AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

AA Gent krijgt uitzicht op miljoenentransfer

Al vier jaar lang geldt Giorgi Chakvetadze als één van de grootste talenten op de Belgische velden. Maar door aanslepend blessureleed heeft de Georgiër die status helaas (nog) niet kunnen waarmaken. Dit seizoen lijkt Chakvetadze eindelijk terug de oude te worden. En dat doet dromen in de Ghelamco Arena ...


TALENT STAAT BUITEN KIJF

In augustus 2017 strikte AA Gent het Georgische toptalent Giorgi Chakvetadze. Hij kwam over van de jeugdschool van Dinamo Tbilisi en de 17-jarige werd omschreven als een bijzonder getalenteerde middenvelder. Bayer Leverkusen, Bayern München, Tottenham, Bournemouth en Hoffenheim hadden toen ook hun vizier gericht op de aanvallende Chakvetadze, Manchester United bracht naar verluidt zelfs een bod uit van 6 miljoen euro. Maar de Buffalo’s hadden echter al langer een akkoord gevonden met Dinamo Tbilisi.

De eerste maanden van Giorgi Chakvetadze bij AA Gent verliepen eerder stroef. De timide Georgiër sprak amper Engels, en door een gebrek aan zelfvertrouwen hield hij zich meestal afzijdig. Bovendien had Chakvetadze al snel te kampen met een buikspierblessure, waardoor hij initieel niet veel in actie kwam onder Hein Vanhaezebrouck. Maar nadat Yves Vanderhaeghe de scepter overnam, groeide Chakvetadze in de Ghelamco Arena uit van een dankbare joker en tot een onmisbare steunpilaar in de ploeg.



“Er zijn veel spelers ontbolsterd die er onder Hein niet aan te pas kwamen. Chakvetadze is één van hen”, vertelde Birger Verstraete in die periode. En Yves Vanderhaeghe werd bijna lyrisch over het grote talent van Giorgi Chakvetadze, “We gaan nog mooie dingen van hem zien”, verklaarde de toenmalige coach van AA Gent. “Soms vergeet hij wel eens mee te verdedigen, maar zijn talent staat buiten kijf.” De fans van de Buffalo’s waren eveneens wild van hun jonge Georgische klasbak, die voor de gemakkelijkheid als ‘Chuk’ aangesproken werd.

PLOEG BOUWEN ROND CHUK

Ook de buitenwereld bewonderde met grote ogen de individuele klasse van Giorgi Chakvetadze. Door zijn enorm puur talent, infiltratie en ongekende balbehandeling stal hij al snel de harten van de AA Gent-fans, maar ook van de neutrale voetballiefhebber. Zo een speler waarvoor je graag naar het stadion komt. Op die manier werd Chakvetadze al snel omschreven als één van de meest veelbelovende spelers op de Belgische velden. En zijn impressionante prestaties gingen dus niet onopgemerkt voorbij.

Ook niet vanuit het buitenland. Tottenham toonde al snel (opnieuw) interesse in Giorgi Chakvetadze maar AA Gent ging echter niet overstag door de Engelse belangstelling. Sterker nog. Michel Louwagie had een toekomstgericht plan uitgetekend voor zijn groeibriljant en een vroege transfer maakte daar geen deel van uit. Chakvetadze stond namelijk nog maar aan de beginfase van zijn ontwikkelingsproces, en daarom kon zijn marktwaarde nog flink toenemen.



Michel Louwagie kon Giorgi Chakvetadze voor amper 800 duizend oppikken bij Dinamo Tbilisi en de manager van AA Gent droomde al snel van een veelvoud van dat bedrag. “Zelfs al krijgen we deze zomer 15 miljoen euro voor Giorgi, we laten hem niet gaan. Het is de bedoeling om hem nog een jaar of twee in Gent te houden”, aldus Louwagie in 2018. “Het is in elk geval onze intentie om een ploeg rond hem te bouwen. Hij is onze toekomstige nummer 10”, aldus Louwagie, die Chakvetadze als een betere versie van Alin Stoica beschouwde.

MASTERPLAN IN DUIGEN

Maar sinds 2019 is de ster van Giorgi Chakvetadze tanende., De aanvallende middenvelder (her)viel van de ene kwetsuur in de andere, nadat hij begin december 2018 een zware knieblessure opliep op het kunstgrasveld van Sint-Truiden. Daardoor werd zijn steile opmars richting de Europese voetbaltop op een abrupte wijze een halt toegeroepen, en werd zijn individuele ontwikkeling uiteraard ook flink afgeremd. Zijn aantal vergaarde speelminuten sinds 2017 zijn dan ook eerder bedroevend te noemen.



Sinds zijn debuutseizoen 2017-2018 verzamelde Giorgi Chakvetadze respectievelijk 544, 1.932, 306 en 178 speelminuten in de Belgische competitie, blessuretijd inclusief. Op die manier, ook al kan hij er zelf heel weinig aan doen door zijn opeenstapelende blessures, lijkt Chakvetadze het risico te lopen om een eeuwige belofte te worden. Het initiële masterplan van Michel Louwagie om een ploeg te bouwen rond het Georgische supertalent, ligt al sinds 2019 te verkommeren onder het stof.

