'Club Brugge gaat voluit voor topcoach met Barça-DNA'

'Club Brugge gaat voluit voor topcoach met Barça-DNA'

Club Brugge is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen en heeft verschillende kandidaten op de shortlist, waaronder Oscar Garcia van Oud-Heverlee Leuven.

Garcia, een adept van FC Barcelona, heeft indruk gemaakt met zijn transformatie van OHL, ondanks beperkte beschikbare middelen. Hij heeft zijn visie moeten aanpassen om degradatie te vermijden en heeft hard aangedrongen op versterkingen, maar kreeg niet de gewenste steun van het bestuur.

Club Brugge wilde Oscar Garcia als opvolger Georges Leekens

Club Brugge is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor het komende seizoen, en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Namen zoals Jesse Marsch, Karel Geraerts, Wouter Vrancken en Thorsten Fink zijn al genoemd als mogelijke kandidaten.

Volgens Foot Mercato staat ook Oscar Garcia, de huidige coach van Oud-Heverlee Leuven, op het verlanglijstje van de West-Vlamingen. Deze 50-jarige Spanjaard geniet blijkbaar veel interesse, aangezien ook AA Gent en Antwerp FC hem op het oog hebben.

Garcia is geen onbekende voor Club Brugge. In november 2012 was hij al eens in beeld als hoofdcoach, toen de club op zoek was naar een opvolger voor Georges Leekens.

Destijds stond Garcia bovenaan de shortlist van potentiële kandidaten, en Club was zelfs bereid om 300.000 euro te betalen aan zijn toenmalige club, Maccabi Tel Aviv. Ondanks het aanlokkelijke aanbod besloot Garcia toen om bij de Israëlische topclub te blijven.

Andere namen die destijds werden overwogen, waren onder meer Kasper Hjulmand, Morten Wieghorst en Juan Carlos Garrido. Uiteindelijk werd Garrido gekozen als de nieuwe hoofdcoach van Club Brugge.

Garcia flikt het (bijna) onmogelijke bij Oud-Heverlee Leuven

Na zijn eerste contact met Club Brugge heeft Oscar Garcia een indrukwekkende reis door Europa gemaakt, met betrekkingen bij Watford, RB Salzburg, Saint-Etienne, Olympiakos, Celta de Vigo en Stade Reims.

Sinds 3 november vorig jaar staat de Spanjaard aan het roer bij Oud-Heverlee Leuven, waar hij de taken van de ontslagen Marc Brys heeft overgenomen.

Bij zijn aanstelling waren er veel vraagtekens of Garcia, een coach die niet bekend was met de Belgische competitie, wel de juiste keuze was. Maar hij heeft die twijfels snel doen verdwijnen.

Garcia had wat tijd nodig om de machine op gang te krijgen, maar hij is daar uiteindelijk in geslaagd. OHL stond het hele seizoen onderaan in het klassement, maar onder Garcia's leiding heeft de club zich uit het degradatiemoeras weten te slepen en hij heeft de lat geleidelijk aan hoger gelegd.

Het was een moeizame weg, maar dankzij de inspanningen van Garcia heeft OHL de play-downs weten te vermijden en zich gekwalificeerd voor de play-offs 2. “Niet veel mensen geloofden nog in ons, maar we hebben het toch maar mooi gedaan”, zei de Spanjaard.

Hij wees naar omstandigheden, waaronder blessures en trainerswissels, in de trainersstaf, die het pad niet bepaald makkelijker hebben gemaakt.

Oscar Garcia is een adept van FC Barcelona en Johan Cruijff

Oscar Garcia kende zijn hoogtepunt als speler bij FC Barcelona in de jaren negentig.

Bij Barça heeft hij bijna 100 wedstrijden gespeeld (97), waarbij hij vier Spaanse kampioenschappen (1993, 94, 98, 99), twee UEFA Super Cups (1993, 98), twee Spaanse bekers (1997, 98) en een beker der bekerwinnaars (1997) heeft gewonnen. 

Bij zijn presentatie bij Oud-Heverlee Leuven benadrukte Garcia zijn filosofie: “Voetbal spelen om te winnen op een lelijke manier, dat ken niet ik niet. Natuurlijk spelen wij voor resultaten, maar dat kan ook op een attractieve manier.”

