Fredberg zorgt voor catastrofes bij Club Brugge en KRC Genk

Fredberg zorgt voor catastrofes bij Club Brugge en KRC Genk

In januari legde RSC Anderlecht het transferbeleid in de handen van Jesper Fredberg en de 42-jarige Deen ging meteen hard aan de slag als CEO Sports van de club.

Hij opende en rondde verschillende verschillende knappe transferdossiers af, maar tegelijk hield hij zijn vingers af van enkele heikele transfers.

Dit in tegenstelling tot zijn collega’s bij KRC Genk en Club Brugge.

Fredberg kiest zijn transferdossiers zorgvuldig uit

Jesper Fredberg heeft bij Anderlecht aanzienlijk meer financiële middelen tot zijn beschikking in vergelijking met zijn voorganger Peter Verbeke.

De nieuwe benadering van het transferbeleid, voornamelijk gedreven door financiële inspanningen en het vertrek van enkele grootverdieners, stelt Anderlecht in staat om stevige transfersommen, lees: bedragen boven de 5 miljoen euro, uit te geven aan spelers waar ze volledig in geloven.

Fredberg heeft een aparte manier van werken en hij profileert zich als een keiharde onderhandelaar. De CEO Sports streeft naar waar voor zijn geld - value for money - en zal nooit meer bieden dan hij nodig acht voor een speler.

Tot slechts één week voor de opening van de zomermercato was Anderlecht, samen met KAS Eupen en KV Kortrijk, de enige club in de Jupiler Pro League die nog geen enkele nieuwe speler had aangetrokken.

Zowel intern als extern liep de zenuwachtigheid hoog op, maar Fredberg bleef altijd kalm. Hij had vertrouwen in zijn aanpak en het uiteindelijke resultaat.

Jesper Fredberg bestudeerde dit jaar tal van transferdossiers, maar sommige opties liet hij bewust schieten, wat achteraf gezien de juiste beslissingen bleken te zijn, terwijl zijn collega's Vincent Mannaert en Dimitri de Condé minder fortuinlijk waren in hun keuzes in twee betreffende dossiers.

KRC Genk snoept Tolu Arokodare af van Anderlecht

Het is een bekend feit dat Anderlecht in januari dicht bij de komst van Tolu Arokodare stond. De 22-jarige spits stond al geruime tijd op de radar van Anderlecht, want in de zomer van 2020 probeerde Peter Verbeke hem al naar het Lotto Park te halen, toen Tolu nog een grote sensatie was in de Letse Virsliga.

In januari van dit jaar kwam de Nigeriaanse spits weer in beeld bij Anderlecht, en hij leek te voldoen aan het gewenste profiel van een spits voor de club: fysiek sterk, groot van gestalte, balvast en met een neus voor doelpunten.

In de laatste dagen van de vorige wintertransferperiode onderging Tolu zelfs medische tests bij Anderlecht met het oog op een mogelijke overgang naar het Lotto Park. Maar dat was buiten KRC Genk en makelaar Didier Frenay gerekend.

Frenay heeft nog wat openstaande rekeningen bij Anderlecht en de spelersmakelaar vond in het dossier van Tolu zijn kans schoon om Sporting een stevige hak te zetten.

Zijn cliënt onderging op de slotdag van de transferperiode medische tests bij Anderlecht, maar daarna reed de spits samen met Frenay richting Genk, waar de Nigeriaanse speler uiteindelijk een contract van 4,5 jaar ondertekende.

Anderlecht haalt Slimani én Dolberg voor de prijs van Tolu

Na anderhalf jaar blijkt dat Tolu Arokodare zich in een zorgwekkende en schijnbaar uitzichtloze situatie bevindt bij KRC Genk, vooral omdat hij op fysiek vlak blijkbaar geen stappen vooruit heeft gezet in zijn ontwikkeling.

In de VTM-podcast 'vier-nul' stelden Aster Nzeyimana, Jarno Bertho, Marc Degryse en Frank Boeckx onlangs vast dat Tolu nog steeds niet in staat lijkt te zijn om een volledige wedstrijd van 90 minuten te spelen.

Het is duidelijk dat Arokodare een aantoonbaar fysiek probleem heeft, wat zich onder andere vertaalt in het beperkte aantal keren dat hij in de basis start en de vele invalbeurten die hij dit seizoen heeft gekregen.

Zelfs voordat Andi Zeqiri arriveerde bij Genk, toen Arokodare nog de enige centrumspits was in de selectie van coach Wouter Vrancken, was hij nooit de eerste keuze van de coach.

Nadat Jesper Fredberg de transfer van Tolu misliep in januari, trok hij eerst Islam Slimani (gratis) en vervolgens Kasper Dolberg (voor 5 miljoen euro) aan als de aanvalsleiders van de ploeg.

Twee voor de prijs van één Tolu. Zowel Slimani vorig jaar als Dolberg dit seizoen hebben bovendien een grotere impact gemaakt bij Anderlecht in vergelijking met Tolu bij Genk.

Fredberg wilde geen 6 miljoen euro betalen voor Michal Skoras

In de aanloop naar de vorige zomermercato raakte bekend dat Anderlecht interesse had in Michal Skoras, die destijds de sterspeler van Lech Poznan was.

De 23-jarige flankaanvaller was toen de vijfde meest beslissende speler in de UEFA Conference League en Pools international, die in het vorige wereldkampioenschap in de groepsfase in actie kwam tegen Argentinië.

