Club Brugge nadert breekpunt: hiërarchie op losse schroeven

Club Brugge nadert breekpunt: hiërarchie op losse schroeven

Brandon Mechele ontving een jaar geleden nog enorm veel lof voor zijn sterke prestaties in de Champions League en in België, maar krijgt dit seizoen bakken kritiek door minder overtuigende optredens. Het defensieve partnerschap van Mechele en Jorne Spileers wordt al geruime tijd zwaar in twijfel getrokken.

Ondanks stevige kritiek op Mechele, verdedigde coach Ronny Deila hem altijd en krijgt de verdediger ook steun van verschillende ex-internationals en analisten. Interne discussies bij Club Brugge wijzen echter op de noodzaak van de komst van een nieuwe centrale ‘topverdediger’, waardoor een nieuwe hiërarchie in de Brugse defensie wenkt. 

Mechele één jaar geleden: top in de Champions League, kanshebber voor het WK

Ongeveer één jaar geleden erkenden we dat Brandon Mechele zijn beste seizoen ooit beleefde bij Club Brugge. Voor het eerst in zijn carrière was hij onmisbaar en incontournable geworden in het Jan Breydelstadion.

De centrale verdediger behoorde tot de absolute uitblinkers van Club Brugge in zowel de Jupiler Pro League als de Champions League.

Mechele bewees in het Kampioenenbal tegen sterke tegenstanders als Atlético Madrid, FC Porto en Bayer Leverkusen, dat hij het internationale topniveau aankon en hij werd door UEFA zelfs opgenomen in het beste elftal van de groepsfase.

Mechele legde de beste spitsen aan banden en hij was een serieuze kanshebber om de selectie voor het Wereldkampioenschap in Qatar te halen.

Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was, scoorde Mechele ook hoog in de 'FedEx Performance Zone'. Onder alle centrale verdedigers in de Champions League werd hij beoordeeld als de allerbeste 'Top Performer'.

Marc Degryse en Yves Vanderhaeghe benadrukten destijds dat Mechele simpelweg meer speeltijd verdiende bij de nationale ploeg en zelfs een selectie voor het WK.

Het duo Mechele-Spileers is niet meer te rechtvaardigen

Een jaar later is de eens zo positieve sfeer rond Brandon Mechele volledig omgeslagen. Hij lijkt mijlenver verwijderd van een selectie bij de Rode Duivels, en dit seizoen heeft hij flinke kritiek te verduren gekregen vanwege zijn minder overtuigende prestaties bij Club Brugge.

“Mechele moet nogal wat slikken”, merkte Wim De Coninck op in De Zondag. Opnieuw klinken dezelfde kritieken als voorheen, waaronder zijn beperkte voetballende vermogen, gebrek aan snelheid, wendbaarheid en defensieve kwetsbaarheid.

Het Laatste Nieuws stelde vast dat het centrale verdedigingsduo Mechele en Jorne Spileers geen baken van zekerheid vormt en de tegenstander geen angst inboezemt. “Mechele-Spileers straalt weinig zekerheid”, schreef De Standaard.

Het Nieuwsblad analyseerde de spelersbeoordelingen gedurende het hele seizoen en concludeerde dat Mechele en Spileers over het algemeen niet hoger scoorden dan een zes of een vijf op tien, met dieptepunten die zelfs tot drie op tien reikten.

Tijdens de wedstrijd tegen Union SG bereikte het duo een dieptepunt, waarin ze zowel in balbezit als -verlies tekortschoten. De krant vond het zijn journalistieke taak om de vraag te stellen of het nog te rechtvaardigen was om Mechele en Spileers op te stellen.

“Tot dusver hebben Mechele en Spileers niet consequent getoond dat zij de besten zijn. Mechele heeft een enorme staat van dienst – vijf landstitels – en is een trouwe soldaat, maar kritiek is nooit ver weg.”

Walter Meeuws vindt Mechele een degelijke speler, maar ook geen leidende figuur. “Je kan op hem rekenen, maar sorry, het is geen topper. In je as moet je in elke linie een topper hebben.”

“Niet verbazend dat Brandon Mechele momenteel liever geen interviews geeft”, schreef Frank Buyse, senior writer bij Krant van West-Vlaanderen.

