Fredberg overtreft zichzelf met ‘spektakeltransfer’

Fredberg overtreft zichzelf met ‘spektakeltransfer’

Begin dit seizoen werd Anders Dreyer zwaar in twijfel getrokken bij Anderlecht. Hij kreeg bakken kritiek en hij verloor ook even zijn basisplaats, maar in de laatste weken onderging hij een opmerkelijke evolutie.

Door de dominante speelwijze van Anderlecht en de succesvolle samenwerking met Thorgan Hazard presteert Dreyer duidelijk beter bij Anderlecht en haalt hij indrukwekkende statistieken.

Hij koppelt zijn sterke fysieke kwaliteiten steeds meer aan rendement en efficiëntie, waardoor ‘het prototype van toekomstige Anderlecht-transfers’ de oorspronkelijke verwachtingen zelfs ruimschoots aan het overtreffen is.

Dreyer werd zwaar in vraag gesteld bij Anderlecht

Aan het begin van dit seizoen was Anders Dreyer een onbetwiste basisspeler bij Anderlecht. Hij nam nooit plaats op de reservebank en de Deense aanvaller werd zelden gewisseld door Brian Riemer. Als dat al gebeurde, was dat meestal pas in de slotfase van de wedstrijd.

Dreyer staat bekend als het ‘Duracell-konijn’ van Anderlecht, altijd vol energie en steeds de longen uit zijn lijf lopend, maar soms blijft hij soms lange tijd onzichtbaar op het veld. Hij komt af en toe uit het niets tevoorschijn om te scoren of assists te geven, maar vaak bleef hij volledig spoorloos tijdens het spel.

In het seizoensbegin leek Dreyer zich zelden te laten betrekken in de combinaties van het team. “Je hebt er weinig aan als hij niet scoort of aangeeft”, merkte De Morgen op. Desondanks bleef Dreyer een van de eerste namen op het tactische bord van Riemer.

De krant benadrukte dat er meer nodig is dan een ploeg met uitstekende fysieke conditie en data om de tegenstanders te domineren of overpoweren. Ondanks zijn onbetwiste status onder Riemer begonnen er langzaam maar zeker vragen te rijzen over de toegevoegde waarde van de Deense aanvaller.

Extra kilo’s voor ‘slapende’ Dreyer: “Wat heeft hij meer dan Raman?”

Tijdens het afgelopen tussenseizoen keerde Anders Dreyer terug met enkele extra kilo's bij Anderlecht, waardoor hij een aangepast programma kreeg om snel weer op zijn competitiegewicht te komen. “Ik had de indruk dat Anders bij de competitiestart in slaap was gevallen”, gaf Brian Riemer ook zelf toe.

De kritiek op Dreyer bleef bijgevolg niet uit, na zijn erg matige prestaties begin dit seizoen. “Wat heeft hij meer dan pakweg Raman die wordt weggestuurd? Niets toch? Finesse hebben ze allebei niet. Veel lopen oké, maar Dreyer mist snelheid en diepgang. Echt geen meerwaarde”, was Het Nieuwsblad streng na zijn bleke prestaties dit seizoen.

“Dreyer is mij nog nooit opgevallen”, stelde Imke Courtois in De Zondag. “Dreyer is vaak teleurstellend geweest in zijn spel”, merkte La Dernière Heure op. “Zijn vele vermijdbare balverlies heeft hem niet erg populair gemaakt bij het publiek.”

Bovendien is hij intrinsiek en qua profiel niet te vergelijken met spelers zoals Mbark Boussoufa, Matias Suarez, of Lior Refaelov. Dreyer is met andere woorden geen speler waarvoor het Anderlecht-publiek naar het stadion komt of warm voor loopt. En als de efficiëntie dan ook nog eens ontbreekt …

Anderlecht ‘Dreyt’ weer: grijze muis wordt spektakelman

In september voelde Brian Riemer zich genoodzaakt Anders Dreyer uit het basiselftal van Anderlecht te halen en hem naar de reservebank te verwijzen. Dit was een moeilijke beslissing voor de coach, aangezien Dreyer een van zijn favorieten is, zowel voor Riemer zelf als voor Jesper Fredberg.

Riemer, die eerder probeerde Dreyer naar Brentford FC te halen toen hij daar assistent-trainer was, deed dit met pijn in het hart. Dreyer slaagde er begin oktober in om weer een plek in de basisploeg van Anderlecht te veroveren.

“De scherpe con­currentie - de komst van Thorgan Hazard bijvoorbeeld - heeft hem wakker geschud. Nu staat hij er weer”, zei de coach. De samenwerking met Thorgan Hazard (en Kasper Dolberg) verbeterde gestaag, zoals ook de 47-voudige Rode Duivel zelf bevestigde. “Ergens logisch, omdat het twee klassespelers zijn.”

Bovendien profiteert Dreyer van het feit dat Anderlecht nu dominanter speelt en de tegenstander onder druk zet, wat zijn rendement in de ploeg aanzienlijk verbetert. Dreyer's spel vertoont nu een hogere efficiëntie, gekoppeld aan zijn indrukwekkende traptechniek, wat heeft geleid tot uitstekende prestaties en veel doelpunten.

Een van de grootste troeven van Dreyer is zijn krachtige en precies schot, en hij aarzelt niet om van afstand te schieten, wat vaak succesvol is gebleken. “Als de Deen op doel kan trappen, is hij echter een spektakelman”, schreef Het Nieuwsblad na zijn knappe goal tegen Villarreal vorig seizoen.

Eerder dit seizoen maakte hij ook al een fraai doelpunt vanop afstand tegen KV Kortrijk, en tegen OH Leuven een hattrick vanuit de box. “Anderlecht draait weer, of moeten we zeggen ‘Dreyt' weer”, stelde Bruzz onlangs vast.

