Club Brugge ruikt grof geld: Spookrijder naar Europese top

Club Brugge ruikt grof geld: Spookrijder naar Europese top

De grote voetballende kwaliteiten van Raphael Onyedika spreken voor zich, maar zijn gebrek aan constantheid en defensieve focus bleken grote werkpunten eerder dit seizoen.

Ronny Deila gaf de Nigeriaanse ‘spookrijder’ een serieuze wake-upcall en die heeft duidelijk effect gehad. In de voorbije wedstrijden lijkt Onyedika zijn status als een speler voor de Europese top stilaan helemaal te bevestigen.

Deila moest Onyedika op zijn plichten wijzen

Raphael Onyedika beleeft een seizoen vol hoogte- en dieptepunten. Hij schitterde in de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen met een goede defensieve positionering en zeer verticale passing.

Ondanks dat de Nigeriaanse middenvelder af en toe risico's nam, wat soms tot balverlies leidde, draaide de 'gouden driehoek' op het centrale middenveld met Hugo Vetlesen en Hans Vanaken uitstekend.

Onyedika bevond zich vaak op de juiste plek, en het team bouwde regelmatig op via hem. Hij was sterk in de duels en in zijn positionering op het veld. René Vandereycken prees de sterke seizoensstart van de Nigeriaanse nummer zes van Club Brugge.

"Ik vind het geweldig hoe Onyedika momenteel staat te spelen”, zei de voormalige bondscoach aan Het Nieuwsblad. Het Laatste Nieuws ging een stapje verder en stelde dat er voor het eerst sinds het pensioen van Timmy Simons eindelijk weer een goeie nummer zes staat met Onyedika.

Onyedika is echter geen typische 'breker', maar eerder een voetballende nummer zes die altijd vooruit en offensief denkt, waardoor het evenwicht in de ploeg van Ronny Deila soms verstoord raakt.

Bij Club Brugge is Vanaken de spelmaker van de ploeg, maar opvallend genoeg ligt het aantal verzonden en ontvangen passes van Onyedika niet ver van die van de aanvoerder.

De coach moest Onyedika en Vetlesen zelfs vaak tot de orde roepen om hen duidelijk te maken dat ze niet beiden tegelijkertijd voor de bal konden lopen. Marc Degryse benadrukte dan ook dat Deila Onyedika op zijn defensieve plichten moet wijzen.

Spookrijder en risicopatiënt krijgt wake-upcall van Deila

Raphael Onyedika beschikt over enorme voetballende kwaliteiten, maar te vaak ontbreekt het nog aan regelmatigheid en focus. Het Laatste Nieuws stelde vast dat bij Onyedika de klasse, maar ook de nonchalance er vanaf druipt.

Het is opvallend dat de Nigeriaan in de ene wedstrijd wel een sterke defensieve focus kan behouden, het vuile werk kan opknappen en verdedigend gedisciplineerd speelt. Aan de andere kant is zijn neiging tot nonchalance in het verdedigend opzicht, maar ook in de opbouw, meermaals een groot probleem gebleken.

Het Nieuwsblad stelde vast dat de argeloosheid van Onyedika hem al eens een spookrijder maakte bij Club Brugge. “De Nigeriaan is goud, maar ruw goud”, aldus de krant. “Onyedika blijft een risicopatiënt.”

Ronny Deila moest ingrijpen om de balans in zijn ploeg te herstellen en haalde Onyedika uit de ploeg in Lugano. Hij werd vervangen door Éder Balanta, die voortreffelijk presteerde en prompt een doelpunt scoorde.

Hoewel de Colombiaan geen langetermijnoplossing is voor Club Brugge, suggereerde Het Laatste Nieuws dat het niet ondenkbaar was dat Onyedika, niet in zijn beste periode, wekenlang op de bank zou moeten plaatsnemen. “

Heerste vorig jaar in de Champions League, maar zit nog ver van dat niveau. Krijgt geen constante in zijn prestaties”, waarschuwde Het Nieuwsblad. De wake-upcall duurde uiteindelijk slechts één wedstrijd, en Onyedika leek de boodschap van Deila goed te hebben begrepen. Hij speelde sindsdien weer simpel, effectief en efficiënt.

Deila kan niet voorbijgaan aan het rauwe talent en kwaliteit van Onyedika

Ronny Deila heeft lang gezocht naar zijn ideale formule op het centrale middenveld, waarbij hij verschillende tandems heeft uitgeprobeerd in de voorbije weken en maanden. De coach wilde anticiperen op het feit dat Club Brugge veel te open en kwetsbaar was in de omschakeling, maar tegelijkertijd wil hij zo dominant mogelijk spelen.

Tactisch en positioneel beschouwt Deila Casper Nielsen als een betere optie op de nummer zes positie, maar hij kan niet voorbijgaan aan het rauwe talent en de kwaliteit van Onyedika, die uitstekende prestaties heeft geleverd in recente wedstrijden. 

De positieve resultaten, prestaties en tactische keuzes van de afgelopen weken lijken Deila gelijk te geven.

De coach heeft de defensieve principes van het team aangepast, de achterlinie herschikt en gekozen voor twee 'zessen' op het middenveld. Onyedika denkt niet langer alleen aan voetballen, en de intelligente Hugo Vetlesen raakt ook gewend aan zijn positie.

“Nu zijn er duidelijke regels. We hebben afspraken gemaakt en die worden uitgevoerd,” verklaarde Jorne Spileers over de defensieve stabiliteit van Club Brugge, dat in de laatste 8 wedstrijden maar liefst 7 keer de nul heeft weten te houden. 

Onyedika is een speler voor de Europese top

Als Raphael Onyedika zijn defensieve focus weet te behouden en dit kan combineren met zijn uitstekende positionering en enorm voetballend vermogen, wordt de Nigeriaanse international vrijwel onhoudbaar voor Club Brugge.

