RSCA’er verknoeit allerlaatste kans van Kompany

RSCA’er verknoeit allerlaatste kans van Kompany

Anderlecht blijft wachten op een nieuwe spits. Isaac Kiese Thelin kon niet overtuigen als tijdelijke vervanger van Lukas Nmecha en in het Lotto Park lijkt de rol van de Zweed nu helemaal uitgespeeld te zijn. In de galamatch tegen Ajax besloot Vincent Kompany zelfs om zonder centrale spits te spelen, wat de situatie van Thelin stilaan hopeloos maakt.


SOS SPITSEN

De stage in Nederland bevestigde wat iedereen al wist: Isaak Kiese Thelin valt veel te licht uit als aanvalsleider bij RSC Anderlecht. De Zweed moest bij RSC Anderlecht het vertrek van Lukas Nmecha (tijdelijk) opvangen maar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen verspeelde hij zijn laatste krediet. Met enkel nog Antoine Colassin en Mohammed Dauda voorhanden, is een nieuwe en kwalitatieve nummer negen dé absolute transferprioriteit van het moment bij Anderlecht.



In de zoektocht naar een nieuwe spits werd RSC Anderlecht in de voorbije weken in verband gebracht met Gyrano Kerk (FC Utrecht) en Christian Kouamé (Fiorentina), maar beide transferdossiers zijn voorlopig te complex – en te duur – om een doorbraak teweeg te brengen. Bovendien is Kerk eerder een flankaanvaller en voor die positie haalde Sporting net Benito Raman in huis. En Kouamé is veeleer een fysiek sterke aanvaller dan een voetballende en scorende spits.

LAATSTE KANS

In afwachting van een nieuwe aanvaller maakte Isaak Kiese Thelin in de voorbereiding de honneurs waar als vervanger van Lukas Nmecha. Maar het bleek al snel dat de 29-jarige niet goed past in het systeem van Vincent Kompany en dat zijn pure voetballende kwaliteiten te onhandig zijn om het vereiste niveau bij Anderlecht na te streven. Daarnaast is Thelin geen echte killer in de box, een kwaliteit die volgend seizoen van cruciaal belang zal worden bij Anderlecht. In de voorbereiding kreeg de Zweed zijn (aller)laatste kans van Vincent Kompany, maar die greep hij dus niet.



Het doet wat denken aan de situatie in januari vorig jaar. Toen was Vincent Kompany bereid om Isaac Kiese Thelin een nieuwe kans te geven, maar na onderling overleg werd de Zweed toen uitgeleend aan Malmö FF. Anderlecht was nochtans geen vragende partij om Thelin te laten gaan. Op dat moment zat Sporting namelijk niet bepaald dik bezaaid in de centrale spitsen, terwijl verschillende media opperden dat de spits intrinsiek echt wel de benodigde karakteristieken bezat om zich in de gratie te spelen van toenmalige speler-inspirator Vincent Kompany.

DRAMA TEGEN AZ ALKMAAR

Maar na een volledige oefencampagne achter de kiezen, blijkt dat dus helemaal het geval niet te zijn. Isaac Kiese Thelin kreeg in de voorbije weken een uitgelezen kans om zich belangrijk te maken bij RSC Anderlecht, maar uiteindelijk stelde hij danig teleur. In de oefenpartij tegen AZ Alkmaar speelde Thelin bijvoorbeeld elke minuut in een soort type-elftal van Anderlecht, maar zijn inbreng was toen veel te gering. Thelin verloor in de partij tegen AZ maar liefst elf duels, het meeste van alle Anderlecht-spelers.



En het zal u wellicht ook niet verwonderen, Isaac Kiese Thelin was in de wedstrijd tegen AZ Alkmaar ook niet goed bij schot. De Zweed kreeg nochtans enkele goeie kansen in de zestien meter van de tegenstander, maar hij oogde geen enkele keer trefzeker of doelgericht. Thelin was andermaal onbeholpen in de afwerking waarbij hij geen enkele van zijn drie doelpogingen tussen de palen kon besluiten. Zijn gecombineerde doelkansen bereikten tegen AZ bijvoorbeeld een waarde van 1,13 expected goal maar scoren deed hij dus niet.

NIEUWE NEGEN NODIG

Het zoeken naar een adequate vervanger voor Lukas Nmecha blijft aldus prioritair voor RSC Anderlecht. Het blijft wel vreemd dat Isaac Kiese Thelin zich tijdens voorbije uitleenbeurten als een efficiënte en vlotscorende spits manifesteert, maar dat dit bij Sporting nog steeds niet lukt. Bij Malmö FF (14 goals in 25 competitiewedstrijden) en Kasimpasa (9 goals in 21 competitiewedstrijden) liet de Zweed namelijk fraaie statistieken noteren met een hoge efficiëntie-ratio. Bij Anderlecht raakte Thelin dan weer aan slechts 3 doelpunten in 37 officiële wedstrijden.



Daarom is Peter Verbeke naarstig op zoek naar de missing link voor centraal in de aanval. 't Moet een mobiele spits zijn met veel kwaliteit in de box en – als het kan – ook nog met wat ervaring. Dit profiel is echter moeilijk te vinden op de transfermarkt en bovendien moet zo'n gegeerd type tevens passen in het financieel plaatje van de Belgische recordkampioen. De zomermercato is nog anderhalve maand geopend maar komend weekend staat de start van de Jupiler Pro League alweer voor de deur.