Het is de fout van Ronny Deila en niet van Brandon Mechele

Uiteindelijk greep Ronny Deila in, waarbij Jorne Spileers het kind van de rekening is geworden. Ondanks de felle kritiek op Brandon Mechele, waren er tal van ex-voetballers en analisten die de 30-jarige openlijk verdedigden, en waarbij ze vooral de tactische keuzes en veldbezetting van Deila bekritiseerden.

Michel Preud’homme merkte op in Het Laatste Nieuws dat de verdediging niet voldoende werd beschermd door de spelers om hen heen. Thomas Chatelle vroeg zich in De Zondag af of de backs niet te hoog speelden en of de nummer zes niet genoeg voor de verdediging bleef.

Vital Borkelmans waarschuwde in Het Laatste Nieuws dat de verdediging van Club Brugge aan zijn lot werd overgelaten en onvoldoende werd beschermd. “Als je voor de defensie niemand hebt die ballen afpakt, die het kan belopen, dan kom je continu onder druk te staan.”

Jan Ceulemans vindt het eveneens niet eerlijk dat Mechele - samen met Spileers - altijd alles over zich heen krijgt. “Ik hoor dat Mechele niet echt top is ten opzichte van andere jaren. Maar ja, het is zoals gezegd, als je maar twee echte verdedigers in de ploeg hebt staan... Dat is natuurlijk ook wel ondankbaar”, aldus de Caje in Het Nieuwsblad.

Hans Vanaken brak ook een lans voor zijn ploegmaat in Krant van West-Vlaanderen. De aanvoerder van Club Brugge vond dat het incasseren van veel doelpunten niet alleen te wijten is aan de verdediging.

“Ik vind die aanhoudende kritiek op Mechele onbegrijpelijk. Brandon is gewoon een secure en betrouwbare centrale verdediger. Voorgaande jaren had hij wel meer ervaring naast zich, Denswil en zo, nu wordt hij omringd door jonge gasten. Daar betaal je voor.”

Deila houdt vast aan Mechele: “Hij breekt de linies met zijn passing”

Ronny Deila blijft vasthouden aan Brandon Mechele in het hart van de verdediging en waardeert hem enorm. De coach prijst Mechele als de speler die het meest gedreven is om bij te leren en beschouwt hem als een echte strijder.

Opmerkelijk genoeg deed Deila de uitspraak dat Mechele dit seizoen verbeteringen heeft laten zien in met de bal aan de voet. “Hij is héél 'resoluut'. Brandon speelt meer vooruit en breekt af en toe de linies met zijn passes. Vroeger speelde hij vaker lang of naar de buitenkant.”

Desondanks heeft Mechele dit seizoen wel moeite gehad met de opbouw, en op het gebied van het gemiddeld aantal verstuurde progressieve passes staat hij pas op de 20ste plaats onder alle centrale verdedigers in de Jupiler Pro League.

Het opvallende is dat Mechele bijna de helft minder progressieve passes heeft verstuurd in vergelijking met Toby Alderweireld, die de autoritaire nummer één in die lijst is.

Moet Mechele toch nog vrezen voor zijn plaats bij Club Brugge?

Intern bij Club Brugge wordt al geruime tijd geopperd dat het noodzakelijk is om een nieuwe centrale verdediger van hoog niveau aan te trekken. Zowel Marc Degryse als De Morgen hebben herhaaldelijk gewezen op het gebrek aan een topverdediger bij Club Brugge.

Volgens  drong Vincent Mannaert, samen met het volledige bestuur van de club, in juni bij Deila aan om de defensie te versterken.

Een extra verdediger werd ten zeerste aanbevolen, maar volgens de krant gaf Deila er de voorkeur aan het laatste resterende stukje transferbudget te besteden aan de komst van Philip Zinckernagel.

Ondertussen heeft Club Brugge de zoektocht naar een nieuwe 'topverdediger' gestart, waarbij de club al in verband is gebracht met Mihajlo Ilic van Partizan Belgrado en Pascal Struijk van Leeds United.

“Het is dan ook al langer duidelijk dat blauw-zwart in januari een inspanning wil doen om versterking te halen. Een nieuwe spits valt niet uit te sluiten, maar een betaalbare verdediger die meer defensieve stabiliteit brengt, staat met stip op het lijstje”, schreef Het Nieuwsblad.