René Vandereycken voorspelde eerder in het seizoen dat Onyedika een speler is die uiteindelijk de stap zal zetten naar een topcompetitie. De Morgen merkte op dat veel waarnemers hem de Europese top toeschrijven.

“Potentieel veruit de beste speler in het defensieve of controlerende compartiment van Club, voor velen binnen de club ondanks een wisselvallige heenronde nog steeds een 22-jarig talent dat de Europese (sub)top mag ambiëren”, aldus Het Laatste Nieuws.

Club Brugge heeft duidelijk de intentie om op termijn aanzienlijk te cashen op Onyedika, die met een aankoopwaarde van bijna 10 miljoen euro de op één na duurste inkomende transfer van de club is.

Op 22-jarige leeftijd heeft de nummer zes nog grote ruimte voor progressie, wat hem waarschijnlijk tot een erg gegeerde speler zal maken in de eerstvolgende zomermercato. Volgens GS Gazete heeft Galatasaray, momenteel mede-leider in de Turkse Süper Lig, al interesse getoond in Onyedika.

Coach Okan Buruk gaf onlangs aan dat hij in elke linie versterking wil, en hij zou overtuigd zijn geraakt van Onyedika tijdens de Europese confrontaties van Club tegen Besiktas. Het medium meldt echter dat Club Brugge niet van plan is mee te werken aan een vertrek in januari.

Galatasaray zal dus met een heel stevig bod moeten komen om een mogelijke transfer af te dwingen. Daarnaast zal Onyedika waarschijnlijk de voorkeur geven aan een overstap naar een competitie in een van de top vijf Europese landen.

POLL: Onyedika kan bij betere clubs aan de slag dan Galatasaray

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Svilar redt hachje Lukaku, pijnlijke aftocht Mertens en co
Svilar redt hachje Lukaku, pijnlijke aftocht Mertens en co

In de Conference League en de Europa League werden donderdagavond de laatste tickets voor de 1/8ste ...

25
25
Union in zevende hemel: "Hebben kwaliteiten voor finale"
Union in zevende hemel: "Hebben kwaliteiten voor finale"

Union SG heeft donderdagavond voor een zoveelste hoogtepunt in een geweldig seizoen gezorgd. De ...

21
21
Union en Club Brugge kennen mogelijke tegenstanders in UECL
Union en Club Brugge kennen mogelijke tegenstanders in UECL

De Jupiler Pro League telt nog twee vertegenwoordigers op het Europese niveau. Union SG en Club ...

184
184
Nieuw orgelpunt! Wervelend Union dompelt Duitsers in rouw
Nieuw orgelpunt! Wervelend Union dompelt Duitsers in rouw

Union SG heeft donderdagavond opnieuw een fraai stukje clubgeschiedenis geschreven. De leider uit de ...

159
159
'Club Brugge strijdt met Union om nieuwe aanvaller'
'Club Brugge strijdt met Union om nieuwe aanvaller'

Dit seizoen trokken weer verschillende smaakmakers uit de Jupiler Pro League voor een pak miljoenen ...

240
240
'Bloedvorm beloond: transfer De Ketelaere wordt concreet'
'Bloedvorm beloond: transfer De Ketelaere wordt concreet'

In de Serie A staat komend weekend het duel tussen AC Milan en Atalanta op het programma. Voor ...

145
145
Jutgla speelt open kaart over Club Brugge-vertrek
Jutgla speelt open kaart over Club Brugge-vertrek

Club Brugge neemt na het seizoen afscheid van Igor Thiago, die inmiddels voor de nodige miljoenen ...

373
373
Vrancken spreekt zich uit over opvolger voor Paintsil
Vrancken spreekt zich uit over opvolger voor Paintsil

KRC Genk opent vrijdagavond de 26ste speeldag van de reguliere competitie op het veld van Sporting ...

272
272
Beveren laat spits vlak voor competitieclimax vertrekken
Beveren laat spits vlak voor competitieclimax vertrekken

De climax in de Challenger Pro League nadert met rasse schreden en de titelstrijd blijft bijzonder ...

36
36
Ajax door kleinste gaatje, favoriet sneuvelt in Conference League
Ajax door kleinste gaatje, favoriet sneuvelt in Conference League

Donderdagavond werden de returns afgewerkt in de tussenronde van de Europa League en Conference ...

186
186
Anderlecht-Genk herspeeld? Eén kamp heeft beste papieren
Anderlecht-Genk herspeeld? Eén kamp heeft beste papieren

De soap rond de affaire Anderlecht-KRC Genk nadert stilaan zijn ontknoping. Volgende week zal immers ...

558
558
Frankfurt-Union: Blessin moet vaste steunpilaar missen
Frankfurt-Union: Blessin moet vaste steunpilaar missen

In de Conference League staat Union SG donderdagavond voor loodzware opdracht. Na het 2-2-gelijkspel ...

30
30
'Guardiola zet zinnen op peperdure opvolger De Bruyne'
'Guardiola zet zinnen op peperdure opvolger De Bruyne'

Kevin De Bruyne heeft op weergaloze wijze zijn comeback gemaakt na maanden van blessureleed. Hoewel ...

154
154
Anderlecht-lieveling in penarie: "Eerste slachtoffer van Riemer"
Anderlecht-lieveling in penarie: "Eerste slachtoffer van Riemer"

RSC Anderlecht wil in de laatste matchen van de reguliere competitie een zo gunstig mogelijke ...

263
263
Ruud Vormer gooit toekomstplannen op tafel
Ruud Vormer gooit toekomstplannen op tafel

In de Challenger Pro League nadert de titelstrijd stilaan zijn ontknoping. Zulte Waregem, momenteel ...

434
434