Club Brugge anticipeert op nieuwe megadeal

Club Brugge anticipeert op nieuwe megadeal

Vanaf 1 juli start het wheelen & dealen op de transfermarkt opnieuw. Bij Club Brugge zal het moeilijk worden om Odilon Kossounou nog langer aan boord te houden en daarvoor bepaalt men op Jan Breydel reeds enkele interessante alternatieven. Yerson Mosquera is qua speelstijl een kloon van Kossounou en daarmee lijkt Club te anticiperen op een erg lucratieve verkoop van de Ivoriaan.


DEFENSIEVE VERSTERKING

Club Brugge kan in de Champions' Play-offs allerminst over een geslaagde start spreken. De balans in de nacompetitie oogt voorlopig erg bedroevend met amper één punt op zes. Bovendien slikte de gedoodverfde landskampioen al vijf tegendoelpunten in twee wedstrijden tijd, dat betekent in de Champions' Play-offs op gemiddelde basis 2,5 tegendoelpunten per wedstrijd. En dat terwijl het  betreffende gemiddelde in de reguliere competitie slechts 0,7 tegendoelpunt per wedstrijd inhield.



De huidige negatieve defensieve kentering is dus opvallend, hoewel Club Brugge ook in het aanvallend opzicht niet op een hoogstaand niveau acteert. De roep om meerdere kwalitatieve versterkingen met het oog op een succesvol volgende jaargang klinkt dus luid. En daarvoor lonkt Blauw-Zwart volgens El Vbar, een programma op het het bekende radiostation Radio Caracol, naar de Colombiaanse verdediger Yerson Mosquera van Atlético Nacional.

DAVINSON SANCHEZ 

Yerson Mosquera beleeft als 20-jarige zijn eerste seizoen als basisspeler in de Colombiaanse competitie, nadat hij er vorig jaar reeds vier competitiewedstrijden afwerkte. Bij Atlético Nacional werpt hij zich stilaan op tot een echte revelatie in de Liga BetPlay, waardoor hij ook zijn eerste selecties verdiende bij de Colombiaanse U20. Mosquera trainde zelfs al enkele keren mee met de grote jongens van Colombia, waar hij aanzien wordt als Colombia's toekomstige grote hoop in de defensie.



't Is daarom dat Yerson Mosquera al voorzichtig wordt vergeleken met Davinson Sanchez, die tegenwoordig met voorsprong de beste centrale verdediger is van Colombia. De huidige centrale verdediger van Tottenham Hotspur heeft net zoals Mosquera een verleden bij de Colombiaanse topclub Atlético Nacional, vooraleer Sanchez daarna richting Ajax trok. Ook Mosquera heeft nu dus uitzicht op een eerste Europese transfer, weliswaar naar “het Ajax van België”. 

GEEN SCENARIO-DENNIS 

Met de vermeende interesse in Yerson Mosquera lijkt Club Brugge in eerste instantie te anticiperen op een mogelijk vertrek van Odilon Kossounou. De Ivoriaanse centrale verdediger zette de voorbije maanden grote en belangrijke stappen in zijn ontwikkeling, waardoor hij tegenwoordig kan rekenen op grote interesse van verschillende Europese clubs. Hoewel Kossounou vandaag amper 20 lentes telt, lijkt het moment om te oogsten toch stilletjesaan aangebroken te zijn voor Club Brugge. Naar verluidt zou Blauw-Zwart mikken op een verkoopprijs van 20 miljoen euro. 



Op Jan Breydel willen ze namelijk een gelijkaardig scenario-Emmanuel Dennis vermijden. Club Brugge had vorig seizoen de mogelijkheid om de Nigeriaan te verpatsen na een succesvolle jaargang, maar geen enkele inkomende aanbieding bleek echter toereikend te zijn – hoewel er toch aanbiedingen circuleerden in de media van om en bij de 15 miljoen euro. Maar na een erbarmelijke eerste seizoenshelft dit jaar bij Club vertoeft Dennis sinds januari op huurbasis bij 1.FC Köln en nam zijn marktwaarde een daling van 17 naar 11 miljoen euro.

