Marc Overmars stort zich op Spaanse toptransfer

Marc Overmars stort zich op Spaanse toptransfer

Antwerp blijft voortdurend zijn doelstellingen en ambities verleggen, en de club beschikt over enorme mogelijkheden. Een belangrijke figuur achter het huidige succes is voorzitter Paul Gheysens, terwijl Marc Overmars en Mark van Bommel de club sportief en financieel gestaag laten groeien. De technisch directeur streeft ernaar om de club financieel onafhankelijker te maken en minder afhankelijk te zijn van de financiële steun van Gheysens. Met de recente verkoop van Willian Pacho aan Eintracht Frankfurt voor een bedrag van 11 miljoen euro heeft Overmars al een belangrijke transferslag gerealiseerd. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd vooraleer Jean Butez ook een toptransfer zal maken.

Te duur voor Club Brugge

Jean Butez heeft zich de afgelopen zes jaar consistent bewezen als een van de beste doelmannen in België. In 2017 maakte hij de overstap van Lille OSC, waar hij als te klein en niet fanatiek genoeg werd beschouwd, naar Moeskroen. Bij Les Hurlus stond Butez meteen onder grote druk, aangezien de club te maken had met sportieve en financiële problemen. Ondanks deze uitdagingen ontwikkelde de Fransman zich al snel tot een betrouwbare en constante doelman. Na drie seizoenen in Henegouwen genoot Butez al interesse van zowel binnen- als buitenlandse clubs, waarbij Club Brugge hem graag wilde aantrekken als hun nieuwe nummer één. Moeskroen vroeg een te hoge transfersom van zes miljoen euro, waardoor Club Brugge uiteindelijk besloot door te schakelen en koos voor Simon Mignolet.


De echte muur van de Pro League

In het seizoen 2020/21 werd de langverwachte toptransfer voor Jean Butez werkelijkheid. Ivan Leko, de coach van Antwerp FC, erkende het potentieel van de getalenteerde doelman en bracht hem naar de Bosuil. Eenmaal bij Antwerp was Butez direct een vaste waarde en zelden werd er aan zijn positie getwijfeld. Alleen in zijn eerste seizoen kwam hij af en toe op de bank terecht als gevolg van een bizarre concurrentiestrijd met Alireza Beiranvand, waarbij financiële en relationele factoren een rol speelden. Sindsdien heeft Butez zich onmisbaar gemaakt in het doel van Antwerp en heeft hij zich ontwikkeld tot een completere, meer ervaren en simpelweg betere doelman. Op 27-jarige leeftijd bevindt hij zich nu op het hoogtepunt van zijn carrière en wordt hij zelfs door verschillende media en analisten beschouwd als de beste doelman in de Belgische competitie. Zo noemde Knack hem bijvoorbeeld “De echte muur van de Pro League”.

Safe hands en koning van de clean sheet

Jean Butez is een complete doelman die uitblinkt op verschillende vlakken. Hij is sterk op de lijn en op hoge ballen, hij is uitstekend in één tegen één situaties, en hij beschikt tevens over goede voeten. Butez heeft ‘safe hands’ en hij pakt uit met goede reflexen. Hij ontwikkelt zich stilaan ook op tot een penaltyspecialist, een onderdeel waar hij intensief op werkt met doelmannentrainer Brian Vandenbussche. Naast zijn technische vaardigheden straalt de Franse doelman ook zelfvertrouwen en kalmte uit op het veld, wat een contrast vormt met voormalig publiekslieveling Sinan Bolat. “Butez boezemt de tegenpartij al angst in voor de match begonnen is”, schreef Knack eerder lovende woorden over de goalie van Antwerp FC. Jean Butez lijkt dit seizoen bijna onverslaanbaar omdat hij in de Belgische competitie maar liefst 20 clean sheets telt.

Eiji Kawashima hield bij Standard eveneens al 20 keer de nul in één seizoen (2013-2014), wat tot op vandaag nog steeds het record is sinds de invoering van de play-offs. Jean Trappeniers (1974-75, Antwerp FC) en Michel Preud’homme (1988-1989, KV Mechelen) hielden 21 keer hun netten schoon in één seizoen. Jean Butez is dus goed op koers om beide records te breken.

In vergelijking met voorgaande seizoenen wordt Jean Butez minder aan het werk gezet, aangezien Antwerp onder leiding van Mark van Bommel veel dominanter speelt. Bovendien wordt Butez beschermd door een ijzeren verdediging, met een sterk centraal duo Willian Pacho-Toby Alderweireld. Maar dat brengt ook grote uitdagingen met zich mee voor de doelman. Butez moet nu het spel meer inschatten en zich zonder bal goed positioneren. Hij moet alert zijn en zijn concentratie op peil houden, zelfs wanneer hij tijdens de wedstrijden maar sporadisch hoeft in te grijpen. Het is essentieel dat hij op die cruciale momenten paraat staat, attent is en zijn kwaliteiten toont. En daar slaagt Butez uitstekend in.

