‘Relletje’ bij Duivels: Tedesco heeft het niet voor hem

‘Relletje’ bij Duivels: Tedesco heeft het niet voor hem

Hans Vanaken klopte al een tijdje op de deur van de Rode Duivels, maar werd slechts één keer opgeroepen door bondscoach Domenico Tedesco en kreeg geen speeltijd. Tot verrassing van velen behoort de Brugse metronoom niet tot de selectie voor het Europees Kampioenschap.

Analisten zoals Johan Boskamp, Peter Vandenbempt, Jan Mulder en Marc Degryse vinden dat hij in de selectie voor het Europees Kampioenschap hoorde vanwege zijn recente vorm en unieke kwaliteiten.

“Tedesco heeft het niet voor hem, zoveel is duidelijk. Vreemd”, zei Frank Raes in Gazet van Antwerpen.

Metronoom Vanaken leidt Club Brugge naar de titel

Hans Vanaken (31) heerst, bepaalt het tempo en is de grote patron bij Club Brugge. Hij legt de ballen neer waar hij wil en strooit met de listige passes. “De metronoom”, schreef Het Nieuwsblad.

“Als Vanaken goed speelt, draait ook Club Brugge”, zei Jan Ceulemans in de krant. Vanaken excelleerde in de play-offs, waar hij Club Brugge in extremis naar de onverhoopte titel leidde.

Opvallend is dat hij zich ook steeds meer laat gelden als kapitein, terwijl zijn leiderschapskwaliteiten nochtans niet als zijn grote sterkte omschreven worden. “De Lommelaar blijft een onderschatte speler”, vertelde Kristof Liberloo, chef sport bij Het Belang van Limburg.

Vanaken is de spil waar Club Brugge rond draait. Hij is geen spectaculaire voetballer, maar wel voortdurend aanspeelbaar en hij beschikt over een fenomenale techniek en passing.

Waar andere spelers van Club Brugge uit zelfbescherming voor de veilige optie kiezen en een balletje achteruit spelen, zoekt Vanaken steeds naar de snelle passing vóóruit. Dat leerde hij onder Michel Preud’homme, die hem leerde wat voetballen als ‘nummer 10’ betekent in een topclub.

Vanaken haalt EK-niveau: “Hij moet in de selectie zitten”

Hans Vanaken klopte al een tijdje op de deur van de Rode Duivels voor een mogelijke selectie voor het Europees Kampioenschap. Zijn spelintelligentie, technische vaardigheden maakten hem een waardevolle kandidaat om naast zoals Kevin De Bruyne en Youri Tielemans te spelen.

Vanaken kan het spel verdelen, rust brengen aan de bal en Romelu Lukaku en Jérémy Doku in scoringspositie brengen.

Met de uitbreiding van de selectie naar 26 spelers dit jaar, leek Vanaken een serieuze kans te maken om geselecteerd te worden. Toch heeft Domenico Tedesco Vanaken in de voorbije kwalificatiecampagne slechts één keer opgeroepen en hem nog geen minuut laten spelen.

“Toch wat vreemd dat Domenico Tedesco hem helemaal over het hoofd ziet”, stelde Kristof Liberloo, chef sport bij Het Belang van Limburg, tijdens de interlandbreak in maart. “Voor mij moet hij in de selectie van Tedesco voor het EK zitten”, zei Johan Boskamp aan La Dernière Heure.

“Het vormpeil van Vanaken is al een tijdje bijzonder hoog. Het is een gedachte die opwelt bij mij: moet Tedesco deze Vanaken niet opnemen in zijn EK-selectie als de UEFA selecties van 26 spelers toestaat? Vanaken heeft toch iets speciaals”, bevestigde Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.

“Ik ga niet zeggen dat Domenico Tedesco hem moet meenemen naar het EK. Ik ben er wel van overtuigd dat hij het niveau haalt om ook op een EK zijn rol te spelen”, zei René Vandereycken in Het Nieuwsblad.

"Vanaken heeft de trein richting Duitsland allang gemist"

Hans Vanaken past minder goed in het intensieve, krachtige en dynamische spel dat Domenico Tedesco prefereert voor de Rode Duivels. “Rock-’n-roll”, zoals Het Laatste Nieuws schreef.

Hij is namelijk geen explosieve speler die de ene high intensity sprint na de andere trekt. “Hans Vanaken in Club Brugge is een schlager. De oude man en de zee. Vanaken, die in de zomer 32 jaar wordt, heeft de trein richting Duitsland allang gemist”, aldus de krant.

Tedesco is altijd heel correct geweest met Vanaken en hij heeft de spilfiguur van Club Brugge meermaals gebeld om zijn beslissingen te duiden. Vanaken beseft dat hij geen invloed heeft op de keuzes van de bondscoach, maar hij heeft wel het gevoel dat hij iets zou kunnen bijbrengen.

“Ik ben anders dan de andere middenvelders bij de ­Rode Duivels, maar ik moet geen rekening houden met het EK, zo realistisch ben ik wel”, zei hij in april in een interview met Gazet van Antwerpen.

Onbegrijpelijk: “Waarom neem je Vermeeren mee en niet Vanaken?”

