Club Brugge speelt hoog spel met eigen goudhaantje

Club Brugge speelt hoog spel met eigen goudhaantje

Het was met pijn in het hart. Ondanks het grote geloof in de voetballende verdediger kon Club Brugge de jonge Siemen Voet geen speelkansen garanderen bij de A-kern. Voet werd in de voorbije zomer dan maar uitgeleend aan KV Mechelen en daar laat hij op korte tijd al van zich spreken. Zo wordt de kans wel erg groot dat Voet volgend seizoen niet meer onder contract zal staan bij Club, want Malinwa kon namelijk een aankoopoptie afdwingen in de huurdeal.


ASTER, ISSA EN SIEMEN

Vorige week zaterdag kreeg Siemen Voet ’s ochtends een belangrijk berichtje van zijn coach Wouter Vrancken. Verdedigers Rocky Bushiri (positieve coronatest) en Thibault Peyre (ziekte) gaven beide verstek voor de competitiematch tegen KV Kortrijk. Die wedstrijd vond zaterdagavond al plaats, waardoor de 20-jarige Voet zich bijgevolg mocht opmaken voor twee belangrijke debuten. Tegen de Kortrijkzanen werden het namelijk zijn eerste speelminuten in loondienst bij KV Mechelen, maar tevens op het hoogste Belgische voetbalniveau. En Voet liet al meteen van zich spreken.



Na een sobere maar heel degelijke eerste helft slaagde de debutant er namelijk in om in minuut 53 de openingstreffer te maken. Malinwa stevende af op een gouden driepunter en Siemen Voet beleefde een droomdebuut, maar na de uitsluiting van Issa Kaboré kon KV Kortrijk de 1-0 achterstand alsnog omdraaien naar een 1-2 eindresultaat. Een domper op de vreugde bij Voet, en een nieuwe deceptie voor KV Mechelen.

“Het is leuk voor Siemen dat hij die goal maakt”, evalueerde Wouter Vrancken de opgemerkte prestatie van zijn jonge verdediger in de Mechelse perszaal na de wedstrijd. “Hij heeft zich echt wel opgewerkt en zijn kans gegrepen.” Gazet van Antwerpen kon daarnaast ook nog een straffe quote bemachtigen van Vrancken. “Siemen past in het rijtje van Aster (Vranckx, nvdr.) en Issa (Kaboré, nvdr.): erg leergierig en leuk om mee te werken.”

STERK BIJ ROESELARE

De eerste speelgelegenheid van Siemen Voet smaakt alvast naar meer. Hoewel hij pas op 20-jarige voor het eerst komt piepen in de Jupiler Pro League, zijn het potentieel en de kwaliteiten van de verdediger al veel langer bekend. Voet was tijdens de voorbije jaren een sleutelfiguur bij de beloften van Club Brugge, maar in de zomer van 2019 werd het duidelijk dat hij daar wat uitgeleerd was. Om door te groeien naar de A-kern van Club Brugge was de stap nog iets te groot, waardoor een tijdelijke oplossing zich aanbood bij KSV Roeselare in 1B. En daar presteerde hij erg goed, waar vooral zijn uitgesproken sterke punten opvielen.



Voet beschikt namelijk over goeie voetjes – no pun intended -, een strakke tackle en een behoorlijke sterkte in de kopduels. En dat allemaal in combinatie met een Belgische nationaliteit, jonge leeftijd én positie van linksvoetige centrale verdediger: Voet heeft alles om uit te groeien tot een gewilde speler in de Jupiler Pro League. Op Schiervelde liet Voet zich vorig jaar alvast positief opmerken als één van de betere centrale verdedigers uit 1B. Tijdens zijn eerste seizoen bij de profs passte hij zich qua zuiverheid al bijvoorbeeld naar de zevende plaats onder alle centrale verdedigers, en ook bij het aantal succesvolle defensieve acties en intercepties schaarde hij zich bij de top tien.

