‘Relletje’ bij Duivels: Tedesco heeft het niet voor hem

‘Relletje’ bij Duivels: Tedesco heeft het niet voor hem

Hans Vanaken klopte al een tijdje op de deur van de Rode Duivels, maar werd slechts één keer opgeroepen door bondscoach Domenico Tedesco en kreeg geen speeltijd. Tot verrassing van velen behoort de Brugse metronoom niet tot de selectie voor het Europees Kampioenschap.

Analisten zoals Johan Boskamp, Peter Vandenbempt, Jan Mulder en Marc Degryse vinden dat hij in de selectie voor het Europees Kampioenschap hoorde vanwege zijn recente vorm en unieke kwaliteiten.

“Tedesco heeft het niet voor hem, zoveel is duidelijk. Vreemd”, zei Frank Raes in Gazet van Antwerpen.

Metronoom Vanaken leidt Club Brugge naar de titel

Hans Vanaken (31) heerst, bepaalt het tempo en is de grote patron bij Club Brugge. Hij legt de ballen neer waar hij wil en strooit met de listige passes. “De metronoom”, schreef Het Nieuwsblad.

“Als Vanaken goed speelt, draait ook Club Brugge”, zei Jan Ceulemans in de krant. Vanaken excelleerde in de play-offs, waar hij Club Brugge in extremis naar de onverhoopte titel leidde.

Opvallend is dat hij zich ook steeds meer laat gelden als kapitein, terwijl zijn leiderschapskwaliteiten nochtans niet als zijn grote sterkte omschreven worden. “De Lommelaar blijft een onderschatte speler”, vertelde Kristof Liberloo, chef sport bij Het Belang van Limburg.

Vanaken is de spil waar Club Brugge rond draait. Hij is geen spectaculaire voetballer, maar wel voortdurend aanspeelbaar en hij beschikt over een fenomenale techniek en passing.

Waar andere spelers van Club Brugge uit zelfbescherming voor de veilige optie kiezen en een balletje achteruit spelen, zoekt Vanaken steeds naar de snelle passing vóóruit. Dat leerde hij onder Michel Preud’homme, die hem leerde wat voetballen als ‘nummer 10’ betekent in een topclub.

Vanaken haalt EK-niveau: “Hij moet in de selectie zitten”

Hans Vanaken klopte al een tijdje op de deur van de Rode Duivels voor een mogelijke selectie voor het Europees Kampioenschap. Zijn spelintelligentie, technische vaardigheden maakten hem een waardevolle kandidaat om naast zoals Kevin De Bruyne en Youri Tielemans te spelen.

Vanaken kan het spel verdelen, rust brengen aan de bal en Romelu Lukaku en Jérémy Doku in scoringspositie brengen.

Met de uitbreiding van de selectie naar 26 spelers dit jaar, leek Vanaken een serieuze kans te maken om geselecteerd te worden. Toch heeft Domenico Tedesco Vanaken in de voorbije kwalificatiecampagne slechts één keer opgeroepen en hem nog geen minuut laten spelen.

“Toch wat vreemd dat Domenico Tedesco hem helemaal over het hoofd ziet”, stelde Kristof Liberloo, chef sport bij Het Belang van Limburg, tijdens de interlandbreak in maart. “Voor mij moet hij in de selectie van Tedesco voor het EK zitten”, zei Johan Boskamp aan La Dernière Heure.

“Het vormpeil van Vanaken is al een tijdje bijzonder hoog. Het is een gedachte die opwelt bij mij: moet Tedesco deze Vanaken niet opnemen in zijn EK-selectie als de UEFA selecties van 26 spelers toestaat? Vanaken heeft toch iets speciaals”, bevestigde Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.

“Ik ga niet zeggen dat Domenico Tedesco hem moet meenemen naar het EK. Ik ben er wel van overtuigd dat hij het niveau haalt om ook op een EK zijn rol te spelen”, zei René Vandereycken in Het Nieuwsblad.

"Vanaken heeft de trein richting Duitsland allang gemist"

Hans Vanaken past minder goed in het intensieve, krachtige en dynamische spel dat Domenico Tedesco prefereert voor de Rode Duivels. “Rock-’n-roll”, zoals Het Laatste Nieuws schreef.

