Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Foto: Corona vs. het EK: 3 opties bij worst case scenario

Lange tijd weigerden we uit te gaan van rampscenario’s, maar de impact van het coronavirus op het Europese voetbal wordt met de dag groter. Ook voor onze Rode Duivels komt de epidemie almaar dichterbij, want het oefentoernooi in Qatar dat normaal gezien eind deze maand op het programma stond werd nu al afgeschaft. Een onvermijdelijk lot dat straks ook het EK zelf te wachten staat?

De uitbraak van het virus is intussen alvast niet meer te stuiten, zo ondervindt ook nationale topschutter Romelu Lukaku. Hij gaf met Inter vorige week Juventus partij, waar verdediger Daniele Rugani zopas de eerste besmette topvoetballer werd, en moet bijgevolg de komende tijd in quarantaine. Terwijl regent het her en der van de afgelastingen en gesloten stadions, behalve – voorlopig – in België. Op moment van schrijven hakten onze beleidsmakers immers nog geen definitieve knopen door over de laatste speeldag, de promotie –en bekerfinale of de start van de play-offs. Al voorspelt het crisisoverleg weinig goeds.

EK IN HET GEDRANG?

Terwijl voor de meeste mensen op dit moment uiteraard vooral het verdere verloop van de landelijke competities primeert, werpen anderen de blik nu reeds angstvallig vooruit naar het komende EK. Dat lijkt op het eerste zicht nog ver weg, maar de openingsspeeldag van Euro 2020 staat toch al binnen exact drie maanden gepland. We pretenderen natuurlijk geen virologen of andere specialisten ter zake te zijn, en durven dus geen inschattingen te maken over de duur van de epidemie of welke maatregelen al dan niet geoorloofd zijn. Alleen ziet het er niet meteen naar uit dat er snel veel beterschap op komst is. Integendeel.Nu het virus tevens een profvoetballer trof, zal de heisa er namelijk allerminst op verminderen. En, versta ons niet verkeerd, dat is misschien maar goed ook. Per slot van rekening primeert de publieke gezondheid toch nog steeds op onze sportbeleving, hoe jammer we de gevolgen daarvan ook mogen vinden. Indien de veiligheid in juni nog steeds niet gegarandeerd kan worden, is het dus lang niet uitgesloten dat zelfs een evenement als het Europees Kampioenschap in het gedrang komt. In dat worst case scenario liggen drie verschillende opties op tafel om de kwestie aan te pakken. Al is de ene wellicht nog slechter dan de andere.

OPTIE 1: AFGELASTEN/ZONDER PUBLIEK

Mocht de verspreiding van het coronavirus zich aan het huidige tempo verderzetten, lijkt de meest voor de hand liggende oplossing alvast om het EK volledig te annuleren. Een scenario waar vandaag niemand aan wil denken, en een unicum zou zijn in de 60-jarige geschiedenis van het toernooi. Het WK, dat al 30 jaar langer wordt georganiseerd, werd wél reeds twee keer eerder afgelast. Toen ging het echter om de Tweede Wereldoorlog, dus dat we hier spreken over een uitzonderlijk drastische maatregel mag duidelijk wezen. Eentje die ook vrij dramatisch kan zijn voor de Gouden Generatie van de Rode Duivels, overigens.Een kans minder om te oogsten nu de sleutelfiguren op hun piek zitten, kan ons nationaal elftal tenslotte missen als kiespijn. Dan nog liever lege tribunes, nochtans ook een mistroostig vooruitzicht. Deze week kregen we onder meer in de Serie A en de Champions League immers een voorproefje van hoe topvoetbal zonder fans eruit ziet. Een schouwspel dat we ons op het EK moeilijk kunnen voorstellen, al komt het nieuwe format met twaalf speelsteden over heel Europa nu wel érg ongelegen. Het negatieve reisadvies indachtig, lijkt het sluiten van de stadions dan haast een logische stap om verdere verspreiding tegen te gaan.

