De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

Foto: De Boeck buiten: Leugens, excuses en hypocrisie in Lokeren

In 1B ging afgelopen weekend de tweede periode van start en de eerste speeldag eiste meteen een groot slachtoffer. Zo werd Glen De Boeck ontslagen bij Sporting Lokeren. Nochtans genoot de trainer enorm veel vertrouwen van voorzitter en goede vriend Louis De Vries, die vorig weekend nog openlijk zijn coach steunde. De hartverwarmende woorden van de Lokeren-preses waren nog niet koud of De Boeck kreeg zijn C4 in handen. Een verhaal van veel excuses, alarmbellen en hypocrisie aan beide zijden ...

DE BOECK VRAAGT ...

Sporting Lokeren degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League. In het tussenseizoen werd het vertrouwen volledig behouden in De Boeck. Hij onderhield namelijk een uitstekende relatie met de nieuwe voorzitter De Vries, de trainer was zelfs één van de hoofdredenen dat hij de club overnam. De ambitie was om meteen een gooi te doen naar de promotie. Daarvoor werd tijdens de zomer een karrenvracht aan - eerder onbekende en veelal transfervrije - spelers gehaald. De hele rist aan nieuwkomers moesten de vertrokken sterkhouders zoals Olivier Deschacht, Ortwin De Wolf en Ari Skulason vervangen. Jelle Van Damme en Seth De Witte leken een stap in de goede richting, maar al snel bleek dat grote transferoffensief eerder kwalitatief gestoeld dan kwantitatief. Bovendien viel steunpilaar Kilian Overmeire ook nog eens langdurig geblesseerd uit.

De Boeck trok al na vier speeldagen een eerste keer aan de alarmbel. Lokeren stond allerlaatste in de rangschikking en dat was uiteraard geen scenario waar men rekening mee hield in Oost-Vlaanderen. Tijdens de wedstrijden werden nochtans genoeg kansen gecreëerd, maar de doelpunten bleven steeds uit. De Boeck kaartte het gebrek aan efficiëntie zélf aan bij het clubbestuur. "Ik hoop dat er nog iets zal bijkomen voorin. Ik ga hierover morgen met een paar mensen samen zitten", klonk het op de persconferentie na de nederlaag tegen OH Leuven. Een week later werd opnieuw verloren, dit keer bij promovendus Virton. Na de zware 4-0 pandoering klaagde De Boeck niet over het aanvallende knelpunt, maar wel over de algemene transferpolitiek bij de club. "Tegen Virton sprak de ene centrumverdediger bijvoorbeeld geen Frans en de andere geen Engels", verklaarde hij aan Proximus 11. "We hebben de voorbije weken 16 nieuwe spelers gekregen en een heel deel daarvan heeft vorig seizoen weinig wedstrijden gespeeld. Eigenlijk zitten we nu nog volop in de voorbereiding terwijl het seizoen al bezig is." Een tweede sneer in evenveel weken richting het bestuur.

... EN DE BOECK KRIJGT

De vele zorgen van De Boeck werden genoteerd en Lokeren pakte daarna uit met twee aanvallend ingestelde spelers. Vlad Mitrea werd opgepikt bij Internazionale. De Roemeen liet een goede indruk na op proef en De Boeck gaf zélf positief advies voor het aantrekken van de aanvallende middenvelder. "Hij heeft een heel goede drive, twee goeie voeten, scorend vermogen en is ambitieus." Scorend vermogen: dat klonk wel als muziek in de oren voor De Boeck. De 18-jarige werd weliswaar in eerste instantie gehaald als een wissel op de toekomst, maar toch liet De Boeck hem geen seconde spelen. Ondanks dat bejubelde scorend vermogen ...Ook de ervaren Habib Habibou werd in tussentijd aangetrokken. Die liet ondanks zijn ervaring voorlopig geen goede indruk na, net zoals zomeraanwinst Francisco Navarro (Valencia CF). Dat maakte De Boeck klaar en duidelijk na het nieuwe verlies tegen KVC Westerlo, medio oktober. "We hebben twee jongens geprobeerd op de nummer negen, maar ze waren eigenlijk allebei ondermaats." De problemen voorin bleven onopgelost en Lokeren eindigde de eerste ronde in 1B op slechts twee punten van de allerlaatste plaats. Gelukkig volgde een herkansing in de vorm van de tweede periode. Daarin moésten meteen resultaten gehaald worden. Te beginnen in de thuismatch tegen Lommel, waar ex-Lokerentrainer Peter Maes de scepter zwaait.

