‘Massale leegloop bij Anderlecht in wintermercato’

‘Massale leegloop bij Anderlecht in wintermercato’

Ook bij Anderlecht wordt er veel transferactiviteit verwacht tijdens de komende wintermercato. Zo’n zes spelers maken grote kans om de club te verlaten in januari, al dan niet op tijdelijke of definitieve basis: Amadou Diawara, Majeed Ashimeru, Kristian Arnstad, Justin Lonwijk, Alexis Flips en Benito Raman.

Amadou Diawara

Hoewel Brian Riemer hem nog niet volledig heeft afgeschreven, lijkt het erop dat de 26-jarige Guineeër zowel financieel als sportief geen toekomst meer heeft bij Anderlecht.

Met een lopend contract tot het einde van het volgende seizoen zal Jesper Fredberg er ongetwijfeld een erezaak van maken om Diawara te lozen tijdens de aankomende wintermercato.

Deze keer lijkt Fredberg een goede kans te hebben om te slagen in deze aartsmoeilijke opdracht, aangezien Diawara zelf nu ook bereid is om Anderlecht te verlaten in januari. De 32-voudige international ambieert meer speeltijd, en er zou interesse zijn van clubs als Olympique Lyon, Lecce, en vooral Trabzonspor.

Diawara mocht eigenlijk al vroeg in het tussenseizoen vertrekken uit Brussel, maar toen was er weinig beweging op de transfermarkt rond de Guineeër.

Het niet kunnen verkopen van Diawara was trouwens ook de reden waarom Jesper Fredberg zichzelf geen 10 op 10 gaf op zijn rapport over de afgelopen zomermercato, waarin hij hoopte afscheid te kunnen nemen van Diawara (en ook Benito Raman). 

Majeed Ashimeru

Brian Riemer was opgelucht dat Majeed Ashimeru in het afgelopen tussenseizoen bij de club bleef, want als het van de coach afhing, dan ging zijn sterkhouder nergens naartoe. Volgens La Dernière Heure heeft Riemer hem zelfs meermaals verzocht om bij Anderlecht te blijven, omdat hij in de Ghanees een sleutelfiguur zag.

Aan de andere kant hinkte het clubbestuur dan weer op twee gedachten. Ze erkenden het belang van de middenvelder, maar waren ook gevoelig voor een eventuele mooie transfersom.

Een transfer was in de vorige zomer echter niet lang aan de orde voor Anderlecht en Ashimeru. Eind juli liep de middenvelder immers een vervelende spierblessure op, wat de kans op een transfer bemoeilijkte.

Tijdens zijn herstelperiode heeft Anderlecht echter serieuze versterkingen binnengehaald op het centrale middenveld, met onder andere Thomas Delaney, Mats Rits en Justin Lonwijk, terwijl Théo Leoni en Mario Stroeykens zich ook als basisspelers hebben geprofileerd dit seizoen.

“Wat er nu staat, is gewoon beter”, schreef Het Nieuwsblad. “In september wisten we dat we één of twee spelers te veel hadden in die sector. Er zijn dus inderdaad wat veel spelers op het middenveld”, zei Riemer enkele weken geleden.

“In januari moeten we keuzes maken. Dat kan inzake een uitleenbeurt zijn, of via een definitieve transfer”, aldus Riemer.

Kristian Arnstad

Na de dramatische seizoensopener tegen Union SG (2-0 verlies) stond Anderlecht open voor het verkopen of het verhuren van Kristian Arnstad, mochten er acceptabele aanbiedingen binnenkomen voor de 20-jarige Noor.

La Dernière Heure meldde toen zelfs dat er dringend een oplossing moest worden gevonden voor de problematische situatie van Arnstad bij Anderlecht, want de box-to-box middenvelder lijkt te stagneren bij Anderlecht.

Vorige zomer was er Belgische belangstelling van KV Kortrijk, onder impuls van Vincent Kompany en Burnley FC, maar dit had voor Arnstad een aanzienlijke stap achteruit betekend in zijn carrière, zeker gezien zijn status als ‘een van de grootste talenten uit Scandinavië’(dixit Frank Arnesen destijds).

