Deze 11 Rode Duivels móéten spelen: VN tipt Tedesco

Deze 11 Rode Duivels móéten spelen: VN tipt Tedesco

Van een valse start gesproken. Met een 0-1 nederlaag tegen Slovakije kon het EK niet slechter beginnen voor de Rode Duivels. Het sein voor Domenico Tedesco om het roer nu al om te gooien voor de tweede poulematch? Geïnspireerd door zijn eigen vervangingen dringen er zich tegen Roemenië alleszins een viertal wissels op. Én misschien wel een nieuwe rol voor Kevin De Bruyne.

Tedesco was achteraf nochtans best tevreden: alleen de efficiëntie was in zijn ogen niet "perfect". Ook zijn spelers wezen vooral op de factor pech om de blamage te verklaren. Net zoals technisch directeur Frank Vercauteren opvallend optimistisch blijft. Hij zit nog altijd op één lijn met de bondscoach, wiens beslissingen hij "200 procent steunt". Binnen het Belgische kamp is er van paniek dus nog geen sprake.

Toch zat er weinig lijn in het spel, en werden de Slovaken ondanks de karrenvracht aan kansen allerminst van de mat getikt. "Het zou raar zijn om alles na één wedstrijd overboord te gooien", vindt onder andere Jan Vertonghen niet dat Tedesco het geweer tegen Roemenië al van schouder moet wisselen. Met het mes op de keel lijkt het niettemin aangewezen om in iedere linie enkele aanpassingen te doen.

DEFENSIE: Debast & Carrasco out, De Cuyper & Vertonghen in

Koen Casteels valt niks te verwijten: vlak voor de pauze pakte onze nieuwe nummer één zelfs uit met een prima parade om nog erger te voorkomen. Voor het overige gaf de onuitgegeven defensie amper iets weg. In balbezit daarentegen verliep het geregeld stroef. Zeker wanneer ze onder druk werden gezet hadden Timothy Castagne, Wout Faes en Zeno Debast het moeilijk om oplossingen vooruit te vinden.

Het plan om met drie op te bouwen en gelegenheidslinksback Yannick Carrasco, wiens impact bijzonder beperkt bleef, hoger op het veld voor een overtal te laten zorgen om aan de overzijde Jérémy Doku te isoleren lukte slechts sporadisch. Het nogal vreemde experiment bleek zo lang geen onverdeeld succes. Toch maar normaal doen dus en Maxim De Cuyper het vertrouwen gunnen? Arthur Theate blijft onzeker.

Tenzij de bondscoach verrast door zijn chouchou Carrasco dit keer als rechtsback te posteren mag Castagne daar op zijn beide oren slapen zolang Thomas Meunier revalideert. Axel Witsel ligt eveneens nog in de lappenmand, maar Vertonghen lijkt stilaan klaar om een basisplaats te claimen. Indien hij fit is kan behalve diens leiderschap en lef aan de bal ook zijn linkervoet meteen een meerwaarde bieden.

Vercauteren merkt op dat pakweg Engeland het ook zonder linkspoot doet, maar net zoals De Cuyper durft Vertonghen tenminste verticaal te spelen. Debast in theorie ook, maar die kwaliteiten komen op links niet tot uiting. Hoewel ook Faes kan wijken dreigt Vertonghen zijn ploegmaat dus naar de bank te duwen. Vooral in de eerste helft was Faes, een certitude onder Tedesco, een van de enigen op niveau.

De bedoeling is om het voetballend vermogen achterin op te krikken, zónder daarbij ook in te boeten aan stabiliteit. De verwachting is dat België opnieuw het spel moet maken tegen een op papier mindere tegenstander, maar tegen Oekraïne bewezen Nicolae Stanciu en co wel dat ze gevaarlijk uit de hoek kunnen komen. Zelf hebben de Rode Duivel hun lesje na de sof tegen de Slovaken hopelijk ook geleerd.

MIDDENVELD: KDB rijtje lager, Mangala out voor De Ketaelere

Al bleek er van onderschatting sowieso weinig sprake. Zoals verwacht koos Tedesco met Orel Mangala en Amadou Onana voor twee 'zessen' voor zijn gehavende achterhoede. Niet geheel onlogisch gezien de twijfels over onze verdediging vooraf, al vroegen velen zich ook af of zoveel voorzichtigheid wel nodig was in de groepsfase. In het openingsduel bleek direct waarom: beiden droegen weinig bij in balbezit.

