Transfermania bij Club Brugge slaat volledig door

Transfermania bij Club Brugge slaat volledig door

De transferhype rond Antonio Nusa bereikte ongeziene hoogten na een zeer succesvol seizoensbegin. Ondanks een stevige transfer aanbieding, een bod van minstens 30 miljoen euro van Chelsea, besloot voorzitter Bart Verhaeghe de goudklomp niet te verkopen.

Met andere woorden: Club Brugge was ervan overtuigd dat Nusa’s waarde dit seizoen nog verder zou stijgen dan 30 miljoen euro. Club Brugge. Maar na een verschroeiende start is Nusa's ster ondertussen alweer weggedeemsterd door een combinatie van hoge verwachtingen, een terugkerende rugblessure en mentale druk.

Club Brugge hoopt nu dat Nusa zijn geschatte waarde van 30 miljoen euro kan behouden, ondanks deze uitdagingen.

Fenomenale Nusa: Hoe lang kan Club Brugge hem houden?

Vorig seizoen werd hij op zijn 17de de op één na jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League, met een doelpunt tegen FC Porto, en stak hij nadrukkelijk zijn neus aan het venster.

Dit seizoen moest Antonio Nusa de grote doorbraak forceren als basisspeler bij Club Brugge. Bij de start van zijn derde seizoen in Brugge was iedereen binnen Club het erover eens: dit moét het jaar van Nusa worden.

De jonge Noor - hij is nog altijd maar 18 jaar - had echter één groot werkpunt: meer efficiëntie in zijn spel leggen en statistieken halen. “Er gebeurt altijd wel wat als hij aan de bal is, maar hij scoort niet genoeg”, stelde Het Laatste Nieuws vast.

Het Nieuwsblad schreef dat Nusa alles heeft om een attractie te worden: uitstraling, dribbels, versnellingen en flair. “Het enige dat ontbreekt zijn goals – zelden is hij efficiënt.”

In het seizoensbegin koppelde hij zijn enorme kwaliteiten eindelijk aan rendement, zowel bij Club Brugge als bij de Noorse nationale ploeg. René Vandereycken omschreef de prestaties van Nusa toen als ongelofelijk.

“Nusa toont nu al dat hij een speler is die op een dag door een mooie buitenlandse club zal worden opgepikt. Hij moet blijven bevestigen, het mag niet bij een paar superprestaties zoals deze blijven, maar je vraagt je toch af hoelang Club zo’n speler kan houden.”

De hype-Nusa: telefoon van makelaar staat roodgloeiend

Noa Lang heeft Antonio Nusa aangewezen als zijn enige opvolger. Casper Nielsen noemt hem liefkozend ‘starboy’, terwijl Ruud Vormer vorig jaar stellig voorspelde dat Nusa bij de grootste clubs ter wereld zou spelen, zoals Real Madrid en Manchester City. “Onthoud mijn woorden”, zei de Nederlander.

Nusa heeft deze lovende woorden waargemaakt met uitstekende prestaties dit seizoen, zowel voor Club Brugge als voor de Noorse nationale ploeg. In de media werd Nusa al snel geprezen als de 'Prins van Noorwegen', waarbij alles wat hij aanraakte, leek te veranderen in goud.

“We zagen een beetje Neymar, veel Ronaldinho en een glimp van een jonge Cristiano Ronaldo in de 18-jarige”, schreef de Noorse krant Aftenposten.

De prestaties van Nusa gingen niet onopgemerkt voorbij, en Atta Eneke, de makelaar van Nusa, kreeg talloze telefoontjes van de grootste Europese clubs die hun interesse kenbaar maakten in de aanvaller.

Ondanks de aanhoudende interesse benadrukte de entourage van Nusa het plan om nog een jaar bij Club Brugge te blijven. Bovendien had de club zelf geen intentie om afgelopen zomer al afscheid te nemen van hun goudhaantje, ook al hadden ze aanzienlijk kunnen cashen bij een eventuele verkoop.

Verhaeghe fluit Mannaert terug na bod van 30 miljoen

Eind augustus sloeg de twijfel toch toe bij Club Brugge toen Chelsea zich meldde met een bod van 30 miljoen euro, met aanvullende bonussen, voor Antonio Nusa.

Ondanks de interne afspraak dat het Noorse godenkind nog één seizoen bij de club zou blijven, was een transfer aan dergelijke waanzinnige voorwaarden voor Club Brugge - lees: Vincent Mannaert - wel bespreekbaar geweest.

Er was echter weinig tijd om een transfer af te ronden, en uiteindelijk besloot Club Brugge - lees: Bart Verhaeghe - om het monsterbod op Nusa naast zich neer te leggen. Met andere woorden: Club Brugge was ervan overtuigd dat Nusa’s waarde dit seizoen nog verder zou stijgen dan 30 miljoen euro.

Nusa zelf vond het ook te vroeg om de overstap naar de Europese top te maken en erkende het belang van een doordachte carrièreplanning. In dat opzicht kijkt hij op naar zijn landgenoot Erling Haaland: “Hij is een voorbeeld van hoe het kan gaan als de juiste clubs kiest.”

Na het sluiten van de zomermercato gingen de onderhandelingen met onder andere Chelsea en andere Engelse topclubs door, met als doel om tegen de zomer van 2024 tot een akkoord te komen. “Voor een bedrag dat de 32 miljoen plus bonussen voor Charles De Ketelaere moeiteloos overstijgt”, schreef Het Laatste Nieuws.

Chelsea had dikke pech, omdat ze de concurrentie voor wilden zijn in de race om Nusa en tegelijkertijd een opgedreven transferprijs wilden vermijden. De Blues wilden vorige zomer graag toeslaan en Mannaert bereikte zelfs een deal waarbij Chelsea bereid was om Nusa nog een jaar bij Club Brugge te laten spelen.

