RB Salzburg doorgelicht: Genk favoriet in Oostenrijk?

Foto: RB Salzburg doorgelicht: Genk favoriet in Oostenrijk?

De Jupiler Pro League is alweer zeven speeldagen ver, maar voor de liefhebbers van het internationale topvoetbal begint het seizoen eigenlijk pas vandaag. Voor het eerst sinds de finale tussen Liverpool en Tottenham, met een doelpunt van Divock Origi, schalt de Champions League-hymne namelijk weer door de Europese stadions. KRC Genk, jeugdclub van de Rode Duivel, trekt het kampioenenbal vanavond mee op gang in Salzburg.

Acht jaar geleden is het intussen al dat Genk voor het laatst deelnam aan de Champions League. In een groep met Chelsea, Bayer Leverkusen en Valencia bleven de Limburgers met drie gelijke spelen knap ongeslagen in eigen huis, maar op verplaatsing werd telkens verloren – met een 7-0 pandoering in Valencia als dieptepunt. De drie punten volstonden dan ook niet om Europees te overwinteren en leverden een vierde en laatste plaats op. Als de landskampioen het in deze campagne beter wil doen kan het dus misschien maar best ook eens iets rapen in het buitenland, al lijkt de kans op puntengewin in Liverpool of Napels eerder beperkt. Vanavond staat er in Oostenrijk zo meteen een cruciaal duel op het programma.

CLUB-KILLER(S) MET THUISREPUTATIE

RB Salzburg is ontegensprekelijk dé grote concurrent van de Limburgers voor de derde plaats, schijnbaar het hoogst haalbare in de zware poule, en dus mag er in het Wals Siezenheim Stadion al zeker niet verloren worden. Bij voorkeur graait Genk zelfs gewoon de drie punten mee, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Oostenrijkers zijn al 18 Europese matchen op rij ongeslagen voor eigen publiek, 14 keer werd de tegenstand puntenloos huiswaarts gestuurd. Daarbij ook Club Brugge, vorig jaar afgedroogd met 4-0.

De ploeg die Blauw-Zwart met het schaamrood op de wangen uit de Europa League knikkerde onderging de voorbije zomer wel flink wat wijzigingen. Maar liefst zes spelers werden verkocht voor een bedrag van minstens 12 miljoen, met spits Munas Dabbur (voor 17 miljoen naar Sevilla) als uitschieter. De rest verhuisde voornamelijk naar de Duitse Bundesliga, waaronder ook middenvelder Xaver Schlager – eveneens trefzeker tegen Club. De echte Brugse killer, snelheidsduivel Patson Daka, bleef evenwel aan boord.Of de Zambiaan vanavond ook aan de aftrap verschijnt is vooralsnog een vraagteken, want als tweede spits in de 4-4-2 van nieuwe coach Jesse Marsch ligt hij in balans met de Zuid-Koreaan Hwang Hee-Chan. De eerste keuze is echter zonder twijfel Erling Haland, het Noorse toptalent dat in januari naar Salzburg kwam en dit seizoen al goed was voor 14 treffers in acht optredens. De 19-jarige aanvaller is het pronkstuk in een jonge ploeg waar ook de 18-jarige Hongaar Dominik Szoboszlai een speler is om naar uit te kijken.

KAART VAN DE JEUGD

Die keuze voor de jeugd zagen we afgelopen zomer ook terug in de transferpolitiek van Salzburg, die veel wegheeft van de geprezen strategie die sportief directeur Dimitri de Condé in de Luminus Arena hanteert. De vele inkomsten – 73,25 miljoen om precies te zijn, bijna 30 miljoen méér dan de topzomer die Genk beleefde – werden dan ook integraal weer geïnvesteerd in nieuwe talenten. Recordaankoop Maximilian Wöber (21) kostte 10,5 miljoen, in totaal werd er ook zeven miljoen gespendeerd aan drie 16-jarigen.

Integraal is misschien wel niet helemaal het juiste woord, want ondanks de veel hogere winsten die Salzburg noteerde gaf het tien miljoen minder uit dan Genk aan versterkingen om de vele vertrekkers op te vangen. Net zoals Benjamin Nygren en Ianis Hagi nog tijd nodig hebben om te groeien zijn ook de nieuwe jonkies bovendien vooral wissels met het oog op de toekomst. Alleen Wöber en Rasmus Kristensen (22) kunnen achterin al rekenen op een basisplaats, voor de overige zomeraanwinsten is het nu nog te vroeg.Marsch telt dan ook vooral op jongens die er al waren – behalve Haland, Szoboszlai en Daka (20) ook Bernede (20), Mwepu (21), Onguéné (21) en Minamino (24) – en teruggekeerde satellietspelers als Hwang (23), Okugawa (23) en Ashimeru (21) om dit seizoen de volgende stap te zetten. Linksachter en aanvoerder Andreas Ulmer (33) zorgt samen met verdediger André Ramalho (27) en middenvelder Zlatko Junuzovic (31) dan weer voor de nodige ervaring in het elftal, een trio dat er vorig jaar tegen Club Brugge al bij was.