Zijn liefde voor het voetbal van Barça is duidelijk, waarbij hij veel waarde hecht aan balbezit. “Ik hou ervan de bal in de ploeg te hebben. Wanneer je als team de bal hebt, kan de tegenstander er niet mee aanvallen. Ook zo kan je verdedigen”, zei hij aan Het Laatste Nieuws.

Johan Cruijff heeft een grote invloed gehad op Garcia als coach. Hij beschreef Cruijff als een genie en benadrukte hoe elke training onder hem een les was. Garcia heeft veel van Cruijff geleerd en beschouwt hem als de persoon die hem heeft gevormd tot de coach die hij vandaag is.

Ook zijn voormalige teamgenoten zoals Pep Guardiola en Ronald Koeman hebben hun stempel gedrukt op zijn benadering van het spel. Toen Garcia coach werd, heeft Cruijff hem veel advies gegeven, zowel op als naast het veld.

“Ik vergelijk mezelf niet met Cruijff, maar ik probeer met mijn spelers te reproduceren wat hij mij heeft geleerd.”

Pragmatische Garcia: het behoud primeert

Onder de leiding van Oscar Garcia heeft Oud-Heverlee Leuven een duidelijke transformatie doorgemaakt, zij het nog niet volledig in lijn met zijn persoonlijke visie als coach. Het vergt immers veel meer tijd om zijn filosofie volledig te kunnen implementeren.

Desalniettemin zijn er opvallende verschillen te zien ten opzichte van de vorige coach, Marc Brys. Garcia heeft de trainingsmethoden aangepast, met kortere maar intensievere sessies. Dit resulteerde in spelers die frisser, hongeriger en alerter waren tijdens wedstrijden.

Het team vertoonde meer samenhang en een sterke mentaliteit. Garcia was duidelijk in zijn selectiebeleid: wie niet bereid was om volledig voor OHL te strijden, kreeg geen plek in het team.

Verdedigend heeft Garcia ingegrepen, met nadruk op defending in the box. Dit resulteerde in een georganiseerdere en compactere defensie, die ook alerter reageerde op stilstaande fases.

Hoewel zijn oorspronkelijke focus lag op balbezitvoetbal, moest Garcia zijn benadering aanpassen aan de omstandigheden en het doel om de degradatie te vermijden. Daarom lag de nadruk meer op het winnen van tweede ballen en effectieve omschakelingen.

Nijdige Garcia durft tegen het bestuur in te gaan

Oscar Garcia stond voor een grote uitdaging bij Oud-Heverlee Leuven, waar hij moet werken met beperkte middelen. Hij had meermaals bij het bestuur aangedrongen op versterkingen, vooral vanwege een gebrek aan verdedigers en een scorende spits.

Ondanks de dreigende degradatie, weigerden de Thaise eigenaars echter zwaar te investeren tijdens de wintermercato. Garcia drong aan op de komst van 4 à 5 kwalitatieve versterkingen, waarbij een nieuwe spits de hoogste prioriteit had.

Hoewel er een akkoord was met Thomas Henry, en de club dicht bij de komst van Benito Raman stond, slaagde de club er niet in om hen daadwerkelijk aan te trekken. Garcia wees op de “niet eenvoudige financiële situatie” van de club als reden voor het uitblijven van versterkingen.

De teleurstelling was voelbaar bij Garcia, vooral omdat hij geloofde dat versterkingen in januari de club hadden kunnen redden van degradatie en zelfs in staat hadden gesteld om te strijden voor een Europees ticket.

“Ik wist wel dat we de spelers die ik gevraagd had op een bepaald moment zouden missen. Vorig seizoen zat hier een spits die jaarlijks goed was voor 16 doelpunten. Die is er vandaag niet.”

POLL: Zou Garcia de juiste keuze zijn voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

1
1
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

38
38
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

179
179
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"

KAS Eupen ging vrijdagavond op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Sporting Charleroi. Terwijl de ...

27
27
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'

Wat wordt de volgende club van Jonathan David? De Canadese spits schiet ze er vlot in bij Lille en ...

26
26
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'

Bayern München moest de Duitse titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen laten. Der Rekordmeister ...

39
39
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"

Sporting Charleroi mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Carolo's ...

61
61
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst

RWDM staat zaterdag voor een zeer belangrijk duel tegen KV Kortrijk. Met een zege kunnen de ...

39
39
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

56
56
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

381
381
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

228
228
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

92
92
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

140
140
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

180
180
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

547
547