‘Doelpuntenmachine Ligue 1 op geweldige Club Brugge-shortlist’

‘Doelpuntenmachine Ligue 1 op geweldige Club Brugge-shortlist’

Club Brugge staat voor een uitdaging in het vinden van een nieuwe doelpuntenmaker, zo blijkt uit voorbije wedstrijden waarin veel kansen onbenut bleven. De huidige spitsen, Ferran Jutglà en Igor Thiago, presteren onder de verwachtingen en daarom start Club Brugge de zoektocht naar een echte goalgetter.

In de zomermercato stonden reeds verschillende spitsen op de indrukwekkende shortlist, waaronder Akor Adams, momenteel vice-topschutter in de Ligue 1, Zan Vipotnik, Damian Pizarro, Norman Bassette en Semih Kiliçsoy, maar velen daarvan hebben vorige zomer al een transfer gemaakt.

“Jutglà en Thiago behoren niet de topspitsen van de Jupiler Pro League

Club Brugge creëerde bijna drie expected goals in de wedstrijd tegen Cercle Brugge, maar stuitte op een uitstekende doelman Warleson, die met talloze reddingen tot de Man van de Match werd gekroond. “Je krijgt kans na kans en je denkt: de volgende, die gaat er wel in”, zei Bjorn Meijer na afloop.

“Maar dan gebeurt dat niet. De keeper speelde een lekkere wedstrijd en wij waren net niet precies genoeg. Iedereen heeft gezien dat we altijd verdienden om te winnen.” Philip Zinckernagel omschreef de vele onbenutte kansen van club Brugge als crazy. “Warleson speelt de match van zijn leven.”

Hoewel Warleson een indrukwekkende prestatie neerzette, moet ook worden opgemerkt dat de aanvallers van Club Brugge, en in het bijzonder Ferran Jutgla, tal van grote doelkansen onbenut lieten.

Club Brugge heeft zijn kans verkeken: geweldige shortlist in de vuilbak

Het Laatste Nieuws merkt op dat de spitsen van Club Brugge niet te vergelijken zijn met die van andere Belgische topclubs. “Jutglà en Thiago behoren niet de topspitsen van onze Jupiler Pro League. Daarvoor schort er te veel aan hun talentenpakket”, stelt de krant.

Sinds de zomer van 2019 heeft Club Brugge verschillende centrumspitsen uitgeprobeerd, maar weinigen daarvan bleken een groot succes.

Club Brugge investeerde afgelopen zomer een grote transfersom van ongeveer acht miljoen euro om Igor Thiago van Ludogorets naar de club te halen, maar ondanks deze investering blijkt de 22-jarige Braziliaanse aanvaller verre van een afgewerkt product te zijn.

Ronny Deila heeft eerder dit seizoen er al op gewezen dat er dingen beter kunnen bij Thiago. “Maar hij zat vorig jaar in Bulgarije – daar is het niveau low. Als je een aanvaller wil die er staat vanaf dag één, moet je meer besteden dan wij aan Thiago.”

Tijdens de vorige zomermercato had Club Brugge meerdere interessante targets op de verlanglijst, maar inmiddels lijkt Vincent Mannaert zijn kans te hebben verspeeld, mocht hij overwegen om een van deze spitsen alsnog naar West-Vlaanderen te halen.

Akor Adams: vice-topschutter van de Ligue 1

De Nigeriaanse spits zette vorig seizoen de Noorse competitie op zijn kop bij Lillestrom, en Simon Mesfin, de sportief directeur van de club, verklaarde toen dat ze hem alleen voor “veel geld” zouden laten gaan. Yaw Amankwah, voetbalexpert bij TV 2, geloofde dat Adams weleens een aanzienlijke waarde van bijna 8 miljoen euro kon hebben.

Geir Bakke, de toenmalige coach van Akor Adams bij Lillestrom, was volledig overtuigd van de kwaliteiten van zijn spits en hij beschouwde hem als een juweel. Bakke omschreef Adams als een ‘tank’ vanwege zijn sterke lichaamsbouw en uitstekende mentaliteit.

“Gedurende 90 minuten zal hij altijd een lastige tegenstander zijn om tegen te spelen.” In augustus maakte Adams de overstap naar Montpellier voor een bedrag van 4,5 miljoen euro, waar hij momenteel de vice-topschutter is in de Ligue 1, net achter Kylian Mbappe van Paris Saint-Germain.

Zan Vipotnik: doelpuntenkanon zwijgt bij Bordeaux

Club Brugge toonde in het voorjaar interesse in Zan Vipotnik, het toenmalig doelpuntenkanon van NK Maribor. Vipotnik heeft vorig seizoen indruk gemaakt door maar liefst 23 doelpunten te scoren in 34 wedstrijden in Slovenië.

Met een gemiddelde van bijna één doelpunt per twee wedstrijden heeft Vipotnik bewezen een uiterst productieve spits te zijn voor de Sloveense topclub. Hij werd zelfs vergeleken met topspitsen zoals Erling Haaland van Manchester City en Jamie Vardy van Leicester City, die bekend staan om hun scoringsdrift en doelpuntenproductie.