DE EXCUSES RAKEN UITGEPUT

De Boeck en zijn ploeg stonden tegen de Limburgers dus onder een grote druk. Dat maakten de thuisfans extra duidelijk met enkele niet te misverstane boodschappen die van de tribunes rolden op Daknam. "Aandacht, start 2de periode. Excuses tellen nu niet meer!", "Het bouwverlof is voorbij" en "Don't keep kalm, time to wake up" waren maar enkele leuzen op de vele spandoeken. Het is echter de vraag of de meeste boodschappen wel degelijk aankwamen bij de spelersgroep, gezien het meerendeel de Nederlandse taal niet machtig is.

Om hun statement extra in de verf te zetten werd zelfs pyrotechnisch materiaal gebruikt. Door een enorme rookpluim die daarop ontstond, werd de wedstrijd in de beginfase zelfs even stilgelegd. Maar veel mocht dat niet baten: halfweg de tweede helft opende Lommel de score, een klap waar de Waaslanders niet meer van herstelden. "Boe(c)ken toe," stond er te lezen op het volgende spandoek dat werd ontrold, luidkeels werd om het ontslag van de coach gescandeerd.

Andermaal had de geviseerde trainer echter een uitleg voor het nieuwe verlies. Dit keer geen gebrek aan efficiëntie of te weinig cohesie tussen zijn spelers. De wedstrijdleiding was nu de gebeten hond. "Ik stel me echt vragen bij de arbitrage in 1B. Ik wil me er niet achter verschuilen, maar penalty is penalty."

"IK GA NU GEEN TRAINER ONTSLAAN"

Na de verloren wedstrijd was De Vries razend. Niet De Boeck, maar wel de fans kregen de volle laag. De voorzitter van Lokeren was in de eerste plaats ontgoocheld in het gebrek aan steun van de fans. "Een supporter moet steunen. En ik weet dat het niet verstandig is om tegen de fans in te gaan, maar hier kan ik niét aan toegeven," verklaarde hij na afloop aan Het Laatste Nieuws. De Boeck werd zelfs openlijk beschermd door De Vries, van een ontslag was totaal géén sprake. "De trainer staat al weken onder druk. En ik ook. Maar we gaan hier toch eens rustig over nadenken. Niet over een beslissing, want ik ga nu geen trainer ontslaan."De Boeck aanhoorde de openlijke steun van zijn voorzitter uiteraard met plezier. En zelfs ook Peter Maes nam het op voor zijn collega. "Hem treft geen schuld. Hij kan ze er zelf toch niet intrappen, hé? De verhouding van het aantal kansen vanavond was 10-3, hoorde ik. En als je dan de coach bent van de ploeg die zoveel kansen krijgt, maar niet wint, dan sta je machteloos," klonk het bij Proximus 11. Op naar de volgende wedstrijd, moet De Boeck gedacht hebben. Geruggesteund door het openlijke vertrouwen van voorzitter De Vries kon De Boeck vooruitblikken naar het treffen tegen Beerschot volgende week. Tenminste, daar leek het op ...

