Club Brugge-toptransfer crasht compleet: 100% voorbij

Club Brugge-toptransfer crasht compleet: 100% voorbij

Owen Otasowie verdween na de winter van 2022 uit beeld bij Club Brugge vanwege privéproblemen en een burn-out. Hoewel hij in de zomer vorig jaar een ultieme herkansing kreeg onder Carl Hoefkens, luidde een erbarmelijke prestatie tegen Zulte Waregem een nieuwe vlucht in.

Ondanks pogingen van Club Brugge om hem sindsdien te verkopen, vond Otasowie geen nieuwe club tijdens de winter- en zomermercato's van dit jaar. Op 22-jarige leeftijd dreigt zijn veelbelovende carrière voortijdig te beëindigen, aangezien Club Brugge het hoofdstuk Otasowie definitief wil sluiten.

Owen Otasowie spoorloos sinds 2022

Sinds de winter van 2022 was geen spoor meer te bekennen van Owen Otasowie bij Club Brugge. Gedurende die periode zat hij totaal niet goed in zijn vel, leek hij helemaal van de radar verdwenen te zijn en het raakte bekend dat de Amerikaan met privéproblemen en een burn-out worstelde.

In overleg met het bestuur en de entourage van Otasowie werd toen besloten hem vrijaf te geven, zodat hij tijd kon doorbrengen met vrienden en familie in een poging zijn mentale evenwicht te herstellen. Helaas leidde deze break niet tot positieve veranderingen in zijn situatie bij Club Brugge.

Otasowie moest wennen aan de culturele en sportieve verschillen in België maar volgens Sport/Voetbalmagazine moest hij zich vooral aanpassen aan de Belgische discipline. Bij Wolverhampton was hij op dat vlak ook lang geen onbeschreven blad. “Eerlijk gezegd haalde ik veel kattenkwaad uit bij Wolves”, zei Otasowie eerder in een interview.

De club gaf hem in de winter van 2022 zelfs vrij om een nieuwe club te zoeken en te onderhandelen met geïnteresseerde teams in de Verenigde Staten, waar de transfermarkt open bleef tot begin mei 2022. Op deze manier probeerde Club Brugge nog een aanzienlijk deel van hun initiële investering van 4 miljoen euro terug te krijgen.

Uiteindelijk slaagde Otasowie er toen niet in een nieuwe werkgever te vinden, aangezien de vermeende interesse van clubs zoals AEK Athene, Burnley en Sheffield Wednesday niet concreet bleek te zijn. Hierdoor restte hem geen andere optie dan in de zomer van 2022 terug te keren naar het Belfius Basecamp.

De ultieme en verrassende herkansing voor Otasowie

In de aanloop naar het vorige seizoen (2022/23) kreeg Owen Otasowie toch een onverwachte kans bij Club Brugge, wat als een verrassing kwam gezien zijn afwezigheid sinds de winter van 2022. Hij trainde in de voorbereiding op het vorige seizoen 2022/23 onder Carl Hoefkens weer mee alsof er niets gebeurd was.

Zijn fysieke parameters waren dik in orde en de goesting was ook merkbaar. Hoefkens gaf de jonge Amerikaan een nieuwe kans en hij vergat alles wat er in de voorbije maanden gebeurd was.

“Omdat hij in de mogelijkheden van de Amerikaan gelooft? Of omdat hij de speler in samenspraak met het bestuur in het uitstalraam plaatst?” vroeg De Standaard zich af. Otasowie werd opgenomen in de plannen van Club Brugge en kreeg een schone lei voor zijn ultieme herkansing.

Hij stond voor de uitdaging om eindelijk te bewijzen waarom Club Brugge destijds 4 miljoen euro had betaald aan Wolverhampton Wanderers voor de veelbelovende verdediger/middenvelder. Otasowie combineert kracht met techniek, een opvallende combinatie voor zo'n jonge speler.

In Engeland werd hij, weliswaar met een vleugje overdrijving, vergeleken met Paul Pogba. Hoewel hij naar verluidt niet het gemakkelijkste karakter heeft, is Otasowie een speler die op zijn 19e debuteerde in de Premier League en eerder de interesse genoot van clubs als Everton, Juventus, Ajax, Schalke 04, Paris Saint-Germain, Real Madrid en Arsenal.

Die moet toch wel iets in zijn mars hebben.

Brokkenpiloot is betrouwbaarder op de catwalk dan in een defensie

Carl Hoefkens en zijn staf hebben aanzienlijke tijd, aandacht en speeltijd geïnvesteerd in Owen Otasowie tijdens de voorbereiding op het vorige seizoen 2022/23. De begeleider van Otasowie was altijd aanwezig en miste, net als de speler zelf, geen enkele oefenwedstrijd.

Otasowie kreeg zelfs basisplaatsen in de Supercup tegen AA Gent en op speeldag drie tegen Zulte Waregem. In de zomer van 2022 stelde Het Laatste Nieuws dat Otasowie in ere hersteld was tijdens de voorbereiding en dat hij op dat moment allesbehalve afgeschreven was door Club Brugge.

Maar in de wedstrijd tegen Zulte Waregem ging het volledig mis voor Otasowie. Hij stapelde balverliezen en blunders op, waarbij Simon Mignolet meerdere keren moest ingrijpen om de individuele fouten van Otasowie recht te zetten.

