Vandevoordt verbaast nu al bij Leipzig

Vandevoordt verbaast nu al bij Leipzig

Maarten Vandevoordt is een hot prospect in het Europese voetbal. Hij stond eerder in de belangstelling van FC Barcelona maar het is uiteindelijk RasenBallsport Leipzig dat de jonge doelman van KRC Genk kan binnenhalen. De Duitsers staan bekend voor hun uitstekende talentdetectie en met Vandevoordt halen ze een potentiële topdoelman in huis. Op het uitvoetballend gebied is de 20-jarige momenteel zelfs een echte topper in Europa. Met de komst van Vandevoordt wil Leipzig anticiperen op de toekomst, want hij verhuist in 2024 definitief naar de Red Bull Arena.


HOGE VERWACHTINGEN

RasenBallsport Leipzig verraste dinsdag vriend en vijand door uit het niets de komst van Maarten Vandevoordt aan te kondigen. Het was uiteraard al veel langer duidelijk dat de 20-jarige doelman op termijn een stap hogerop zou zetten in zijn carrière, maar de plotse officiële mededeling van zijn transfer naar Leipzig was toch wel een grote verrassing. Maar dat hield Die Roten Bullen absoluut niet tegen om met met superlatieven te gooien omtrent Vandevoordts komst.



Commercieel directeur Florian Scholz noemt Maarten Vandevoordt op de clubwebsite “één van de meest veelbelovende keepers in het Europese voetbal.” Technisch directeur. Christopher Vivel “een toptransfer waarmee de toekomst in het doel wordt verzekerd.” Keeperstrainer Frederik Gössling “één van de topkeepers van België. Met zijn gedurfde en aanvallende stijl past hij perfect bij het voetbal dat we willen spelen bij RB Leipzig.”

MISSION IMPOSSIBLE

De verwachtingen zijn dus hooggespannen bij RB Leipzig, waar Maarten Vandevoordt op termijn de opvolger moet worden van het huidig sluitstuk Péter Gulácsi. De 31-jarige Hongaar is één van de absolute sterkhouders bij RasenBallsport en hem vandaag uit de ploeg spelen is onbegonnen werk voor Vandevoordt. Gulácsi is een doelman die het risico vermijdt en qua spektakelwaarde weinig te bieden heeft. Een betrouwbare en sobere doelman is hij des te meer.

Péter Gulácsi haalde de mosterd daarvoor niet bij de eerste de beste. In zijn periode bij Liverpool stal het met zijn ogen van Pepe Reina, die technisch en mentaal erg sterk was. Maar Gulácsi spiegelde zich vooral aan Petr Cech, van wie Gulácsi zowat elke actie minutieus analyseerde. Cech was een meester in de positionering, geen ‘vocale’ goalie en hij was tevens erg slim. De stijl van Gulácsi is ietwat vergelijkbaar met de legendarische doelman van Chelsea.



Péter Gulácsi is incontournable bij RB Leipzig en daarom vindt de definitieve overgang van Maarten Vandevoordt pas in 2024 plaats. De 20-jarige doelman van KRC Genk zou vandaag amper speelminuten vergaren in het Duitse doel en dat zou zijn ontwikkelingsproces danig afremmen. In 2024 zal Vandevoordt een completere en betere doelman zijn en zal ook de overgang met Gulásci plaatsvinden, de Hongaar heeft in Leipzig nog een contract tot en met 2025.

EUROPESE KLASSE

Maarten Vandevoordt zal dus moeten optornen tegen een concurrent van een serieus kaliber, maar de jonge Belgische doelman heeft uiteraard ook zijn kwaliteiten. “Hij mag op termijn de absolute top ambiëren”, zei Peter Croonen begin dit jaar in Het Belang van Limburg over Maarten Vandevoordt. “Ik ben een heel grote believer in onze doelman. Natuurlijk moet hij op z'n 19de nog stappen zetten. Maar hij gaat dat doen”, aldus de voorzitter van KRC Genk.

