De zomer van Antwerp: 5 transfervragen voor D'Onofrio

De zomer van Antwerp: 5 transfervragen voor D'Onofrio

Het coronavirus legt de JPL nog minstens een paar weken plat. Nadien is het nog maar de vraag of er überhaupt weer gevoetbald wordt, en dus richten wij onze blik tijdens deze break voorzichtig al eens op komend seizoen. Het ambitieuze Antwerp hoopt dan een volgende stap te zetten richting de status van gevestigde topclub, al heeft sportieve baas Luciano D'Onofrio daarvoor wel nog heel wat werk voor de boeg. Wij zetten de vijf belangrijkste vraagstukken voor aanstaande zomer even op een rijtje.


1. CONTRACT OF CIAO?
We haalden het een tijdje geleden al aan: de Bosuil kan binnenkort flink wat van haar pluimen verliezen. Een karrenvracht aan spelers is weldra namelijk einde contract, waaronder drie onbetwiste titularissen: Dino Arslanagic, Sinan Bolat en Dieumerci Mbokani. Die laatste twee sterkhouders zouden nochtans liefst blijven, maar toch slepen de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis nu al even aan. Beide partijen geraken het dus niet eens over de details van de deal, zij het financieel dan wel wat de termijn betreft.



Ondanks hun sportieve meerwaarde, die uiteraard niet ter discussie staat, moet D'Onofrio dan ook goed overwegen hoever hij wil gaan om Bolat en/of Mbokani aan boord te houden. Antwerp wil binnen enkele jaren tenslotte niet vasthangen aan nadelige contracten, al houdt hen laten gaan misschien zelfs nog meer risico's in. Op dat vlak wordt met Arslanagic, die reeds aangaf alle pistes open te houden, eveneens een gevaarlijk spelletje gespeeld. Tot slot dringt ook voor Steven Defour en Kevin Mirallas zich een keuze op.

2. HAPPEN OP HOEDT?
Daarnaast heeft het stamnummer één nog een aantal huurlingen lopen, allen met een aankoopoptie. Het lot van Koji Miyoshi is geen prioriteit, maar Wesley Hoedt zou Laszlo Bölöni toch niet graag zien vertrekken. De afkoopsom van acht miljoen is echter peperduur, zelfs voor een rots in de branding als de 26-jarige Nederlander. Antwerp brak vorige zomer nog maar pas haar transferrecord door drie miljoen voor Manuel Benson neer te tellen. Ziet preses Paul Gheysens meer dan een verdubbeling van dat bedrag nu al zitten?



Dan is de optie op Zinho Gano schappelijker, al blijft meer dan anderhalf miljoen toch een hoop geld voor een doublure. Bovendien ligt de spits in de lappenmand, wat de zaak er niet op vergemakkelijkt. Voor het eind van de maand moest de Great Old in principe immers een besluit nemen: hem definitief overnemen van Genk of niet. Wachten op een doorbraak in het dossier van Mbokani zit er dus helaas niet in, aan de Antwerpenaren om te beslissen of de 26-jarige targetman hun speerpunt van de toekomst kan worden.

3. KASSA KASSA VOOR BUTA?
Heel wat namen die we hierboven al vermeldden, maakten deel uit van de talrijke inspanningen die recent werden gedaan om Antwerp terug naar de Belgische top te brengen. Tegenover die vele uitgaven op de transfermarkt staan evenwel bitter weinig inkomsten. Om de situatie te schetsen: de duurste vertrekker ooit op de Bosuil is nog steeds Karel D'Haene, die in 2003 voor tweeënhalf miljoen naar Trabzonspor trok. Sinds de terugkeer op het hoogste niveau bracht alleen Geoffrey Hairemans nog wat centen in het laatje.



Indien Antwerp zich werkelijk wil gaan moeien tussen de grote jongens, hoort daar echter af en toe toch ook eens een topverkoop bij. Aurélio Buta lijkt alvast een prima kandidaat, want de buitenlandse interesse in de 23-jarige rechtsachter neemt almaar toe. Zijn marktwaarde wordt nu al op vier miljoen geschat, wie weet kan D'Onofrio ergens zelfs nog wat meer vangen – al loopt ook Buta zijn contract medio 2021 al af. Het moment om eens stevig te cashen is nu dus aangebroken. Afwachten of die kans ook gegrepen wordt.

4. IN ZEE MET LAMKEL ZÉ?
Ze zullen het zich op de Bosuil al geregeld beklaagd hebben, maar Didier Lamkel Zé ligt nog flink wat langer onder contract. Tot midden 2023 om precies te zijn, normaal gesproken nochtans een positief teken voor een speler van zijn kaliber. De wispelturige Kameroener is groot, snel, technisch onderlegd, heeft een stevig schot in de benen én is nog altijd maar 23 jaar oud. Op zich een nog waardevollere troef dan Buta dus, al zou die leeftijd wel mogen volstaan om alle fratsen van het afgelopen seizoen achterwege te laten.