NIEUWE START IN 2021

In de laatste twee seizoenen was ie al bijna vergeten, maar dit jaar verschijnt Giorgi Chakvetadze dan toch terug aan de oppervlakte – al verliep zijn sportieve rehabilitatie met veel vallen en opstaan.   In februari 2021 speelde Chakvetadze een oefenwedstrijd tegen de beloften van Moeskroen, wat meteen zijn eerste speelminuten waren sinds september 2020. “Hij heeft alles meegetraind en heeft dat heel goed verteerd. Hij heeft geen reactie of klachten meer. Dat is een enorme stap voorwaarts. Hij speelde maandag een helft mee met de beloften. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog in actie komt dit seizoen”, uitte Hein Vanhaezebrouck zich toen hoopvol. Uiteindelijk kwam Giorgi Chakvetadze daarna niet meer in actie, omdat de Georgiër opnieuw een blessure opliep. Dit keer aan de quadriceps … 

GEEN KUNSTGRASVELD MEER 

Maar het huidige voetbalseizoen betekent voor Giorgi Chakvetadze nu écht wel een nieuwe start. Hein Vanhaezebrouck brengt de Georgiër op een geleidelijke manier, wat de enige juiste aanpak is voor zo'n blessuregevoelige doch talentvolle speler. De coach van AA Gent nam Chakvetadze zelfs niet op voor de wedstrijden tegen Valerenga en Sint-Truiden, de plek des onheils waar in 2018 alle miserie begon voor Chakvetadze. Zowel Valerenga en Sint-Truiden spelen namelijk op kunstgras en dat vond de Georgiër geen goed idee. Al baalde Vanhaezebrouck wel een beetje. “Het was nochtans een ideaal moment voor hem om iets te laten zien.”



NOG STEEDS GOEIE VOETJES

In augustus vierde Giorgi Chakvetadze dan eindelijk zijn grote rentree op het hoogste voetbalniveau. De ondertussen 22-jarige aanvallende middenvelder behoorde tot de wedstrijdselectie voor de match tegen KV Mechelen, en hij maakte toen ook een invalbeurt van 21 minuten. 't Was een korte speelgelegenheid, maar toch genoeg om zijn grote klasse opnieuw te etaleren. “Hij heeft nog altijd goede voetjes”, zei Hein Vanhaezbrouck na de match tegen Malinwa. “Dus ik ben zeker tevreden. Hij kon niet veel creëren, maar was een aflossingspunt om de bal in onze rangen te houden.”

TERUG DE OUDE CHAK?

Het duurde dan ook niet lang vooraleer Hein Vanhaezebrouck hem beloonde met een basisplaats. Dat was in de wedstrijd tegen RSC Anderlecht het geval, maar ook vorig weekend tegen Cercle Brugge. En toen was Giorgi Chakvetadze zelfs al één van de betere spelers van AA Gent. “Enkel Giorgi Chakvetadze haalde de norm”, klonk het veelzeggend in Het Laatste Nieuws. Na de wedstrijd tegen Cercle Brugge gaf Vanhaezebrouck ook toe dat het crescendo gaat met de Georgiër en dat hij is gegroeid. “Giorgi heeft van de beste voeten van heel mijn kern. Zijn niveau zal nog omhoog gaan. Hij gaat fysiek nog sterker worden, waardoor hij nog meer zijn acties zal kunnen maken.” 



Giorgi Chakvetadze is dus goed op weg om zijn status als één van de beste voetballers in België terug op te eisen. En dat zal Michel Louwagie ook graag zien, met de hoop op Chakvetadze's marktwaarde naar de oorspronkelijke 9 miljoen euro terug te brengen. Of zelfs meer. Al zal ook dat proces nog met vallen en opstaan gepaard gaan. Chakvetadze moest donderdag namelijk verstek geven voor de wedstrijd tegen Anorthosis Famagusta, omdat hij last heeft aan de heupbuiger. Het plan is om de Georgiër wél wedstrijdfit te krijgen voor de zondagmatch tegen Antwerp FC. Vooruitgang.

POLL: Wordt Chakvetadze terug de oude?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"
Anderlecht in de sh*t: "Dan wordt het moeilijk"

RSC Anderlecht speelde zondag 1-1 gelijk op het veld van Cercle Brugge. Paars-Wit kon niet ...

71
71
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase
Anderlecht bestolen? Ex-ref duidelijk over penaltyfase

RSC Anderlecht bleeft zondagnamiddag op een 1-1-gelijkspel steken op bezoek bij Cercle Brugge. ...

292
292
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'
'Barça zet transfermarkt in vuur met deal van 80 miljoen'

FC Barcelona dreigt het seizoen zonder prijzen te gaan afsluiten, zomerse versterking is dan ook ...

72
72
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele
Tolu komt met eerste reactie na voorbeeldige actie Mechele

Club Brugge won zondagmiddag na een intense wedstrijd met 0-3 van KRC Genk. Het werd een aangenaam ...

415
415
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel
Riemer spreekt zich uit over situatie Dreyer en Schmeichel

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen op kop staan in het klassement van de Champions' ...

208
208
<strong>Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën</strong>
Ultieme wanhoopspoging: Gheysens door de knieën

De toekomst van Antwerp FC wordt bedreigd door een impasse rond de bouw van een nieuwe tribune, die ...

589
589
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record
De Bruyne doet monden openvallen met fenomenaal record

Manchester City laat voorlopig geen steken vallen in de Engelse titelstrijd. Zondagavond werd ook ...

154
154
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale
Antwerp sukkelt: Van Bommel doet belofte voor bekerfinale

Antwerp FC zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De uittredende kampioen verloor zondag ...

187
187
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar
Eén zwakke schakel in Brugse machine: toptransfer in gevaar

Club Brugge staat momenteel op een wolk te voetballen. Blauw-Zwart won zondagmiddag ook met 0-3 op ...

536
536
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd
Anderlecht in de penarie: analisten unaniem over titelstrijd

Een drietal wedstrijden geleden werd RSC Anderlecht nog naar voren geschoven als d&eacute; grootste ...

573
573
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

307
307
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

179
179
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

132
132
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

67
67
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

92
92