Club Brugge grijpt in met 2 wintertransfers

Club Brugge grijpt in met 2 wintertransfers

Club Brugge kampt dit seizoen met serieuze defensieve problemen. In de zomermercato werd er nochtans flink wat versterking aangeworven maar deze meerwaarde blijkt hoogst wisselvallig te zijn. Daarom willen de West-Vlamingen een correctie doorvoeren in de aankomende wintermercato. Er werden in de voorbije week alvast twee targets gelinkt aan de Belgische landskampioen.


CLUB MOET INGRIJPEN

De verdediging van Club Brugge is niet onbesproken dit seizoen. Wisselvalligheid typeert de prestaties van de Brugse defensie, waarbij de zomeraanwinsten niet helemaal de verwachte kwaliteit bijbrengen. Stanley Nsoki speelde op zijn wereldpartij tegen Paris Saint-Germain na enkel maar ondermaatse matchen en Faitout Maouassa is nog altijd een groot vraagteken. Enkel de transfer van Jack Hendry kan als geslaagd beschouwd worden, maar de Schot heeft ondertussen ook al enkele moeilijke weken achter de rug.



Club Brugge slikt dit seizoen 1,26 tegendoelpunt per wedstrijd in de Jupiler Pro League en dat houdt een groot verschil in tegenover het 0,93 tegendoelpunt per wedstrijd vorig seizoen. Dat lijkt op het eerste zich geen grote afwijking te zijn, maar in relatieve cijfers incasseert Club dit seizoen toch 35% meer tegendoelpunten dan vorig jaar. Maar op Jan Breydel blijven ze niet bij de pakken zitten. Deze week werden er alvast twee targets gelinkt aan Club Brugge. En niet toevallig zijn het twee verdedigers.

CASPER WIDELL

De 18-jarige centrale verdediger is een veelbelovend talent in Zweden. Vandaag komt Casper Widell nog uit in de Superettan, de tweede divisie, maar daar zal weldra verandering in komen. Het lijkt namelijk een uitgemaakte zaak te zijn dat de speler van Helsingborg aan zijn laatste weken bezig is in de provincie Skåne län. Volgens het lokale Sportbladet wordt er vandaag nog maar één kandidaat-overnemer concreet gelinkt aan Widell, en da’s Club Brugge. De West-Vlamingen zouden alvast zinnens zijn om de jonge Zweed in januari al naar België te halen.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Widell een fysiek volwassen verdediger. Een no-nonsense type, zoals dat ook het geval is met Matej Mitrovic. Die laatste mag straks alweer beschikken bij Club Brugge wegens te licht bevonden en daarom kan de vraag gesteld worden of de komst van Widell wel zo verstandig zou zijn. Daarnaast is het geen geheim dat Philippe Clement houdt van goed uitvoetballende (centrale) verdedigers, en dat is nu ook niet meteen de forte van Widell …



Zelfs in de tweede Zweedse voetbaldivisie blinkt Widell niet uit met zijn passing. De 18-jarige hanteert wel een verticale spelopbouw, maar die bevindt zich doorgaans op de lange afstand. Kort combinatiewerk is dus niet meteen aan Widell besteed. Anderzijds vermijdt de fysiek sterke verdediger steeds alle risico in de opbouw, een eigenschap die ook toegejuicht kan worden. Anderzijds beschikt Widell over een uitstekend positiespel. Hij kan het spel goed lezen en door een goede timing is hij in staat om de tegenaanvallen af te breken.

Club Brugge ziet in de komst van Widell een buitenkans, want zijn profiel als jonge en veelbelovende verdediger past wel in het transferbeleid van Club Brugge. In 2019 pikten de West-Vlamingen met Odilon Kossounou eveneens een jonge, onervaren en onbekende verdediger weg uit Zweden. Er hingen toen veel vraagtekens rond de kwaliteiten en het potentieel van de Ivoriaan, maar Kossounou maakte het uiteindelijk helemaal waar op Jan Breydel. Een scenario dat zich weldra herhaalt met Widell?

MATHEUS BAHIA

Op de laatste dag van de zomermercato pakte Club Brugge uit met de komst van Faitout Maouassa. Philippe Clement had een basisrol in gedachten voor de Fransman, die de nodige kwaliteitsinjectie moest brengen op de linksachter positie, waar Eduard Sobol toch wat te licht uitvalt om een prominente rol te spelen in Europa. Op papier heeft Maouassa inderdaad meer hoogwaardige kwaliteiten dan Sobol. De voormalige Franse belofte-international is sneller dan Sobol, kan beter dribbelen, is technisch meer onderlegd én hij kan goede centers afleveren.

Clement droomde volop van een kwalitatieve linkerflank, waar Maouassa goeie automatismen kon vormen met Noa Lang, Charles De Ketelaere en Hans Vanaken. Club zou zelfs een echt koopje gedaan hebben met een transfersom van 4 miljoen euro. Tot op vandaag bedraagt Maouassa’s marktwaarde – volgens de gespecialiseerde website transfermarkt.be – nog 9 (!) miljoen euro. Maar vandaag lijkt Maouassa veel meer weg te hebben van een floptransfer en blijft Club Brugge opgescheept zitten met een groot probleem op de linksachter.



