‘Anderlecht gooit ‘sleutelfiguur’ buiten: Riemer ontstemd’

‘Anderlecht gooit ‘sleutelfiguur’ buiten: Riemer ontstemd’

Brian Riemer was opgelucht dat Majeed Ashimeru in het afgelopen tussenseizoen bij de club bleef, want als het van de coach afhing, ondanks de interesse vanuit de Bundesliga en de Premier League, dan ging zijn sterkhouder nergens naartoe. 

Riemer had hem zelfs meermaals verzocht om bij Anderlecht te blijven, omdat hij in de Ghanees een sleutelfiguur zag. Aan de andere kant hinkte het clubbestuur dan weer op twee gedachten. Ze erkenden het belang van de middenvelder, maar waren ook gevoelig voor een eventuele mooie transfersom.

Na het dramatische seizoensbegin van Anderlecht had Anderlecht echter besloten om tabula rasa te maken op het centrale middenveld en verschillende stevige versterkingen te halen, waardoor Ashimeru dan toch mocht vertrekken bij een goed bod.

De Ghanees raakte echter geblesseerd voor het sluiten van de zomermercato, wat een transfer bemoeilijkte. Ondertussen werkt Ashimeru hard om terug wedstrijdfit te raken, maar veel toekomst lijkt hij niet meer te hebben in het Lotto Park. “Majeed moet geen haast maken om weer fit te zijn”, schreef Het Nieuwsblad.

Ashimeru wordt de meester in het spel van Anderlecht

Lange tijd was Majeed Ashimeru een speler met ups-and-downs en was hij een raadsel in het Belgische voetbal, maar tegen het einde van het seizoen stond hij toch al een tijdje constant op een hoog niveau te spelen.

Voor de fans van Anderlecht moet dit een verademing zijn geweest, want Ashimeru liet eindelijk zien waarom de club in de zomer van 2021 anderhalf miljoen euro betaalde om hem over te nemen van RB Salzburg.

Het was ook de bevestiging van waarom Asamoah Gyan hem vorig jaar na Thomas Partey noemde als de beste middenvelder van Ghana. Ashimeru bereikte aan het einde van het vorige seizoen een zekere volwassenheid in zijn spel en hij was niet langer de onstuimige jonge speler van weleer.

Zijn spel ging verder dan enkel maar agressiviteit en loopvermogen. Ashimeru begon uit te blinken in positionering, zowel met balbezit als bij balverlies. De energieke middenvelder werd een echte sleutelspeler in het elftal van Brian Riemer, waar hij uitblonk in de recuperatie van de bal en ook regelmatig zijn steentje bijdroeg aan de aanval.

“Beetje bij beetje wordt hij dé meester in het spel van Anderlecht”, schreef La Dernière Heure.

Ashimeru gewild in Bundesliga en Premier League

In juni keek Majeed Ashimeru terug op zijn indrukwekkende prestaties aan het einde van het vorige seizoen bij Anderlecht en hij bevestigde dat dit zijn echte niveau was. “Dat was het niveau dat ik aankan”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

 “Maar ik kan nóg beter presteren. Constanter zijn in mijn prestaties. Dat is alleszins het streefdoel voor komend seizoen”, sprak hij vol ambitie. Dankzij zijn sterke optredens aan het einde van het vorige seizoen trok Ashimeru de aandacht van meerdere buitenlandse clubs.

Verschillende Bundesliga-teams, waaronder Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach, toonden interesse vanwege zijn energieke speelstijl. Ook Burnley FC en Vincent Kompany probeerden hem aan te trekken.

Ook geen toeval, want Ashimeru was in 2021 naar Anderlecht gekomen op verzoek van Kompany. “Toen hij naar Burnley vertrok, wilde hij mij meenemen”, zei Ashimeru. “De transfer ging echter niet door en dat ligt nu achter mij. Ik had een heel goede band met Kompany.”

Brian Riemer was opgelucht dat Ashimeru in het afgelopen tussenseizoen bij de club bleef, want als het van de coach afhing, dan ging zijn sterkhouder nergens naartoe. Volgens La Dernière Heure heeft Riemer hem zelfs meermaals verzocht om bij Anderlecht te blijven, omdat hij in de Ghanees een sleutelfiguur zag.