STRATEGISCHE SPEECH

Daags na de nederlaag tegen Lommel was De Boeck een opgemerkte gast tijdens de voorstelling van 'Mijn Levens', de biografie van ex-makelaar en De Vries. Maar de sfeer was bedrukt. Al snel wist De Boeck hoe laat het was, toch besloot hij een speech te geven. "Je gaat in op een uitnodiging voor het boek van je voorzitter, je komt binnen en je voelt: 'auwch, deze energie is niet oké.' Toch heb je het lef om te speechen. En twee uur later lig je buiten. Als de waanzin het verstand kan verslaan, is dat vandaag voor mij gebeurd", reageerde De Boeck later op zijn Facebook-pagina.Die uitlatingen schoten bij De Vries in het verkeerde keelgat. Bij Het Laatste Nieuws reageerde hij vernietigend en stelde hij zelf dat de bewuste speech een strategische zet was van De Boeck. "Plots nam hij de micro en speechte hij, tot mijn verbazing en ontroering. Hij had het over onze band en vriendschap. Goed voorbereid blijkbaar, want hij liet dat filmen door een vriend en bezorgde HLN dat filmpje," klonk het. "Totaal ongepast vind ik dat. Ik heb nu de indruk dat hij die speech gegeven heeft om in de pers te komen. Waarom zou hij dat anders publiek maken? Ik vind het heel leugenachtig en oneerlijk dat hij daar zijn ontslag aan koppelt."

Om ter 'hypocrietst' dus. En daarmee leek een zoveelste goede vriendschap te sneuvelen aan de grauwe kanten van de voetbalwereld. Al werd de doodsteek allicht enkele uren al gegeven. Ondanks zijn woorden van een dag eerder en goede relatie met De Boeck, had De Vries toch moeten plooien voor de wensen van de supporters en de rest van zijn bestuur. Of De Boeck meer tijd had verdiend of dat hij net te lang in het zadel werd gehouden, zullen we pas zien aan het eind van het seizoen. Maar één ding staat vast: met Roger Lambrecht nog aan het roer, had De Boeck al veel eerder gevlogen ...

POLL: Is het ontslag van De Boeck hypocriet van De Vries?

Anderlecht verwelkomt nieuw gezicht op training

Rode Duivel loopt blessure op, volgende interlands in gevaar

Stopzetting komt dichterbij: KBVB legt U21 stil

Vandaag 29 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker schat Europa League-kansen Antwerp en co in!

In de Europa League moeten de drie Belgische deelnemers donderdagavond zwaar aan de bak. Zowel ...

114
{insert image alt}

Anderlecht verwelkomt nieuw gezicht op training

Anderlecht vond tegen KV Kortrijk vlot de weg naar de netten, al viel dat vooral te danken aan een ...

59
{insert image alt}

Rode Duivel loopt blessure op, volgende interlands in gevaar

Behalve de Belgische deelnemers Standard, Antwerp en AA Gent komen straks natuurlijk ook weer een ...

18
{insert image alt}

Stopzetting komt dichterbij: KBVB legt U21 stil

Tot nader order mogen de wedstrijden in de Jupiler Pro League nog altijd doorgaan, zij het wel ...

183
{insert image alt}

Leko voert allicht 3 wissels door bij Antwerp vs Tottenham

Voor de tweede keer op vijf dagen tijd is het hoogdag op de Bosuil, zij het helaas weer zonder ...

157
{insert image alt}

Kritiek op Clement: "Dan was er meer mogelijk geweest"

Zelfs tegen een gehandicapt Lazio is een gelijkspel geen slecht resultaat voor Club Brugge, maar ...

261
{insert image alt}

KV Kortrijk kan eindelijk rekenen op nieuwe spits

Met een 14 op 30 nam KV Kortrijk een degelijke start, maar toch is er nog ruimte voor verbetering in ...

99
{insert image alt}

Anderlecht hoopt op Porto om CL-blaam weg te vegen

Tegenwoordig lijkt de Champions League een verre droom voor Anderlecht, maar aan het begin van deze ...

136
{insert image alt}

De Witte verrast met uitspraak over Thorup

Samen brachten ze AA Gent naar de top, maar dit seizoen zijn manager Michel Louwagie en voorzitter ...

553
{insert image alt}

Club Brugge-fans dubbel beboet voor wangedrag

Nu de coronaregels opnieuw aangescherpt werden, zijn er weer geen supporters meer welkom in de ...

386
{insert image alt}

Thorup komt met meer uitleg over situatie Dewaest

Begin september kwam er bij KRC Genk zeer opmerkelijk nieuws, want gewezen aanvoerder Sebastien ...

