‘Gefrustreerde Hazard boos door onrespectvolle behandeling’

‘Gefrustreerde Hazard boos door onrespectvolle behandeling’

Thorgan Hazard vindt geleidelijk aan zijn beste vorm terug bij Anderlecht, waar hij samen met Anders Dreyer en Kasper Dolberg een van de beste aanvallende trio’s op de Belgische velden vormt.

Ondanks zijn indrukwekkende prestaties bij Anderlecht lijkt bondscoach Domenico Tedesco, vanwege de hevige concurrentie op zijn positie, niet volledig overtuigd om Hazard terug te roepen naar de Rode Duivels. Alexandre Teklak suggereert in La Dernière Heure dat deze behandeling van de bondscoach boosheid en frustratie oproept bij Hazard.

Thorgan Hazard: het bedrijfsrisico van Anderlecht

Met nauwelijks speelminuten werd er direct rendement verwacht van Thorgan Hazard bij Anderlecht. De 47-voudige Rode Duivel had natuurlijk zelf ook de wens om direct zijn stempel te drukken in het Lotto Park.

“Ik hoop hier te kunnen doen wat Toby Alderweireld bij Antwerp deed”, liet hij namelijk optekenen tijdens zijn eerste interview als speler van Anderlecht. Ditzelfde scenario deed zich eerder voor in januari bij PSV Eindhoven, waar hij eveneens werd beschouwd als een buitenkansje uit het hogere segment op de transfermarkt.

In Eindhoven slaagde hij er uiteindelijk niet in om een hoog rendement te bieden omdat hij geplaagd werd door verschillende blessures. Dit is een onvermijdelijk bedrijfsrisico dat vaak gepaard gaat met dergelijke buitenkansjes.

Het cruciale verschil bij Anderlecht is dat Jesper Fredberg hem definitief aantrok, met het oog op een langdurige samenwerking. Hazard zette zijn handtekening onder een contract van drie seizoenen, met een optie voor nog een extra jaar.

Hierdoor krijgt hij veel meer tijd en ruimte om te presteren bij Anderlecht in vergelijking met zijn uitleenperiode van zes maanden bij PSV Eindhoven.

Sporting betaalde bovendien een bedrag van 4 miljoen euro aan Borussia Dortmund om Hazard aan te trekken, maar de 30-jarige speler deed ook een aanzienlijke financiële inspanning om naar Brussel te komen.

In Duitsland verdiende de Rode Duivel bruto zes miljoen euro, terwijl hij bij Anderlecht ten minste de helft van dat bedrag zou opstrijken. Het Nieuwsblad spreekt van een bruto jaarsalaris van minder dan twee miljoen euro, zonder bonussen en jaarlijks tekengeld.

Het Laatste Nieuws houdt het op bijna drie miljoen euro bruto per jaar. “Voor het geld heb ik nooit gevoetbald. Ja, ik had in mijn carrière steeds grotere contracten – behalve nu bij Anderlecht – maar daar draait niet alles om”, zei Hazard in De Standaard.

Dreyer, Dolberg en Hazard doen tegenstrevers huiveren

Het zou meerdere weken duren voordat Thorgan Hazard zijn beste vorm zou terugvinden bij Anderlecht. Gelukkig heeft hij het voordeel van het ontbreken van Europees voetbal, waardoor hij tijdens de week veel tijd heeft om zich voor te bereiden op de wedstrijden in het weekend.

Het gebrek aan een snelle opeenvolging van wedstrijden zal hem ook beschermen tegen overbelasting en fysieke ongemakken, en hem de kans geven om beter te recupereren. Dit is niet te onderschatten, aangezien Hazard vorig seizoen niet in topvorm kon presteren bij PSV Eindhoven, mede door een druk speelschema.

In zijn eerste wedstrijden voor Anderlecht was het duidelijk dat Hazard nog wedstrijdritme miste en dat hij nog niet in topvorm verkeerde om het verschil te kunnen maken. Het goede nieuws voor Anderlecht was dat er nog rek zit op het spel van Hazard.

Om zijn beste niveau te halen moet hij zijn spel de volle negentig minuten kunnen volhouden, iets wat hem stilaan begint te lukken. “De laatste seizoenen heeft Thorgan Hazard niet zo vaak negentig minuten gespeeld”, zei Brian Riemer.

“Dus daarin moet hij groeien, dat doe je niet van vandaag op morgen. Wedstrijdritme is cruciaal voor hem, maar week na week zie ik in alle facetten van zijn spel verbetering.” Hazard komt stilaan onder stoom, zijn passes in één tijd zijn zuiver en hij spot alsmaar sneller zijn vrije ploegmaats.

Hij groeit week na week en hij maakt de ploeg beter. Hij vindt altijd de juiste speler en de wisselwerking met linksback Ludwig Augustinsson verloopt ook steeds beter, net zoals de connectie met Anders Dreyer en Kasper Dolberg.

“Loopt er op dit moment een gevaarlijker aanvalstrio rond op de Belgische velden dan dat van Anderlecht?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. “Anders Dreyer, Kasper Dolberg en Thorgan Hazard vormen een paars-witte drietand waar supporters van smullen en tegenstrevers van huiveren.”