OPTIE 2: UITSTELLEN NAAR 2021

Een alternatief om Euro 2020 toch op een enigszins ‘normale’ manier te kunnen laten doorgaan, is het kampioenschap uitstellen. Later in de zomer vormt evenwel al geen optie, want dan staan ook nog eens de Olympische Spelen in Tokio op het programma. Of hoe de drukke sportkalender er deze zomer sowieso al een beetje uitziet als die van de Jupiler Pro League, waar ook weinig speelruimte is. Dan zijn er volgend jaar wat meer openingen, met in de zomer alleen het EK voor vrouwen in het verschiet. Dat gaat in principe van start op 11 juli 2021, precies 364 dagen na de mannenfinale die binnen exact vier maanden is voorzien.Indien die datum volgend jaar dan gerespecteerd zou blijven, hoeft de vrouwelijke variant dus slechts twee dagen te worden opgeschoven om elke overlap te vermijden. Op zich geen slecht idee, ware het niet dat enkele spelers zo wel érg zwaar belast zullen geraken. Nu klagen we soms al over de slopende cycli die WK –en EK-finalisten vaak hoeven te ondergaan, dus wat indien die toernooien elkaar binnen een nog kortere tijdspanne dan gewoonlijk opvolgen? Al kan in dat geval het veelbesproken WK van 2022 in Qatar, dat voor de eerste keer in november en december zal plaatsvinden, wie weet plots zelfs een voordeel vormen.

OPTIE 3: LOCATIE VERPLAATSEN

Een derde en laatste optie is om niet de timing, maar wel de locatie van het EK te verzetten. In 2014 was er zo een precedent met de uitbraak van ebola in West-Afrika, waar Marokko net op het punt stond om de Afrika Cup te organiseren. Amper twee maanden voor de openingswedstrijd verschoof de Afrikaanse voetbalbond het toernooi daardoor in allerijl echter naar Equatoriaal-Guinea, waar de dreiging heel wat minder pertinent was. Zulke maatregelen zou de UEFA nu ook kunnen overwegen, al blijft het moeilijk om de verdere evolutie van het alomtegenwoordige coronavirus op het Europese continent te voorspellen.Logischerwijs kan Rome evenwel zo goed als zeker worden geschrapt uit de lijst aan speelsteden. Dat het wegvallen van een arena geen ramp hoeft te zijn, werd per slot van rekening gedemonstreerd met de hele farce rond het Heizelstadion. Mogelijk wordt de UEFA zelfs gedwongen om haar ambitieuze format even op te bergen, en een integrale competitie in landen als Oekraïne of Rusland te bekijken. Beide gebieden werden tot dusver nauwelijks getroffen door de epidemie én organiseerden recent een groot toernooi. Allicht is dat dus nog het beste alternatief, zij het nog altijd zonder oplossing voor de meereizende supporters.

VINGERS KRUISEN

Voor de duidelijkheid: vandaag is van de bovenstaande maatregelen nog lang geen sprake. Iets wat de UEFA zelf trouwens ten stelligste benadrukt. Het feit dat deze week ook in de Champions en Europa League hier en daar al de nodige stappen werden ondernomen, geeft echter toch aan de Europese voetbalbobo’s alle ontwikkelingen omtrent het onderwerp nauwgezet in de gaten houden. Toch gaat het EK op dit moment nog steeds gewoon op 12 juni van start. Of de aftrap dan ook werkelijk in Rome gegeven zal worden, daar hebben wij desalniettemin sterke twijfels over. Vingers kruisen dus, en hopen op het beste. De rest laten we graag aan de experten over.

POLL: Welke van deze 3 opties lijkt u, indien écht nodig, het beste?

D'Onofrio kondigt winteraanwinst aan bij Antwerp

Duitsland in shock na wansmakelijke overtreding (🎥)

Kompany: "Dit is niet te verdedigen als je truitje Anderlecht draagt"

Vandaag 05 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Hein en Gent zetten zich onder druk met nieuwe samenwerking

Hein Vanhaezebrouck gaat voor de tweede keer aan de slag bij AA Gent. Beiden hebben nood aan nieuw ...

370
{insert image alt}

Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Na tachtig dagen als hoofdcoach neemt AA Gent afscheid van Wim De Decker. De 38-jarige had een ...

639
{insert image alt}

Zo win jij 180 euro met 10 euro inzet op speeldag 15!

Na een week met ups en downs op het Europees podium, stilaan een gewoonte voor de Belgische clubs, ...

28
{insert image alt}

Kompany: "Dit is niet te verdedigen als je truitje Anderlecht draagt"

RSC Anderlecht blijft op zoek naar zijn eerste overwinning sinds begin november tegen Antwerp. ...