Maarten Vandevoordt is een jonge doelman met veel talent en uitstekende voetjes. Over zijn opbouwende skills heerst er dan ook geen enkele discussie, zo is Vandevoordt dit seizoen met één van de best voetballende doelman in de Jupiler Pro League. Door zijn enorme natuurlijke onverstoorbaarheid is Vandevoordt ook bijzonder koelbloedig in bepaalde wedstrijdsituaties – dit seizoen weliswaar met wisselend succes.



In bepaalde facetten scoort Maarten Vandevoordt dit seizoen zelfs beter dan Péter Gulácsi. Op het gebied van aantal geslaagde passes per wedstrijd bijvoorbeeld. In dat spelonderdeel behoort Vandevoordt zelfs tot de beste 18 doelmannen van de grootste vijf Europese competities. Daarnaast speelt de Jonge Duivel ook meer verticaal dan Gulácsi, die zijn passing eerder lateraal richt. Maar het belangrijkste voor een doelman is nog altijd de ballen stoppen.

WERKPUNT

En daarin bevindt Péter Gulácsi zich helemaal in het voordeel tegenover Maarten Vandevoordt. De Hongaarse doelman van RB Leipzig is namelijk 5% efficiënter in de verrichte reddingen, en dat is wel een significant verschil. Er moet hierbij ook vermeld worden dat Vandevoordt, maar ook KRC Genk als collectief, een erg wisselvallig seizoen beleven. Mede daarom kreeg de jonge doelman al heel wat kritiek rond zijn oren.

“Vandevoordt is nog niet die puntenpakker. Integendeel. Hij maakt af en toe een foutje of doet iets vreemds”, zei Marc Degryse eerder dit seizoen in Het Laatste Nieuws. Op 19-jarige leeftijd is zijn progressiemarge nog erg groot maar dit jaar kan Maarten Vandevoordt niet omschreven worden als een betrouwbaar sluitstuk van Genk. De doorgaans rustige doelman ging dit seizoen verschillende keren in de fout en dat zorgde voor heel wat vraagtekens.



In vergelijking met vorig seizoen is Maarten Vandevoordt niet vaak de grote redder gebleken. Ex-coach John van den Brom zei dat Vandevoordt vooral wat meer ‘gif’ mocht uitstralen. “Uit volle borst roepen op een hoge bal, zich laten gelden in de lucht. Zo'n spits schrikt heus wel even terug als hij dreigt op zijn kanis te krijgen. Wees maar gerust.” Maar dat ligt nu eenmaal niet in het karakter van Vandevoordt, hij ijskonijn die zich nooit laat opjagen.

POLL: Is Vandevoordt uitgeleerd in België?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"
Bizarre conclusie Standard: "We hebben niets te leren"

Het is intussen al van 16 maart geleden dat Standard nog eens een wedstrijd gewonnen heeft. Toen ...

30
30
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten
Vanhaezebrouck reageert geniaal op Club Brugge-geruchten

Het heeft er alle schijn van dat Hein Vanhaezebrouck bezig is aan zijn laatste weken bij AA Gent. ...

375
375
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af
VAR neemt Chelsea bekroning van straffe comeback af

De afsluiter van de zaterdag in de Premier League heeft voor spektakel gezorgd. Aston Villa leek op ...

24
24
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen
Luka Elsner komt titelfeestje PSG vergallen

In de Ligue 1 was de verwachting dat Paris Saint-Germain zaterdagavond de champagne zou kunnen laten ...

22
22
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

49
49
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"
Clash Klopp en Salah: "Als ik iets zeg, staat het kot in brand"

Het afscheid van Jürgen Klopp bij Liverpool lijkt er stilaan één in mineur te ...

43
43
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

99
99
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

194
194
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

299
299
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

27
27
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

119
119
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

222
222
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

75
75
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

59
59
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

192
192