‘De Jong naar Club Brugge’: geldsmijterij en rode cijfers

‘De Jong naar Club Brugge’: geldsmijterij en rode cijfers

John de Jong staat dicht bij een mogelijke aanstelling als CEO Sports bij Club Brugge. Zijn vertrek bij PSV Eindhoven werd gekenmerkt door sportieve problemen, financiële tekortkomingen en controversiële beslissingen.

De Jong, een clubicoon van PSV, werd geconfronteerd met kritiek en zelfs intimidatie van supporters vanwege zijn ambitieuze doelen en het niet behalen van sportieve successen.

Als De Jong de rol van CEO Sports bij Club Brugge aanneemt, staat hem een enorme uitdaging te wachten, waarbij hij een balans moet vinden tussen sportief succes en financiële gezondheid.

Onder leiding van voorzitter Bart Verhaeghe heeft Club Brugge het verleden echter altijd winstgevendheid nagestreefd, en dat voornamelijk door een doordacht transferbeleid.

Club Brugge zwaar geïnteresseerd: De Jong wacht op voorstel

Het aanstaande vertrek van Vincent Mannaert als CEO en sportief directeur luidt een grote structurele verandering in bij Club Brugge. Zijn dubbel takenpakket zal in de toekomst door twee afzonderlijke personen worden ingevuld, waarbij de functies van CEO en sportief directeur strikt van elkaar gescheiden zullen zijn.

Voor de rol van sportief directeur onderzoekt Club Brugge momenteel de markt, waarbij John de Jong als topkandidaat geldt. De Nederlander was volgens Het Laatste Nieuws al te gast in het Kasteel van Bever, waar hij met voorzitter Bart Verhaeghe rond de tafel zat.

Volgens Het Nieuwsblad heeft De Jong zelfs al een rondleiding gehad in het Belfius Basecamp.

De 46-jarige De Jong zit sinds september vorig jaar zonder club, na zijn vertrek bij PSV Eindhoven. Volgens Voetbal International heeft hij meerdere aanbiedingen ontvangen, maar is hij sinds zijn veelbesproken vertrek bij de lampenclub zeer selectief en kieskeurig geworden in zijn keuze voor toekomstige opdrachten.

Club Brugge toont grote interesse om De Jong aan te stellen als sportief directeur, een positie die vanaf nu de naam 'CEO Sports' zal dragen bij de club. De Nederlander wacht momenteel op een officieel voorstel vanuit Brugge.

Veelbelovende De Jong charmeerde AS Roma

John de Jong is een clubicoon van PSV Eindhoven, en hij heeft een rijke geschiedenis bij de club, waar hij als speler 136 wedstrijden speelde en drie keer Nederlands kampioen werd.

Na zijn spelerscarrière promoveerde hij van scout naar hoofdscout en in 2018, na het vertrek van Marcel Brands naar Everton, werd De Jong aangesteld als technisch manager ad interim. In die tijdelijke rol maakte De Jong een sterke indruk op de raad van commissarissen, wat resulteerde in zijn vaste aanstelling als sportief manager.

Tijdens zijn ambtstermijn wist hij indrukwekkende transfers te realiseren en hij trok zelfs de aandacht van AS Roma. In 2020 zocht de Italiaanse topclub naar een technisch directeur naast de eerder aangestelde sportdirecteur Tiago Pinto, die Roma als een soort directievoorzitter moest leiden.

Het was de bedoeling dat Pinto ook nog een technisch directeur naast zich kreeg, en in die zoektocht werd De Jong overwogen, net als Markus Krösche (toen RB Leipzig, nu Eintracht Frankfurt).

De Jong bleef uiteindelijk trouw aan PSV, maar onder zijn leiding won de Nederlandse topclub echter geen enkele landstitel en in 2019 maakte PSV zelfs een van zijn zwaarste crisissen door.

In die periode moest De Jong de toenmalige coach Mark van Bommel (nu bij Antwerp FC) ontslaan en stond hij zelf onder enorm zware druk.

