Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Na de afdanking: Hoe Deschacht Coucke een laatste hak kan zetten

Vrijdag komt RSC Anderlecht op bezoek bij Zulte Waregem. Voor beide ploegen wordt het een wedstrijd met een enorm belang. Anderlecht hoopt zijn remonte door te zetten, Zulte Waregem wil dan weer zijn knappe vijfde plaats verdedigen. Daarnaast wordt het ook een wedstrijd met een extra gevoelig cachet. Olivier Deschacht neemt het namelijk op tegen de club waar hij achttien jaar onder contract stond. De verdediger is erop gebrand om het ongelijk te bewijzen van Anderlechtvoorzitter Marc Coucke, die de ervaren rot twee jaar geleden doorstuurde onder zijn bewind en bijgevolg zorgde voor een erg pijnlijk en geforceerd afscheid.


AFGEDANKT BIJ ANDERLECHT

Voor de tweede zomer op rij bevond Olivier Deschacht zich in een vreemde situatie. De 38-jarige moest ook de voorbije zomer op zoek naar een nieuwe club. Na vorig seizoen werd zijn eenjarig contract bij Sporting Lokeren niet verlengd door de degradatie van de Waaslanders. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd als profvoetballer wilde Deschacht echter nog van geen ophouden weten. Daarnaast was Deschacht nog ambitieus, meezakken naar 1B met de club uit de regio waar hij opgroeide was geen optie.

  

Het jaar daarvoor, tijdens zijn laatste seizoen bij Anderlecht, bewees de verdediger nog meermaals dat hij probleemloos kan meedraaien in 1A. Als centrale verdediger teerde hij op zijn ervaring en inzicht, bij een zwalpend Paars-Wit behoorde hij toen vaak nog tot de sterkhouders. Voorzitter Marc Coucke vond hem niet meer passen in zijn ambitieus project bij Anderlecht. Dat Coucke ook af wilde van adepten uit het tijdperk van Roger Vanden Stock speelde ook niet in zijn voordeel. Adieu Anderlecht dus, en dat na 602 officiële wedstrijden in het paars-witte shirt ...

GEWILD IN ZUID-WEST-VLAANDEREN

In het voorbije tussenseizoen had hij even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. KV Kortrijk wilde Deschacht graag als assistent-trainer van Yves Vanderhaeghe, die overigens als jaren zijn beste vriend is. Het duo leerde elkaar kennen bij RSC Anderlecht, waar hun collegiale relatie al snel evolueerde tot een hechte vriendschap. Maar een plekje in de trainersstaf van Veekaa zou meteen het einde betekenen van zijn lange spelerscarrière. De club wilde Deschacht namelijk enkel als T2 en niet als speler. Daarom dat hij zo lang twijfelde en talmde tijdens de voorbije zomermaanden. 

Eind juli hakte Deschacht de knoop dan toch door. Hij had nog te veel honger en 'goesting' om zijn kicksen nu al aan de wilgen te hangen. De 20-voudige Rode Duivel wilde de geur van het gras nog niet missen, nog minstens één seizoen meedraaien in de veeleisende maar zo bevredigende mallemolen van het bestaan als profvoetballer. Nog één laatste maar boeiende uitdaging breien aan zijn al zo rijkgevulde carrière. Maar veel clubs in 1A stonden niet te wachten om een 38-jarige routinier binnen te halen. Daarnaast heet Deschacht een karaktertje te zijn, hij werd bij Anderlecht bijvoorbeeld twee keer verwezen naar de B-kern. Eén iemand keek echter volledig door die twijfels heen, en zag in Deschacht dé ideale aanvulling voor zijn elftal.

Francky Dury wilde Deschacht vorig seizoen al graag halen naar Zulte Waregem. Toen koos de blonde verdediger echter voor Sporting Lokeren, de club uit de streek waar hij opgroeide. Iets verder in Lochristi zette hij namelijk zijn eerste voetbalpassen en heeft vader Rony zijn eigen en omvangrijke doe-het-zelf-zaak. Een romantische en nostalgische terugkeer voor Deschacht, maar puur sportief gezien was het helaas geen succesverhaal. Bij het stabiele Zulte Waregem wilde Deschacht zich nog één keer uitleven. Dury zag hem maar wat graag komen. Samen met die andere defensieve routinier Davy De fauw moest hij de heropgebouwde ploeg bij de hand nemen en naar de linkerkolom loodsen. En momenteel slaagt Deschacht daarin. Met verve.

