Antwerp droomt van rentree Jordan Lukaku

Antwerp droomt van rentree Jordan Lukaku

Antwerp droomt van rentree Jordan Lukaku Vorig seizoen was Jordan Lukaku een omstreden figuur bij Antwerp FC. Door zijn wisselvallige prestaties besliste the Great Old daarom om zijn aankoopoptie van ‘slechts’ anderhalf miljoen euro niet te lichten. Een verkeerde zet, zo blijkt. In vergelijking met huidige linksachters Sam Vines en Jelle Bataille, haalde Lukaku vorig jaar toch een hoger niveau.


KNELPUNTPOSITIE

Antwerp FC zit met een knelpuntpositie op de linksachter. Op die positie weten zowel Sam Vines als Jelle Bataille dit seizoen niet te overtuigen. Beide spelers kunnen hiervoor wel geldige redenen inroepen. Bataille is namelijk van nature een pure aanvallende rechtsachter en het is dan ook logisch dat hij last heeft om tegen zijn voet te spelen. “Hij gaat naar Antwerp als rechtsback en hij speelt op links”, zei Gert Verheyen daar eerder over in een gesprek met Het Nieuwsblad.

Bataille kreeg dit seizoen al bakken kritiek over zich heen, maar het blijft vooralsnog te vroeg om hem te brandmerken als een floptransfer. Bij KV Oostende haalde hij vorig seizoen een hoog niveau als rechter vleugelback, waarmee hij de interesse lokte van verschillende binnen- en buitenlandse clubs. Bij Antwerp FC wordt Bataille echter vaker uitgespeeld op de linkerkant dan op zijn vertrouwde rechter flank. En dat is uiteraard nefast voor zijn sportieve prestaties op de Bosuil.



Ook Vines verdient enigszins het voordeel van de twijfel. De 22-jarige Amerikaan is bezig aan zijn eerste buitenlandse avontuur en daarom moet hij nog wat wennen aan het sportieve en culturele verschil. Anderzijds is Vines wel een achtvoudige international en mag er vervolgens wat meer van hem verwacht worden. Maar na 868 minuten op de teller bij Antwerp – alle competities gecombineerd – blijkt dat de linksachter duidelijk moeite heeft met het niveau van de Jupiler Pro League.

TRANSFER VAN PRISKE

Indien iedereen fit en beschikbaar, dan kiest Brian Priske ervoor om Vines op te stellen als de vaste linksachter. Dat is ook heel logisch, want de Deen volgt Vines al meerdere jaren. Priske scoutte Vines toen hij nog coach was bij FC Midtjylland omdat de linksachter een profiel heeft waar hij graag aan de slag mee gaat. Toen Antwerp FC in de vorige zomermercato een opvolger zocht voor de naar Lazio teruggekeerde Jordan Lukaku, wist Priske dus meteen naar wie hij moest bellen.

Vines moet duidelijk nog wennen aan het Belgische voetbal want als hij speelt, dan kan hij zelden overtuigen. De 22-jarige wint weinig duels en wordt op het fysieke vlak vaak opzij gezet. Daarnaast voetbalt hij weinig verticaal en zijn Vines’ voorzetten van een bedenkelijk niveau. “In Vines op links zie ik het niet”, constateerde ook Gert Verheyen in Het Nieuwsblad. Dat bleek nog vorig weekend, toen Vines een dramatische match speelde tegen Sint-Truiden.



Vines lag zondag bijvoorbeeld aan de basis van het eerste tegendoelpunt. Hij leed knullig balverlies waarna Daichi Hayashi de openingstreffer kon scoren voor Sint-Truiden. “Tegen Anderlecht was iedereen op niveau, maar om een of andere reden haalden enkele jongens dat niveau vandaag niet”, was Priske streng na de 2-1 nederlaag in Limburg. Niemand die er een seconde aan twijfelde dat Priske doelde op Vines. Ook Alhassan Yusus en Michel-Ange Balikwisha mochten zich trouwens aangesproken voelen.

