Club Brugge - Cercle Brugge: "Hij steekt er ver bovenuit”

Club Brugge - Cercle Brugge:

Club Brugge heeft aan een punt genoeg om tegen Cercle Brugge zijn negentiende titel te vieren. We blikten met Vital Borkelmans en Georges Leekens vooruit naar dit cruciale duel. Beiden hebben een verleden bij de twee ploegen. Borkelmans speelde 11 jaar voor Club Brugge en 2 jaar voor Cercle Brugge. Leekens voetbalde 9 jaar voor Club en was er 2 keer trainer. Hij was ook 2 keer de hoofdtrainer van Cercle Brugge.

Heren, hadden jullie nog verwacht dat Club de titel ging grijpen?

Leekens: "Door het systeem van play-offs en de halvering van de punten kan een tegenstander van dat systeem (Club Brugge) zo wel nog de titel behalen. Vorig jaar waren ze scherprechter in de titel voor Antwerp door te winnen op het veld van Union SG, dus Club Brugge weet dat het zich zeker nog niet rijk mag rekenen."

Borkelmans: "Club Brugge kan enkel kampioen spelen door het systeem. Een achterstand van 19 punten maak je normaal nooit meer goed. Die play-offs maken ons voetbal kapot. Het is alsof enkel de eerste zes ploegen belangrijk zijn in België. In de Europe Play-Offs komt er bijna geen kat opdagen als je daar naar de lege tribunes kijkt. Hopelijk komt daar verandering in voor het Belgische voetbal, want over de Europe Play-Offs gaat het zelfs niet in de media."

Zoals Jan Ceulemans

Club raast doorheen deze play-offs. Dé motor is Hans Vanaken, nietwaar?

Leekens: "Hij speelt al heel de play-offs op een heel hoog niveau. Ik vond het bijzonder vreemd dat sommige analisten al gingen zeggen of het niet was zonder hem te spelen toen hij tegen Anderlecht niet meedeed en ze daar vlot wonnen. Hans speelt volgens mij een van zijn beste seizoenen ooit. Hij is een rustbrenger, die Anderlecht vorige week bijvoorbeeld niet had. Hij voelt het spelletje zo goed aan. Vanaken is een leidersfiguur à la Jan Ceulemans geworden. Dat moet niet verbaal, maar hij staat er altijd. In goede en slechte momenten, ook voor de pers."

Borkelmans: "We kunnen de rol van Hayen daarin niet onderschatten. Hij heeft Vanaken naar voren geschoven als dé man. Hij liet hem terug wat hoger spelen, waardoor Club Brugge offensief sterker voor de dag komt dan onder Deila. En als Club Brugge moet inzakken, dan zakt Hans ook terug en is hij de rustbrenger voor zijn ploeg. Hij steekt daardoor met kop en schouders boven de rest uit."

De naam is al gevallen: Nicky Hayen. Moet Club hem houden als T1?

Leekens: "Hayen heeft dat zeer goed gedaan. Hij weet wat hij wel en niet kan. Hayen bracht rust in de keet en houdt het simpel. Hij maakte ook indruk door ook te durven wisselen, zoals hij deed op Anderlecht door een extra middenvelder neer te zetten. Soms moet je je durven aanpassen aan de tegenstander. Daardoor kwam Anderlecht vorige week nooit in zijn spel. Ik stuurde hem al een bericht. Hij verdient alle lof."

"Of hij zal blijven, dat hang af van Verhaeghe. Er is een grote kans dat hij zal blijven. Maar volgend jaar is het wel een heel andere situatie. Het verwachtingspatroon zal nog hoger liggen: titel, beker en goed presteren in de Champions League. De lat komt hoger te liggen. Dat is eigen aan een topclub en dat is een groeiproces dat je moet ondergaan. Maar  Hayen is mentaal sterk genoeg om daarmee om te gaan."

Borkelmans: "Uiteraard, waarom niet? Hij heeft voor een ander systeem gezorgd. De eerste helft tegen Cercle Brugge was het nog moeilijk, maar nadien heeft hij het anders aangepakt. Sindsdien is het gaan lopen, ook Europees. In Fiorentina en tegen Union SG kropen ze wel nog achteruit en dan werd het moeilijk. Maar als Club vooruit blijft voetballen, dan zijn ze in België haast onklopbaar. Cercle Brugge is een ploeg die veel druk naar voren geeft, maar Club heeft de wapens om daar tegen te voetballen. Ze hebben immers ook de snelheid en het voetballend vermogen in hun ploeg."

Straf Cercle Brugge

Cercle Brugge is inderdaad een taaie brok. Verwacht je moeilijkheden voor Club? 

Leekens: "Cercle Brugge heeft eigenlijk niet veel te verliezen. Je kan wel zeggen dat ze voor een Europees ticket knokken, maar de druk ligt bij Club Brugge. Maar Cercle Brugge is een ploeg die ook al won op het veld van Union SG. Ik denk dat Club deze match het best zou voorbereiden als een ‘cupmatch’. Ze mogen vooral niet denken dat de titel al binnen is, maar met mannen als Mechele, Mignolet en Vanaken zullen ze die concentratie wel behouden en het niet te makkelijk inschatten. Ze wisten weliswaar al drie keer niet te winnen van Cercle, maar ik ga er toch vanuit dat Club Brugge de negentiende titel zal grijpen."