HET GROTE GELIJK VAN DESCHACHT

19 mei 2019, Neerpede. De terugkeer van Vincent Kompany naar RSC Anderlecht die menig analisten, fans en voetballiefhebbers deden kwijlen. En terecht. Onder leiding van speler-manager Kompany zou Anderlecht terug aanknopen met grootse resultaten in België en Europa. Te beginnen door dit seizoen probleemloos Play-off 1 te halen, en uiteraard door mee te spelen voor de titel - kan het ook anders bij het instituut Anderlecht? Coucke dagdroomde over de grote toekomst van zijn nieuwe speeltje. De preses scoorde eindelijk nog eens punten bij de achterban, na een abominabele jaargang vorig seizoen. Maar de punten volgen niet meteen, integendeel. Momenteel staat Paars-Wit slechts op een elfde plaats in de Jupiler Pro League, en wordt er smalend gesproken over 'The Process'. Het is allemaal Anderlecht-onwaardig.

Een totaal ander verhaal in West-Vlaanderen. Daar klom Zulte Waregem vorig weekend na een overwinning op Waasland-Beveren bijna geruisloos de top zes binnen. Met een knappe vijfde plaats mag Deschacht met zijn nieuwe werkgever stilaan beginnen hopen op een deelname voor Play-off 1. Totaal onverhoopt. De kwalificatie voor de nacompetitie is voor Anderlecht uiteraard ook nog haalbaar, maar Essevee staat er nu al een pak beter voor. Deschacht haalt momenteel zijn grote gelijk bij Zulte Waregem, nadat Coucke hem twee jaar geleden de deur uit wees bij zijn grote liefde. 



Aan de Gaverbeek beleeft de veteraan zijn tweede jeugd. Het speelplezier druipt van Deschacht af, en hij speelt centraal in de verdediging wekelijks op een hoog niveau. Hij neemt de jonge Ewoud Pletinckx bij de hand. Bij Anderlecht heeft men momenteel dan weer een acuut gebrek aan ervaring om de jonge verdedigers bij te staan. Hij is ook het verlengstuk van trainer Dury en vormt de basis van het gebalanceerde elftal van Zulte Waregem. Na 602 wedstrijden bij Anderlecht kan Deschacht zich duidelijk nog wekelijks opladen. Moeiteloos. En met begeestering. Vorig weekend was hij nog blij als een kind toen Cyle Larin de 1-2 tegen de touwen joeg, in de slotfase van een erbarmelijke wedstrijd op de Freethiel.

WEERZIEN MET ANDERLECHT

Een snelle verdediger is Deschacht nooit geweest. Naarmate de jaren vorderden in zijn loopbaan, botte ook zijn versnelling wat af. Maar dankzij zijn overvloedige ervaring en kennis van het spelletje, compenseert Deschacht dat met een opvallende defensieve precisie. Hij weet als geen ander wanneer een tackle in te zetten, hoe hij zijn tegenstander naar buiten moet drijven en wanneer een korte mandekking nodig is. Op de oefenterreinen in Waregem haalt hij ook meermaal Mikael Soisalo, de snelste speler bij Zulte Waregem, zonder moeite terug. Niet op pure snelheid uiteraard, maar wel met een dodelijk defensieve timing.

Bij Anderlecht is de defensie dit jaar vooralsnog een onvoorspelbaar en heel onzeker compartiment. Wanneer Philippe Sandler en Vincent Kompany fit zijn, dan staat die verdediging wel als een huis. Maar met doublures Marco Kana en vooral Elias Cobbaut moet het Anderlecht-publiek toch vaak zuchten en zelfs nog meer schrikken. Een Deschacht in zijn huidige topvorm zou er momenteel zeker zijn plaats hebben, als tijdelijke invaller voor Kompany of Sandler weliswaar.