Hij is namelijk geen explosieve speler die de ene high intensity sprint na de andere trekt. “Hans Vanaken in Club Brugge is een schlager. De oude man en de zee. Vanaken, die in de zomer 32 jaar wordt, heeft de trein richting Duitsland allang gemist”, aldus de krant.

Tedesco is altijd heel correct geweest met Vanaken en hij heeft de spilfiguur van Club Brugge meermaals gebeld om zijn beslissingen te duiden. Vanaken beseft dat hij geen invloed heeft op de keuzes van de bondscoach, maar hij heeft wel het gevoel dat hij iets zou kunnen bijbrengen.

“Ik ben anders dan de andere middenvelders bij de ­Rode Duivels, maar ik moet geen rekening houden met het EK, zo realistisch ben ik wel”, zei hij in april in een interview met Gazet van Antwerpen.

Onbegrijpelijk: “Waarom neem je Vermeeren mee en niet Vanaken?”

Hans Vanaken, dé uitblinker van de play-offs, behoorde in de voorselectie van 40 tot 50 spelers, maar was op voorhand verre van zeker van een deelname aan het Europees kampioenschap.

Domenico Tedesco maakte maandag bekend dat hij effectief geen plaats voor hem had in zijn 25-koppige selectie, maar wel voor Arthur Vermeeren, die al maanden spoorloos is bij Atlético Madrid.

Aster Vranckx wordt de eerste vervanger voor Orel Mangala en Amadou Onana. Onbegrijpelijk volgens Marc Degryse en Jan Mulder in Het Laatste Nieuws.

“Heel raar”, zei Degryse. “Je kiest dan toch voor de spelers die op basis van het voorbije seizoen het meest en best gespeeld hebben?” Mulder vroeg zich af dat Tedesco toch bijna niet anders kon dan Vanaken mee te nemen. “Fantastische play-offs gespeeld, een geheimzinnige grote klassespeler.”

Ook Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, vond dat Tedesco wel een plaatsje had kunnen voorzien voor Vanaken als eventuele vervanger voor Kevin De Bruyne.

Peter Vandenbempt sloot zich eveneens aan bij het kamp-Vanaken. “Als je toch ergens over zou willen discussiëren, zou het misschien dit zijn: waarom neem je Arthur Vermeeren mee en niet Hans Vanaken, toch dé man van de play-offs?”, vroeg hij zich af bij Sporza.

Geen keuze tegen Vanaken maar: “Tedesco heeft het niet voor hem”

Domenico Tedesco koos ervoor om 25 spelers in plaats van de maximale 26 mee te nemen naar het EK, een keuze die voor velen vreemd overkomt, zeker omdat een extra speler zoals Vanaken een waardevolle toevoeging zou kunnen zijn.

Tedesco gaf echter aan dat hij zelfs liever met een kleinere groep van 23 spelers naar het toernooi zou gaan, om de betrokkenheid en harmonie binnen de groep te waarborgen. Hij legde uit dat met een kleinere selectie iedereen perspectief heeft om te spelen, wat de groepsdynamiek ten goede komt.

Frank Raes heeft duidelijk moeite met de afwezigheid van Hans Vanaken in de selectie voor het Europees kampioenschap. Hij benadrukt dat Vanaken nooit teleurstelt en momenteel in uitstekende vorm verkeert.

“Tedesco heeft het niet voor hem, zoveel is duidelijk. Vreemd. Want Vanaken stelt nooit teleur en verkeert in bloedvorm. De mailman, de postbode”, zei Raes in Gazet van Antwerpen.

De bondscoach stelde dat Vanaken overwogen werd na zijn sterke prestaties in de play-offs, maar hij benadrukte ook de sterke concurrentie op Vanakens positie, met namen als Kevin De Bruyne, Leandro Trossard en Charles De Ketelaere.

“Dit is geen keuze tegen Hans”, zei Tedesco. “We moeten beslissingen nemen vanwege de concurrentie. We kunnen niet naar het EK met twee centrale verdedigers en vijf aanvallers, dat is onmogelijk. Het zouden te veel vergelijkbare profielen zijn.”

POLL: Vanaken moest mee naar het EK

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>LIVE EK 2024: Duitsland op voorsprong bij rust, gelijkmaker afgekeurd</strong>
LIVE EK 2024: Duitsland op voorsprong bij rust, gelijkmaker afgekeurd

Het Europees kampioenschap in Duitsland draait op volle toeren. Tijdens het toernooi kan u via ...