Borkelmans: "Club heeft twee kansen op drie. Aan een punt hebben ze genoeg, maar het zal zeker niet makkelijk worden. Dat kan ik je garanderen. Het is toch immers een derby en Cercle Brugge zal er alles aan doen om Club Brugge het leven zuur te maken. Club Brugge gunt Cercle Brugge alles, maar andersom is er toch een grote rivaliteit. Dat heb ik zelf mogen ondervinden toen ik daar voetbalde. Bovendien hebben ze met Kévin Denkey een zeer gevaarlijke topspits rondlopen. Die zal zich ongetwijfeld ook willen tonen in dergelijke topmatch."

"Als Club Brugge echter speelt zoals ze dat deden op het veld van Anderlecht, dan zie ik geen enkel probleem voor Blauw-Zwart. Maar toch… Ik ga niet kijken in het Jan Breydelstadion. Ik durf niet en ik ga daarom ook geen pronostiek geven (lacht). Wie voluit zijn kans gaat, die gaat winnen. Cercle Brugge is er ook op gebrand om dat Europees ticket te grijpen. Dat zou een mijlpaal in de clubgeschiedenis zijn. Ze zullen die kans zeker niet willen laten liggen."

Alle credits voor Cercle Brugge: wat een seizoen!

Leekens: "Muslic zei op voorhand dat hij elke wedstrijd wil winnen. Dat is de mentaliteit die je moet hebben. Hij laat de spelers spelen naar hun kwaliteit. En dan heb je iemand als Van der Bruggen, wat een onderschatte speler is. Club Brugge is nog niet klaar met hen. Ze moeten vooral die eerste goal maken, maar Cercle Brugge zal een taaie brok worden. Groen-Zwart speelt zonder angst en weet dat ze van iedereen kunnen winnen."

Borkelmans: "Cercle Brugge doet het al twee jaar zeer goed. Dat is mooi voor het Belgisch voetbal. Ze hebben goede spelers en ook jonge Belgen. Ze krijgen kansen en spelen ook goed, wat je ook ziet bij Club Brugge met De Cuyper en Sabbe. Dat is mooi om te zien. Somers is zo een voorbeeld bij Cercle, die een topseizoen afwerkt."

POLL: Wat zal het worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"
Hayen velt oordeel over puntenverlies: "Kinderachtig"

Club Brugge speelde niet goed genoeg tegen KV Mechelen. Het werd 1-1 en dat is toch een valse start ...

230
230
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"
Vanaken slaat mea culpa na draw: "Dat neem ik op mij"

Club Brugge is matig aan het seizoen begonnen. In eigen huis verloor het de supercup van Union SG en ...

128
128
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht
Union SG haalt middenvelder weg bij Anderlecht

Union SG is bezig met het aanleggen van een talentenpool door jonge gasten weg te halen bij de ...

210
210
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'
'Standard realiseert plots absolute toptransfer'

Gaat Standard plots een grote slag slaan op de transfermarkt? Dat lijkt wel degelijk zo te zijn. ...

206
206
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant
Club incasseert tweede mokerslag door Noorse diamant

Nicky Hayen kende een prachtig sprookje bij Club Brugge vorig seizoen maar Blauw-Zwart leed vanavond ...

447
447
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet
Jason Lokilo heeft al zijn elfde club beet

Ken je Jason Lokilo nog? De voormalige flankaanvaller van RSC Anderlecht heeft, zoals onze redactie ...

21
21
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht
Riemer geeft update over transferplannen van Anderlecht

Bij RSC Anderlecht zit er nog veel ervaring in de ploeg. De Brusselaars hebben, indien de EK-gangers ...

388
388
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"
Eén uitblinker bij grijs Club Brugge: "O zo belangrijk"

Club Brugge is om 20u45 begonnen aan de competitie. Ze openden met een thuismatch tegen KV Mechelen. ...

295
295
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'
'AA Gent verliest De Sart: dit vangen de Buffalo's'

Wouter Vrancken verliest na Tarik Tissoudali (op weg naar PAOK) nog een sterkhouder. De Buffalo's ...

444
444
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord
Speelt Simic tegen STVV? Riemer geeft het antwoord

Achteraan is het puzzelen bij RSC Anderlecht. Jan Vertonghen en Jan-Carlo Simic zijn eigenlijk nog ...

278
278
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"
Vanhaezebrouck scherp voor Club Brugge: "Daarin niet geslaagd"

Hein Vanhaezebrouck was in het verleden vaak scherp voor ex-collega’s die ploegen gingen ...

381
381
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes
OH Leuven heeft club gevonden voor Braut Brunes

OH Leuven heeft zoals verwacht een oplossing gevonden voor de Noorse aanvaller Jonathan Braut ...

38
38
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend
Riemer maakt selectie voor Anderlecht-STVV al bekend

RSC Anderlecht speelt morgenavond tegen STVV. Trainer Brian Riemer maakte zijn selectie bekend voor ...

213
213
<strong>Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal</strong>
Antwerp FC komt zwaar bedrogen uit Ilenikhena-deal

George Ilenikhena heeft veel indruk gemaakt in zijn eerste seizoen bij Antwerp FC en hij werd al ...

468
468
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze
Club Brugge - KV Mechelen: Hayen verrast met één keuze

KV Mechelen en Club Brugge openen vanavond het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Besnik Hasi ...

259
259