Tedesco had echter geen klachten over hoe zij zich van hun opdrachten kweten. Om het gevaar van afstand bij de Roemenen te neutraliseren beschouwt hij het controlerend duo zaterdag wellicht evenmin als een overbodige luxe. Toch ligt de nadruk in de huidige formule net iets teveel op intensiteit, balrecuperatie en fysieke parameters boven technische capaciteiten. Daarom ontbreekt Hans Vanaken in Duitsland.

Gelukkig zijn er nog voldoende profielen voorhanden die kunnen bijspringen om de opbouw vlotter te laten verlopen. En zélf ook voor meer dreiging uit de tweede lijn te zorgen, al langer dan maandag een mankement. Een voor de hand liggende optie is om Youri Tielemans weer in het elftal te droppen ten koste van Mangala. Alleen heeft de bondscoach hem duidelijk minder hoog zitten dan zijn voorganger.

Ondanks zijn glansprestatie in de oefenpartij tegen Engeland stelde Tielemans al te vaak teleur bij het nationale elftal. Terwijl zijn knallen van ver een wapen vormen is hij ook niet echt de man die voor infiltraties in de zestien zorgt. Vooral op dat gebied heeft Romelu Lukaku, zelfs na zijn missers zowat onze enige hoop op doelpunten, nood aan meer ondersteuning. En dus pleiten wij voor een andere oplossing.

Zo lijkt het geen slecht idee om niet Tielemans maar De Bruyne iets lager op het veld het verkeer te laten regelen. Kiezen is verliezen met een speler van zijn kaliber, maar op die manier kan de aanvoerder alvast vaker het leer opeisen. In de rug van Lukaku komt zo bovendien een vacature vrij voor een nog aanvallender type. Een uitgebreidere analyse over het lastige vraagstuk op het middenveld volgt later nog.

AANVAL: Trossard out, Bakayoko in

In het verleden testte Tedesco ook hier eens Carrasco uit, maar op de '10' gaat het dan tussen Leandro Trossard en Charles De Ketelaere – vooraf aangeduid als De Bruyne zijn vervangers. Trossard verhuisde tegen Slovakije rond het uur vanaf rechts, waar hij door de mand viel, naar het centrum. In de offensieve driehoek, met de punt naar achter en Onana als enige stofzuiger, kwam hij dan naast De Bruyne.

Hoewel het scorend vermogen van Trossard buiten kijf staat wenkt na zijn non-match evenwel toch de bank. Dan verdient De Ketelaere misschien wel zijn kans. Maandag mocht hij niet eens invallen, maar op training trekt de aanvaller van Atalanta zijn bloedvorm in clubverband naar verluidt complexloos door. Meer dan de overige alternatieven kan De Ketelaere alleszins voor een extra portie creativiteit zorgen.

Daarnaast laat de linkspoot zich gelden in de duels, en kan hij zowel als afwerker en als aangever fungeren. Ook in de combinatie laat De Ketelaere zich gretiger betrekken dan Trossard, toch meer een goaltjesdief geworden. Tel daarbij zijn diepgang en présence in de box en hij lijkt precies wat de Belgen nodig hebben. Tijd dus om zijn kaart te trekken en een tandem CDK-KDB te vormen achter de voorlinie?

Daar staan Doku en Lukaku ondanks hun negatieve hoofdrol tegen de Slovaken niet ter discussie. Na zijn prima invalbeurt blijft Loïs Openda als joker fungeren: een systeem met twee spitsen is vooralsnog niet aan de orde. Wel lijkt het aangewezen om Doku, in de beginfase weliswaar een gesel vanaf rechts, terug naar zijn vertrouwde linkerflank over te hevelen. Zoals dat maandag na de rust reeds gebeurde.

Een kwartiertje later ruimde Mangala plaats voor Johan Bakayoko, die een dot van een kans liet liggen. Toch heeft hij een streepje voor op Dodi Lukebakio om Trossard af te lossen op de rechterkant. Gelet op de overvloed aan uitstekende wingers hoeft Tedesco op die positie alvast niet te aarzelen om in te grijpen. Of kan de bondscoach het toch niet laten om Carrasco hier dan maar aan de aftrap te brengen?

