Luis Vazquez kan in illuster rijtje komen bij RSC Anderlecht

Luis Vazquez kan in illuster rijtje komen bij RSC Anderlecht

Jesper Fredberg heeft RSC Anderlecht deze mercato een Deense (Kasper Dolberg) en een Argentijnse (Luis Vazquez) opgeleverd. Het Dynamish Dynamite was in het verleden een succes, maar ook de Argentijnse spelers waren vaak geliefd in het Park. Een overzicht.

Extra 'grinta' voor Anderlecht

Met Luis Vazquez, die vandaag zijn debuut kan maken tegen Antwerp, haalde Anderlecht een Argentijnse spits voor 5 miljoen euro in huis. Met hem haalt Anderlecht extra ‘grinta' naar de club en een profiel die ze nodig hadden na het vertrek van Islam Slimani: kopbalsterk, balvast en iemand die fysieke power in de strijd kan gooien. Ze hopen dat Vazquez kan brengen wat in het verleden fysiek sterke spitsen als Koller, Mbokani, Mitrovic en… Frutos konden bij brengen.



Herman Van Holsbeeck zorgde ervoor dat Anderlecht midden jaren 2000 de Argentijnse tango danste. Hij haalde Nicolas Frutos voor 2,5 miljoen euro naar Brussel, maar aanvankelijk was er weinig passie. Frutos overtuigde niet in zijn eerste match op een bevroren veld op Beerschot. Toch was de transfer nadien een schot in de roos. Frutos groeide uit tot een doelpuntenmachine en een echte leider op en naast het veld. Met 52 goals en 15 assists in 96 duels was hij een garantie op goals, alleen werkte het lichaam tegen waardoor hij al op 28-jarige leeftijd moest stoppen. Frutos is na een aantal passages bij Anderlecht (als coach) momenteel sportief directeur bij La Louvière.

WK-finale

Enkele maanden later haalde Van Holsbeeck twee absolute parels vanuit Argentinië: Lucas Biglia (4 miljoen euro) en Nicolas Pareja (2,5 miljoen euro). Biglia groeide uit tot één van de allerbeste middenvelders van de afgelopen 25 jaar die in Anderlecht heeft rondgelopen. Technisch uitmuntend, een uitstekend positiespel en iemand die een leider was op het veld. Biglia viel nooit door de mand, ook niet in Europa. Hij speelde maar liefst 304 matchen voor de Brusselaars. ‘El Principito’, door bepaalde media in zijn periode onterecht niet naar waarde geschat wegens te weinig goals, speelde nadien nog een mooie carrière bij elkaar met een WK-finale als basispion van Argentinië (58 interlands) en passages bij Lazio en AC Milan. Op zijn 37ste heeft hij nu geen club.



Pareja kwam als opvolger van Vincent Kompany en toonde zich meteen. Kopbalsterk, hard in de duels, maar ook uitvoetballend zeker niet onaardig. De centrale verdediger versierde al na één jaar een transfer naar Espanyol Barcelona, dat 5 miljoen euro betaalde. Kende nog een mooie carrière bij Spartak Moskou, Sevilla en Atlas. Was 1 keer Argentijns international en hing op zijn 36ste, drie jaar geleden, zijn schoenen aan de haak.

Van Holsbeeck haalde in die periode met Matias Suarez misschien wel de sierlijkste voetballer van de afgelopen 25 jaar bij Anderlecht in huis. Na een moeilijke aanpassing kwam hij helemaal tot ontbolstering. Suarez was technisch veruit de beste speler in België. Dribbelen, scorend vermogen, snelheid… Suarez had het allemaal. In zijn absolute topperiode was hij werkelijk onhoudbaar en de Europese top lonkte. Suarez kreeg nadien echter te maken met twee zeer zware knieblessures. Daardoor bleef de Europese (sub)top achterwege. Hij vertrok na 241 duels, met daarin 68 goals en 59 assists, terug naar Belgrano. Via daar trok hij naar River Plate, waar hij weer helemaal tot ontbolstering kwam en zelfs zes keer Argentijns international werd. Op zijn 35ste is hij nog steeds actief bij River Plate.