Aan de andere kant hinkte het clubbestuur dan weer op twee gedachten. Ze erkenden het belang van de middenvelder, maar waren ook gevoelig voor een eventuele mooie transfersom.

“Wat hoopt Anderlecht in godsnaam te bereiken met deze Ashimeru?”

Bij de start van het huidige seizoen viel Majeed Ashimeru terug in zijn oude gewoontes en presteerde hij erg ondermaats, samen met zijn mede-centrale middenvelders Kristian Arnstad en Amadou Diawara, in de dramatische seizoensopener tegen Union SG (2-0 verlies).

De positieve vibe rond de Ghanese middenvelder die sinds het einde van vorig seizoen heerste, verdween als sneeuw voor de zon. “Wat hoopt Anderlecht in godsnaam te bereiken met deze Ashimeru?” vroeg Het Laatste Nieuws zich af. “Zijn passing alleen al deed pijn aan de ogen.”

Het Nieuwsblad stelde vast dat Anderlecht de gehoopte miljoenen voor Ashimeru al snel kon vergeten. “Ashimeru wekte vorig seizoen wel wat belangstelling op vanuit Duitsland, maar zijn ziekenhuisbal waarmee hij Union-speler Nieuwkoop bijna een goal cadeau gaf, was niet bepaald goeie reclame.”

Enkele dagen na de dramatische seizoensopener tegen Union heeft Anderlecht besloten om tabula rasa te maken op het centrale middenveld. De club erkende dat het toenmalige middenveldtrio, bestaande uit Ashimeru, Diawara en Arnstad, niet in staat was om de ploeg te dragen naar een hoger niveau.

Daarom stond Anderlecht open voor het verkopen van deze drie spelers tijdens de het verdere verloop van de zomermercato, mochten er acceptabele aanbiedingen binnenkomen voor het trio.

Anderlecht moet niet meer wachten op Ashimeru

Een transfer was in de vorige zomer niet langer aan de orde voor Anderlecht en Majeed Ashimeru. Eind juli, kort na de veelbesproken wedstrijd tegen Union SG, liep de middenvelder immers een vervelende spierblessure op, wat de kans op een transfer bemoeilijkte.

Aanvankelijk werd zijn afwezigheid geschat op enkele weken, maar deze blessure en bijhorend herstel bleef uiteindelijk veel langer aanslepen dan verwacht, waardoor de Ghanees alsnog bij de club bleef.

Tijdens zijn herstelperiode heeft Anderlecht echter serieuze versterkingen binnengehaald op het centrale middenveld, met onder andere Thomas Delaney, Mats Rits en Justin Lonwijk, terwijl Théo Leoni en Mario Stroeykens zich ook als basisspelers hebben geprofileerd dit seizoen.

Hierdoor zijn andere middenvelders, waaronder Kristian Arnstand en Amadou Diawara, volledig uit beeld geraakt, en het lijkt erop dat Ashimeru een vergelijkbaar lot te wachten staat.

“Of wist u dat de (revaliderende) Ashimeru daar nog rondloopt? Majeed moet geen haast maken om weer fit te zijn”, schreef Het Nieuwsblad. “Wat er nu staat, is gewoon beter.” 

Riemer: “In januari moeten we keuzes maken”

“In september wisten we dat we een of twee spelers te veel hadden in die sector. Er zijn dus inderdaad wat veel spelers op het middenveld”, gaf Brian Riemer toe vrijdag op de persconferentie voor de wedstrijd tegen AA Gent.

“Voor sommige jongens was er wat interesse in augustus, maar een transfer vond geen doorgang. In januari moeten we keuzes maken. Dat kan inzake een uitleenbeurt zijn, of via een definitieve transfer”, aldus Riemer.

Ondertussen is Ashimeru op de weg terug na een afwezigheid van twee en een halve maand vanwege zijn spierblessure. Halverwege oktober maakte hij officieus zijn rentree voor Anderlecht in een oefenwedstrijd tegen Beerschot.

Vervolgens kreeg hij ook speeltijd bij de RSCA Futures tegen SL16 FC (in de eerste helft) en RFC Liège (74 minuten).

POLL: Wat moet Anderlecht doen met Ashimeru?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

21
21
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

29
29
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

29
29
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

17
17
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

25
25
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

284
284
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

78
78
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

66
66
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

127
127
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

258
258
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

146
146
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

466
466
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

835
835
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

264
264
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

736
736