Volgens André Hernan van TV Globo zou Club Brugge daarom inzetten op de komst van Matheus Bahia, de vaste linksachter van EC Bahia. De 22-jarige Braziliaan is één van de zeldzame lichtpunten bij de tegenvallende Tricolores en hij wil zijn uitstekende vorm verzilveren met een transfer. De informatie van Hernan werd intussen bevestigd door verschillende lokale media zoals CORREIO. Er zou dus toch iets van aan moeten zijn. Bahia stond eerder zijn prille carrière in de belangstelling van FC Porto, maar uiteindelijk bleef het bij onderhandelen tussen beide clubs. Straks gaat Bahia zijn laatste contractjaar in en lijkt hij dus aan z’n laatste maanden bezig in Salvador da Bahia.

Matheus Bahia is op het fysieke gebied niet van de sterkste, maar in verschillende onderdelen behoort hij wel tot de best presterende linksachters van de Braziliaanse Serie A. De 22-jarige prijkt bijvoorbeeld hoog op het vlak van defensieve regelmaat, maar zijn grote sterktes bevinden zich voornamelijk op het offensieve compartiment. Bahia pakt erg regelmatig uit met rushes en versnellingen op de linkerflank. Hij is een begenadigd dribbelaar én hij verstuurt regelmatig sleutelpasses in de opbouw. Op papier lijkt hij dus een upgrade te kunnen worden van Eduard Sobol, maar dat was eerder ook het geval met Faitout Maouassa …

POLL: Wie moet Club halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club kan titel ruiken: "Maar we hebben nog niks"
Club kan titel ruiken: "Maar we hebben nog niks"

Niemand die het anderhalve maand geleden voor mogelijk had gehouden, maar de kans lijkt zeer groot ...

8
8
Vierklapper ex-Buffalo bezorgt concurrent Courtois nachtmerrie
Vierklapper ex-Buffalo bezorgt concurrent Courtois nachtmerrie

De voorbije weken scoorde Thibaut Courtois al goede punten met het oog op een eventuele basisplaats ...

28
28
Anderlecht in zak en as: "Op zo'n manier komt extra hard aan"
Anderlecht in zak en as: "Op zo'n manier komt extra hard aan"

Toen ze bij Anderlecht zondagochtend uit hun bed rolden, droomden ze nog van een titelfeestje in het ...

329
329
Kerels ruiken aan miraculeuze redding na Lommels waterballet
Kerels ruiken aan miraculeuze redding na Lommels waterballet

Het leek lange tijd een utopie maar Alexandersson staat met KV Kortrijk nu echt dicht bij een ...

181
181
Bij deze scenario's wordt Club, Union of Anderlecht kampioen
Bij deze scenario's wordt Club, Union of Anderlecht kampioen

De titelstrijd in de Jupiler Pro League kreeg zondag alweer een zinderende wending. Eerst zorgde ...

301
301
Grote schuldige na Anderlecht-drama: "Bol het af man!"
Grote schuldige na Anderlecht-drama: "Bol het af man!"

RSC Anderlecht had gehoopt om zich zondagavond tot landskampioen te kunnen kronen. Maar wat een ...

951
951
Hayen verliest controle: schorsing in titelmatch Club
Hayen verliest controle: schorsing in titelmatch Club

Club Brugge heeft de titelstrijd in de Jupiler Pro League naar zich toe getrokken. Door de zege op ...

484
484
Club mept slap Anderlecht KO en koestert titeldroom
Club mept slap Anderlecht KO en koestert titeldroom

Het woord 'remontada' is nu echt van toepassing op het parcours van Club Brugge. Blauw-Zwart begon ...

510
510
Wat een palmares! De Bruyne blinkt op titelviering City
Wat een palmares! De Bruyne blinkt op titelviering City

In de Engelse Premier League is zondagavond het doek gevallen over de titelstrijd. Zoals verwacht ...

147
147
Pikante trainerskeuze Antwerp? "Neen, gaat niet gebeuren"
Pikante trainerskeuze Antwerp? "Neen, gaat niet gebeuren"

Antwerp FC gaat maandag op bezoek bij KRC Genk, wat een sleutelwedstrijd wordt in de strijd om het ...

258
258
Dure slipper Cercle Brugge: "Het is bang afwachten"
Dure slipper Cercle Brugge: "Het is bang afwachten"

Cercle Brugge wist vorige week beslag te leggen op een knappe vierde plaats in de Champions' ...

143
143
Club leidt in Lotto Park, Anderlecht-tweetal hard aangepakt
Club leidt in Lotto Park, Anderlecht-tweetal hard aangepakt

Door de zege van Union SG eerder op de dag, zou de clash tussen RSC Anderlecht en Club Brugge nog ...

388
388
Vier op een rij! Assist Doku helpt City aan nieuwe landstitel
Vier op een rij! Assist Doku helpt City aan nieuwe landstitel

Manchester City heeft zich zondagavond voor de vierde opeenvolgende keer tot Engelse landskampioen ...

93
93
'Bayern München 'extreem geïnteresseerd' in Rode Duivel'
'Bayern München 'extreem geïnteresseerd' in Rode Duivel'

De Rode Duivels willen komende zomer een goede beurt maken op het Europees kampioenschap. Maar een ...

189
189
Union waarschuwt Club en RSCA: "Het is nog niet gedaan!"
Union waarschuwt Club en RSCA: "Het is nog niet gedaan!"

Union SG heeft er zondag eigenhandig voor gezorgd dat de titelstrijd zondag nog niet voorbij zal ...

81
81