‘Anderlecht slaat iedereen perplex met verrassende transfer’

‘Anderlecht slaat iedereen perplex met verrassende transfer’

Anderlecht is op zoek naar een centrale verdediger als back-up voor Jan Vertonghen en Zeno Debast, met het oog op mogelijke blessures en toekomstige transfers. De club richt zich op een high potential die op lange termijn een sportieve meerwaarde kan bieden.

Hoewel Liam Scales op 25-jarige leeftijd bezwaarlijk als een high potential kan worden beschouwd, staat de laatbloeier van Celtic toch hoog op de verlanglijst van Anderlecht.

Anderlecht start belangrijke zoektocht naar centrale verdediger

Anderlecht staat voor een belangrijke zoektocht naar een centrale verdediger tijdens de komende wintermercato. Sporting richt haar blik op de toekomst en is dringend op zoek naar een betrouwbare back-up voor Jan Vertonghen en Zeno Debast voor de rest van het lopende seizoen.

Als een van de twee basisspelers geblesseerd raakt, heeft Anderlecht momenteel geen oplossing. Daarnaast hangt de beslissing van de 35-jarige Vertonghen om al dan niet door te gaan met voetballen na dit seizoen nog in de lucht, terwijl Debast hoogstwaarschijnlijk een buitenlandse transfer zal maken aan het eind van dit seizoen.

Intern lijkt geen enkele speler van RSCA Futures ver genoeg te staan in zijn opleiding om nu al door te schuiven naar het eerste elftal, waardoor Anderlecht genoodzaakt is om de transfermarkt grondig te verkennen.

RSCA is op zoek naar jong talent dat in de schaduw van ervaren spelers kan rijpen, en zich geleidelijk kan aanpassen aan het spel in Brussel. Volgend seizoen moet de nieuwe aanwinst een onmiddellijke impact kunnen maken en kunnen uitgroeien tot een vaste steunpilaar in de paars-witte defensie.

Liam Scales: laatbloeier en geen high potential

Anderlecht is actief op zoek naar een high potential voor de centrale verdediging, maar de club zal geen gekke dingen ondernemen op de transfermarkt. “Een en ander zal ook afhangen van de prijs, want er moeten ook geen buitensporige zaken worden verwacht”, stelde Het Nieuwsblad al.

Bovendien zal de beoogde aanwinst zich eerst moeten schikken in een rol in de schaduw van Jan Vertonghen en Zeno Debast, wat ook een mogelijke hindernis kan vormen. “Het is een moeilijke werving”, zei Brian Riemer daarover.

“Als je het project presenteert en de speler ziet dat Debast en Vertonghen basisspelers zijn, denkt hij na voordat hij op het aanbod ingaat.”

Anderlecht wil geen verdediger halen enkel om de plaatsen te vullen, maar eerder een speler die op de lange termijn een sportieve meerwaarde kan bieden. De zoektocht van Anderlecht naar zo’n profiel heeft geresulteerd in de interesse voor Liam Scales van Celtic FC.

Hoewel hij op 25-jarige leeftijd bezwaarlijk als een high potential kan worden beschouwd, maakt de laatbloeier pas dit seizoen zijn doorbraak door bij de Schotse topclub.

Brendan Rodgers: “Een van de grootste verrassingen in mijn carrière”

Tot zijn 23ste speelde Liam Scales in de laag aangeschreven Ierse competitie, waarna hij de overstap maakte naar Celtic FC.

Vorig seizoen werd hij succesvol uitgeleend aan Aberdeen FC, maar in het afgelopen tussenseizoen leek het erop dat hij Celtic moest verlaten vanwege een gebrek aan toekomstperspectief en intense concurrentie op zijn positie.

Celtic pakte bovendien stevig uit op de zomermercato met de komst van vier centrale verdedigers, waaronder enkele dure aanwinsten: Nat Philips (Liverpool, huur), Paulo Bernardo (Benfica, huur), Gustaf Lagerbielke (Elfsborg, 3,4 miljoen euro) en Maik Nawrocki (Legia Warschau, 5 miljoen euro).

Bovendien kon coach Brendan Rodgers ook nog rekenen op Cameron Carter-Vickers (marktwaarde 13 miljoen euro), Stephen Welsh en Yuki Kobayashi op die positie. Door blessures in het centrum van de verdediging kreeg Scales in het seizoensbegin onverwacht zijn kans in het eerste elftal van Celtic.

Opmerkelijk genoeg wist hij zijn plaats in het team te behouden, zelfs na de terugkeer van enkele concurrenten. Dit seizoen vormt de 25-jarige een sterk duo met Carter-Vickers in het hart van de verdediging.

“Hij is misschien een van de grootste verrassingen in mijn carrière als coach”, zei Rodgers. Hoewel het contract van Scales loopt tot juni 2025, is Rodgers al voorstander om deze verbintenis snel te verlengen.

