Parker geeft Club Brugge-speler doodsteek

Parker geeft Club Brugge-speler doodsteek

Scott Parker pakte uit met een surprise du chef tegen Benfica. De Engelse coach koos voor Denis Odoi als breker en buffer voor de defensie, en dat was duidelijk een keuze om meer controle en standvastigheid in de ploeg te krijgen. Maar dat plannetje was allerminst succesvol te noemen. Odoi vocht voor wat hij waard was, maar in een voor hem ongewone rol als centrale middenvelder - zeker op het niveau van de Champions League - was hij zowat de zwakste Bruggeling op het veld. Maar de schuld hiervoor mag zeker niet alleen in Odoi’s schoenen geschoven worden.


BANGE PARKER

Scott Parker oogde wat onzeker tijdens zijn pre-game interview voor de historische Champions League wedstrijd tegen Benfica Lissabon. Hij was voorbereid op enkele lastige vragen van VTM-journalist Jarno Bertho, want de basisopstelling van Club Brugge raakte ‘s middags al bekend. Daarin werden enkele grote verrassingen vastgesteld. Zo startte Noa Lang als valse nummer negen, Kamal Sowah op de flank en Denis Odoi als centrale middenvelder. Geen al te offensieve aanpak, maar controlerend en behoudend des te meer.

“Dit is tegen de natuur van Club Brugge”, hekelde Marc Degryse de vreemde kronkels van Scott Parker woensdagnamiddag bij Het Laatste Nieuws. “En dat terwijl je toch thuis speelt.” Degryse was vooral niet akkoord door de keuze om wel Denis Odoi, en niet Mats Rits (meer voetballend vermogen en infiltratie) of Casper Nielsen (diepgang), naast Raphael Onyedika op te stellen. Scott Parker mikte met zijn - voor de zoveelste keer - gewijzigde ploeg vooral om de nul te houden tegen de offensieve sterke Portugezen. “Een keuze voor de veiligheid”, aldus Degryse.



En dat terwijl Scott Parker op de persconferentie nochtans aankondigde dat Club Brugge vanuit de eigen sterkte en kwaliteiten zou spelen. Onder Carl Hoefkens betekende dat een hoge pressing, snel en verticaal voetbal, en teren op de individuele offensieve klasse van de aanvallers. “We hebben niets te verliezen, want we willen competitief zijn en onze voet naast de tegenstander zetten”, aldus een strijdvaardige Parker daags voor de wedstrijd. “Schrik is nergens voor nodig”, klonk het hoopvol bij de Engelse coach van Club Brugge.

ONMACHTIG TEGEN BENFICA

Maar onder Scott Parker hebben die strijdlustige woorden dus een andere betekenis. Zijn veldbezetting met Noa Lang als valse negen, Kamal Sowah op de flank en vooral Denis Odoi als centrale middenvelder waren vooral een keuze voor de veiligheid en om geen doelpunt binnen te krijgen. Het is een keuze zoals een ander, maar dat vloekt dus wel met de populistische woorden van Parker daags voor de wedstrijd. Er kwam dan ook veel kritiek op de basiselftal van de Engelsman, en daarom stond hij VTM-journalist Jarno Bertho wat kregelig en nors te woord.



“Ik koos voor de spelers die mij het best lijken voor deze wedstrijd”, herhaalde de stugge maar schijnbaar onzekere Scott Parker enkele keren tijdens zijn pre-game interview. Een glimlach kon er niet vanaf en een zure blik bleef op zijn gezicht hangen. De spanning was te snijden. ‘Wat als het toch grandioos verkeerd zou lopen?’ moest Parker zich ongetwijfeld afgevraagd hebben. De wielen liepen er wel niet af bij Club Brugge tegen Benfica, maar de slotsom was dat de West-Vlamingen nooit aanspraak maakten op de zege tegen de Portugese topclub. De 0-2 nederlaag was logisch en terecht.