LUKAKU WAS BETER

Het probleem op de linksachter doet de Antwerpse achterban ongetwijfeld mijmeren over Jordan Lukaku. De 27-jarige werkte vorig seizoen weliswaar een wisselvallig seizoen af bij the Great Old, maar zijn prestaties waren algemeen gesteld toch van een hoger niveau dan de huidige van Vines en Bataille. Op basis van zijn laatste seizoen bij Antwerp bracht Lukaku een grotere meerwaarde dan het tweetal op het gebied van voorzetten, dribbels, duels, offensieve impulsen, kansencreaties én sleutelpasses.



Lukaku stond vorig seizoen vaak in het oog van de storm, binnen de club en ook in de media, maar vandaag kan men in Deurne-Noord alleen maar spijt hebben dat ze de huurling van Lazio niet op definitieve basis hebben aangetrokken. Antwerp beschikte namelijk over een aankoopoptie van slechts anderhalf miljoen euro. “Ik ben een koopje voor Antwerp, man” zei Lukaku vorig seizoen nog. Maar in plaats daarvan trok de club Vines aan, en Bataille als zijn back-up.

HALF WONDERKIND

Lukaku werd vorig seizoen hard aangepakt door de pers en de media, bijvoorbeeld toen hij aan de basis lag van 3 van de 4 tegendoelpunten tegen Anderlecht in de Champions’ Play-offs. Lukaku ging toen dom in de fout bij de penalty-overtreding op Albert Sambi Lokonga, holde besluiteloos achter Majeed Ashimeru aan bij de 0-1, verloor Michael Murillo uit het oog bij de 0-2 en hij werd tureluurs gedribbeld door Francis Amuzu bij de 0-4. Toen leek het einde verhaal te worden voor Lukaku op de Bosuil.



Maar Lukaku is altijd al een comeback kid geweest en in diezelfde Champions’ Play-offs haalde hij zowaar nog zijn gram tegen Anderlecht. Murillo ondervond tegen Lukaku zelfs wellicht zijn moeilijkste 45 minuten van het seizoen. Ook bij HLN.be was men danig onder de indruk over de indrukwekkende metamorfose van de Lazio-huurling. “Ja, déze Lukaku is nog steeds een half wonderkind van 26”, luidde hun verdict. Murillo zag dikwijls sterretjes door de rushes en acceleraties van Lukaku, die zijn vele criticasters eindelijk van antwoord kon dienen.

OVERBODIG BIJ LAZIO

Uiteindelijk besloot Antwerp FC om de geringe aankoopoptie van anderhalf miljoen euro niet te lichten en keerde Lukaku vervolgens terug naar Lazio. Daar kwam hij dit seizoen nog geen seconde in actie en is hij helemaal overbodig geworden: coach Maurizio Sarri zette hem meteen op de verkooplijst. Lukaku traint vandaag, samen met 9 anderen, zelfs niet meer mee met de A-kern van Lazio. De overbodige spelers mogen ook maar gebruik maken van de faciliteiten en de staff in Formello op andere tijdstippen dan de leden van de A-kern. Oh ja, Lukaku’s contract loopt eind dit seizoen trouwens af in Rome.

POLL: Deed Jordan Lukaku het beter dan Vines en Bataille?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

10
10
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

0
0
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

200
200
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

22
22
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

25
25
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

64
64
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

277
277
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

40
40
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

407
407
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

223
223
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel &eacute;n de ...

385
385
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

246
246
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"
Standard heeft nieuwe Bodart al: "Klaar om nummer 1 te zijn"

Voor Standard staat er in de laatste weken van het seizoen niets meer op het spel, want ze spelen ...

216
216
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie
Feyenoord stelt Belg aan in belangrijke functie

Feyenoord zette de voorbije jaren enkele straffe prestaties neer. Het schopte het in 2022 tot de ...

27
27
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst
OH Leuven kan nu al rekenen op belangrijke aanwinst

Met nog vier speeldagen voor de boeg is het seizoen in de Jupiler Pro League in zijn laatste rechte ...

40
40