Hans Vanaken, dé uitblinker van de play-offs, behoorde in de voorselectie van 40 tot 50 spelers, maar was op voorhand verre van zeker van een deelname aan het Europees kampioenschap.

Domenico Tedesco maakte maandag bekend dat hij effectief geen plaats voor hem had in zijn 25-koppige selectie, maar wel voor Arthur Vermeeren, die al maanden spoorloos is bij Atlético Madrid.

Aster Vranckx wordt de eerste vervanger voor Orel Mangala en Amadou Onana. Onbegrijpelijk volgens Marc Degryse en Jan Mulder in Het Laatste Nieuws.

“Heel raar”, zei Degryse. “Je kiest dan toch voor de spelers die op basis van het voorbije seizoen het meest en best gespeeld hebben?” Mulder vroeg zich af dat Tedesco toch bijna niet anders kon dan Vanaken mee te nemen. “Fantastische play-offs gespeeld, een geheimzinnige grote klassespeler.”

Ook Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, vond dat Tedesco wel een plaatsje had kunnen voorzien voor Vanaken als eventuele vervanger voor Kevin De Bruyne.

Peter Vandenbempt sloot zich eveneens aan bij het kamp-Vanaken. “Als je toch ergens over zou willen discussiëren, zou het misschien dit zijn: waarom neem je Arthur Vermeeren mee en niet Hans Vanaken, toch dé man van de play-offs?”, vroeg hij zich af bij Sporza.

Geen keuze tegen Vanaken maar: “Tedesco heeft het niet voor hem”

Domenico Tedesco koos ervoor om 25 spelers in plaats van de maximale 26 mee te nemen naar het EK, een keuze die voor velen vreemd overkomt, zeker omdat een extra speler zoals Vanaken een waardevolle toevoeging zou kunnen zijn.

Tedesco gaf echter aan dat hij zelfs liever met een kleinere groep van 23 spelers naar het toernooi zou gaan, om de betrokkenheid en harmonie binnen de groep te waarborgen. Hij legde uit dat met een kleinere selectie iedereen perspectief heeft om te spelen, wat de groepsdynamiek ten goede komt.

Frank Raes heeft duidelijk moeite met de afwezigheid van Hans Vanaken in de selectie voor het Europees kampioenschap. Hij benadrukt dat Vanaken nooit teleurstelt en momenteel in uitstekende vorm verkeert.

“Tedesco heeft het niet voor hem, zoveel is duidelijk. Vreemd. Want Vanaken stelt nooit teleur en verkeert in bloedvorm. De mailman, de postbode”, zei Raes in Gazet van Antwerpen.

De bondscoach stelde dat Vanaken overwogen werd na zijn sterke prestaties in de play-offs, maar hij benadrukte ook de sterke concurrentie op Vanakens positie, met namen als Kevin De Bruyne, Leandro Trossard en Charles De Ketelaere.

“Dit is geen keuze tegen Hans”, zei Tedesco. “We moeten beslissingen nemen vanwege de concurrentie. We kunnen niet naar het EK met twee centrale verdedigers en vijf aanvallers, dat is onmogelijk. Het zouden te veel vergelijkbare profielen zijn.”

POLL: Vanaken moest mee naar het EK

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"
Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"

Club Brugge speelde niet goed genoeg tegen KV Mechelen. Het werd 1-1 en dat is toch een valse start ...

246
246
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"

Club Brugge is matig aan het seizoen begonnen. In eigen huis verloor het de supercup van Union SG en ...

131
131
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht

Union SG is bezig met het aanleggen van een talentenpool door jonge gasten weg te halen bij de ...

216
216
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'

Gaat Standard plots een grote slag slaan op de transfermarkt? Dat lijkt wel degelijk zo te zijn. ...

210
210
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant

Nicky Hayen kende een prachtig sprookje bij Club Brugge vorig seizoen maar Blauw-Zwart leed vanavond ...

462
462
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet

Ken je Jason Lokilo nog? De voormalige flankaanvaller van RSC Anderlecht heeft, zoals onze redactie ...

22
22
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht

Bij RSC Anderlecht zit er nog veel ervaring in de ploeg. De Brusselaars hebben, indien de EK-gangers ...

394
394
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"

Club Brugge is om 20u45 begonnen aan de competitie. Ze openden met een thuismatch tegen KV Mechelen. ...

298
298
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'

Wouter Vrancken verliest na Tarik Tissoudali (op weg naar PAOK) nog een sterkhouder. De Buffalo's ...

447
447
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord

Achteraan is het puzzelen bij RSC Anderlecht. Jan Vertonghen en Jan-Carlo Simic zijn eigenlijk nog ...

281
281
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"

Hein Vanhaezebrouck was in het verleden vaak scherp voor ex-collega’s die ploegen gingen ...

384
384
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes

OH Leuven heeft zoals verwacht een oplossing gevonden voor de Noorse aanvaller Jonathan Braut ...

38
38
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend

RSC Anderlecht speelt morgenavond tegen STVV. Trainer Brian Riemer maakte zijn selectie bekend voor ...

215
215
<strong>Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal</strong>
Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal

George Ilenikhena heeft veel indruk gemaakt in zijn eerste seizoen bij Antwerp FC en hij werd al ...

476
476
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze

KV Mechelen en Club Brugge openen vanavond het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Besnik Hasi ...

260
260