RB Salzburg doorgelicht: Genk favoriet in Oostenrijk?

RB Salzburg doorgelicht: Genk favoriet in Oostenrijk?

De Jupiler Pro League is alweer zeven speeldagen ver, maar voor de liefhebbers van het internationale topvoetbal begint het seizoen eigenlijk pas vandaag. Voor het eerst sinds de finale tussen Liverpool en Tottenham, met een doelpunt van Divock Origi, schalt de Champions League-hymne namelijk weer door de Europese stadions. KRC Genk, jeugdclub van de Rode Duivel, trekt het kampioenenbal vanavond mee op gang in Salzburg.


Acht jaar geleden is het intussen al dat Genk voor het laatst deelnam aan de Champions League. In een groep met Chelsea, Bayer Leverkusen en Valencia bleven de Limburgers met drie gelijke spelen knap ongeslagen in eigen huis, maar op verplaatsing werd telkens verloren – met een 7-0 pandoering in Valencia als dieptepunt. De drie punten volstonden dan ook niet om Europees te overwinteren en leverden een vierde en laatste plaats op. Als de landskampioen het in deze campagne beter wil doen kan het dus misschien maar best ook eens iets rapen in het buitenland, al lijkt de kans op puntengewin in Liverpool of Napels eerder beperkt. Vanavond staat er in Oostenrijk zo meteen een cruciaal duel op het programma.

CLUB-KILLER(S) MET THUISREPUTATIE
RB Salzburg is ontegensprekelijk dé grote concurrent van de Limburgers voor de derde plaats, schijnbaar het hoogst haalbare in de zware poule, en dus mag er in het Wals Siezenheim Stadion al zeker niet verloren worden. Bij voorkeur graait Genk zelfs gewoon de drie punten mee, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Oostenrijkers zijn al 18 Europese matchen op rij ongeslagen voor eigen publiek, 14 keer werd de tegenstand puntenloos huiswaarts gestuurd. Daarbij ook Club Brugge, vorig jaar afgedroogd met 4-0.

De ploeg die Blauw-Zwart met het schaamrood op de wangen uit de Europa League knikkerde onderging de voorbije zomer wel flink wat wijzigingen. Maar liefst zes spelers werden verkocht voor een bedrag van minstens 12 miljoen, met spits Munas Dabbur (voor 17 miljoen naar Sevilla) als uitschieter. De rest verhuisde voornamelijk naar de Duitse Bundesliga, waaronder ook middenvelder Xaver Schlager – eveneens trefzeker tegen Club. De echte Brugse killer, snelheidsduivel Patson Daka, bleef evenwel aan boord.



Of de Zambiaan vanavond ook aan de aftrap verschijnt is vooralsnog een vraagteken, want als tweede spits in de 4-4-2 van nieuwe coach Jesse Marsch ligt hij in balans met de Zuid-Koreaan Hwang Hee-Chan. De eerste keuze is echter zonder twijfel Erling Haland, het Noorse toptalent dat in januari naar Salzburg kwam en dit seizoen al goed was voor 14 treffers in acht optredens. De 19-jarige aanvaller is het pronkstuk in een jonge ploeg waar ook de 18-jarige Hongaar Dominik Szoboszlai een speler is om naar uit te kijken.

KAART VAN DE JEUGD
Die keuze voor de jeugd zagen we afgelopen zomer ook terug in de transferpolitiek van Salzburg, die veel wegheeft van de geprezen strategie die sportief directeur Dimitri de Condé in de Luminus Arena hanteert. De vele inkomsten – 73,25 miljoen om precies te zijn, bijna 30 miljoen méér dan de topzomer die Genk beleefde – werden dan ook integraal weer geïnvesteerd in nieuwe talenten. Recordaankoop Maximilian Wöber (21) kostte 10,5 miljoen, in totaal werd er ook zeven miljoen gespendeerd aan drie 16-jarigen.

Integraal is misschien wel niet helemaal het juiste woord, want ondanks de veel hogere winsten die Salzburg noteerde gaf het tien miljoen minder uit dan Genk aan versterkingen om de vele vertrekkers op te vangen. Net zoals Benjamin Nygren en Ianis Hagi nog tijd nodig hebben om te groeien zijn ook de nieuwe jonkies bovendien vooral wissels met het oog op de toekomst. Alleen Wöber en Rasmus Kristensen (22) kunnen achterin al rekenen op een basisplaats, voor de overige zomeraanwinsten is het nu nog te vroeg.