34
{insert image alt}

Duitsland in shock na wansmakelijke overtreding (🎥)

In de Bundesliga trok Hertha Berlijn vrijdagavond aan het langste eind tijdens de stadsderby tegen ...

42
{insert image alt}

D'Onofrio kondigt winteraanwinst aan bij Antwerp

De resultaten in de eigen competitie waren nog iets te wisselvallig, maar over het algemeen is ...

199
{insert image alt}

'Clement gooit basisploeg door mekaar bij Club'

Club Brugge staat aanstaande dinsdag voor dé match van de waarheid op het veld van SS Lazio, maar ...

189
{insert image alt}

'Barça zorgt voor complete u-bocht op transfermarkt'

Hoewel de club met financieel slechte papieren zit, leek het erop dat FC Barcelona in de ...

52
{insert image alt}

Pech voor Anderlecht: "Penalty had zeker gekund"

RSC Anderlecht blijft zeer wisselvallige resultaten neerzetten in de Jupiler Pro League. ...

206
{insert image alt}

'Pijnlijke details ontslag De Decker raken bekend'

AA Gent maakte vrijdag de grote terugkeer van Hein Vanhaezebrouck bekend. Maar ondanks de comeback ...

358

Gisteren 04 December 2020

{insert image alt}

'Feyenoord heeft opvolger Advocaat al zo goed als beet'

Feyenoord en AZ-trainer Arne Slot zijn het al eens over een toekomstige samenwerking. Dat onthulde ...

71
{insert image alt}

Brys: "Er staan 25 jongens klaar"

Oud-Heverlee Leuven kan dit weekend niet rekenen op Kristiyan Malinov. De Bulgaar kwam in de zomer ...

76
{insert image alt}

Miazga: "Dat is onaanvaardbaar"

RSC Anderlecht speelde 2-2 bij Zulte Waregem, maar verdiende meer. Paars-Wit had de beste kansen, ...

298
{insert image alt}

Kompany zag één lichtpunt: "Hij speelde bevrijd"

Vincent Kompany zag een degelijk RSC Anderlecht, maar RSCA schoot zichzelf weer in de voet. De ...

403
{insert image alt}

Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Ajax verlengde vandaag het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar dat betekent niet ...

84
{insert image alt}

Anderlecht geeft de zege nog weg tegen uitgekookt Essevee

Voor de achtste (!) keer dit seizoen heeft Anderlecht gelijk gespeeld in de Jupiler Pro League. Het ...

407
{insert image alt}

Clement: "Dat is de beste positie van De Ketelaere"

Charles De Ketelaere doet het zeer goed bij Club Brugge. De youngster maakte indruk tegen Zenit ...

256
{insert image alt}

'Anderlecht wil minstens vijf wintertransfers afronden'

Sportief directeur Peter Verberke moet aan de bak. Hij moet in januari nog een aantal transfers ...

682
{insert image alt}

Seraing veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Het begint stilaan een pijnlijk verhaal te worden voor Club NXT in 1B. Na dertien speeldagen wonnen ...

209
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-uitspraken van Neymar

Ronald Koeman heeft zich vrijdag op de persconferentie uitgesproken over Neymar. De steraanvaller ...

187
{insert image alt}

Twee Anderlecht-spelers krijgen volle laag: "Nilis heeft 13 jaar nodig met hen"

RSC Anderlecht speelt momenteel op het veld van Zulte Waregem. Aan de Gaverbeek heeft het weer een ...

799
{insert image alt}

"Zou nadenken over job als hoofdcoach bij STVV"

STVV ontsloeg Kevin Muscat en voorlopig komt Bernd Hollerbach niet naar Stayen. Het is dus nog ...

92
{insert image alt}

Van Damme geeft bestuur van Anderlecht raad over Kompany

Vincent Kompany laat tot op heden een goede indruk achter als coach van RSC Anderleht. Toch zijn de ...

488
{insert image alt}

Patrick Vieira krijgt ontslagbrief bij OGC Nice

OGC Nice heeft meegedeeld dat het zijn trainer Patrick Vieira heeft ontslagen. Hij betaalt het gelag ...

61
{insert image alt}

'Bestuur van Anderlecht blijft grote ambities koesteren'

Het bestuur van RSC Anderlecht liet afgelopen zomer Kemar Roofe en Jérémy Doku vertrekken voor een ...

316