AD

POLL: Wie moet Onana en De Bruyne vervoegen op het middenveld?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Onverwachte wending: ‘Man Utd deelt Real Madrid klap uit’
Onverwachte wending: ‘Man Utd deelt Real Madrid klap uit’

Real Madrid en Manchester United waren in een transferstrijd verwikkeld geraakt over toptalent Leny ...

21
21
Van Helden wees JPL-club resoluut af: “Zij hadden een plan”
Van Helden wees JPL-club resoluut af: “Zij hadden een plan”

KRC Genk snoepte al coach Thorsten Fink af bij Sint-Truiden VV en ook Jarne Steuckers en Matte Smets ...

36
36
‘Doorbraak Lukaku na astronomische transfer Osimhen’
‘Doorbraak Lukaku na astronomische transfer Osimhen’

Een transfer van Romelu Lukaku naar Napoli lijkt in stroomversnelling te komen. De Italiaanse club ...

215
215
‘Gano vindt na Zulte Waregem verrassende nieuwe uitdaging’
‘Gano vindt na Zulte Waregem verrassende nieuwe uitdaging’

Zinho Gano is een vrije speler nadat zijn contract bij Zulte Waregem afliep. De voormalige aanvaller ...

120
120
Chelsea-statement, spelers blokken Fernandez na racismerel
Chelsea-statement, spelers blokken Fernandez na racismerel

Enzo Fernandez zit in een storm van kritiek na de racistische en discriminerende spreekkoren van de ...

140
140
Grote verandering JPL: nieuwe regel van EK overgenomen
Grote verandering JPL: nieuwe regel van EK overgenomen

Een nieuw seizoen van de Jupiler Pro League staat weer voor de deur en in Tubeke werd er vandaag een ...

292
292
'Onuachu gooit roet in het eten van Club Brugge'
'Onuachu gooit roet in het eten van Club Brugge'

Club Brugge is zich aan het voorbereiden op het komende seizoen. Achter de schermen is Blauw-Zwart ...

490
490
Anderlecht bevestigt nieuw contract Vertonghen met filmpje
Anderlecht bevestigt nieuw contract Vertonghen met filmpje

Jan Vertonghen blijft officieel nog een seizoen in het shirt van Anderlecht spelen. Paars-wit ...

191
191
‘Beerschot wil stunten en klopt aan bij Cercle Brugge’
‘Beerschot wil stunten en klopt aan bij Cercle Brugge’

Beerschot speelde afgelopen seizoen kampioen in de Challenger Pro League en is komend seizoen weer ...

236
236
Details keuze Vertonghen bekend: ‘Gepusht en af en toe rust’
Details keuze Vertonghen bekend: ‘Gepusht en af en toe rust’

Jan Vertonghen gaat nog door bij RSC Anderlecht. Paars-wit is in de wolken met de keuze van de ...

177
177
'Opvolger Southgate: FA droomt van sensationele naam'
'Opvolger Southgate: FA droomt van sensationele naam'

Engeland schopte het tijdens het voorbije EK tot de finale, maar moet desondanks op zoek naar een ...

110
110
Vertrek of doorbraak? 'Scharniermoment voor RSCA'er'
Vertrek of doorbraak? 'Scharniermoment voor RSCA'er'

RSC Anderlecht werkt komend weekend een gala-wedstrijd af in aanloop naar het nieuwe seizoen. Het ...

287
287
'Real doet Europa beven: volgende Galactico al bepaald'
'Real doet Europa beven: volgende Galactico al bepaald'

Real Madrid won afgelopen seizoen voor de zoveelste keer de Champions League, maar de Koninklijke is ...

291
291
De Cuyper weg bij Club Brugge? Transfersituatie staat vast
De Cuyper weg bij Club Brugge? Transfersituatie staat vast

De selectie van Club Brugge begint stilaan op punt te komen nu ook de internationals druppelsgewijs ...

1199
1199
'PSG doet Kompany gruwen: transferbod van 45 miljoen'
'PSG doet Kompany gruwen: transferbod van 45 miljoen'

Vincent Kompany is nu ook echt begonnen aan zijn avontuur als hoofdtrainer van Bayern München. ...

136
136