MALINWA DUWT DOOR

Zijn vergaarde ervaring tegen de stevige spitsen uit 1B wierp duidelijk vruchten af, want in mei 2020 kondigde Club Brugge namelijk aan dat het contract van Voet werd verlengd tot en met juni 2022, en als kers op de taart mocht hij ook de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen aanvatten bij de A-kern van Blauw-Zwart. En ook in die oefencampagne speelde Voet zich in de kijker, onder meer tijdens een vriendschappelijk duel tegen … KV Mechelen. De aanwezige technische staff van Malinwa, alsook het bestuur, konden toen met eigen ogen de kwaliteiten van Voet gadeslaan, die toen een heel sterke indruk naliet.



Voet stond al sinds januari op de radar bij KV Mechelen, maar door verschillende redenen drukte de club toen niet door voor zijn komst. Zijn glansprestatie in de oefenmatch van Club Brugge tegen Malinwa zorgde er echter voor dat KV een versnelling hoger schakelde om Voet binnen te halen. Naar eigen zeggen hing Voet één of twee dagen na die bewuste oefenmatch al de lijn met mensen van KV Mechelen, waarna hij zich in tussentijd informeerde bij Wesley Vanbelle en Wouter Biebauw, ex-ploegmaats bij KSV Roeselare met een verleden Achter de Kazerne.

HET HUZARENSTUKJE VAN KVM

Uiteindelijk raakten KV Mechelen en Club Brugge het eens over een uitleenbeurt, maar de onderhandelingen tussen beide clubs liepen niet bepaald van een leien dakje. Omdat Blauw-Zwart keihard en volop gelooft in het kunnen van Voet, met als bewijs zijn recente contractverlenging in mei 2020, werd er namelijk serieus genegotieerd over een eventuele aankoopoptie.Voor KV Mechelen – en niet voor Club – was het echter noodzakelijk en cruciaal dat er een aankoopoptie werd opgenomen in de huurdeal, iets waar Malinwa uiteindelijk ook in slaagde. Hoeveel die contractueel vastgestelde transfersom precies bedraagt, dat is vooralsnog niet geweten. Maar als Voet zijn veelbelovend debuut straks succesvol kan voortzetten, dan zal dat bedrag ongetwijfeld ook wel bekend raken bij het grote publiek. 



Door zijn interessant profiel (mét doorverkoopwaarde) zag de Mechelse directie Siemen Voet dus graag komen, al was ook Wouter Vrancken was een uitdrukkelijk vragende partij voor zijn komst. De coach van Malinwa houdt namelijk van een verzorgde opbouw van achteruit en laat dat net één van de sterktes zijn van Voet, iets wat hij overigens al bewees in 1B bij KSV Roeselare. Die voetballende kwaliteiten bouwde Voet op in de jeugdopleiding van Club Brugge, waar meer dan voldoende aandacht wordt geschonken aan het uitvoetballen bij verdedigers. Door zijn uniek profiel, Voet is een uitstekende voetballende verdediger maar tevens jong, Belgisch én linksvoetig, verwezenlijkte KVM dus een klein huzarenstukje door alsnog een felbevochten aankoopoptie af te dwingen tijdens zijn uitleenbeurt.

DE KEUZE VAN VOET 

Uiteraard is het ook belangrijk om weten welk standpunt Siemen Voet zelf inneemt over een verlengd verblijf Achter de Kazerne. Naar eigen zeggen liet Club Brugge hem zélf beslissen over het al dan niet opnemen van die veelbesproken aankoopoptie. Voet mocht namelijk nog blijven op Jan Breydel, maar de youngster was nadrukkelijk op zoek naar speelminuten. “Ik zie die aankoopoptie als de ultieme waardemeter voor mijn seizoen bij KV”, lichtte hij zelf toe aan Het Nieuwsblad. “Als ik goed presteer, dan wordt de aankoopoptie waarschijnlijk gelicht. Als dat niet gebeurt, dan was het waarschijnlijk niet goed genoeg. Daar ga ik mezelf op afrekenen. Dit wordt dus een cruciaal jaar voor mijn carrière.”