POLL: Moet Club Brugge Mechele vervangen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Schmeichel onder vuur: Dupé stoot hem uit de ploeg'
'Schmeichel onder vuur: Dupé stoot hem uit de ploeg'

Kasper Schmeichel is een grote naam in de voetbalwereld, maar hij heeft nog niet echt kunnen ...

174
174
Crisis op komst bij KRC Genk: Vrancken onder druk
Crisis op komst bij KRC Genk: Vrancken onder druk

Het lot van KRC Genk in de Conference League hangt aan een zijden draadje na de nederlaag tegen ...

121
121
Gift Orban rekent genadeloos af met Vanhaezebrouck
Gift Orban rekent genadeloos af met Vanhaezebrouck

Vorig weekend ging Hein Vanhaezebrouck flink te keer over Gift Orban tijdens de persconferentie na ...

133
133
Transfer op komst: “Anderlecht zal hem niet tegenhouden”
Transfer op komst: “Anderlecht zal hem niet tegenhouden”

Benito Raman zei eerder deze week dat hij een terugkeer naar Duitsland genegen is, en volgens Het ...

160
160
<strong>‘Krachttoer Club Brugge: comeback 'JPL-topper?'’</strong>
‘Krachttoer Club Brugge: comeback 'JPL-topper?'’

Club Brugge zoekt momenteel naar een nieuwe sportief directeur en is reeds bezig met de markt te ...

200
200
<strong>Transferdrama: Overmars aan de ketting bij Antwerp FC</strong>
Transferdrama: Overmars aan de ketting bij Antwerp FC

De Champions League-campagne van Antwerp FC verloopt erg teleurstellend met 0 punten na vijf ...

271
271
<strong>LIVE Loting EK 2024: Wie treffen de Rode Duivels?</strong>
LIVE Loting EK 2024: Wie treffen de Rode Duivels?

Om 18u vindt de loting voor het Europees Kampioenschap 2024 plaats in Hamburg. Het is vooral ...

54
54
'Théo Leoni verzeilt naar een plek in de tribune'
'Théo Leoni verzeilt naar een plek in de tribune'

RSC Anderlecht won met 1-3 van KVC Westerlo. De Brusselaars konden ook hun bank goed gebruiken en ...

183
183
Antwerp en Dortmund onthullen opmerkelijke deal
Antwerp en Dortmund onthullen opmerkelijke deal

Royal Antwerp FC huurde afgelopen zomer Soumaila Coulibaly van Borussia Dortmund. De centrale ...

267
267
Riemer hint op verrassing tegen Standard Luik
Riemer hint op verrassing tegen Standard Luik

RSC Anderlecht won met sprekend gemak met 1-3 van KVC Westerlo. De score had zelfs nog een stuk ...

415
415
Red Flames likken hun wonden: "Ik zei het nog!"
Red Flames likken hun wonden: "Ik zei het nog!"

De Red Flames speelden 1-1 tegen Schotland en daardoor deden ze geen goede zaak. Engeland won met ...

74
74
Brys stelt zich vragen over OHL: "Kan mijn 5-jarig zoontje ook"
Brys stelt zich vragen over OHL: "Kan mijn 5-jarig zoontje ook"

Oud-Heverlee Leuven stopte enkele weken geleden de samenwerking met Marc Brys. Daar viel weinig ...

153
153
Rode Duivels Europees kampioen? Lahm velt zijn oordeel
Rode Duivels Europees kampioen? Lahm velt zijn oordeel

Vandaag wordt er geloot voor de groepsfases voor het EK. De loting is zeer belangrijk voor de Rode ...

221
221
Hoefkens waarschuwt: "Dat zal Club zeker niet doen"
Hoefkens waarschuwt: "Dat zal Club zeker niet doen"

Carl Hoefkens werd ontslagen bij Club Brugge en nadien ging hij aan de slag bij rivaal Standard. In ...

342
342
'Ajax en Antwerp beslissen over transfer van Wijndal'
'Ajax en Antwerp beslissen over transfer van Wijndal'

Royal Antwerp FC deed in de zomer een aantal transfers en die waren tot op heden een wisselend ...

301
301