De jeugd is de toekomst, het is een stelling die nog steeds bij heel wat clubs van toepassing is. Meer en meer wordt er ingezet op jonge talenten, al zorgt dat ook voor heel wat controverse. Zo blijkt immers dat er vaak sprake is van een 'kil en genadeloos' klimaat.
Einde van voetbaldroom
Voor veel ouders zal het vermoedelijk wel bekend aanvoelen: het einde van het seizoen nadert en dus staan er vaak ook gesprekken op het programma omtrent de toekomst van je kind bij een bepaalde club.
Doorgaans schuiven jeugdspelers door naar een hogere categorie, in bepaalde gevallen komt er ook een harde boodschap. Heel wat verenigingen schuiven kinderen immers 'genadeloos' aan de kant.
Kil en zakelijk
Het Nieuwsblad trok op onderzoek uit en achterhaalde dat er zelfs bepaalde clubs in Vlaanderen zijn die ouders verwittigen door middel van een kille, zakelijke mail. Daarbij is er een groot verschil tussen de verschillende clubs: meestal is er de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek, in bepaalde gevallen is daar... geen sprake van.
“Degoutant”, zo reageert Robin Ceusters, een voetbalmama die uit frustratie een eigen podcast opstartte genaamd Jeugdvoetbal FUNdamentals. “Er zijn clubs die het goed doen, maar te vaak worden jeugdspelers op een onmenselijke manier weggestuurd. Dan komt het slechte nieuws na een positieve tussentijdse evaluatie, waardoor ouders en kind totaal verrast zijn. Soms komt de boodschap te laat op het seizoen, waardoor spelers geen nieuwe ploeg meer vinden omdat alle kernen al vol zitten. Of staan clubs niet stil bij de manier waarop ze de boodschap brengen.” Zo klinkt het hard.
Confrontatie uit de weg gaan
Ook Voetbal Vlaanderen reageert 'not amused' omtrent het opkomende fenomeen. “Clubs doen het uit gemakzucht, om de confrontatie niet te moeten aangaan”, zegt directeur sport bij Voetbal Vlaanderen Bob Browaeys. “Zo’n pijnlijke boodschap moet je persoonlijk brengen, bijzonder voorzichtig en met veel aandacht voor de ontgoocheling van het kind. Dat zij ‘maar moeten leren omgaan met tegenslagen in de maatschappij’ is geen reden om daar zo achteloos mee om te springen.” Er zijn overigens heel wat ploegen die het wel op een goede manier aanpakken in Vlaanderen.