NIEUWE KOSSOUNOU 

Met dat financieel perspectief indachtig, Odilon Kossounou bezit vandaag een marktwaarde van 12 miljoen euro, is het dus een logische zet dat Club Brugge ondertussen proactief mogelijke alternatieven voor de Ivoriaan bekijkt. Yerson Mosquera beschikt bovendien over hetzelfde voetballende profiel en een gelijkaardig intrinsiek talent zoals Kossounou. In de zomer van 2019 werden er veel vragen gesteld over de kwaliteiten van de Ivoriaan, maar die speelde hij helemaal van zich af.



Bij de eventuele komst van Yerson Mosquera zullen de gelijkaardige vragen worden gesteld, gelet op zijn jonge leeftijd van 20 jaar, zijn beperkte ervaring op het professionele niveau en bovendien ook enkel in de Colombiaanse voetbalcompetitie. Die vele vragen zijn vandaag overigens terecht, maar anderzijds heeft het scoutingsdepartement van Club Brugge ervaring en expertise genoeg om deze risico's in te schatten. Met Odilon Kossounou dus als één van de vele positieve exponenten.

DEFENSIEF EN FYSIEK

De grote sterktes van Yerson Mosquera liggen dus vooral op het fysieke vlak. De Colombiaan bezit een groot gestalte met 1 meter 88 en hij is atletisch, snel en sterk. Door de combinatie van deze eigenschappen wint Mosquera bijgevolg erg veel duels over de grond en in de lucht. In de Colombiaanse Liga BetPlay gaat er bijvoorbeeld geen enkele andere centrale verdediger meer rechtstreekse duels met zijn tegenstander aan dan Mosquera.



Bovendien is Yerson Mosquera ook erg efficiënt in deze duels. Zowel bij de algemene duels, defensieve duels en luchtduels schaart de veelbelovende 20-jarige zich telkens bij de beste verdedigers van de Colombiaanse competitie. Mosquera maakt dus uitstekend gebruik van zijn fysieke capaciteiten om zich te onderscheiden als één beste centrale verdedigers in de Liga BetPlay. Daarnaast zit het met zijn defensieve positionering ook snor.

200 DUIZEND EURO

Yerson Mosquera excelleert aldus op het niveau van de Colombiaanse competitie, al gaapt er toch nog een grote kloof met de Belgische Jupiler Pro League. Op het fysieke en defensieve vlak zou Mosquera normaliter wel zijn mannetje moeten staan in België, maar op het voetballend vlak moet er toch nog veel voorbehoud ingebouwd worden. Door zijn indrukwekkende fysiek oogt Mosquera namelijk eerder onhandig met de bal in zijn bezit, wat overigens niet abnormaal is voor een speler met zijn gestel – zie ook Odilon Kossounou.

Dat gezegd zijnde valt bij Yerson Mosquera vooral zijn matige eerste controle op en eveneens zijn onzekerheid in het balbezit. Dat zijn toch nog grote werkpunten als hij een rol van betekenis wil spelen bij een dominante ploeg zoals Club Brugge. De lokale Colombiaanse media vergelijken Mosquera al voorzichtig met zijn landgenoten en positionele collega's Davinson Sanchez (Tottenham) en Yerry Mina (Everton), maar daarvoor zal de 20-jarige toch nog flink wat progressie moeten maken. 



Anderzijds heeft Club Brugge voorbeelden genoeg waarbij onbekende youngsters met succes een hoogstaand ontwikkelingsplan doorlopen, en vervolgens met een grote winst werden doorverkocht. Odillon Kossounou zag zijn marktwaarde bijvoorbeeld al verdrievoudigen, hij werd in 2019 voor bijna vier miljoen euro aangekocht van het Zweedse Hammarby IF. De marktwaarde van Yerson Mosquera bedraagt vandaag amper 200 duizend euro. Voor dat bedrag lijkt de Colombiaan wel een gokje waard te zijn.