Vipotnik bevond zich in zijn laatste contractjaar bij NK Maribor, waardoor hij een gewild doelwit was op de transfermarkt. De concurrentie was intens voor Club Brugge, met interesse van clubs uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, Schotland, Kroatië, Servië en de Verenigde Staten.

Vipotnik ging in juli voor 2,7 miljoen euro naar Girondins Bordeaux, waar hij schippert tussen de bank en de basis, en moeilijk de weg naar het doel vindt.

Damian Pizarro: stond ook bij Anderlecht en Union op de verlanglijst

Enkele maanden geleden was het allerminst zeker of Club Brugge of Ferran Jutglà tijdens de zomermercato in West-Vlaanderen zou kunnen behouden, aangezien verschillende bronnen suggereerden dat een vertrek van de 24-jarige speler lang niet was uitgesloten.

Daarom toonde de club interesse in Damian Pizarro, de 18-jarige spits van de Chileense topclub Colo Colo. De tienerster wordt omschreven als een provocerende spits, en José Danie Morón, sportdirecteur van Colo Colo, zegt dat hij niet weet waar het plafond van zijn goudhaantje ligt. “Hij wordt een oncontroleerbare spits."

Verschillende clubs, waaronder Anderlecht, Union, SG, Borussia Mönchengladbach, Benfica, Udinese en Wolverhampton, werden eerder deze zomer genoemd als geïnteresseerde partijen. Uiteindelijk bleef Pizarro bij Colo Colo dit seizoen en was hij alweer tien keer beslissend (zes doelpunten en vier assists) in achttien competitiewedstrijden.

Semih Kiliçsoy: de toekomst van Besiktas

Besiktas beschouwt de 18-jarige spits als de toekomst van de club, waardoor een transfer vorige zomer niet waarschijnlijk leek. “Tenzij er een astronomisch bod komt, wil Besiktas niet meewerken aan een vertrek”, schreef de krant Fanatik toen.

Semih Kiliçsoy is een dynamische en veelzijdige aanvaller, die verschillende posities kan bekleden als spits, aanvallende middenvelder of zelfs als flankaanvaller. De Turkse jeugdinternational is tweevoetig en hij wordt geprezen als een van de grootste talenten die Besiktas ooit heeft voortgebracht.

Volgens Mehmet Ekşi, hoofd jeugdopleiding van de Turkse topclub, vertoont Kiliçsoy gelijkenissen qua speelstijl met de inmiddels overleden Duitse voetballegende Gerd Müller. Müller was destijds een ware doelpuntenmachine, onder meer bij de Duitse nationale ploeg en bij Bayern München.

Ondanks de interesse van Club Brugge, KRC Genk en Ajax, bleef Kiliçsoy bij Besiktas. Het is al een tijdje geleden dat er een eigen opgeleide spits doorbrak bij Besiktas.

Norman Bassette: KV Mechelen boven Club Brugge

In het dossier van Norman Bassette liepen er concrete onderhandelingen tussen Club Brugge en Caen, waarbij de toenmalige coach van de Franse club Jean-Marc Furlan eerder aangaf dat er een “aanzienlijk aanbod werd ontvangen van Club Brugge.”

Ook promovendus RWDM toonde interesse in de Belgische jeugdinternational, terwijl zijn ex-club Sporting Charleroi eveneens al had geïnformeerd omtrent een mogelijke terugkeer naar het Zwarte Land.

Bassette koos vorige zomer evenwel voor een uitleenbeurt aan KV Mechelen, dat ook een aankoopoptie heeft opgenomen in de eenjarige huurdeal. De 18-jarige spits wilde na 3 jaar in Frankrijk dolgraag terugkeren naar België.

“Er waren meerdere aanbiedingen. Ik kon bijvoorbeeld naar Club Brugge, maar ik vond KV Mechelen een betere keuze. Niet dat ik de concurrentie op mijn positie in Brugge vreesde, want dat hoort erbij in het profvoetbal”, zei Bassette in Gazet van Antwerpen.

“Het klopt dat ik daar misschien minder speelminuten zou gekregen hebben, maar daaraan heb ik zelfs niet gedacht. Ik werd vooral aangetrokken door het project in Mechelen. De club bood me de perfecte opportuniteit om terug te keren naar België. Ik heb niet getwijfeld.”

POLL: Welke spits had Club Brugge vorige zomer moeten halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

123
123
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

62
62
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

100
100
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

270
270
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

259
259
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL
Gent nog niet thuis: KV Mechelen pakt levenslijn tegen OHL

In de Europe Play-Offs is de eindzege van AA Gent dan toch nog geen zekerheid. KV Mechelen pakte ...

78
78
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op
Weergaloze Openda rolt Borussia Dortmund eigenhandig op

In de Duitse Bundesliga is Bayer Leverkusen al een tweetal weken zeker van de titel. Maar er woedt ...

103
103
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"
Alderweireld: "Zo kunnen we er fantastisch seizoen van maken"

Antwerp FC wil op 9 mei beslag leggen op zijn tweede bekerwinst op evenveel seizoenen tijd. Maar dan ...

97
97
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

992
992
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor J&uuml;rgen Klopp als hoofdcoach van ...

191
191
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

156
156
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

48
48
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

258
258
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

400
400
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

593
593