Coach John van den Brom besefte dat Skoras onhoudbaar was voor zijn ploeg Lech Poznan. “Het stond al een tijdje vast dat hij in de zomer zou vertrekken. Volgens de clubleiding was er veel interesse in hem”, zei de Nederlander onlangs in Het Nieuwsblad.

Begin april toonde Jesper Fredberg belangstelling in de Poolse vleugelspeler, maar uiteindelijk trok Club Brugge aan het langste eind. De West-Vlamingen betaalden zes miljoen euro voor de transfer van Skoras, een bedrag dat nog verder kan stijgen door middel van bonussen.

Anderlecht was één van de eerste clubs die geïnteresseerd waren in Skoras, samen met KRC Genk, AA Gent, Galatasaray, Bologna en Montpellier HSC. Maar al snel haakten de Brusselaars af vanwege de hoge vraagprijs van 7 miljoen euro, een bedrag dat Fredberg niet bereid was om te betalen (value for money).

Club Brugge daarentegen zag hierin hun kans schoon en benaderde de speler en de club voor een mogelijke transfer.

Club Brugge betaalt zwaar voor Skoras: “Daar kan je je vragen bij stellen”

Met een basisbedrag van zes miljoen euro, exclusief bonussen, was de transfer van Michal Skoras naar Club Brugge een van de duurste in de Poolse voetbalgeschiedenis, waar eerder enkel Jakub Kaminski (voor 10 miljoen euro naar VfL Wolfsburg) en Jakub Moder (voor 11 miljoen euro naar Brighton Hove & Albion) voor meer geld werden verkocht in de Poolse Ekstraklasa.

Dat hoge prijskaartje heeft Skoras echter nog helemaal niet kunnen rechtvaardigen in Brugge. Er werden impulsen en venijn vanaf de flanken verwacht van hem, maar tijdens de voorbereiding had hij onmiddellijk grote moeite om zijn stempel te drukken en liep hij vanaf dag één achter de feiten aan.

“Het wordt tijd dat Skoras eens toont waarom Club een paar miljoen voor hem betaalde”, schreef Het Nieuwsblad. “De Pool vecht met de bal. Hij biedt wel werklust, maar van een aanwinst van ongeveer zes miljoen euro mag je meer verwachten.”

Ook Franky Van der Elst uitte eerder al kritiek op de teleurstellende zomertransfer van Club Brugge. “Club Brugge kocht Skoras, eerder een winger, maar ze hebben er zes miljoen voor betaald, geloof ik. Amoura kostte er vier. Daar kan je je vragen bij stellen”, zei hij in Het Nieuwsblad.

Het is overduidelijk dat Skoras momenteel te licht weegt voor het niveau bij Club Brugge. Bijna elke actie die hij onderneemt, lijkt op niets uit te draaien. Ook in het dossier van Michal Skoras heeft Jesper Fredberg duidelijk de juiste keuze gemaakt om zich terug te trekken uit deze transfer.

POLL: Fredberg levert goed werk bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'
'Xavi wil grote kuis: 3 à 4 nieuwe titularissen bij Barça'

Voor FC Barcelona is het uiteindelijk een tegenvallend seizoen geworden. In La Liga kon het Real ...

6
6
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top
Revelatie Club doet beter dan Puertas en hoort tot Europese top

Club Brugge blijft verder door de Champions' Play-Off razen en ging zondag ook winnen op de Bosuil. ...

59
59
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'
'Bayern loopt zoveelste blauwtje in zoektocht naar coach'

Voor de eerste keer in twaalf jaar moest Bayern München dit seizoen nog eens de titel aan een ...

21
21
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out
Drama voor Club Brugge: sterkhouder maanden out

Club Brugge heeft zondag de macht gegrepen in de Jupiler Pro League. Het ging met 1-2 winnen op het ...

450
450
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'
'Feyenoord gunt Belgische sensatie fraaie beloning'

Feyenoord boekte zondagavond een klinkende 5-0-overwinning tegen PEC Zwolle, maar moest desondanks ...

43
43
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'
'Anderlecht wacht bang af voor Vertonghen en Ashimeru'

Anderlecht likt zijn wonden na de trip naar het Dudenpark. Het slaagde er opnieuw niet in om Union ...

219
219
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'
TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht verliest sterkhouder, ruildeal Lukaku'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

271
271
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld
Patro-Eisden neemt afscheid in mineur van boegbeeld

Patro Eisden zal volgend seizoen niet aantreden in de Jupiler Pro League. De Limburgse ploeg verloor ...

58
58
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht

RSC Anderlecht geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van stadsgenoot Royal Union ...

245
245
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)

Prachtige beelden uit Turkije. In Instanbul heeft Galatasaray, het team van Dries Mertens, een ...

88
88
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit

De Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en Royal Union SG eindigde in een 0-0 gelijkspel. Een ...

305
305
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK

Eupen zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in de Jupiler Pro League. Na acht seizoen in de ...

312
312
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"

In het Belgische voetbal is een erg belangrijke week aangebroken. Donderdag wordt immers de ...

601
601
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"

Terwijl de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog op volle toeren draait, is de beslissing in de ...

158
158
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast

Standard leeft met een bang hartje naar het komende seizoen toe. Zo hebben de eigenaars van 777 ...

233
233