Comeback Samatta: De Condé troeft Mannaert af

Comeback Samatta: De Condé troeft Mannaert af

Volgens de laatste berichten is Ally Samatta goed op weg om terug te keren naar KRC Genk. De Tanzaniaan vertrok begin 2020 door de grote poort uit Limburg, maar Dimitri de Condé bleef zijn poulain altijd goed opvolgen. Vincent Mannaert en Club Brugge deden dat trouwens ook, maar ondanks drie concrete toenaderingen in de voorbije jaren, kwam daar nooit een transfer van. De Condé lijkt daar dus wel in te slagen, al is de situatie rond Samatta seizoen flink veranderd sinds vorig seizoen. De spits zakte toen namelijk zwaar door de mand op uitleenbasis bij Antwerp FC en toonde nooit aan waarom hij enkele seizoenen geleden nog de beste spits van de Jupiler Pro League was.


DE 3 POGINGEN VAN MANNAERT

In de zomermercato van 2020 polste Club Brugge voor het eerst naar de transfervoorwaarden van Ally Samatta, die toen nog onder contract stond bij Aston Villa. Philippe Clement wilde er nog dolgraag nog een vlotscorende spits bij en de coach van Club kende de Tanzaniaan nog van hun vruchtbare samenwerking bij KRC Genk. In Limburg was Samatta oorspronkelijk een goeie spits, maar nog niet volledig afgewerkt. Pas onder het sportief bewind van Clement ontbolsterde Samatta uiteindelijk tot één van de beste spitsen van de Jupiler Pro League.

En Club Brugge nam toen ook effectief contact op met Ally Samatta. De overbodige aanvaller van Aston Villa was zelfs een serieuze optie voor de Bruggelingen. Manager Vincent Mannaert gaf dat ook trouwens toe in een interview aan Het Nieuwsblad. “Er is deze zomer contact geweest”, erkende Mannaert. “Samatta was op de hoogte van onze interesse. Hij kent Philippe en de Belgische competitie.” Maar de Tanzaniaan verkoos uiteindelijk een huurbeurt aan het Turkse Fenerbahçe boven een reünie met Clement bij Club Brugge.



Ook Ally Samatta gaf in die periode zelf duiding aan de eerste toenadering met Club Brugge. “Ik kon het hart van de Genkse supporters niet breken. Ik had de kans, maar ik kreeg het simpelweg niet over mijn hart. Vier jaar verdedigde ik de kleuren van Genk, een transfer naar Club Brugge zou niet netjes geweest zijn”, vertelde de Tanzaniaan aan Het Belang van Limburg. In de opvolgende wintermercato anno 2021 viel de naam van Samatta opnieuw in het Jan Breydelstadion, maar toen prefereerde Clement Bas Dost boven de ex-spits van KRC Genk.

In augustus 2021 meldde Het Nieuwsblad dat Club Brugge opnieuw lonkte naar Ally Samatta. Bas Dost kon namelijk niet overtuigen op Jan Breydel en Philippe Clement bleef gecharmeerd door het profiel van de Tanzaniaanse spits. Volgens Het Laatste Nieuws was de coach zelfs “helemaal gek” van hem. Samatta’s entourage bood hem toen aan bij zowat elke Belgische topclub, waarbij enkel Antwerp FC toehapte. Al was zijn passage op de Bosuil verre van geslaagd. De Tanzaniaan arriveerde met de status van een topspeler, grotendeels te danken aan zijn eerdere succesvolle passage bij KRC Genk, maar hij bleek vooral grote tegenvaller te zijn.

DRAMA BIJ ANTWERP

Antwerp huurde Ally Samatta van de Turkse topclub Fenerbahçe, waar hij ondertussen definitief onder contract staat en jaarlijks 2,3 miljoen euro netto verdient, én ze konden ook een aankoopoptie bedingen. Met de Tanzaniaanse prijsschutter, hij scoorde voorheen in 3,5 seizoenen tijd namelijk 76 doelpunten voor KRC Genk, moest The Great Old vorig seizoen dé grote titeluitdager worden van Club Brugge. De verwachtingen rond Samatta waren logischerwijze erg hooggespannen. Bij Antwerp hoopten ze dat de spits zijn carrière kon herlanceren en zijn status van weleer terug kon vinden, na twee volledig mislukte passages bij Aston Villa en Fenerbahçe.



Peter Maes, die Ally Samatta coachte bij KRC Genk, kon zijn positieve verwachtingen niet onder stoelen of banken steken. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het ook bij Antwerp zal maken”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “Ik denk zelfs dat hij nu nog beter is dan toen bij Genk. Ik ben er zeker van dat hij dezelfde statistieken kan halen als bij Genk”, aldus Maes. Birger Verstraete zei na het grootse transferoffensief van Antwerp FC dat hij Samatta de kers op de taart vond. Maar in Deurne-Noord bleef men uiteindelijk zwaar op hun honger zitten. Bij momenten was hij wel erg nuttig door zijn kopspel en een enorme werkkracht, maar toch werd er veel meer verwacht van de Tanzaniaan. Nochtans is hij intrinsiek zeker niet minder dan pakweg clubtopschutter Michael Frey.

TERUG NAAR GENK?