ODOI HAALT DE ONDERGRENS

Scott Parker koos resoluut voor Denis Odoi als breker voor de verdediging, maar dat plannetje was niet erg succesvol te noemen. De 34-jarige moest als slot op de deur fungeren, een extra buffer voor de defensie, maar Odoi blonk vooral uit door gevaarlijk balverlies en bitter weinig efficiëntie in zijn spel. Met slechts 48% geslaagde acties was Odoi woensdagavond de minst efficiënte speler op het veld in het Jan Breydelstadion. Hij had het duidelijk erg moeilijk tegen Benfica, want ook zijn passing (82%) was de minste van alle Brugse én Portugese centrale middenvelders.



Die onzuiverheid in de passing kan evenwel gerechtvaardigd worden omdat Denis Odoi veel verticaliteit in zijn spel legde, maar net dat is allesbehalve één van zijn uitgesproken sterktes. Veel zorgwekkender is dat Odoi amper 18% van zijn duels won tegen Benfica, het laagste gemiddelde van alle spelers op het veld woensdag, terwijl hij nochtans de breker en buffer voor de defensie moest zijn. Dat hij ook al na negen minuten een gele kaart pakte, speelde uiteraard ook een negatieve rol in het individuele game-plan van Odoi.

DE STOPLAP VAN CLUB BRUGGE

Na 65 minuten zat de lijdensweg van Denis Odoi er eindelijk op, toen Casper Nielsen hem kwam vervangen. Een offensieve intentie zowaar van Scott Parker, maar wel eentje die rijkelijk te laat kwam. De keuze om Odoi op te stellen als centrale middenvelder werd op voorhand al bekritiseerd en achteraf bekeken was dit dus allerminst een geslaagde tactische zet van Parker. Odoi, een krijger, vocht voor wat hij waard was, maar hij kreeg ook geen cadeau van de Engelse coach door in zo’n belangrijke wedstrijd in een voor hem ongewone positie te spelen.



Denis Odoi speelde dit seizoen al 2.379 minuten voor Club Brugge en dat deed hij op vier verschillende posities, waarin hij nooit helemaal kon overtuigen. De 34-jarige allrounder wordt net zoals vorig seizoen gebruikt als stoplap. Het gros van zijn speelminuten maakte Odoi als rechtsback (1.040) en als centrale verdediger (870). Als centrale middenvelder kwam hij voor de match tegen Benfica nog maar 374 minuten in actie. De rest van zijn speeltijd werkte hij af als linksachter (49). Odoi probeerde het op wilskracht en inzet, maar in zo’n wedstrijd als tegen Benfica wordt er meer gevraagd van een centrale middenvelder. Maar dat is niet zijn schuld. Die van Parker des te meer.

POLL: Ging Parker in de fout tegen Benfica?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"
Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"

RSC Anderlecht speelde zondag 1-1 gelijk op het veld van Cercle Brugge. Paars-Wit kon niet ...

26
26
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase

RSC Anderlecht bleeft zondagnamiddag op een 1-1-gelijkspel steken op bezoek bij Cercle Brugge. ...

232
232
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'

FC Barcelona dreigt het seizoen zonder prijzen te gaan afsluiten, zomerse versterking is dan ook ...

59
59
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele

Club Brugge won zondagmiddag na een intense wedstrijd met 0-3 van KRC Genk. Het werd een aangenaam ...

371
371
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen op kop staan in het klassement van de Champions' ...

198
198
<strong>Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën</strong>
Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën

De toekomst van Antwerp FC wordt bedreigd door een impasse rond de bouw van een nieuwe tribune, die ...

532
532
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record

Manchester City laat voorlopig geen steken vallen in de Engelse titelstrijd. Zondagavond werd ook ...

135
135
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale

Antwerp FC zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De uittredende kampioen verloor zondag ...

174
174
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar

Club Brugge staat momenteel op een wolk te voetballen. Blauw-Zwart won zondagmiddag ook met 0-3 op ...

503
503
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd

Een drietal wedstrijden geleden werd RSC Anderlecht nog naar voren geschoven als d&eacute; grootste ...

549
549
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

297
297
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

175
175
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

130
130
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

65
65
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

88
88