Club Brugge-toptransfer crasht compleet: 100% voorbij

Club Brugge-toptransfer crasht compleet: 100% voorbij

Owen Otasowie verdween na de winter van 2022 uit beeld bij Club Brugge vanwege privéproblemen en een burn-out. Hoewel hij in de zomer vorig jaar een ultieme herkansing kreeg onder Carl Hoefkens, luidde een erbarmelijke prestatie tegen Zulte Waregem een nieuwe vlucht in.

Ondanks pogingen van Club Brugge om hem sindsdien te verkopen, vond Otasowie geen nieuwe club tijdens de winter- en zomermercato's van dit jaar. Op 22-jarige leeftijd dreigt zijn veelbelovende carrière voortijdig te beëindigen, aangezien Club Brugge het hoofdstuk Otasowie definitief wil sluiten.

Owen Otasowie spoorloos sinds 2022

Sinds de winter van 2022 was geen spoor meer te bekennen van Owen Otasowie bij Club Brugge. Gedurende die periode zat hij totaal niet goed in zijn vel, leek hij helemaal van de radar verdwenen te zijn en het raakte bekend dat de Amerikaan met privéproblemen en een burn-out worstelde.

In overleg met het bestuur en de entourage van Otasowie werd toen besloten hem vrijaf te geven, zodat hij tijd kon doorbrengen met vrienden en familie in een poging zijn mentale evenwicht te herstellen. Helaas leidde deze break niet tot positieve veranderingen in zijn situatie bij Club Brugge.

Otasowie moest wennen aan de culturele en sportieve verschillen in België maar volgens Sport/Voetbalmagazine moest hij zich vooral aanpassen aan de Belgische discipline. Bij Wolverhampton was hij op dat vlak ook lang geen onbeschreven blad. “Eerlijk gezegd haalde ik veel kattenkwaad uit bij Wolves”, zei Otasowie eerder in een interview.

De club gaf hem in de winter van 2022 zelfs vrij om een nieuwe club te zoeken en te onderhandelen met geïnteresseerde teams in de Verenigde Staten, waar de transfermarkt open bleef tot begin mei 2022. Op deze manier probeerde Club Brugge nog een aanzienlijk deel van hun initiële investering van 4 miljoen euro terug te krijgen.

Uiteindelijk slaagde Otasowie er toen niet in een nieuwe werkgever te vinden, aangezien de vermeende interesse van clubs zoals AEK Athene, Burnley en Sheffield Wednesday niet concreet bleek te zijn. Hierdoor restte hem geen andere optie dan in de zomer van 2022 terug te keren naar het Belfius Basecamp.

De ultieme en verrassende herkansing voor Otasowie

In de aanloop naar het vorige seizoen (2022/23) kreeg Owen Otasowie toch een onverwachte kans bij Club Brugge, wat als een verrassing kwam gezien zijn afwezigheid sinds de winter van 2022. Hij trainde in de voorbereiding op het vorige seizoen 2022/23 onder Carl Hoefkens weer mee alsof er niets gebeurd was.

Zijn fysieke parameters waren dik in orde en de goesting was ook merkbaar. Hoefkens gaf de jonge Amerikaan een nieuwe kans en hij vergat alles wat er in de voorbije maanden gebeurd was.

“Omdat hij in de mogelijkheden van de Amerikaan gelooft? Of omdat hij de speler in samenspraak met het bestuur in het uitstalraam plaatst?” vroeg De Standaard zich af. Otasowie werd opgenomen in de plannen van Club Brugge en kreeg een schone lei voor zijn ultieme herkansing.

Hij stond voor de uitdaging om eindelijk te bewijzen waarom Club Brugge destijds 4 miljoen euro had betaald aan Wolverhampton Wanderers voor de veelbelovende verdediger/middenvelder. Otasowie combineert kracht met techniek, een opvallende combinatie voor zo'n jonge speler.

In Engeland werd hij, weliswaar met een vleugje overdrijving, vergeleken met Paul Pogba. Hoewel hij naar verluidt niet het gemakkelijkste karakter heeft, is Otasowie een speler die op zijn 19e debuteerde in de Premier League en eerder de interesse genoot van clubs als Everton, Juventus, Ajax, Schalke 04, Paris Saint-Germain, Real Madrid en Arsenal.

Die moet toch wel iets in zijn mars hebben.

Brokkenpiloot is betrouwbaarder op de catwalk dan in een defensie

Carl Hoefkens en zijn staf hebben aanzienlijke tijd, aandacht en speeltijd geïnvesteerd in Owen Otasowie tijdens de voorbereiding op het vorige seizoen 2022/23. De begeleider van Otasowie was altijd aanwezig en miste, net als de speler zelf, geen enkele oefenwedstrijd.

Otasowie kreeg zelfs basisplaatsen in de Supercup tegen AA Gent en op speeldag drie tegen Zulte Waregem. In de zomer van 2022 stelde Het Laatste Nieuws dat Otasowie in ere hersteld was tijdens de voorbereiding en dat hij op dat moment allesbehalve afgeschreven was door Club Brugge.

Maar in de wedstrijd tegen Zulte Waregem ging het volledig mis voor Otasowie. Hij stapelde balverliezen en blunders op, waarbij Simon Mignolet meerdere keren moest ingrijpen om de individuele fouten van Otasowie recht te zetten.

Het Laatste Nieuws bestempelde hem als een brokkenpiloot en merkte op: “De jongeman is betrouwbaarder op de catwalk, als model van Burberry, dan in een defensie. Drie keer ging het licht uit bij Otasowie. Alleen al in de eerste helft. Telkens trok Simon Mignolet in allerijl nog aan het stuur, om een crash te vermijden.”