ROTATIE & WISSELS

Daarbuiten zien we echter nog maar weinig terug van het Salzburg van toen in het team waartegen Genk het zo dadelijk opneemt. Vooral het middenveld is flink wat sterkhouders armer, met behalve Schlager ook Diadie Samassékou en Hannes Wolf die vertrokken. Uit de rijke collectie aan jeugdige opties die we hierboven uiteenzetten kiest Marsch, zelf vorig jaar dus ook al niet van de partij, zo wekelijks de ploeg die hem het best geschikt lijkt. Met zeker op het middenveld en de positie naast Haland dus veel wissels.

Dat de jonge Noor het speerpunt van de aanval wordt staat evenwel vast, net zoals de speelstijl die de Amerikaanse coach verkiest. Salzburg staat voor dynamisch, verticaal en direct voetbal met veel spelers die voor doel opduiken, gecombineerd met een fikse pressing en een stevig tempo. Genk zal op zijn hoede moeten zijn voor de efficiënte Oostenrijkers en opletten dat Gaëtan Coucke niet zoals Ethan Horvath destijds in een schietkraam terecht komt, al zien we toch ook mogelijkheden voor de landskampioen.De Oostenrijkse titelhouder begon met een 21 op 21 en 34 goals in zeven duels dan wel prima aan het seizoen, maar in welke mate dat in een competitie waar Peter Zulj uitgeroepen wordt tot beste speler iets betekent is nog maar de vraag. Zelf verkeert Genk helaas niet in de beste vorm, maar in tegenstelling tot Salzburg konden de Limburgers hun middenveld dankzij het verlengd verblijf van Sander Berge wél nog enigszins intact houden. Waar Dabbur vertrok – en prima vervangen werd door Haland – bleef ook Ally Samatta op post.

GENK FAVORIET (?)

Hoewel we geneigd zijn daar anders over te denken zouden we Genk zo op papier zelfs tot favoriet kunnen uitroepen. Dat Salzburg deze zomer vooral langs de kassa passeerde en minder inspanningen deed dan De Condé en co wordt immers weerspiegeld in de totale marktwaarde van beide kernen. Die bedraagt volgens het gespecialiseerde Transfermarkt.com 95 miljoen aan Oostenrijkse zijde, tegenover 122,15 miljoen voor Genk. In de top vijf van waardevolste spelers zien we met Haland, Szoboszlai en Wöber dan weer wel drie Oostenrijkers terug, al schiet Berge met zijn 22 miljoen ruimschoots uit boven de rest van het pak.

De rijzige middenvelder is ook nog maar 21 jaar oud, waarmee het excuus als zou Salzburg meer inzetten op jonge talenten meteen ontkracht wordt. Gemiddeld genomen is de Genkse kern (23,3) zelfs nog jonger dan die van Salzburg (23,7), met de geblesseerde doelman Danny Vukovic als enige dertiger. De verwachte basispionnen van Felice Mazzu zijn bovendien ook nog eens beter op elkaar ingespeeld dan de tegenstander aan de overzijde, toch ook nog altijd een voordeel. Als klap op de vuurpijl zijn topaanwinsten Théo Bongonda, Patrik Hrosovsky en Paul Onuachu net op tijd van de partij om te schitteren op het Europese toneel.Om de feestvreugde helemaal compleet te maken lijkt ook Samatta, de afgelopen week onzeker met een knieblessure, tijdig klaargestoomd te geraken om te knallen in Oostenrijk. Zo ziet het er naar uit dat alle elementen aanwezig zijn voor Genk om er straks in Salzburg een Europese gala-avond van te maken en, als het even kan, meteen een uiterst kostbare driepunter mee terug te nemen naar Limburg. Verlies is alleszins uit den boze, ook al lijken de Oostenrijkers zich op het veld sterker te zullen presenteren dan op papier. Een goed resultaat neerzetten is dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vraag het maar aan Club Brugge.

POLL: Met een gelijkspel moet Genk vanavond ...

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

32
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

727
{insert image alt}

Modric laakt 'oneerlijk voordeel' voor Engelsen

Dag drie van het EK wordt zondagnamiddag afgetrapt met een kraker van formaat. Zo neemt Engeland het ...

16
{insert image alt}

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Christian Eriksen zorgde zaterdagavond voor een schokgolf in de voetbalwereld doordat hij midden in ...

71
{insert image alt}

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

De Rode Duivels hebben tijdens het eerste wedstrijd op het EK meteen indruk gemaakt door met 3-0 te ...

189
{insert image alt}

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Voor de Rode Duivels is het Europees kampioenschap uitstekend van start gegaan. De Belgen haalden ...

113
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

479
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

185
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

135
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

189
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

363
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

248
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

305
{insert image alt}

Defour: "Vertonghen heeft gevoelige enkels"

Timothy Castagne viel uit met een stevige hoofdblessure. Zijn EK is mogelijk voorbij. Jan Vertonghen ...

75

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1113
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

249
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

627
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1261
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

165
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

100
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

432
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

239
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

319
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

298
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

895
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

434