  

Vrijdag komt Marc Coucke dan met zijn Anderlecht op bezoek aan de Gaverbeek. Rancune voelt Deschacht al lang niet meer, maar wees gerust: de routinier zal zijn ex-club zeker geen cadeaus geven. Zulte Waregem telt vijf punten voorsprong op Anderlecht, voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie, en die kloof wil men bij Essevee het liefst behouden. Als Anderlecht zich opwerpt tot een serieuze Play-off 1 kandidaat - dat het momenteel nog niet echt is-, dan krijgt Essevee er echter een niet te onderschatten concurrent bij. En dat weet Deschacht uiteraard ook.  

De plaatsen in Play-off 1 zijn duur. Heel duur. Naast Club Brugge, Standard, AA Gent en KV Mechelen liggen namelijk nog grote clubs zoals KRC Genk en Antwerp op de loer. Neem daar nog eens Anderlecht bij en dan weet iedereen dat Zulte Waregem zich momenteel in een unieke positie bevindt. Vorig seizoen scoorde Deschacht zijn eerste doelpunt tégen Anderlecht, voor hetzelfde scenario zal Deschacht ongetwijfeld willen tekenen.

POLL: Zou Deschacht zijn plaats hebben bij dit Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht strijdt met Europese elite voor nieuwe spelmaker'
'Anderlecht strijdt met Europese elite voor nieuwe spelmaker'

RSC Anderlecht zit momenteel verwikkeld in een hevige titelstrijd, maar achter de schermen wordt ook ...

43
43
Bevrijd naar EK? 'De Winter heeft transfer helemaal beet'
Bevrijd naar EK? 'De Winter heeft transfer helemaal beet'

Nu het aantal geselecteerden werd opgetrokken tot 26 spelers, komen verschillende extra Rode Duivels ...

11
11
Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer
Cercle Brugge gaat voor jackpot: dubbele toptransfer

Cercle Brugge blijft zijn rol als scherprechter binnen het titeldebat uitstekend vertolken. Met vier ...

137
137
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"
Sonck twijfelt niet: "Hij wordt 'Profvoetballer vh Jaar'"

Het einde van het seizoen nadert en dus worden weldra opnieuw enkele inviduele prijzen uitgedeeld. ...

216
216
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'
'Nieuwe transfer Lukaku: twee ploegen melden zich'

AS Roma wil zich in het komende tweeluik tegen Bayer Leverkusen verzekeren van een plek in de finale ...

148
148
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"
Anderlecht onder zware druk: "Dan is de titeldroom voorbij"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zit erop. Maar de titelstrijd is nog lang ...

296
296
<strong>Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets</strong>
Club Brugge agressief op de zomermercato: 6 toptargets

Club Brugge maakt zich op voor een hete zomermercato, waarbij ze agressief de markt betreden met het ...

527
527
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?
Van Bommel heeft plan: grote verrassing in bekerfinale?

Antwerp FC is bezig aan een pijnlijke campagne in de Champions' Play-Offs. Maar binnen anderhalve ...

197
197
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival
Lewandowski hattrick-held na groot blunderfestival

FC Barcelona heeft maandagavond een deugddoende zege geboekt tegen Valencia CF: 4-2. Robert ...

52
52
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'
'Genk en Club happen stof: Anderlecht strikt supertalent'

RSC Anderlecht strijdt momenteel volop voor de landstitel en maakt zich op voor een cruciale match ...

406
406
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek
Historische afspraak Club: tweetal vreest voor basisplek

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op &eacute;&eacute;n van zijn belangrijkste wedstrijden dit ...

549
549
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"
Degryse en Boecxk oneens: "Zij zijn dé titelfavoriet"

Nog vier speeldagen te gaan en de Champions' Play-Offs zitten erop. Momenteel strijden drie ploegen ...

788
788
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"
Fiorentina krijgt Club Brugge-tip: "Dat is hun sterkste punt"

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel, maar in de komende dagen wordt de focus even ...

553
553
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'
'Barça slaat toe met transferclausule van één miljard'

FC Barcelona wil zich maandagavond voor eigen volk tegen Valencia CF herpakken na de pijnlijke ...

197
197
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"
Vandenbempt: "Hij is de beste speler in de Play-Offs"

De Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League draaien inmiddels op volle toeren en het belooft ...

372
372