Hazard leidt de dans van de Anderlecht-aanval

Thorgan Hazard krijgt Anderlecht weer aan het swingen, en de opmars van paars-wit ging hand in hand met de stijgende vormcurve van de 30-jarige. Hazard is balvast, lokt overtredingen uit en hij bepaalt het tempo. Hij is de regisseur van de ploeg.

“Hij is zo clever”, zei Brian Riemer over Thorgan Hazard. “Een van zijn grootste kwaliteiten is wéten waar de ruimtes zich bevinden op het veld, meestal voor de rest het gezien heeft. Zijn intelligentie maakt van hem een absolute topspeler.”

Hazard krijgt een vrije rol onder Riemer, waarbij hij vrijheid krijgt om te improviseren, en voor verwarring en chaos zorgt bij de tegenstander door niet enkel links, maar ook centraal of rechts op te duiken. “Ik word hier uitgespeeld op mijn beste positie”, zei Hazard zelf over zijn rol bij Anderlecht.

“Bij Dortmund moest ik zowat overal depanneren als er een probleem was. Wat het niet eenvoudig maakte. Hier start ik als linksbuiten, maar heb ik veel vrijheid om rond te zwerven. Daar hou ik van, zo voetbalde ik ook bij Zulte Waregem en bij Borussia Mönchengladbach.”

“Als vrijbuiter, vertrekkend vanop links, tilt hij Anderlecht naar een hoger niveau”, stelde Het Laatste Nieuws. “Etaleert ie waarom hij tien jaar terug al mocht pronken met de Gouden Schoen.”

Het Nieuwsblad deelde dezelfde mening. De krant stelt dat Anderlecht met Hazard de grootste topper heeft binnengehaald. “In de Jupiler Pro League begint Thorgan er steeds meer bovenuit te steken. Van links naar rechts, van voren naar achter: zo leidt hij de dans van de Anderlecht-aanval.”

Hazard zal Tedesco dwingen om van gedachten te veranderen

Thorgan Hazard is de drijvende kracht achter Anderlecht, en hij heeft met zijn indrukwekkende prestaties de ploeg naar een hoog niveau getild. Aan de bal is hij zeer sterk, maar ook zonder bal vervult hij nauwgezet zijn taken.

“Thorgan Hazard is een speler met uitzonderlijk individuele capaciteiten, maar tegelijkertijd een fantastische teamspeler”, zei Brian Riemer. Het Laatste Nieuws stelt dat de werkethiek van Hazard zelfs de wensdroom van menig coaches is.

Francky Dury, die eerder met Hazard samenwerkte bij Zulte Waregem, is ervan overtuigd dat zijn poulain binnenkort weer het Rode Duivels-shirt zal dragen.

Domenico Tedesco lijkt echter nog niet overtuigd. Tijdens de persconferentie voor de laatste interlandperiode tegen Servië en Azerbeidzjan, gaf Tedesco duidelijk aan waarom Hazard niet was opgenomen in zijn selectie.

“We hebben Carrasco, Doku, Lukebakio, Bakayoko, en dan zijn er nog Trésor en Balikwisha die ook goed presteren bij hun club”, aldus de bondscoach. Desondanks gelooft Alexandre Teklak, in La Dernière Heure, dat als Hazard zijn huidige niveau aanhoudt, Tedesco niet om hem heen kan.

“Als Hazard blijft presteren en dit niveau behoudt, kan de bondscoach hem niet eeuwig negeren”, stelde Alexandre Teklak in de Franstalige krant. “Hij (Tedesco, red.) zal gedwongen worden van gedachten te veranderen. Thorgan wilde terugkeren naar België om zich te laten zien, en dat doet hij uitstekend.”

“Toen Tedesco vragen van journalisten over hem moest beantwoorden, vroeg hij wie hij moest opofferen, verwijzend naar de concurrentie. Ik vraag me af in hoeverre het antwoord Hazard heeft geraakt”, aldus Teklak.

“Ik zeg niet dat Tedesco ongelijk had, maar als speler wil je niet op die manier behandeld worden.” De analist stelde zelfs wat boosheid en frustratie vast bij Hazard in de laatste wedstrijd tegen AA Gent.

“Hij was een stapje hoger in zijn betrokkenheid. Hij heeft op de juiste manier gereageerd. Het antwoord van Tedesco heeft hem waarschijnlijk gemotiveerd.”

POLL: Wordt Hazard de beste speler van de Jupiler Pro League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op

In de Duitse Bundesliga is Bayer Leverkusen al een tweetal weken zeker van de titel. Maar er woedt ...

15
15
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

30
30
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

408
408
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor Jürgen Klopp als hoofdcoach van ...

138
138
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

91
91
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

40
40
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

151
151
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

296
296
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

415
415
<strong>Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck</strong>
Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De offici&euml;le aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het ...

488
488
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak

Manchester City maakt een goede kans om zich wederom tot Engels kampioen te kronen. Indien de ...

308
308
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"

De nacompetities in de Jupiler Pro League draaien momenteel op volle toeren, zo ook de Relegation ...

117
117
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"

Zondag begint de terugronde van de Champions' Play-Offs en binnen de titelstrijd is nog lang geen ...

395
395
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

100
100
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

188
188