En zijn persoonlijke ambitie om “de beste ter wereld te worden”.

Justin Lonwijk

Justin Lonwijk was de eerste versterking voor het centrale middenveld van Anderlecht dit seizoen, maar hij zal in januari wellicht vertrekken uit het Lotto Park.

Le Soir meldt dat Lonwijk al een tijdje meetraint bij de U23 en definitief naar de B-kern is verwezen. Het is nu al duidelijk dat Anderlecht de aankoopoptie van 2,5 miljoen euro niet zal lichten, en voor de carrière van Lonwijk zou het wellicht beter zijn om zich te richten op zijn persoonlijke situatie.

Er is sprake om zijn uitleenbeurt vroegtijdig te beëindigen en Brondy zou alvast bereid zijn om het huurcontract over te nemen.

Dinamo Kiev lijkt zich niet te verzetten tegen het beëindigen van het huurcontract van Lonwijk bij Anderlecht. Dit lijkt logisch gezien het feit dat de 23-jarige absoluut niet in de plannen van Brian Riemer voorkomt en zijn marktwaarde al maanden stevig afneemt. 

Alexis Flips

Anderlecht beschouwde de creatieve aanvaller als een belangrijke aankoop, een prominente figuur en de missing link in het paars-witte project. Volgens La Dernière Heure zette Fredberg daarom alles op alles om Alexis Flips naar Anderlecht te halen van Stade Reims, waar hij vorig seizoen een van de meest creatieve spelers was in de Ligue 1.

Fredberg en Brian Riemer waren zelfs bereid om Flips een sleutelrol te geven als nummer tien achter Kasper Dolberg, waarbij de Fransman de sleutels van het elftal zou krijgen. Door de grote concurrentie in de ploeg verdween Flips echter geruisloos naar de achtergrond bij Anderlecht.

“Hoeveel spijt zou Alexis Flips hebben van zijn transfer naar Anderlecht?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. Het Nieuwsblad stelde de vraag of Stade Reims dan wel een zaakje deed door hem vorige zomer voor 3,5 miljoen euro te verkopen. “Toch even denken aan een uitleenbeurt?”

Volgens SudPresse blijft Jesper Fredberg echter geloven dat de Fransman uiteindelijk zijn draai zal vinden bij Anderlecht. De sportieve baas is ervan overtuigd dat zijn investering op termijn vruchten zal afwerpen en dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer hij zich zal laten gelden.

Benito Raman

Hij komt de voorbije weken steeds vaker in actie bij Anderlecht, maar Benito Raman moet niet rekenen op een volledige rehabilitatie bij de club. Raman is een grootverdiener bij de Brusselse club en zijn contract loopt eind dit seizoen af.

“Ik zal Anderlecht verlaten”, zei de aanvaller onlangs aan WAZ. “Na drie jaar loopt mijn contract in de zomer af.”

Marc Degryse stelt dat veel ploegen in België een spits zoals Raman kunnen gebruiken, en de analist raadt Anderlecht aan om hem in januari al te verlaten. “Hij weegt toch te licht voor een basisplaats. Daar moeten we eerlijk in zijn. Maar bij andere eersteklassers kan hij voor een grote meerwaarde zorgen”, aldus Degryse in de podcast ‘Vier-nul’.

Brian Riemer heeft eerder in het seizoen al duidelijk gemaakt dat Raman niet past binnen zijn tactische plan en systeem. De coach geeft de voorkeur aan spelers die gedurende de volledige wedstrijd alles kunnen geven, terwijl Riemer heeft aangegeven dat Raman niet in staat is om 90 minuten te spelen.

POLL: Wie moet Anderlecht zeker verlaten in januari?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

33
33
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

43
43
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

200
200
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

201
201
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

64
64
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op

In de Duitse Bundesliga is Bayer Leverkusen al een tweetal weken zeker van de titel. Maar er woedt ...

91
91
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

84
84
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

879
879
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor J&uuml;rgen Klopp als hoofdcoach van ...

176
176
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

143
143
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

45
45
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

225
225
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

365
365
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

540
540
<strong>Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck</strong>
Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De offici&euml;le aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het ...

568
568