Ster van Nusa is weggedeemsterd: in strijd met de torenhoge verwachtingen

Na een indrukwekkende seizoensstart is de ster van Antonio Nusa ondertussen serieus weggedeemsterd. De aanvaller is verwikkeld in een strijd tegen de torenhoge verwachtingen, terwijl een terugkerende rugblessure hem belemmert om zijn beste niveau te bereiken.

Daarnaast speelt ook het mentale aspect een belangrijke rol. Na zijn fantastische prestaties bij Club Brugge en de Noorse nationale ploeg werd Nusa overladen met lof, wat nu lijkt te resulteren in een onvermijdelijke mentale dip.

De druk en aandacht waren enorm, er was veel op hem afgekomen, en iedereen wilde een stukje van Antonio Nusa. “Nusa is moe na alles wat er gebeurd is de afgelopen weken. Dat is menselijk”, zei Ronny Deila. “Het vergt allemaal veel energie van zo'n jonge gast.”

Om Nusa te beschermen tegen de hype die rond hem werd gecreëerd, heeft Deila hem verschillende keren als invaller ingezet in plaats van hem in het basiselftal te laten starten.

De combinatie van dit alles heeft de vorm van Nusa aanzienlijk aangetast, en hij lijkt het vertrouwen compleet te zijn kwijtgeraakt in de laatste wedstrijden.

Voor Club Brugge wordt het nu vooral belangrijk om te hopen dat Nusa, ondanks deze vertrouwens- en vormcrisis en blessure, zijn geschatte waarde van 30 miljoen euro behoudt, in plaats van te dromen van enkele miljoenen meer.

POLL: Hoeveel is Nusa waardv volgens jou?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Wolves zet Burnley meteen weer met voetjes op de grond
Wolves zet Burnley meteen weer met voetjes op de grond

Vorig weekend bezorgde Burnley zichzelf een welkome opsteker door de kelderkraker tegen Sheffield ...

0
0
SL16 stunt tegen Beerschot, Dender komt top drie binnen
SL16 stunt tegen Beerschot, Dender komt top drie binnen

Naast bekervoetbal werd er dinsdagavond ook in de Challenger Pro League nog gespeeld. Er stonden ...

40
40
Eerste kwartfinalist bekend: RWDM klopt in slot Kortrijk
Eerste kwartfinalist bekend: RWDM klopt in slot Kortrijk

RWDM heeft zich als eerste weten te plaatsen voor de kwartfinale van de Croky Cup. De promovendus ...

34
34
Van Bommel velt oordeel over nakende toptransfer Vermeeren
Van Bommel velt oordeel over nakende toptransfer Vermeeren

De Champions League werd voor Antwerp geen succesverhaal, want het heeft alle vijf zijn wedstrijden ...

69
69
'Messi lacht: Miami haalt weer oude Barça-vedette'
'Messi lacht: Miami haalt weer oude Barça-vedette'

Het voorbije halfjaar oogde Lionel Messi een pak gelukkiger. Hij zette een punt achter zijn ...

27
27
Blind verklaart waarom hij Antwerp twee keer weigerde
Blind verklaart waarom hij Antwerp twee keer weigerde

Royal Antwerp FC had bijna een jaar geleden concrete interesse in Daley Blind. De linksvoetige ...

103
103
Annelien Coorevits heeft heuglijk nieuws: "Lukt weer met Olivier"
Annelien Coorevits heeft heuglijk nieuws: "Lukt weer met Olivier"

Annelien Coorevits en Olivier Deschacht vormden lange tijd een prachtig koppel, bezegeld met twee ...

249
249
Pijnlijke conclusie voor Standard: "Daar versterking nodig"
Pijnlijke conclusie voor Standard: "Daar versterking nodig"

Neen, Standard heeft geen ploeg die over een heel seizoen met de Belgische top kan wedijveren. Zij ...

71
71
Vanzeir: "Dat is het grote verschil tussen de JPL en MLS"
Vanzeir: "Dat is het grote verschil tussen de JPL en MLS"

Dante Vanzeir vertrok ongeveer een jaar geleden van Union SG naar New York Red Bulls. Daar kende hij ...

46
46
Lokonga vertelt hoe het spaak liep met Kompany
Lokonga vertelt hoe het spaak liep met Kompany

Bij Arsenal vonden ze afgelopen zomer alsnog een oplossing voor Sambi Lokonga. De middenvelder werd ...

76
76
Wullaert over toptransfer: "In januari praten we"
Wullaert over toptransfer: "In januari praten we"

Tessa Wullaert is een van de beste speelsters in het voetbal. Zij is dé ster van het ...

66
66
De Boeck doet boekje open over 'Operatie Propere Handen'
De Boeck doet boekje open over 'Operatie Propere Handen'

‘Operatie Propere Handen’ brak een aantal jaren geleden uit. Tot op heden werden er nog ...

200
200
Westerlo opent gesprekken met kandidaat-opvolger De Roeck
Westerlo opent gesprekken met kandidaat-opvolger De Roeck

Jonas De Roeck betaalde vorig weekend het gelag voor de slechte resultaten bij KVC Westerlo. ...

160
160
Deila gooit roer om: heropleving Club Brugge ontleed
Deila gooit roer om: heropleving Club Brugge ontleed

Met een paar vlotte zeges op een lijkt de ommekeer eindelijk ingezet bij Club Brugge. Het goede van ...

279
279
'Riemer stuurt duidelijke boodschap richting Dupé'
'Riemer stuurt duidelijke boodschap richting Dupé'

Brian Riemer wond er geen doekjes om: donderdag tegen Standard krijgt Maxime Dupé nog eens ...

290
290