Tegenvallers

Dit waren de absolute voltreffers inzake Argentijnse spelers, maar er waren ook tegenvallers. Cristian Leiva moest de nieuwe baas worden op het middenveld, maar hij viel door de mand. Hij kende nadien wel nog een degelijke periode bij Sporting Charleroi. Hij speelde nadien nog voor Olimpia, Godoy Cruz, San Lorenzo en tal van andere Argentijnse clubs. Zijn balans bij Anderlecht: 8 matchen en 344 minuten. Werkte de afgelopen jaren als trainer bij de Chileense bond.

Hernan Losada was een smaakmaker bij Beerschot, waar hij domweg werd vergeleken met de legendarische Juan Lozano. In Brussel was hij nooit opgewassen tegen een beresterke Mbark Boussoufa. Losada kwijnde weg en bleef steken op 25 duels met 2 goals en 2 assists voor Anderlecht. Bleef altijd een speler voor net onder de top en kwam nog uit voor sc Heerenveen, Lierse en Beerschot. Is vandaag trainer van Montréal Impact. Kent iemand Pier Barrios nog? Een Argentijns talent, toen hij op zijn 20ste naar Neerpede afzakte. Hij woog veel te licht. Bleef vijf maanden in Brussel en werd dan terug uitgeleend. Speelde geen minuut voor RSCA en speelde de afgelopen jaren voor Belgrano, Gimnasia, Ferro, Tucuman, San Martin, Quilmes en op zijn 33ste speelt hij nu voor Godoy Cruz.

Anderlecht hoopte in die periode met Pablo Chavarria een ‘nieuwe Suarez’ op de kop te hebben getikt, maar hij bleek véél minder verfijnd te zijn. Een werker met veel diepgang en snelheid. Kwam niet verder dan 7 duels (2 goals en 1 assist) voor Anderlecht. Kende wel nog goede jaren bij KV Kortrijk. Na passages bij Stade Reims, RC Lens, Real Mallorca en Malaga tekende hij onlangs op zijn 35ste terug bij ex-club Belgrano.

De voorlaatste Argentijn was Lisando Magallan. Anderlecht huurde hem van Ajax. Hij was een old school centrale verdediger. Defensief goed, maar uitvoetballend was hij matig onderlegd. Toch vormde hij een complementair duo met Wesley Hoedt en Magallan stelde zeker niet teleur. Hij was een degelijke kracht, maar ook niet meer dan dat. Hij speelt nu voor het Mexicaanse Pumas, dat hem wegplukte bij Elche.

CR

POLL: Gaat Vazquez een succes worden bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

57
57
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"

KAS Eupen ging vrijdagavond op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Sporting Charleroi. Terwijl de ...

4
4
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'

Wat wordt de volgende club van Jonathan David? De Canadese spits schiet ze er vlot in bij Lille en ...

12
12
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'

Bayern München moest de Duitse titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen laten. Der Rekordmeister ...

31
31
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"

Sporting Charleroi mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Carolo's ...

44
44
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst

RWDM staat zaterdag voor een zeer belangrijk duel tegen KV Kortrijk. Met een zege kunnen de ...

32
32
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

47
47
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

312
312
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

197
197
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

79
79
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

131
131
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

170
170
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

524
524
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"
Gewaagde titelvoorspelling: "Zij zijn de grootste favoriet"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en de titelstrijd blijft bijzonder spannend. De ...

633
633
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet
Witte rook op Anfield: Liverpool heeft nieuwe trainer beet

Liverpool FC maakt zich op voor een nieuw hoofdstuk binnen zijn clubgeschiedenis. Zo wordt na dit ...

112
112