert image alt}

Uitblinker Dost reageert op bankzittersstatuut

Club Brugge heeft zich woensdagavond zoals verwacht geplaatst voor de volgende ronde van de Croky ...

190
{insert image alt}

Bekervoetbal overschaduwd: twee supporters gereanimeerd

Woensdagavond werd het merendeel van de duels in de 1/16de finales van de Croky Cup afgewerkt. Dat ...

0
{insert image alt}

Clean-sheet Courtois niet voldoende voor zege Real

In de Spaanse Primera Division heeft Real Madrid woensdagavond geen gepast vervolg kunnen breien aan ...

98
{insert image alt}

City sneuvelt in League Cup, Origi met spektakelgoal

Manchester City zal zichzelf niet opvolgen als winnaar van de League Cup. Kevin De Bruyne en zijn ...

227
{insert image alt}

Historische afgang: Bayern lijdt zwaarste nederlaag in 43 jaar

Ook in Duitsland stond woensdagavond bekervoetbal op het programma en de tweede ronde van de DFB ...

527
{insert image alt}

Anderlecht wervelt naar volgende ronde, Club voorbij tienkoppig Deinze

RSC Anderlecht heeft zich zonder problemen geplaatst voor de volgende ronde van de Croky Cup, de ...

201
{insert image alt}

Eén dissonant bij flitsend Anderlecht: "Speelde als amateur"

RSC Anderlecht opende woensdagavond zijn campagne in de Croky Cup met een bezoek aan La Louvière. ...

361
{insert image alt}

Spaanse pers genadeloos na complete afgang Barcelona

FC Barcelona was behoorlijk goed uit de interland-break gekomen, maar momenteel zit de Catalaanse ...

190
{insert image alt}

Genk bezweert crisis met doelpuntenfestival, ook Gent vlot door

Woensdagavond werd een groot deel van de 1/16de finales van de Croky Cup afgewerkt, om 20u ging het ...

211
{insert image alt}

Grote zondebok na nieuwe catastrofe bij Barça (🎥)

Daags na de nederlaag in El Clasico heeft FC Barcelona een nieuwe opdoffer geïncasseerd. Zo ...

237
{insert image alt}

Club-fans woest op De Bilde na reactie op rode kaart

In de 1/16de finales van de Croky Cup was het woensdagavond onder meer uitkijken naar het duel ...

1136
{insert image alt}

'Geplaagde Solskjaer krijgt pittig ultimatum opgelegd'

Ondanks de investeringen van in de voorbije zomermercato, staat Manchester United na 9 speeldagen al ...

136
{insert image alt}

FC Barcelona en Juventus incasseren nieuwe mokerslag

In België maken we deze week tijd voor bekervoetbal, in Italië en Spanje ligt dat anders. Daar ...

159
{insert image alt}

'Hazard is geen speler meer van Real Madrid'

Eden Hazard heeft zich sinds zijn transfer absoluut nog niet waargemaakt bij Real Madrid, en het ...

527
{insert image alt}

Kompany trapt Anderlecht-fans op het hart: "Zielig!"

Vanavond wordt het overgrote deel van de wedstrijden in de zestiende finales van de Croky Cup ...

423