281
{insert image alt}

Presidentsfavoriet wil Koeman vervangen door Guardiola

Bij FC Barcelona zit er een wissel van de macht aan te komen, nadat voorzitter José Maria Bartomeu ...

328
{insert image alt}

OHL neemt nog afscheid van doelman

Bij OH Leuven hadden ze in de laatste dagen van de mercato nog een transferoffensiefje ingezet, ...

72
{insert image alt}

Zlatan reageert op kritiek Ronaldo: "Jij bent geen Zlatan"

Cristiano Ronaldo kwam de voorbije dagen in het nieuws met zijn stevige uithaal nadat hij opnieuw ...

410
{insert image alt}

'Heynen maakt na jaar afwezigheid comeback bij Genk'

Hij was nog een cruciale schakel in het kampioenenelftal van Philippe Clement in 2019, maar ...

173
{insert image alt}

Moeskroen vraagt om match tegen STVV uit te stellen

Vorig weekend werden omwille van het coronavirus maar liefst drie wedstrijden afgelast in de Jupiler ...

47

Gisteren 28 Oktober 2020

{insert image alt}

Degryse opvallend streng voor Club Brugge

Club Brugge is er dan toch niet in geslaagd om met zes op zes aan de Champions League te beginnen. ...

558
{insert image alt}

Kranten kiezen verrassende CL-uitblinker bij Club

Club Brugge had gehoopt om ook tegen SS Lazio de volle buit te pakken, maar moest woensdagavond ...

659
{insert image alt}

Vanaken reageert na puntendeling tegen Lazio

Club Brugge heeft voor de tweede speeldag op rij punten gesprokkeld in de groepsfase van de ...

227
{insert image alt}

Barça wint clash tegen Juventus, United haalt fors uit

FC Barcelona heeft zich op gepaste wijze herpakt na de nederlaag in El Clasico. Woensdagavond wonnen ...

160
{insert image alt}

Club laat kansen tegen Lazio liggen en moet vrede nemen met punt

In de Champions League is Club Brugge er niet in geslaagd om de stuntzege van in Sint-Petersburg te ...

259
{insert image alt}

Clement de mist in tegen Lazio: "Altijd te laat"

In de Champions League kwam Club Brugge woensdagavond al snel op achterstand tegen SS Lazio, maar ...

789
{insert image alt}

Gelukje Barça: gelijkmaker Juve tot drie keer toe afgekeurd

Dé topaffiche van woensdagavond in de Champions League was ongetwijfeld de clash tussen FC ...

165
{insert image alt}

Doku flitst in CL: "Niet meer gezien sinds Mbappé"

Naast de landgenoten bij Club Brugge, kwamen woensdagavond ook enkele Belgen bij buitenlandse clubs ...

932
{insert image alt}

Vanaken zorgt voor knap CL-record bij Club Brugge

Club Brugge kende woensdagavond een moeizame start tijdens het thuisduel in de Champions League ...

149
{insert image alt}

Kritiek na strafschop Club: "Cadeautjes in Europa"

In de Champions League vatte Club Brugge de wedstrijd van woensdagavond tegen SS Lazio met veel ...

1244
{insert image alt}

Barça pakt Juve bij de keel na lekkere actie en lucky-goal (🎥)

In de Champions League stond woensdag de clash tussen Juventus en FC Barcelona op het programma. De ...

143
{insert image alt}

Bartomeu zorgt opnieuw voor oorlog: "Zou ondergang Barça zijn"

Josep Maria Bartomeu maakte dinsdagavond bekend dat hij stopt als preses van FC Barcelona, maar de ...

219
{insert image alt}

CL: Chelsea boekt ruime winst, ook PSG pakt de zege

Zo dadelijk komt Club Brugge voor een tweede keer in actie in de Champions League-groepsfase. Club ...

47
{insert image alt}

Anderlecht prikkelt met nieuw shirt

De Belgische competitie is intussen alweer tien speeldagen ver, en zijn dus ook de nieuwe tenues van ...

490
{insert image alt}

Voetbal Vlaanderen legt ook jeugdvoetbal stil

Het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden, en dat heeft ook voor het Belgische voetbal ...

204