“Want de Deense winger Anders Dreyer is de exponent van een ploeg die zichzelf heeft teruggevonden en erin slaagt om wedstrijden met aantrekkelijk voetbal naar zich toe te trekken.”

Het prototype van de Anderlecht-transfers overtreft zichzelf

Anders Dreyer staat bekend als een hardwerkende voetballer die voortdurend op hoge intensiteit voetbalt en uitstekend druk kan zetten. Bovendien bezit hij het vermogen om het spel goed te lezen en op de juiste momenten diep te gaan. Ook zijn intelligentie op het veld valt op.

Ondanks dat hij niet de snelste is, weet hij slim gebruik te maken van zijn kwaliteiten om ruimte te creëren voor zichzelf. “Hij is een van de hardst werkende voetballers in de Jupiler Pro League. Hij doet ook ­defensief zijn taken”, zei Brian Riemer.

Als de eerste aankoop van Jesper Fredberg werd Dreyer voor meer dan 4 miljoen euro overgenomen van FC Midtjylland. Hij werd omschreven als het prototype van de spelers die de club in de komende jaren wil aantrekken: onvermoeibaar, kwalitatief en met een grote motor.

Dreyer legt doorgaans de meeste kilometers af bij Anderlecht en hij blinkt uit in de high intensity runs. “Anders is de Belgische competitie aan het verpulveren met zijn fysieke data”, zei Fredberg in maart aan De Standaard. “Wat afgelegde kilometers betreft, scoort hij elke match zeer hoog en het gaat nog in stijgende lijn. Dat is wat we willen zien.”

Dit seizoen koppelt Dreyer die sterke fysieke kwaliteiten ook steeds meer aan rendement en efficiëntie, waardoor hij de verwachtingen zelfs aan het overtreffen is. Momenteel telt Dreyer 9 doelpunten in 14 competitiewedstrijden, waarmee hij de vice-topschutter is van de ploeg, na Kasper Dolberg, die 10 goals heeft gemaakt.

“Anders Dreyer is sinds zijn komst nog nooit zo goed geweest”, stelde Philippe Albert terecht vast bij SudPresse.

POLL: Dreyer is een toptransfer voor Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht
Vazquez onthult belangrijke vertrouwenspersoon bij Anderlecht

RSC Anderlecht haalde het afgelopen weekend met 1-2 van aartsrivaal Club Brugge. De Argentijn Luis ...

48
48
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie
Zomers vertrek De Bruyne? Guardiola komt met reactie

Hoewel hij nog een lopend contract heeft tot medio 2025, wordt er volop over de toekomst van Kevin ...

20
20
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"
Club-tweetal valt door de mand: "Ze waren nérgens"

Club Brugge maakte afgelopen zondag geen goede beurt en werd op eigen veld afgetroefd door RSC ...

104
104
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'
'Bestuur Burnley velt verdict over ontslag Kompany'

Vincent Kompany had zich zijn grote terugkeer in de Premier League wellicht anders voorgesteld. Zijn ...

123
123
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"
Vanhaezebrouck gaat stap te ver: "Hij vernedert zijn speler"

AA Gent speelde afgelopen zondag een sterke wedstrijd tegen Antwerp FC, maar bleef finaal achter met ...

129
129
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"
Burgess richt vizier op één Bruggeling: "Kijk er naar uit"

Deze week worden de tickets voor de finale van de Croky Cup uitgedeeld. Titelverdediger Antwerp FC ...

301
301
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'
'De Bruyne neemt beslissing over Man City-toekomst'

Komend weekend staat in de Premier League de derby tussen Manchester City en Manchester United op ...

107
107
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'
'Overmars krijgt duidelijke rol tijdens schorsing'

Maandag raakte bekend dat Marc Overmars niet verder zal procederen tegen de wereldwijde schorsing ...

269
269
<strong>Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers</strong>
Club jaagt op doelpuntenkanon met sensationele cijfers

De veelbelovende 18-jarige Patrick Casey van Charlton Athletic staat hoog op het verlanglijstje van ...

315
315
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'
'Riemer klaar en duidelijk over spitsenkeuze Anderlecht'

RSC Anderlecht maakte afgelopen zondag een statement met een overtuigende zege op het veld van ...

449
449
Onana-knaltransfer: 'Via EK naar Europese topclub'
Onana-knaltransfer: 'Via EK naar Europese topclub'

Bondscoach Domenico Tedesco is momenteel bezig met het vormen van zijn selectie voor het Europees ...

96
96
'Over en uit voor Vanhaezebrouck? AA Gent hakt knoop door'
'Over en uit voor Vanhaezebrouck? AA Gent hakt knoop door'

Ondanks een sterke eerste helft van het seizoen, dreigt AA Gent straks opnieuw met lege handen ...

616
616
'Hoogspanning bij Club: bestuur beslist over ontslag Deila'
'Hoogspanning bij Club: bestuur beslist over ontslag Deila'

Woensdagavond strijden Union SG en Club Brugge voor het eerste ticket richting de bekerfinale. Die ...

1100
1100
Club Brugge krijgt groen licht voor sloop Jan Breydelstadion
Club Brugge krijgt groen licht voor sloop Jan Breydelstadion

Na de 1-2 nederlaag tegen aartsrivaal Anderlecht ontwaakte Club Brugge maandag met een stevige ...

891
891
AA Gent-sterkhouder verrast met transferwens: "Nu of nooit"
AA Gent-sterkhouder verrast met transferwens: "Nu of nooit"

Hein Vanhaezebrouck lijkt alsmaar meer op weg naar de exit, en dus breekt er straks een nieuw ...

568
568