Op een goede dag is Lamkel Zé echter zúlk een meerwaarde, dat de spons toch telkens weer boven wordt gehaald. De laatste tijd hield hij zich bovendien gedeisd, wat evenwel ook gepaard ging met een dip in zijn sportieve bijdrage. De vraag is dus of de tijd niet stilaan gekomen is om het woelwater alsnog van de hand te doen, want gezien zijn immense potentieel zal per slot van rekening ergens wel iemand bereid zijn om een aardige som neer te tellen. Of gaat Antwerp nóg maar eens zelf verder in zee met haar dribbelkont?

5. TIJD VOOR VERJONGING?
Een heleboel potentiële vertrekkers dus, maar wie moet hen dan vervangen? Vandaag is de Great Old ook letterlijk het ouderdomsdeken van eerste klasse, want geen enkel team stelt wekelijks een meer ervaren basiself (27,4 jaar) op. Op de koop toe beschikt alleen KV Kortrijk over een nog net iets oudere selectie, met een gemiddelde leeftijd van 26,3 tegenover de 26,2 van het stamnummer één. Geen wonder dat de Antwerpenaren sterk vertegenwoordigd zijn in ons elftal van beste dertigers in de Jupiler Pro League.



D'Onofrio koos tot hiertoe dus vooral voor zekerheden om de weg naar de top in te zetten, maar misschien is het tijd om eens aan een verjongingskuur te denken. Recent werd op de mercato alvast meer gespeurd naar jong talent, tot dusver met wisselend succes, en met Robbe Quirynen en Ruben Geeraerts loopt er ook nog wat talent van eigen kweek rond. Toch bestaat meer dan de helft van de typeploeg op dit moment nog uit dertigers. Volgend seizoen meer kansen aan de jeugd of niet? In de zomer krijgen we een eerste hint.

POLL: Als Antwerp slechts één iemand kon houden, dan koos ik voor ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege
Vanhaezebrouck wijst spelers terecht ondanks zege

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. ...

16
16
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven
Courtois kan fraai record op zijn palmares bijschrijven

Voor Thibaut Courtois werd deze zaterdag een dag om niet snel te vergeten. De Rode Duivel maakte ...

14
14
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union
Anderlecht krijgt driedubbele opsteker voor Union

In zijn eerste drie uitwedstrijden in de Champions' Play-Off wist Anderlecht amper één ...

67
67
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners
Zorgen voor Standard: nieuwe fraudezaak tegen 777 Partners

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want het heeft nog altijd geen wedstrijd in de ...

48
48
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City
Girona maakt Real kampioen, Haaland-show bij City

De titelstrijd in La Liga is helemaal beslecht. Nadat Real Madrid eerder op de avond al won van ...

110
110
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk
AA Gent zet Europe PO's naar hand na Mechels spektakelstuk

Na wat lange tijd een heerlijk spektakelstuk was, heeft AA Gent zich in Mechelen verzekerd van ...

94
94
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'
'Anderlecht slaat verrassende transferslag bij Bayern'

Bij Anderlecht wordt er al volop werk gemaakt van volgend seizoen, want er zijn toch nog enkele ...

190
190
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'
De elf namen: 'Vrancken met joker, Vereniging op jacht'

In de Champions' Play-Offs krijgt Cercle Brugge vanavond een unieke kans om dichter te sluipen bij ...

94
94
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?
Stevent FC Bayern af op totale catastrofe na uppercut?

Het roemrijke Bayern München moest dit seizoen de titel al laten aan Bayern Leverkusen, in de ...

97
97
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"
Courtois gooit hoge ogen bij comeback: "De echte El Muro!"

Ancelotti heeft woord gehouden, Thibaut Courtois stond deze namiddag opnieuw onder de lat bij de ...

382
382
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd
Zebra's schenken KVK unieke levenslijn in degradatiestrijd

Krijgen we toch een onwaarschijnlijke ommekeer in deze Relegation Play-Offs? Vorig weekend kon RWDM ...

188
188
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd
Kompany krijgt zware mokerslag in PL-degradatiestrijd

Zowel bovenaan als onderin stond er heel wat op het spel in de Premier League vandaag. Eerder won ...

125
125
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?
De elf namen: Hasi hoopt op stuntwerk, feest voor AA Gent?

In de Europe Play-Offs staat er voor de meeste ploegen niet veel meer op het spel, buiten voor KV ...

48
48
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL
Stuntwerk: Club Ed Sheeran na dubbele promotiedroom in PL

In de Premier League is de titelstrijd tussen Arsenal en Manchester City aan het uitdraaien op een ...

88
88
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade
Peter Maes duidt toekomstplan, bizarre beelden in Kerkrade

Onze Jupiler Pro League is al razend spannend maar ook op het tweede niveau van Nederland, de Keuken ...

101
101