Scales heeft inmiddels zijn debuut gemaakt voor de Ierse nationale ploeg en is genomineerd voor de PFAI Overseas Player of the Year Award, een prijs voor de beste Ierse speler in het buitenland, samen met Premier League-spelers Evan Ferguson (Brighton) en Chiedozie Ogbene (Luton Town).

Is ‘warrior’ Scales bereid om back-up van Vertonghen te worden?

Alistair Johnston deelt bij Celtic de kleedkamer met Liam Scales en de Canadees is vol lof over de enorme evolutie van zijn ploeggenoot.

“Ik ben weggeblazen door zijn kalmte aan de bal. Hij is beter aan de bal dan ik had kunnen denken. Ongeacht wat er in de wedstrijd gebeurt, blijft hij kalm aan de bal, vindt zijn passes en dat is iets waar ik echt van onder de indruk ben”, zei Johnston aan Scottish Sun.

“Hij is ook een van die jongens die voor niet terugschrikt. Hij gooit zijn lichaam erin, gaat ervoor en houdt ook van een tackle. Hij is een van die jongens die voor het embleem speelt, en dat waardeer je altijd.”

Zowel op technisch als verdedigend vlak haalt Scales een hoog niveau, en wat betreft snelheid, dribbels en voorzetten staat hij zijn mannetje. Brendan Rodgers prees eerder al de versnelling, intelligentie en de constante in de prestaties van de betrouwbare verdediger.

De coach kan altijd op Scales rekenen, die hij beschrijft als een "warrior", en dit seizoen is hij een onmisbare kracht geworden voor Celtic. De Schotse topclub beschikt momenteel over maar liefst zeven centrale verdedigers en de club is van plan om in januari wat ruimte te maken in de defensie.

Volgens Le Soir staat Scaleshoog op het verlanglijstje van Anderlecht. De vraag die echter blijft hangen, en die Brian Riemer eerder aanstipte, is of de Ierse international bereid is zijn basisplaats bij Celtic op te geven voor een rol als back-up voor Jan Vertonghen bij Anderlecht.

POLL: Scales heeft het ideale profiel voor Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'
'Barça bezegelt toekomst Xavi met zomerse toptransfer'

Xavi Hernandez blijft dan toch de hoofdtrainer van FC Barcelona. De Spanjaard liet deze week weten ...

19
19
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"
Vanaken wervelt weer: "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge scheert momenteel bijzonder hoge toppen, zowel in de competitie als in de Conference ...

63
63
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal voor Club, recordtransfer Boniface'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

228
228
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"
Alle hens aan dek bij Eupen: "Catastrofale prestaties"

KAS Eupen ging vrijdagavond op eigen veld met 1-2 onderuit tegen Sporting Charleroi. Terwijl de ...

34
34
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'
'Napoli en Milan strijden om ex-goalgetter JPL'

Wat wordt de volgende club van Jonathan David? De Canadese spits schiet ze er vlot in bij Lille en ...

30
30
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'
'Bayern München plant knaltransfer van 100 miljoen'

Bayern München moest de Duitse titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen laten. Der Rekordmeister ...

45
45
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"
Niets dan lof voor De Mil: "Dát heeft hij gebracht"

Sporting Charleroi mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Carolo's ...

66
66
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst
Textor wéér in opspraak: RWDM-voorzitter geschorst

RWDM staat zaterdag voor een zeer belangrijk duel tegen KV Kortrijk. Met een zege kunnen de ...

40
40
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft
De Mil onthult waarom Charleroi zich gered heeft

Rik De Mil is in zijn opzet geslaagd bij Sporting Charleroi. De West-Vlaming hield de Zebra's in de ...

63
63
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'
'Anderlecht verkoopt revelatie, Riemer wil vervanger uit JPL'

Halfweg de Champions' Play-Off ligt Anderlecht nog altijd op titelkoers, want het staat aan de ...

421
421
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"
Verhaeghe terechtgewezen: "Dat bewijst Hayen juist wel"

Zondag maakt Club Brugge de trip naar de Cegeka Arena om tegen KRC Genk al zijn vijfde zege op rij ...

239
239
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'
'Slot wil meteen een Belg meenemen naar Liverpool'

Het lijkt er stilaan heel erg sterk op dat Liverpool zijn nieuwe trainer beet heeft. De Reds moesten ...

95
95
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"
Vanhaezebrouck vol lof: "Hij kan bij elke topclub mee"

AA Gent wil zich zo snel mogelijk verzekeren van de eindwinst in de Europe Play-Offs en vervolgens ...

142
142
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders
Bé De Meyer geeft spraakmakend interview in zaak Snelders

Quasi wekelijks blijven er nieuwe feiten opduiken in het dossier rond voormalig voetballer en ...

182
182
<strong>Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’</strong>
Club Brugge op ramkoers met ‘verhitte transfer’

Club Brugge staat op het punt om de Argentijnse verdediger Zaid Romero aan te trekken voor een ...

559
559