Marsch telt dan ook vooral op jongens die er al waren – behalve Haland, Szoboszlai en Daka (20) ook Bernede (20), Mwepu (21), Onguéné (21) en Minamino (24) – en teruggekeerde satellietspelers als Hwang (23), Okugawa (23) en Ashimeru (21) om dit seizoen de volgende stap te zetten. Linksachter en aanvoerder Andreas Ulmer (33) zorgt samen met verdediger André Ramalho (27) en middenvelder Zlatko Junuzovic (31) dan weer voor de nodige ervaring in het elftal, een trio dat er vorig jaar tegen Club Brugge al bij was.

ROTATIE & WISSELS
Daarbuiten zien we echter nog maar weinig terug van het Salzburg van toen in het team waartegen Genk het zo dadelijk opneemt. Vooral het middenveld is flink wat sterkhouders armer, met behalve Schlager ook Diadie Samassékou en Hannes Wolf die vertrokken. Uit de rijke collectie aan jeugdige opties die we hierboven uiteenzetten kiest Marsch, zelf vorig jaar dus ook al niet van de partij, zo wekelijks de ploeg die hem het best geschikt lijkt. Met zeker op het middenveld en de positie naast Haland dus veel wissels.

Dat de jonge Noor het speerpunt van de aanval wordt staat evenwel vast, net zoals de speelstijl die de Amerikaanse coach verkiest. Salzburg staat voor dynamisch, verticaal en direct voetbal met veel spelers die voor doel opduiken, gecombineerd met een fikse pressing en een stevig tempo. Genk zal op zijn hoede moeten zijn voor de efficiënte Oostenrijkers en opletten dat Gaëtan Coucke niet zoals Ethan Horvath destijds in een schietkraam terecht komt, al zien we toch ook mogelijkheden voor de landskampioen.



De Oostenrijkse titelhouder begon met een 21 op 21 en 34 goals in zeven duels dan wel prima aan het seizoen, maar in welke mate dat in een competitie waar Peter Zulj uitgeroepen wordt tot beste speler iets betekent is nog maar de vraag. Zelf verkeert Genk helaas niet in de beste vorm, maar in tegenstelling tot Salzburg konden de Limburgers hun middenveld dankzij het verlengd verblijf van Sander Berge wél nog enigszins intact houden. Waar Dabbur vertrok – en prima vervangen werd door Haland – bleef ook Ally Samatta op post.

GENK FAVORIET (?)
Hoewel we geneigd zijn daar anders over te denken zouden we Genk zo op papier zelfs tot favoriet kunnen uitroepen. Dat Salzburg deze zomer vooral langs de kassa passeerde en minder inspanningen deed dan De Condé en co wordt immers weerspiegeld in de totale marktwaarde van beide kernen. Die bedraagt volgens het gespecialiseerde Transfermarkt.com 95 miljoen aan Oostenrijkse zijde, tegenover 122,15 miljoen voor Genk. In de top vijf van waardevolste spelers zien we met Haland, Szoboszlai en Wöber dan weer wel drie Oostenrijkers terug, al schiet Berge met zijn 22 miljoen ruimschoots uit boven de rest van het pak.

De rijzige middenvelder is ook nog maar 21 jaar oud, waarmee het excuus als zou Salzburg meer inzetten op jonge talenten meteen ontkracht wordt. Gemiddeld genomen is de Genkse kern (23,3) zelfs nog jonger dan die van Salzburg (23,7), met de geblesseerde doelman Danny Vukovic als enige dertiger. De verwachte basispionnen van Felice Mazzu zijn bovendien ook nog eens beter op elkaar ingespeeld dan de tegenstander aan de overzijde, toch ook nog altijd een voordeel. Als klap op de vuurpijl zijn topaanwinsten Théo Bongonda, Patrik Hrosovsky en Paul Onuachu net op tijd van de partij om te schitteren op het Europese toneel.



Om de feestvreugde helemaal compleet te maken lijkt ook Samatta, de afgelopen week onzeker met een knieblessure, tijdig klaargestoomd te geraken om te knallen in Oostenrijk. Zo ziet het er naar uit dat alle elementen aanwezig zijn voor Genk om er straks in Salzburg een Europese gala-avond van te maken en, als het even kan, meteen een uiterst kostbare driepunter mee terug te nemen naar Limburg. Verlies is alleszins uit den boze, ook al lijken de Oostenrijkers zich op het veld sterker te zullen presenteren dan op papier. Een goed resultaat neerzetten is dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vraag het maar aan Club Brugge.

POLL: Met een gelijkspel moet Genk vanavond ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moeten deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

62
62
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

42
42
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

252
252
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

209
209
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

456
456
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

399
399
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

248
248
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

923
923
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

263
263
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

186
186
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

115
115
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

242
242
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

770
770
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

143
143
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

1141
1141