ZONDER SPITS TEGEN AJAX

Zondag trapt RSC Anderlecht haar nieuwe voetbalseizoen af in de historische derby tegen SG Union, waarbij de drie punten een must zijn om al meteen geen gezichtsverlies te lijden. Ook al heeft Sporting vandaag nog geen nieuwe spits aangetrokken, de kans is echter héél klein dat Vincent Kompany in zijn basiselftal toch zou uitpakken met Isaac Kiese Thelin. Vorig weekend voorzag Kompany al geen startplaats meer voor Thelin in de galawedstrijd tegen Ajax, waar de coach aantrad met zijn sterkst mogelijke elftal op dat moment.



Vincent Kompany besloot zaterdag om in een 4-2-2-2 opstelling aan te treden tegen de Amsterdammers, zonder enige zuivere diepe spits. De 8.000 aanwezige toeschouwers in het Lotto Park zagen dat Anderlecht aantrad met Francis Amuzu en Yari Verschaeren als diepste pionnen. Net daarachter zorgden Majeed Ashimeru en Anouar El Hadj voor de nodige ondersteuning. Isaac Kiese Thelin kreeg uiteindelijk nog een invalbeurt van 34 minuten maar ook daarin bracht hij niet meteen een meerwaarde voor zijn team.

LES TEGEN AJAX

Het is veelbetekenend dat Vincent Kompany tegen Ajax verkoos om te starten met Francis Amuzu en Yari Verschaeren, terwijl zij van nature geen centrale spitsen zijn. De rol van Isaac Kiese Thelin lijkt daarom helemaal uitgespeeld te zijn in het Lotto Park, want zelfs als tijdelijke nummer negen is de Zweed er dus overbodig geworden. We zijn alvast benieuwd hoe Kompany volgend weekend zijn pionnetjes zal neerzetten tegen Union SG, want ook tegen dan zal de nieuwe spits er nog niet zijn.



En die is wel degelijk broodnodig. Tegen Ajax herviel Anderlecht namelijk in haar oude gewoontes waarbij er terug een schrijnend gebrek aan doelgerichtheid en efficiëntie te constateren viel. Sporting richtte via Francis Amuzu, Wesley Hoedt en Anouar El Hadj drie pogingen naar het Amsterdamse doel maar geen enkele daarvan eindigde tussen de palen. Bij Ajax was de aanvallende slagkracht veel gewichtiger met in totaal tien doelpogingen waarvan er twee gekadreerd waren. En die twee pogingen resulteerden meteen in twee doelpunten.

POLL: Moet Anderlecht houden als back-up?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij
Cercle slaat weer toe: sterkhouder tekent bij

Cercle Brugge mag nog steeds dromen van een Europees ticket, want het veegde zaterdag de vloer aan ...

4
4
<strong>'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'</strong>
'Anderlecht slaat toe met balvirtuoos van groot kaliber'

Anderlecht toont opnieuw interesse in Himad Abdelli (24), een veelzijdige en technisch sterke ...

117
117
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden
KRC Genk in rouw: voormalige lieveling overleden

KRC Genk incasseerde zaterdag een nieuwe tik, want het kreeg van Cercle Brugge een 4-1 om de oren. ...

0
0
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'
'Club Brugge wil sensationele transfer bij Union'

Voor het derde seizoen op rij dreigt Union naast de landstitel te grijpen en opnieuw dreigt Club ...

375
375
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'
'Nieuwe wending in Standard-saga: Venanzi moeit zich'

Het wordt maar niet rustig bij Standard. Zaterdag volgde een nieuwe sportieve ontgoocheling met een ...

149
149
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"
Luxeprobleem Club opgelost: "Goed aangepakt door Hayen"

Club Brugge slikte vorige donderdag zijn eerste nederlaag onder Nicky Hayen, want in de slotfase ...

198
198
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal
Vandenbempt zet Alderweireld op zijn plaats na uithaal

Zondag ging Antwerp al voor de zesde keer in zeven wedstrijden onderuit in de Champions' Play-Off. ...

412
412
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'
'Antwerp drukt door: eerste zomeraanwinst op komst'

Antwerp moet donderdag zijn seizoen zien te redden door in de bekerfinale Union te kloppen, want in ...

201
201
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent
Middenvelder schept duidelijkheid over toekomst bij AA Gent

AA Gent heeft zich afgelopen weekend verzekerd van de eindwinst in de Europe Play-Off. De Buffalo's ...

184
184
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'
'Club Brugge blijft twijfelen aan Hayen'

Het zou zomaar kunnen dat Nicky Hayen Club Brugge de komende weken naar &eacute;&eacute;n van de ...

622
622
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel
Faillissement Standard? Sportadvocaat velt zijn oordeel

Het rommelt momenteel in Luik, zoveel kan je wel zeggen. De sportieve resultaten blijven tegenvallen ...

309
309
'Duivels kunnen aanstippen: datum EK-selectie bekend'
'Duivels kunnen aanstippen: datum EK-selectie bekend'

Het clubseizoen is stilaan zijn laatste rechte lijn ingegaan en dat betekent dat ook de start van ...

92
92
'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'
'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'

Voor FC Barcelona is het uiteindelijk een tegenvallend seizoen geworden. In La Liga kon het Real ...

139
139
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top

Club Brugge blijft verder door de Champions' Play-Off razen en ging zondag ook winnen op de Bosuil. ...

321
321
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'

Voor de eerste keer in twaalf jaar moest Bayern M&uuml;nchen dit seizoen nog eens de titel aan een ...

43
43