En die goede prestaties zijn dus alvast van start gegaan tijdens zijn opmerkelijk debuut vorige week tegen KV Kortrijk. Of Siemen Voet in de eerstvolgende competitiewedstrijd ook aan de aftrap zal verschijnen, dat wordt vooralsnog afwachten. Maar het lijkt nu al duidelijk dat Voet niet enkel en alleen meer moet hopen op afwezigheden van andere verdedigers: zijn referentiematch tegen Veekaa biedt hem alvast meer perspectief op speelgelegenheid. Ook bij Club Brugge zullen ze met een klein hartje de evolutie opvolgen van hun jeugdproduct, die straks wel héél gemakkelijk definitief kan vertrekken bij Blauw-Zwart ...

POLL: Is Voet een type-voetballer voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent
Weerbarstige Kemphanen verzorgen mee spektakel tegen AA Gent

Na een wedstrijd met heel wat defensief geklungel heeft AA Gent andermaal de maat genomen van een ...

0
0
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa
Zorgen voor Tedesco: Tielemans valt uit bij Aston Villa

Domenico Tedesco legt momenteel wellicht de laatste hand aan zijn selectie voor het komende EK met ...

28
28
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL
Essevee slikt mokerslag in jacht op ticket richting JPL

Het reguliere seizoen was al een pijnlijke zaak voor de supporters van Zulte Waregem, vanavond kreeg ...

85
85
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'
'AA Gent denkt naast Hasi aan nog een straffe JPL-coach'

AA Gent kan zaterdag tegen Westerlo opnieuw een grote stap zetten richting de eindwinst in de Europe ...

102
102
Leysen komt met verklaring voor vormdipje
Leysen komt met verklaring voor vormdipje

OH Leuven heeft zaterdagavond na een reeks van vier ongeslagen wedstrijden nog eens kennis gemaakt ...

12
12
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'
'Saelemaekers kent zijn club voor volgend seizoen'

Het worden nog spannende weken voor Alexis Saelemaekers. Onze landgenoot moet met Bologna nog een ...

62
62
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers
Standard-fans gaan weer wild tekeer tegen 777 én spelers

Ook wedstrijd nummer zes van Standard in de Europe Play-Off heeft geen overwinning opgeleverd. Deze ...

150
150
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep
Everton is gered, Leverkusen verlengt reeks op de valreep

De strijd om het behoud in de Premier League blijft razend spannend, maar voor Everton is ze dat ...

62
62
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries
Zwakke Rouches bijten tanden stuk op uitgebluste Kanaries

In de strijd om een Europees ticket heeft Standard voor de zesde keer op een rij (!) niet gewonnen. ...

52
52
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen
Hasi komt met verklaring voor vertrek bij KV Mechelen

KV Mechelen deed zaterdag wat het moest doen om in de running te blijven in de Europe Play-Off door ...

138
138
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'
Geraerts naar Club Brugge? 'Deadline staat vast'

Het bestuur van Club Brugge staat momenteel voor een bijzonder lastige keuze en moet een nieuwe ...

528
528
<strong>Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen</strong>
Waarom Beerschot & co zich serieus vragen moeten stellen

Beerschot is de zoveelste Belgische club die in de problemen zit met buitenlandse eigenaars. Leren ...

114
114
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'
'Antwerp haalt opgelucht adem na Van Bommel-ontwikkelingen'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

215
215
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen
Selectie Club Brugge: gigantische meevaller voor Hayen

Club Brugge davert momenteel als een stoomtrein door de Champions' Play-Offs en doet na de recente ...

439
439
<strong>Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'</strong>
Fredberg haalt alles uit de kast: 'Anderlecht wil hem buiten'

Het lijkt erop dat Majeed Ashimeru's tijd bij Anderlecht (eindelijk) ten einde loopt. Hoewel coach ...

366
366