Grootspraak van De Jong en heftige intimidaties van de fans

John de Jong werd vaak herinnerd aan zijn (te) ambitieuze uitspraak waarin hij verklaarde dat PSV Ajax wilde overstijgen als de grootste club van Nederland. “We willen het gat met Ajax niet kleiner maken, we willen er overheen”, zei de toenmalig technisch directeur, die er toen wel niet bij vermeldde dat de club dringend moest saneren.

In die bewogen periode ontving John de Jong veel kritiek, waarbij hij zelfs geïntimideerd werd door supporters die hem mede verantwoordelijk hielden voor een van de grootste crisissen in het bestaan van de club.

De fans bekritiseerden vooral de vele spelers die waren aangetrokken, waarvan volgens hen amper een meerwaarde voor het team waren. Tijdens deze moeilijke fase werd De Jong geconfronteerd met heftige reacties van supporters.

“Onze veiligheidsman zegt dat er op weg naar Ajax nu geen acute dreiging is... Dan weet je het wel”, zei De Jong toen. “Ik kies er niet voor om mijn huis te laten beveiligen. Ik neem ook geen persoonlijke beveiliging. Maar het is heel heftig allemaal. Heel heftig.’’

Uiteindelijk is De Jong meer dan vier jaar als technisch directeur bij PSV Eindhoven aangebleven. In september van vorig jaar nam hij ontslag bij de club, aangezien zijn positie onhoudbaar was geworden door een schrijnend gebrek aan vertrouwen van de raad van commissarissen.

Sportief belang weegt zwaarder door dan de boekhouding

Het vertrek van de technisch directeur kende destijds een duidelijk keerpunt: de transfer van Cody Gakpo. In de zomer van 2022 slaagde John de Jong er niet in om de aanvaller te verkopen, wat hem zwaar werd aangerekend door de raad van commissarissen, met name door Jumbo-topman Ton van Veen.

“Als ik Gakpo had verkocht, had ik nu nog bij PSV gezeten”, zei De Jong er later zelf over. In dat seizoen moest PSV nog een grote uitgaande transfer doen om uit de rode cijfers te blijven, gezien het eigen vermogen op basis van het voorgaande boekjaar nog slechts bijna 17 miljoen euro bedroeg.

Bij de topverkopen van Donyell Malen (Borussia Dortmund, 30 miljoen euro) en Denzel Dumfries (Internazionale, 14,25 miljoen euro) bleef er voor de club zelf echter te weinig geld over, omdat grote bedragen waren afgevloeid naar makelaars en spelers.

Ook hiervoor werd De Jong als technisch directeur verantwoordelijk gehouden.

Ondanks de dringende behoefte aan liquide middelen en de financiële noodzaak besloot De Jong om Gakpo niet te verkopen in de zomer van 2022.

Hij wees het bod van Leeds United af omdat hij vlak voor de deadline geen geschikte vervanger kon vinden en omdat hij op Gakpo rekende voor de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League tegen Rangers FC.

“Ofwel: het sportieve belang woog zwaarder dan puur de boekhouding, toen nog tot afgrijzen van de toezichthouders”, schreef Algemeen Dagblad.

Te veel geld uitgegeven, te weinig gepresteerd

Als technisch directeur rustte op John de Jong de verantwoordelijkheid om zowel de financiële grenzen te bewaken als sportieve successen te behalen. Het is duidelijk dat De Jong zich voornamelijk richtte op het sportief beleid, zonder grote successen weliswaar, en minder aandacht besteedde aan de financiële aspecten.

De raad van commissarissen dwong De Jong zelfs tot het verkopen van spelers om een beter financieel fundament onder de club te leggen. Volgens NRC was het bedrijfsmodel van PSV, met de kostenstructuur en afschrijvingen van dat moment, op de lange termijn niet houdbaar.