Sinds zijn vertrek bij KRC Genk begin 2020 gaat het dus steil bergaf met de carrière van Ally Samatta. Als hij terugkeert naar Limburg, dan zal dat wellicht één van zijn laatste kansen om zijn loopbaan terug in een positieve richting te loodsen. Maar eerlijk, waar kan hij beter zijn aloude niveau terugvinden dan in het vertrouwde Genk. Daar zullen ze hem alvast met open armen ontvangen. Voor Dimitri de Condé was de transfer van Samatta destijds zijn zwaarste vertrek in vijf jaar. “Als er één vedette was in onze kleedkamer, was hij het. Maar dat zag je niet aan hem. Zijn respect voor de fans, zijn positivisme, als mens is hij zo puur”, zei de Condé toen.



Dimitri de Condé wilde Ally Samatta anderhalf jaar geleden al terughalen naar KRC Genk. De Head of Football wilde in april 2021 proactief handelen met het oog op de nakende transfer van Paul Onuachu, die er uiteindelijk nooit van kwam, en daarom werd de Tanzaniaanse spits opeens een interessante optie. Genk overwoog om hun voormalige prijsschutter aan te trekken op huurbasis, want een definitieve transfer was op financieel vlak onhaalbaar. Het verhaal van Samatta zat er toen al een eindje op bij Fenerbahçe, maar hij wilde pas een beslissing nemen over zijn toekomst aan het einde van dat betreffende seizoen. En toen trok hij naar … Antwerp FC.

POLL: Moet Genk Samatta terughalen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gewaarschuwd: Genk reageert op exit goudhaantje
Anderlecht gewaarschuwd: Genk reageert op exit goudhaantje

De rivaliteit tussen KRC Genk en RSC Anderlecht neemt alsmaar toe. Niet alleen op het veld, maar ook ...

59
59
'Riemer moet schuiven: nieuw experiment bij Anderlecht?'
'Riemer moet schuiven: nieuw experiment bij Anderlecht?'

Na een magere een op negen buitenshuis hoopt Anderlecht zondag punten te sprokkelen op het veld van ...

174
174
Verhaeghe koopt Mannaert volledig uit bij Club Brugge
Verhaeghe koopt Mannaert volledig uit bij Club Brugge

Eerder dit seizoen geraakte bekend dat Vincent Mannaert stopt als CEO bij Club Brugge. Als ...

299
299
Tedesco laat zich uit over Milan-geruchten
Tedesco laat zich uit over Milan-geruchten

De Rode Duivels zijn momenteel nog allemaal actief bij hun clubs, waar ze de laatste fase van het ...

31
31
Verbluft Lionel Messi met spectaculaire carrièrezet?
Verbluft Lionel Messi met spectaculaire carrièrezet?

De ondertussen 36-jarige Lionel Messi geniet zichtbaar nog steeds van het voetbal, net zoals ...

131
131
'Slot begint met mokerslag: sterrenduo trekt Liverpool-deur dicht'
'Slot begint met mokerslag: sterrenduo trekt Liverpool-deur dicht'

Liverpool moet afhaken in de titelrace in de Premier League. De Reds dreigen zo zonder prijs ...

95
95
'Antwerp beeft: Van Bommel plots in polepositie bij topclub'
'Antwerp beeft: Van Bommel plots in polepositie bij topclub'

Royal Antwerp FC beleeft tegenvallende play-offs. De Great Old is laatste en dreigt zo het kneusje ...

102
102
Nainggolan schenkt klare wijn: "Dáár ligt mijn toekomst"
Nainggolan schenkt klare wijn: "Dáár ligt mijn toekomst"

Radja Nainggolan verbaasde vriend en vijand door in november vorig jaar aan de slag te gaan bij het ...

63
63
Franky Van der Elst krijgt prachtig eerbetoon: "Sluwe vos!"
Franky Van der Elst krijgt prachtig eerbetoon: "Sluwe vos!"

Na zijn carrière als voetballer kende Franky Van der Elst nog een mooie loopbaan als trainer. ...

107
107
El Khannouss doet boekje open over transfer: "Pijnlijk verhaal"
El Khannouss doet boekje open over transfer: "Pijnlijk verhaal"

KRC Genk en Bilal El Khannouss werden het afgelopen weekend helemaal uit de titelstrijd gekegeld ...

178
178
'Man City dumpt Bernardo Silva en strikt knalaanwinst'
'Man City dumpt Bernardo Silva en strikt knalaanwinst'

Manchester City ligt nog steeds in polepositie om de Premier League te winnen. De Citizens zijn ...

150
150
Problemen voor Courtois? "Hij zal helemaal fit moeten zijn"
Problemen voor Courtois? "Hij zal helemaal fit moeten zijn"

Real Madrid moet dinsdagavond aan de bak in de Champions League. De Koninklijke gaat in de halve ...

43
43
'Everton vervangt Onana door ex-goudhaantje Genk'
'Everton vervangt Onana door ex-goudhaantje Genk'

Everton en Amadou Onana mogen ook volgend seizoen aantreden in de Premier League. Maar speelt ...

74
74
'AC Milan pakt uit met Bundesliga-sensatie'
'AC Milan pakt uit met Bundesliga-sensatie'

AC Milan lijkt aan het einde van een hoofdstuk te staan. Stefano Pioli neemt na dit seizoen afscheid ...

37
37
'Union zet zinnen op smaakmaker Beerschot'
'Union zet zinnen op smaakmaker Beerschot'

Beerschot mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Ratten dreigen wel een ...

156
156