EXCLUSIEF DE KOSTER DEEL 2: "PSG was financieel gezien de beste keuze"

EXCLUSIEF DE KOSTER DEEL 2:

In het seizoen 2008/2009 maakte Kevin De Bruyne zijn debuut voor KRC Genk. Tien jaar later is hij bij Manchester City uitgegroeid tot één van de beste middenvelders van de wereld. Voetbalnieuws blikte met zijn manager Patrick De Koster terug op de afgelopen tien jaar en we keken ook naar de toekomst. De komende dagen brengen we jullie het uitgebreide verhaal.


We begonnen met de Genkse periode en het moment dat De Koster en De Bruyne gingen samenwerken. Vandaag brengen we jullie het deel over Werder Bremen, Chelsea en VfL Wolfsburg. Chelsea kocht De Bruyne weg bij Genk en leende hem voor een jaar uit aan Werder Bremen. "Ik herinner mij nog één van de eerste trainingen in Duitsland en ik dacht dat hij ging ontploffen. In Duitsland is het fysiek zeer zwaar in de voorbereiding en heel veel lopen. Maar als je dan die eerste wedstrijd bekeek, dan zag je dat dit goed was. Bij Werder Bremen was er veel druk om het behoud, maar elke gewonnen wedstrijd was doorheen het seizoen een soort van bonus. Kevin kon vrij ongedwongen voetballen."

"Het belangrijkste seizoen uit zijn carrière? Het was een belangrijk seizoen omdat we zo bevestiging zagen dat we de juiste keuze maakten met zijn carrièreplan. Anderzijds, hij keerde het seizoen nadien terug naar Chelsea en kon daar niet doorbreken. Vandaag de dag weet iedereen dat het niet aan Kevin lag en zijn zogenaamde gebrek aan arbeid op training (dat werd toen aangehaald door Mourinho, nvdr.). Als je vandaag bekijkt hoe het bij Mourinho loopt bij Manchester United en bepaalde situaties ziet met spelers…"


Mourinho zorgde ervoor dat het huwelijk met Chelsea geen succes was.
"Oké, het was een mislukt seizoen bij Chelsea en anderzijds ook weer niet. Het heeft hem sterker gemaakt en hij zag dat geen cadeaus ging krijgen. Ik blijf er wel bij dat hij bij Chelsea ook wel was doorgegroeid, maar we maakten nadien nog een extra tussenstap bij Wolfsburg. Waarom hij na Genk voor Chelsea koos? Er zijn toen vooral gesprekken geweest met Marina Granovskaia, die ik zeer hoog inschat, en zij vertelde het verhaal dat wij wilden horen. Ze boden Kevin een enorme kans aan, ook financieel, en er was een plan om met hem te bouwen. FC Twente en Vitesse polsten ook en dat waren clubs die dichtbij Chelsea stonden. Als hij terug moest vertrekken bij de Blues, had hij wel het visitekaartje van Chelsea en dat spreekt nog altijd boekdelen in de voetbalwereld."

Het liep dan ook mis bij Chelsea na zijn terugkeer uit Bremen. De Bruyne speelde de eerste twee wedstrijden en deed het toen best goed, maar dan volgde de vreemde koerswijziging van 'The Special One'. "Kevin deed het in de voorbereiding zeer goed en in de Premier League werd hij de eerste wedstrijd meteen uitgeroepen tot ‘Man van de Match’. Nadien volgde Manchester United en werd het 1-1 en dat is toch geen slecht resultaat op Old Trafford. En de derde week plots tribune… Als daar een verhaal achter steekt, kan je daar als speler soms mee leven. Als Mourinho toen had gezegd: 'je bent nog jong, ik wil je sparen', dan hadden we er misschien meer begrip voor. Hier kwam er echter geen uitleg… Toen kwam het in de pers 'Kevin traint niet hard genoeg, Kevin is te lui…' Iedereen weet dat er in Engeland veel matchen zijn en dat er een rustdag is en dan een ‘opbouwdag’, dus veel getraind wordt daar niet."


De Bruyne speelde bij Wolfsburg een sensationele partij tegen Bayern München.
"Vandaag de dag weten we nog altijd niet waar al dat negativisme vandaan kwam, maar Kevin is niet de enige speler die dit heeft meegemaakt. Kijk naar Romelu Lukaku tijdens zijn periode bij Chelsea, kijk nu naar Paul Pogba, Alexis Sanches.. Of Chelsea spijt heeft? Na het vertrek bij Wolfsburg hebben we contact gehad met Chelsea, maar ik heb toen gezegd dat het onmogelijk was omdat Mourinho er nog was. Dat begrepen ze wel. Ze vonden het jammer dat wij hadden doorgedrukt voor een transfer, maar toen zei ik dat zij nog altijd de handtekening hadden gezet om akkoord te gaan met een transfer. Ze geloofden hun coach toen ergens wel en financieel deden ze een goede zaak: voor 8 miljoen euro aangetrokken en voor 23 miljoen euro ongeveer weer verkocht. Dat is een mooie winst op zo een korte periode."

Bij Wolfsburg was De Bruyne outstanding. "Daar kwam hij terug thuis, want hij kende de Bundesliga al door en door. Hij wist dat hij dat niveau aankon en het was toch een stapje hoger dan Werder Bremen. Hij kreeg er het vertrouwen van Klaus Allofs, die er eerder ook bij Bremen was. Hij was toen voor Wolfsburg toch de duurste ingaande transfer en velen bestempelden hem als ‘mislukt bij Chelsea’. De pers zat daar natuurlijk voor veel tussen. Mensen lezen graag verhalen, maar hij heeft zich daar boven gezet. Het was misschien een voordeel dat er buiten de auto-industrie weinig te beleven was in de stad. Het was rusten, samen zijn met zijn vriendin en voetballen. De focus was er dus volledig."

Bayern, PSG en Man City
De Bruyne speelde op een dag Bayern München volledig op een hoopje. Toch was dat niet dé partij die de topclubs overtuigden. "Neen. De interesse was toen stelselmatig aan het groeien. Wolfsburg en Kevin deden het goed, bovendien was Kevin vaak de uitblinker. Toen kwam er de interesse van een aantal clubs en Wolfsburg wist toen ook: ‘we hebben de kip met de gouden eieren’. Daardoor werd het aantal clubs dat in aanmerking kwam ook steeds kleiner en kleiner. Je wist dat er pakweg dertig clubs konden zijn die interesse zouden hebben, maar ook vijfentwintig die van het niveau van Wolfsburg waren. Tegen hen hebben we dan ook meteen gezegd dat dit geen optie was."

"De eerste keuze was toen Bayern München. Bayern is een wereldteam, maar ze vonden geen akkoord met Wolfsburg. PSG was puur financieel gezien misschien wel de beste optie, maar Kevin zag de Ligue I niet echt zitten. Hij wou zichzelf ook uitdagen en wedstrijden tegen Reims, Rennes of Toulouse waren toch niet hetzelfde als die in de Premier League. De top is er veel breder met Man Utd, Chelsea, Liverpool, Tottenham, noem maar op. Bijna wekelijks is het een Champions League-wedstrijd. Daarbij was er de naam Manchester City en de club duwde echt door voor hem en financieel was het ook een mooi aanbod."


Morgen: de topjaren bij Manchester City

POLL: De grootste blunder van Mourinho ooit door niet te geloven in De Bruyne?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

31
31
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

191
191
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

36
36
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

204
204
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

190
190
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

95
95
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

223
223
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

36
36
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

198
198
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

78
78
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

181
181
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

79
79
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

176
176
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

195
195
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

438
438