Het Nieuwsblad benadrukte dat de beste speler van Zulte Waregem een blauw-zwart shirt droeg en luisterde naar de naam Otasowie. “Tot drie keer toe kwam Zulte Waregem in de eerste helft gevaarlijk opzetten, drie keer lag geklungel van Otasowie aan de basis.”

“Otasowie heeft niet het vereiste niveau voor een Belgische topclub”, voegde Het Laatste Nieuws toe.

Otasowie opnieuw spoorloos: einde carrière dreigt?

Na het debacle tegen Zulte Waregem verdween Owen Otasowie definitief uit de wedstrijdselectie van Club Brugge. Tegen KV Kortrijk maakte hij nog eenmaal deel uit van de selectie, maar het was duidelijk dat zijn tijd bij de club ten einde was.

In november vorig jaar was Otasowie opnieuw onvindbaar, en na zijn laatste wedstrijd voor Club NXT bleef hij wekenlang afwezig in het Belfius Basecamp. Het Laatste Nieuws deed destijds onderzoek naar de whereabouts van Otasowie, wat leidde naar locaties als Londen, New York of Knokke-Heist.

Het leek er sterk op dat Otasowie opnieuw verdwenen was, ondanks de grote inspanningen van Club Brugge tijdens de voorbereiding. “Het zou verbazen mocht de Amerikaan, die tot 2025 onder contract ligt, straks nog terugkeren in het Basecamp”, stelde de krant.

Club Brugge heeft hem inmiddels van de payroll geschrapt, en hij staat al geruime tijd niet meer vermeld als speler van Club Brugge of Club NXT op de officiële clubwebsite. De club hoopte het hoofdstuk Otasowie snel en definitief te kunnen sluiten, en er zal geen derde kans meer komen.

“Voor Owen Otasowie (22) is het wel honderd procent voorbij”, schreef Het Nieuwsblad in mei dit jaar. Ondanks pogingen om hem te verpatsen aan clubs in de Championship en de MLS, kwam er geen concrete oplossing tijdens de afgelopen winter- en zomermercato’s.

Club Brugge bleef zoeken naar een oplossing voor de Amerikaan die al maandenlang niet meer meetrainde. Op dit moment heeft Otasowie nog steeds geen nieuwe club gevonden en blijft hij op papier aangesloten bij Club Brugge. Op slechts 22-jarige leeftijd dreigt zo een voortijdig einde van een veelbelovende en talentvolle carrière.

POLL: Komt het nog goed met Otasowie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict
Club Brugge landskampioen? Analisten vellen verdict

Met nog drie speeldagen te gaan, heeft de Champions' Play-Offs wederom een nieuwe leider. Club ...

101
101
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"
Voor één keer lof voor ref: "Dat was een dappere beslissing"

De Relegation Play-Off is bijna toe aan zijn ontknoping, want volgende week staat daar de laatste ...

57
57
Riemer komt met update over blessure Vertonghen
Riemer komt met update over blessure Vertonghen

Het Dudenpark blijft voor Anderlecht vervloekte grond, want Paars-Wit heeft er sinds de terugkeer ...

198
198
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."
Nog meer zorgen voor Standard: "Wanneer ze ons betalen..."

Voor Standard zijn de play-offs één langgerekte ontgoocheling. Ook na zeven speeldagen ...

143
143
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus
Nieuwe mijlpaal Lukaku, maar Roma niet voorbij Juventus

Romelu Lukaku heeft zondagavond een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn carrière. In de topper ...

40
40
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"
Riemer na verlies koppositie: "Dat maakt me niets uit"

Er blijft een groot verschil tussen Anderlecht thuis of Anderlecht uit. Het kan tot dusver een ...

205
205
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp
Boucaut velt duidelijk oordeel over penaltyfase Antwerp

Antwerp leed zondagnamiddag al zijn zesde nederlaag in zeven wedstrijden in de Champions' Play-Off. ...

919
919
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder
Domper Union: bekerfinale in gevaar voor sterkhouder

De Brusselse derby leverde zondagavond alleen maar verliezers op. Union en Anderlecht hielden elkaar ...

120
120
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B
Kortrijk grijpt zijn kans en veroordeelt Eupen tot 1B

De Relegation Play-Off is zondagavond weer een beetje meer in een beslissende plooi gevallen. KV ...

242
242
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."
Anderlecht baalt: "Als er één ploeg verdiende te winnen..."

Anderlecht is zondag zijn leidersplaats kwijtgespeeld. Paars-Wit kon immers alweer niet winnen op ...

394
394
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark
Club Brugge grote winnaar na intense brilscore in Dudenpark

De Brusselse derby tussen Union SG en RSC Anderlecht heeft zondagavond geen winnaar opgeleverd. ...

560
560
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"
Heropstanding bij Club Brugge: "Werd er emotioneel van"

Club Brugge heeft zondagmiddag gouden zaken gedaan met zijn 1-2-zege op het veld van Antwerp FC. Het ...

715
715
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek
Waterkansje Liverpool: Tottenham krijgt pak voor de broek

De Engelse titelstrijd stevent af op een duel tussen Arsenal en Manchester City, maar ook Liverpool ...

61
61
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld
Noodlot Anderlecht: Vertonghen uit, Ashimeru geeft over op veld

RSC Anderlecht stond zondagavond onder zware druk voor zijn bezoek aan Union SG. Bij een nederlaag ...

481
481
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk
Vrancken geeft oorzaak voor inzinking KRC Genk

KRC Genk leek zich na een matige reguliere competitie te herpakken met een geweldige start van de ...

323
323