Het Laatste Nieuws bestempelde hem als een brokkenpiloot en merkte op: “De jongeman is betrouwbaarder op de catwalk, als model van Burberry, dan in een defensie. Drie keer ging het licht uit bij Otasowie. Alleen al in de eerste helft. Telkens trok Simon Mignolet in allerijl nog aan het stuur, om een crash te vermijden.”

Het Nieuwsblad benadrukte dat de beste speler van Zulte Waregem een blauw-zwart shirt droeg en luisterde naar de naam Otasowie. “Tot drie keer toe kwam Zulte Waregem in de eerste helft gevaarlijk opzetten, drie keer lag geklungel van Otasowie aan de basis.”

“Otasowie heeft niet het vereiste niveau voor een Belgische topclub”, voegde Het Laatste Nieuws toe.

Otasowie opnieuw spoorloos: einde carrière dreigt?

Na het debacle tegen Zulte Waregem verdween Owen Otasowie definitief uit de wedstrijdselectie van Club Brugge. Tegen KV Kortrijk maakte hij nog eenmaal deel uit van de selectie, maar het was duidelijk dat zijn tijd bij de club ten einde was.

In november vorig jaar was Otasowie opnieuw onvindbaar, en na zijn laatste wedstrijd voor Club NXT bleef hij wekenlang afwezig in het Belfius Basecamp. Het Laatste Nieuws deed destijds onderzoek naar de whereabouts van Otasowie, wat leidde naar locaties als Londen, New York of Knokke-Heist.

Het leek er sterk op dat Otasowie opnieuw verdwenen was, ondanks de grote inspanningen van Club Brugge tijdens de voorbereiding. “Het zou verbazen mocht de Amerikaan, die tot 2025 onder contract ligt, straks nog terugkeren in het Basecamp”, stelde de krant.

Club Brugge heeft hem inmiddels van de payroll geschrapt, en hij staat al geruime tijd niet meer vermeld als speler van Club Brugge of Club NXT op de officiële clubwebsite. De club hoopte het hoofdstuk Otasowie snel en definitief te kunnen sluiten, en er zal geen derde kans meer komen.

“Voor Owen Otasowie (22) is het wel honderd procent voorbij”, schreef Het Nieuwsblad in mei dit jaar. Ondanks pogingen om hem te verpatsen aan clubs in de Championship en de MLS, kwam er geen concrete oplossing tijdens de afgelopen winter- en zomermercato’s.

Club Brugge bleef zoeken naar een oplossing voor de Amerikaan die al maandenlang niet meer meetrainde. Op dit moment heeft Otasowie nog steeds geen nieuwe club gevonden en blijft hij op papier aangesloten bij Club Brugge. Op slechts 22-jarige leeftijd dreigt zo een voortijdig einde van een veelbelovende en talentvolle carrière.

POLL: Komt het nog goed met Otasowie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Deila afgemaakt: "Ik krijg een beroerte als ik naar Club kijk"
Deila afgemaakt: "Ik krijg een beroerte als ik naar Club kijk"

Club Brugge ging afgelopen weekend met 1-2 de boot in tegen RSC Anderlecht. Ronny Deila, de coach ...

19
19
Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht
Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht

RSC Anderlecht haalde het afgelopen weekend met 1-2 van aartsrivaal Club Brugge. De Argentijn Luis ...

80
80
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie

Hoewel hij nog een lopend contract heeft tot medio 2025, wordt er volop over de toekomst van Kevin ...

28
28
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"

Club Brugge maakte afgelopen zondag geen goede beurt en werd op eigen veld afgetroefd door RSC ...

129
129
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'

Vincent Kompany had zich zijn grote terugkeer in de Premier League wellicht anders voorgesteld. Zijn ...

141
141
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"

AA Gent speelde afgelopen zondag een sterke wedstrijd tegen Antwerp FC, maar bleef finaal achter met ...

135
135
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"

Deze week worden de tickets voor de finale van de Croky Cup uitgedeeld. Titelverdediger Antwerp FC ...

329
329
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'

Komend weekend staat in de Premier League de derby tussen Manchester City en Manchester United op ...

112
112
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'

Maandag raakte bekend dat Marc Overmars niet verder zal procederen tegen de wereldwijde schorsing ...

281
281
<strong>Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers</strong>
Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers

De veelbelovende 18-jarige Patrick Casey van Charlton Athletic staat hoog op het verlanglijstje van ...

326
326
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'

RSC Anderlecht maakte afgelopen zondag een statement met een overtuigende zege op het veld van ...

466
466
Onana-knaltransfer: 'Via EK naar Europese topclub'
Onana-knaltransfer: 'Via EK naar Europese topclub'

Bondscoach Domenico Tedesco is momenteel bezig met het vormen van zijn selectie voor het Europees ...

100
100
'Over en uit voor Vanhaezebrouck? AA Gent hakt knoop door'
'Over en uit voor Vanhaezebrouck? AA Gent hakt knoop door'

Ondanks een sterke eerste helft van het seizoen, dreigt AA Gent straks opnieuw met lege handen ...

641
641
'Hoogspanning bij Club: bestuur beslist over ontslag Deila'
'Hoogspanning bij Club: bestuur beslist over ontslag Deila'

Woensdagavond strijden Union SG en Club Brugge voor het eerste ticket richting de bekerfinale. Die ...

1124
1124
Club Brugge krijgt groen licht voor sloop Jan Breydelstadion
Club Brugge krijgt groen licht voor sloop Jan Breydelstadion

Na de 1-2 nederlaag tegen aartsrivaal Anderlecht ontwaakte Club Brugge maandag met een stevige ...

914
914