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'
'Everton bereidt vertrek Onana voor: vraagprijs vastgelegd'

Everton FC is inmiddels zeker van het behoud in de Premier League, maar blijft met de nodige ...

4
4
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

71
71
Vanaken grijnst na fraai compliment: "Mijn rol als aanvoerder"
Vanaken grijnst na fraai compliment: "Mijn rol als aanvoerder"

Club Brugge blijft voorlopig door de Champions' Play-Offs razen en boekte zondag alweer zijn zesde ...

139
139
OHL pakt scalp Standard, Promotion Play-Offs razend spannend
OHL pakt scalp Standard, Promotion Play-Offs razend spannend

OH Leuven heeft zijn supporters zondagnamiddag verwent met een 3-1-thuiszege tegen Standard, ook al ...

118
118
Eén wissel bij Union, grote verrassing in basiself Anderlecht
Eén wissel bij Union, grote verrassing in basiself Anderlecht

Zondagavond staat wederom een sleutelmatch op het programma binnen de titelstrijd. Union SG krijgt ...

266
266
Fiorentina krijgt tikje, Chelsea mag dromen na pandoering
Fiorentina krijgt tikje, Chelsea mag dromen na pandoering

In de Premier League mag Chelsea FC na een kwakkelseizoen dan toch nog dromen van een Europees ...

127
127
Herboren Mignolet komt met klasse-reactie voor Jackers
Herboren Mignolet komt met klasse-reactie voor Jackers

Nadat hij anderhalve maand aan de kant stond met een blessure, heeft Simon Mignolet zondagmiddag ...

546
546
Ook Van Bommel vloekt: "Antwerp verdiende tweede penalty"
Ook Van Bommel vloekt: "Antwerp verdiende tweede penalty"

Club Brugge blijft zijn zegereeks maar doortrekken in de Champions' Play-Offs. Zondagmiddag gingen ...

724
724
Mama Bakayoko steelt de show op kampioenenfeest PSV
Mama Bakayoko steelt de show op kampioenenfeest PSV

PSV heeft zich zondagmiddag ook mathematisch verzekerd van de Nederlandse titel. En daar had ook ...

53
53
Alderweireld vernietigend voor arbitrage: "Dramatisch!"
Alderweireld vernietigend voor arbitrage: "Dramatisch!"

Antwerp FC is er zondagmiddag niet in geslaagd om extra vertrouwen te tanken in aanloop naar de ...

988
988
Titeldroom Club krijgt nog meer vorm na controversiële kraker
Titeldroom Club krijgt nog meer vorm na controversiële kraker

De titeldroom van Club Brugge begint week na week meer aan kracht te winnen. Blauw-Zwart dankte ...

607
607
Janssen geeft verklaring voor 'snelste geel ooit in JPL'
Janssen geeft verklaring voor 'snelste geel ooit in JPL'

Vincent Janssen heeft sinds zijn overstap naar Antwerp FC een aardige erelijst bijeen gespeeld en ...

251
251
'Chelsea schakelt Lukaku in voor spectaculaire ruildeal'
'Chelsea schakelt Lukaku in voor spectaculaire ruildeal'

AS Roma maakt zich op voor een erg lastige week met wedstrijden tegen achtereenvolgens Juventus, ...

167
167
Grote terugkeer bij Gent: "Waren zeer moeilijke maanden"
Grote terugkeer bij Gent: "Waren zeer moeilijke maanden"

AA Gent heeft zich zaterdagavond ook mathematisch verzekerd van de eindzege in de Europe Play-Offs. ...

82
82
Club-aanhang spreekt schande: "Hij moet altijd rood krijgen!"
Club-aanhang spreekt schande: "Hij moet altijd rood krijgen!"

In de Champions' Play-Offs stond zondagmiddag de clash tussen Antwerp FC en Club Brugge op het ...

675
675