Ton van Veen, topman van Jumbo, benadrukte dat er in zijn ogen te veel geld werd uitgegeven en te weinig gepresteerd. Na het vertrek van John de Jong heeft PSV Eindhoven financieel orde op zaken gesteld en kreeg het transferbeleid een push aan zelfvertrouwen.

Een tekort van 30 miljoen euro werd weggewerkt en er werd een saneringsronde doorgevoerd. Zijn opvolger Earnie Stewart lijkt nu wel de grote ambities van De Jong waar te maken bij PSV.

Indien De Jong wordt aangesteld als CEO Sports bij Club Brugge, zal het cruciaal zijn dat hij een evenwicht vindt tussen het financiële en sportieve aspect. Club Brugge streeft er immers altijd naar winst te maken, wat in de afgelopen jaren de norm is geweest voor de club.

Onder leiding van Bart Verhaeghe heeft de club in elf seizoenen negen keer winst geboekt, waarbij alleen in de eerste twee seizoenen verlies werd geleden. Deze winsten werden grotendeels behaald door het gevoerde transferbeleid van de club.

POLL: Is De Jong een geschikte CEO Sports voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Duivelse deal van 60 miljoen, sterkhouder weg bij Gent'
TRANSFERUURTJE: 'Duivelse deal van 60 miljoen, sterkhouder weg bij Gent'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

57
57
Gent-sterkhouder imponeert: "Zelfs Rodri mag dit niet doen"
Gent-sterkhouder imponeert: "Zelfs Rodri mag dit niet doen"

KAA Gent speelde afgelopen weekend met 2-2 gelijk tegen Royal Antwerp FC. De Buffalo's zijn nog ...

26
26
Spitsbroeder Lukaku twijfelt openlijk over toekomst bij AS Roma
Spitsbroeder Lukaku twijfelt openlijk over toekomst bij AS Roma

Paulo Dybala, de spitsbroeder van Romelu Lukaku bij AS Roma, weet niet of hij na deze zomer nog zal ...

17
17
Zus Vanheusden na horrorblessure: "We vreesden voor verlamming"
Zus Vanheusden na horrorblessure: "We vreesden voor verlamming"

Zinho Vanheusden kreeg afgelopen weekend opnieuw een mokerslag te verwerken. De centrale verdediger ...

65
65
Deila afgemaakt: "Ik krijg een beroerte als ik naar Club kijk"
Deila afgemaakt: "Ik krijg een beroerte als ik naar Club kijk"

Club Brugge ging afgelopen weekend met 1-2 de boot in tegen RSC Anderlecht. Ronny Deila, de coach ...

239
239
Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht
Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht

RSC Anderlecht haalde het afgelopen weekend met 1-2 van aartsrivaal Club Brugge. De Argentijn Luis ...

237
237
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie

Hoewel hij nog een lopend contract heeft tot medio 2025, wordt er volop over de toekomst van Kevin ...

70
70
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"

Club Brugge maakte afgelopen zondag geen goede beurt en werd op eigen veld afgetroefd door RSC ...

237
237
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'

Vincent Kompany had zich zijn grote terugkeer in de Premier League wellicht anders voorgesteld. Zijn ...

263
263
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"

AA Gent speelde afgelopen zondag een sterke wedstrijd tegen Antwerp FC, maar bleef finaal achter met ...

217
217
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"

Deze week worden de tickets voor de finale van de Croky Cup uitgedeeld. Titelverdediger Antwerp FC ...

464
464
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'

Komend weekend staat in de Premier League de derby tussen Manchester City en Manchester United op ...

133
133
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'

Maandag raakte bekend dat Marc Overmars niet verder zal procederen tegen de wereldwijde schorsing ...

350
350
<strong>Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers</strong>
Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers

De veelbelovende 18-jarige Patrick Casey van Charlton Athletic staat hoog op het verlanglijstje van ...

404
404
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'

RSC Anderlecht maakte afgelopen zondag een statement met een overtuigende zege op het veld van ...

528
528