La Liga-topdeal op komst

Jean Butez werd afgelopen zomer beloond met een nieuw en verbeterd contract door Antwerp FC, maar zijn goede prestaties heeft de aandacht getrokken van verschillende buitenlandse clubs, met teams uit Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er tijdens de komende zomerse transferperiode een toptransfer op het spel staat voor de getalenteerde doelman. “Als er nu geen clubs uit Europese topcompetities gaan komen, stel ik me vragen bij de scouting”, zei Peder Hansen, ex-doelmannentrainer van Antwerp FC, in Het Laatste Nieuws. Sven Jaecques, CEO van Antwerp FC, erkende recentelijk in Extra Time dat de belangstelling voor Butez steeds concreter begint te worden.

Begin april werd AS Monaco genoemd als een mogelijke bestemming, terwijl journalist Sacha Tavolieri onlangs de interesse van het Spaanse Villarreal heeft gemeld. Hoewel de Bundesliga en de Ligue 1 hem het meest aanspreken, zal Jean Butez ongetwijfeld ook gecharmeerd zijn voor een verhuis naar La Liga. Een transfer naar Spanje biedt hem de kans om wedstrijden te spelen tegen zijn favoriete doelman, Marc-André ter Stegen van FC Barcelona. Bovendien beheerst Butez de Spaanse taal goed, waardoor hij gemakkelijk kan communiceren met Spaanssprekende spelers zoals Gastón Avila, Willian Pacho en Anthony Valencia bij Antwerp FC. Zelfs op het veld coacht hij hen in het Spaans. Villarreal is op zoek naar een nieuwe eerste doelman, aangezien het contract van Pepe Reina (40) eind dit seizoen afloopt in het Estadio de la Cerámica. Met Filip Jörgensen (21) heeft El Submarino Amarillo reeds een talentvolle doelman in de selectie, maar de oude en atletische Reina verdrong hem tussen de palen. De 40-jarige goalie wil graag nog een vervolg breien aan zijn actieve carrière en hij verwacht een voorstel van Villarreal, maar tot op heden is dat er nog niet gekomen. Villarreal ziet Reina voornamelijk als een back-up voor het komende seizoen, iemand die met zijn ruime ervaring de eerste doelman kan ondersteunen en begeleiden. Naast Jean Butez worden ook Paulo Gazzaniga (Girona, gehuurd van Fulham) en Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb) als opties overwogen.

POLL: Wie is de beste doelman van de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"
JPL onder vuur: "Club Brugge kampioen, zou níét fair zijn"

De Champions' Play-Offs zijn inmiddels halfweg en nog steeds zijn er drie ploegen die een grote kans ...

15
15
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn
Liverpool in vrije val: Salah en Klopp clashen aan zijlijn

Het dreigt dan toch een afscheid in mineur te worden voor Jürgen Klopp als hoofdcoach van ...

65
65
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?
Roef gewaarschuwd: straks nieuwe nummer 1 voor AA Gent?

Davy Roef zette zijn reputatie als penaltypakker dinsdag tegen STVV nog maar eens in de verf. De ...

51
51
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL
De 11 namen: KV Mechelen fel gehavend, één wissel bij OHL

KV Mechelen moet straks de drie punten thuishouden tegen OH Leuven wil het nog aanspraak maken op ...

32
32
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'
'Vrancken zint op revanche: één wijziging bij KRC Genk'

KRC Genk ging afgelopen woensdag kansloos onderuit tegen Club Brugge. In de eigen Cegeka Arena, die ...

99
99
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'
'Nieuwe sportieve baas drukt al stempel bij Club Brugge'

Het vertrek van Vincent Mannaert luidt straks een nieuw tijdperk in bij Club Brugge. Om hem te ...

241
241
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'
'Opdoffer voor Anderlecht: duo langer in de lappenmand?'

Op bezoek bij Cercle Brugge hoopt Anderlecht zondag voor het eerst in deze play-offs ook buitenshuis ...

317
317
<strong>Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck</strong>
Shopt Gent bij concurrentie? 7 opvolgers voor Vanhaezebrouck

De offici&euml;le aankondiging zal nog even op zich laten wachten, maar naar verluidt staat het ...

418
418
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak
Foden houdt zich niet in met De Bruyne-uitspraak

Manchester City maakt een goede kans om zich wederom tot Engels kampioen te kronen. Indien de ...

226
226
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"
KVK vreest noodscenario: "Dat wil niemand meemaken"

De nacompetities in de Jupiler Pro League draaien momenteel op volle toeren, zo ook de Relegation ...

99
99
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"
Frank Boeckx: "Zij hebben de beste troeven voor de titel"

Zondag begint de terugronde van de Champions' Play-Offs en binnen de titelstrijd is nog lang geen ...

361
361
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

91
91
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

175
175
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

414
414
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"

KAS Eupen ging vrijdagavond op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Sporting Charleroi. Terwijl de ...

56
56