537
537
<strong>DUIVELS LIVE: Meunier keert terug, oorlogstaal Roemenië</strong>
DUIVELS LIVE: Meunier keert terug, oorlogstaal Roemenië

De Rode Duivels willen deze zomer zover mogelijk geraken op het Europees kampioenschap in Duitsland. ...

1414
1414
'Genk geeft niet op en brengt verhoogd bod uit'
'Genk geeft niet op en brengt verhoogd bod uit'

KRC Genk begint volgende maandag aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen en hoopt dat al met ...

29
29
Toch geen België: Noah Mbamba heeft nieuwe club beet
Toch geen België: Noah Mbamba heeft nieuwe club beet

Op zijn zestiende mocht Noah Mbamba al debuteren bij Club Brugge en de jonge verdediger annex ...

15
15
'Anderlecht geeft 2 spelers nieuwe kans in voorbereiding'
'Anderlecht geeft 2 spelers nieuwe kans in voorbereiding'

Deze week trappen heel wat eersteklassers hun voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer af. Dat is ...

156
156
Liverpool kondigt komst van Belg aan
Liverpool kondigt komst van Belg aan

Het lijkt erop dat buitenlandse topclubs na Belgische spelers ook alsmaar meer Belgische trainers ...

46
46
'KRC Genk stuurt grootmacht voorlopig wandelen'
'KRC Genk stuurt grootmacht voorlopig wandelen'

Het zijn drukke tijden voor KRC Genk. Het vulde met de komst van Thorsten Fink en Thomas Buffel al ...

175
175
Pover Kroatië krijgt Albanese uppercut in 95ste minuut
Pover Kroatië krijgt Albanese uppercut in 95ste minuut

Vandaag begonnen ze aan de tweede speeldag in de groepsfase. Kroati&euml; stond onder druk tegen ...

71
71
Vercauteren grijpt in en praat met spelers: ‘Niet Lukaku’
Vercauteren grijpt in en praat met spelers: ‘Niet Lukaku’

De Rode Duivels moeten zich herpakken na de verloren EK-wedstrijd tegen Slowakije (0-1). Technisch ...

301
301
'AA Gent zet zinnen op ex-speler van Ajax'
'AA Gent zet zinnen op ex-speler van Ajax'

AA Gent zet meer in op de scouting en gaat minder in zee met makelaars die spelers aanprijzen. De ...

171
171
‘Batshuayi pleegt hoogverraad met zéér pikante transfer’
‘Batshuayi pleegt hoogverraad met zéér pikante transfer’

Michy Batshuayi speelde afgelopen seizoen voor Fenerbah&ccedil;e en met Jos&eacute; Mourinho is er ...

138
138
Risico van de KBVB? "Daarom kreeg Tedesco al contract"
Risico van de KBVB? "Daarom kreeg Tedesco al contract"

Nog voor het EK brak de KBVB het contract open van Domenico Tedesco. Dat was een opvallende ...

190
190
Rode Duivels gewaarschuwd, Roemenen spreken oorlogstaal
Rode Duivels gewaarschuwd, Roemenen spreken oorlogstaal

De Rode Duivels moeten hun rug zien te rechten tegen Roemeni&euml;. De eerste groepsmatch ging ...

129
129
Leye krijgt duidelijkheid: hier coacht hij komend jaar
Leye krijgt duidelijkheid: hier coacht hij komend jaar

De trainerscarri&egrave;re van Mbaye Leye was tot op heden geen succes. De coach heeft wel goed ...

69
69
Toby Alderweireld vertedert voetbalwereld met unieke beelden
Toby Alderweireld vertedert voetbalwereld met unieke beelden

Toby Alderweireld had allerminst misstaan op het EK maar de verdediger geniet momenteel van een ...

142
142
‘Jeugdproduct Anderlecht verrast met grote stap'
‘Jeugdproduct Anderlecht verrast met grote stap'

De zomermercato staat voor de deur en de transfergeruchten worden de wereld ingestuurd. Volgens ...

85
85
'KV Mechelen laat flankaanvaller naar Nederland verkassen'
'KV Mechelen laat flankaanvaller naar Nederland verkassen'

KV Mechelen wil zich de komende weken nog gaan versterken. De Maneblussers gaan echter ook nog wat ...

146
146